Dodaj do ulubionych

Telefon - oddzwanianie

09.01.23, 07:29
Otrzymałam smsa zupełnie go nie wiedząc o co chodzi.
Postanowiłam oddzwonić do nadawcy ( nikt obcy, soba znajoma)
Nie odebrała telefonu.
Po kilku godzinach tez smsa wiec ponowiłem próbę kontaktu bezskutecznie. Nie odebrano, nie odzwoniono.
Na drugi dzień jakby nic ta osoba pyta mnie jak mija weekend.
Co robicie na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:34
      "Co robicie na moim miejscu?"

Pakujemy plecak i idziemy do szkoły, bo niedługo dzwonek na lekcje.
      • 35wcieniu Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:35
        O to, to...
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:35
        Szkole mam już za sobą kilkadziesiąt lat

Pytam serio
        • sundace46 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:40
          mc.dongs napisała:

> Szkole mam już za sobą kilkadziesiąt lat
          >
          To nalezy ci współczuć skoro nic z tej szkoły nie wyniosłaś.
          • mallard Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 09:21
            sundace46 napisała:

> To nalezy ci współczuć skoro nic z tej szkoły nie wyniosłaś.

Dyżurne frustratki zawsze czujne!
            • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 12:28
              Starość jest okropna .Masz dzisiaj dzień kopania ludzi .Czy męska menopauza ? Piszę czasami z telefonu więc się nie dowalaj .
    • georgia.guidestones Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:35
      To zależy, czy to np kuzyn/ka albo rodzeństwo, czy może raczej niewłaściwa osoba, na którą trafiasz randkujac i niepotrzebnie się angażując za bardzo na wczesnym etapie.
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:36
        Zastanawiam się czy ta osoba powinna oddzwonić
        • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:39
          A ona się zastanawia, czy ty powinnaś odpisać.
          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:41
            Po tym napisała dzwoniłam, tez nie odebrała
            • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:43
              A odpisałaś?
              • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:44
                Noe, dzwoniłam
                Tak jak dzień wcześniej po dziwnych wiadomościach
              • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:47
                Czyli były 3 próby rozmowy telefonicznej z mojej strony
                • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:48
                  Ale.zadnejnodpowiedzi pisemnej.
                  • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:51
                    Na co??
                    Dostawałam wiadomości dziwnej treści
                    Pytała 2 razy o co chodzi.
                    Bez odpowiedzi.
                    Po kolejnych wykonałam telefon. Tyle.
                  • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:52
                    W tych smsach nie było pytań nawet
                    • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:55
                      Napisz jeszcze raz bo już nie wiem, pisała pisałaś?
                      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:02
                        Od kilku tygodni ta osoba wysyłała mi dziwne bez treści smsy
                        Zapytałam o co chodzi. Bez odzewu
                        Ale te wiadomości zaczęły soe powtarzać, pytam ponownie i cisza
                        Po kolejnej postanowiłam zadzwonić i zapytać o co chodzi skoro nie dostałam odpowiedzi.
                        Niestety ta osoba nie odebrała telefonu, tylko po kilku h znowu wysłała smsa - zadzwoniłam bezskutecznie.
                        Następnego dnia jakby nic ta osoba pyta mnie jak mija weekend wiec zadzwoniłam żeby wyjaśnić jej zachowanie w smsach i planie mojego pytania o ch chodzi.
                        Tez nie odebrała

Zastanawiam się teraz co robić.
                        • kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:08
                          Czy to cały czas jest ten sam facet? Jeśli tak to naprawdę już nie ma słów na Ciebie. To jest nienormalne co on robi i nawet nie rozkminiaj o co chodzi i kto powinien oddzwonić.
                        • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:12
                          Czyli jakas znajoma pisze do ciebie beznladu i składu. Nie odpisuje na Twoje esemesy i nie odbiera tel. Zadzwoń z innego nr.
                        • aqua48 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:54
                          Czy to żonaty facet, który w weekend nie może oddzwonić do Ciebie, bo spędza go z rodziną? Jeśli tak to wszystko jasne.
                          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 09:13
                            Nieeeee
                            • aqua48 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 10:16
                              No to tak samo nie odpowiadaj na pytania tej osoby jak ci minął weekend. Tyle.
                            • kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:21
                              To powtórzę pytanie: czy to ten facet, który Cię olał gdy umarła Twój mama?
                              • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:34
                                Tak
                                • daniela34 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:37
                                  To dlaczego oczekujesz, że będzie się zachowywał normalnie, skoro jest nienormalny? Przecież specjalnie wysyłał te sms-y? No i po co w ogóle utrzymujesz z nim kontakt? Zablokuj i tyle.
                                  • alpepe Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:50
                                    Ale ona go kocha.
                                    • daniela34 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:53
                                      alpepe napisała:

> Ale ona go kocha.
                                      >

Trudno. Miłość jest źródłem cierpienia, czy jak tam Coelho pisał, albo inny Zafon. Należy zablokować i odcierpieć. Gdzieś tak milion wątków temu należało.
                                • eriu Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:48
                                  Zablokuj idiotę.
                                • kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:00
                                  Wiesz co to naprawdę. On jest porąbany i przykro mi to mówić ale Ty też. Tyle razy już zakładałaś wątki o jego zachowaniu. Czy poszłaś na terapię? Dostałaś tu już tyle rad, wszyscy Ci pisali, że gość Cię źle traktuje a Ty dalej to rozkminiasz. I zdaje się, że miałaś go zablokować.
                                • turbinkamalinka Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:56
                                  mc.dongs napisała:

> Tak
                                  Czyli odpowiedź jest prosta, tylko że do ciebie i tak nie dotrze. Miał ciekawsze zajęcia. więc nie odpisał i nie odebrał. Pewnie był wtedy z inna kobietą dlatego "nie mógł" SMS był tylko formą utrzymania cię na smyczy, bardzo udaną formą kontroli, abyś miała o czym myśleć przez następne kilka dni. Tylko że tu nie ma o czym myśleć. Ja temu człowiekowi jeśli bym odpisała to "spier...", a ty będziesz się zastanawiać kocha, nie kocha, chce być ze mną, nie chce, dojrzał nie dojrzał, może cos się stało, trzeba go ratować, oj może biedaczek chory jest, ugotuję mu rosołek. Tyle razy ci dziewczyny pisały żebyś zablokowała gościa, zmieniła numer, powiedziała żeby się odczepił. A ty jak skopany szczeniak nadal jesteś wpatrzona w zjeba.
    • mgla_jedwabna Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:47
      Skoro to SMS, to w ogóle nie oddzwaniam, tylko odpowiadam SMSem "o co chodzi?".
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 07:48
        Robiłam tak, bez odzewu.
        Dostałam ponownie wiec postanowiłam zadzwonić
        • anilorak174 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:01
          Otwieram paszczę i pytam "słuchaj Ziuta, o co chodzi z tym sms? Dzwonilam do ciebie ale nie odebrałaś."
        • eriu Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:49
          Przecież wiadomo, że kolesiowi chodzi o to żeby Ci w głowie tylko namieszać i żebyś się zastanawiała o co mu chodzi. Nic więcej.
        • mgla_jedwabna Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:26
          W tej sytuacji bym olała. Jak ważne, niech się nadawca wyrazi jaśniej albo oddzwoni. Jak nieważne, niech spada.
        • niemcyy Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 07:15
          Olać.
    • hosta_73 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:04
      "Co robicie na moim miejscu? "

Coś najprostszego - pytam o co chodziło.
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:07
        Pytałam dwa razy
        Ta osoba nie odpowiedziała ale znowu zaczęły się dziwne smsy
        Po kolejnych już postanowiłam zadzwonić
        • kk345 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:15
          Kot jej łazi po telefonie i wysyła bzdurne smsy. Nie dziękuj.
          • efka_454 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:24
            Albo żona sprawdza kogo facet ma w telefonie pozapisywanego ;P
            • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 04:24
              Zawsze dostajesz wiadomość że usuwają dane konto .
        • hosta_73 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:43
          Zapytałabym o co chodziło gdybyśmy rozmawiali. Zapytała cię jak minął weekend, ty zapytaj o co chodziło.
        • turbinkamalinka Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:59
          Ale po co się pytałaś? Jeśli przychodzi pusty SMS traktuję go jak pomyłkę. Nie ma treści, nie ma się nad czym zastanawiać.
          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:20
            To były treści
            Aha
            Ok
            👍🏻
            😔

Wysyłane w odstępach godzinnych czy kilkudniowych
            Na pewno do mnie
            • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:52
              Jaja z ciebie sobie robi.
            • la_felicja Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 14:22
              Pisał z kimś innym, a wysłało mu się do wszystkich.
    • memphis90 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:16
      >a drugi dzień jakby nic ta osoba pyta mnie jak mija weekend
      Było wtedy zapytac
    • szara.myszka.555 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:21
      Ja praktycznie nigdy nie odbieram i nie oddzwaniam, rodzina i znajomi już się nauczyli, że do mnie trzeba pisać. Może ta osoba ma podobnie.
      • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:26
        szara.myszka.555 napisała:

> Ja praktycznie nigdy nie odbieram i nie oddzwaniam

Dlaczego?

• zuzanna_a Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:30
          Odpowiem za nią - bo niektorzy zachowuja sie jak dzikusy. Paralizuja ich naturalne zachowania. Nie dorosli by zachowywac sie jak dorosli i terroryzuja tych innych, ktorzy musza pisac elaboraty smsowe bo nie da sie z drugim czlowiekiem normalnie porozmawiac.
          Czasem uzywaja nazwy „introwertyzm” zeby ubrac w ladna nazwe zachowania socjopatyczne, dziecinne i nienormalne.
          • alpepe Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 09:53
            haha, 10/10
          • blasckbird13 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:03
            zuzanna_a napisała:

> Odpowiem za nią - bo niektorzy zachowuja sie jak dzikusy. Paralizuja ich natura
            > lne zachowania. Nie dorosli by zachowywac sie jak dorosli i terroryzuja tych in
            > nych, ktorzy musza pisac elaboraty smsowe bo nie da sie z drugim czlowiekiem no
            > rmalnie porozmawiac.
            > Czasem uzywaja nazwy „introwertyzm” zeby ubrac w ladna nazwe zachowania socjopa
            > tyczne, dziecinne i nienormalne.

Bo niedosłyszą?
            • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:07
              blasckbird13 napisał(a):

> Bo niedosłyszą?

Ale ze nigdy, nigdy?

"Ja praktycznie nigdy nie odbieram i nie oddzwaniam, rodzina i znajomi już się nauczyli, że do mnie trzeba pisać"

• blasckbird13 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:00
                iwles napisała:

> blasckbird13 napisał(a):
                >
                > > Bo niedosłyszą?
                >
                > Ale ze nigdy, nigdy?
                >
                > "Ja praktycznie nigdy nie odbieram i nie oddzwaniam, rodzina i znajomi już s
                > ię nauczyli, że do mnie trzeba pisać"

>
                No nigdy. Bo nie można mieć niedosłuchu np. W poniedziałki i piątki. Jak słabo słyszysz to raczej generalnie.
                • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:07

należaloby namowić taką osobe na aparat słuchowy, bo równie dobrze nie dosłyszy nadjeżdżającego samochodu na ulicy, czy tego, co mówi lekarz/pielęgniarka/pani w banku czy urzędzie.
                  • panna.nasturcja Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 03:45
                    Niekoniecznie. Mam taką osobę w bliskim otoczeniu. Nie ma problemu w bezpośrednim kontakcie, ale telefon jednak wycina część dźwięku, są szumy i jeśli ktoś mówi choćby odrobinę niewyraźnie to ten ktoś nie słyszy. I tyle. Żadnej filozofii tu nie ma.
                    Post Zuzanny na górze to zwykłe chamstwo i brak wyobraźni.
                    Są tez choćby ludzie z wadą wymowy, którzy wstydzą się rozmawiać przez telefon, sa slabo rozumiane, głupio im, że ktoś ciagle dopytuje, prosi o powtórzenie, wolą napisać.
                    • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 04:29
                      Są tacy co boją rozmawiać na żywo .Wola klepać w klawiaturę .Rok z taką osobą rozmawialem . O chamstwie też bym podyskutował bo nie znasz ludzi ,a ich oceniasz .
          • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:39
            A podobno PRL zlikwidował analfabetyzm i pisanie nie jest już problemem. A tu jednak taki kłopot napisać zdanie zamiast zmuszać do nielubianej formy komunikacji, która jest o wiele mniej wygodna (bo wymaga oprócz dziwnej rozmowy bez widoku rozmówcy jeszcze natychmiastowego rzucenia wszystkich czynności i odpowiadania bez zastanowienia).
            • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:52
              escott napisała:

> wymaga odpowiadania bez zastanowienia

Czasami jest to telefon z jakąś informacją, nie wymagający natychmiastowej ważnej decyzji.
              No i jeszcze rozumiem nieodbierania czasami (robię coś ważnego, albo po prostu nie chcę się odrywać od tego, czym teraz jestem zajęta), ale żeby nigdy przenigdy?

• escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:57
                No ale telefon z informacją niewymagający decyzji to naprawdę brzmi jak coś, co najlepiej zrobić na piśmie - przecież ludzie w ogóle często o to proszą. "Napisz mi to mejlem bo zapomnę". Jak jest coś skomplikowanego i wymagającego długiej rozmowy, to tym bardziej należałoby zapytać, czy ktoś ma akurat czas na długą rozmowę o czymś zupełnie innym niż akurat się zajmuje...
                To nigdy przenigdy to zawsze jest koloryzowanie - oczywiście zawsze odbiorę w nocy o północy, bo może coś się strasznego dzieje, zawsze odbiorę od dziecka, zawsze odbiorę od najbliższych albo zaraz oddzwonię. Od bezpośredniego szefa pewnie też. Ale przyznam, że mam też osobistą listę osób, od których nie odbieram nigdy i nigdy też nie oddzwaniam, bo to nigdy nie jest ważne i potrzebne.
                • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:03

Ale mowa o telefonach nawet od rodziny!
                  Serio mama miałaby pisać do mnie sms, zamiast zadzwonić i powiedzieć ?
                  • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:19
                    A czemu nie? Tzn jak to jest jakiś fizyczny problem, to jasne, ale to, że mój tata "nie uznaje" smsów i musi oddzwonić i mi przerwać robotę, żeby odpowiedzieć na prostego sms "to co widzimy się o 3" równie prostym "ok" doprowadza mnie do ciężkiej cholery.
                    • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:21
                      Przeczytanie "ok" - 1 sek. Rozmowa "no cześć, co słychać, no właśnie odebrałem wiadomość, to ja też myślę, że może o tej trzeciej, aha, bo myślałem, że będziesz chciała o czwartej, ale nie, to jak chcesz o trzeciej, to w porządku, ale dobrze się czujesz, no, to w porządku, bo miałaś katar etc. etc. etc. etc. etc. etc. etc. " - 10 min plus 30 min wracania do pełnej koncentracji.
                    • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:23

No to ja mam inaczej.
                      Wolę szybką rozmowę, bo własnie mogło się okazac, że na godzina 3 nie pasuje, lepiej przesunąć na 3:30, ale nie wiadomo, czy pasuje mi, bo może mi pasuje 3:15. I tak pisać i pisać. Więcej czasu to zajmuje.
                      Nie mówiąc o tym, że ludziom starszym trudniej przychodzi pisanie na klawiaturze.
                      • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:27
                        Ja nie mam na to czasu i nienawidzę odbywających się przy okazji gadek o niczym - telefon ZAWSZE powoduje, że się wrzuci jeszcze 3 wątki nie wiadomo po co.
                        • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:03

Fakt, telefon jest dla ludzi, którzy umieją jasno komunikować się, np. po załatwieni swojej sprawy, nie wchodzisz w 3 nowe nie wiadomo po co watki, tylko mowisz: ok, to pa.
              • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:00
                Ale oddzwonić należy
          • szara.myszka.555 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:03
            "Odpowiem za nią - bo niektorzy zachowuja sie jak dzikusy."

Miałam Ci nie odpowiadać zuzanno na Twój chamski komentarz, ale jednak odpowiem:

- Nie, nie paraliżują mnie "naturalne zachowania". Poza tym, zastanów się: czy telefon jest faktycznie dla człowieka "naturalnym zachowaniem"? Polujesz na mamuta, a tu nagle alarm na pół lasu, bo kolega chce wiedzieć "co słychać"? No raczej nie. Telefon to stosunkowo nowy wynalazek dla ludzkości (podobnie jak internet) i to od nas zależy, jak z niego korzystamy.

- można ze mną porozmawiać, oczywiście, bardzo chętnie. Wyślij mi wiadomość z propozycją ustalenia godziny rozmowy. Zaklepię ten termin w kalendarzu i moja uwaga będzie w pełni skoncentrowana na Tobie. Bliscy i przyjaciele wiedzą, że preferuję spotkania "na żywo", więc wysyłają mi wiadomość i się umawiamy. Introwertyzm nie ma tu nic do rzeczy.

- Randomowe telefony zaburzają moją koncentrację. Odrywają od pracy i od życia. Po nawet kilkusekundowej rozmowie mam problemy z powrotem do "rytmu" zadania, jakie wykonywałam przed rozmową. Dlatego też mam wyciszone wszystkie notyfikacje na telefonie i nie mam żadnych social mediów - źle na mnie działają, dekoncentruję się. Polecam Ci książkę "Głęboka praca" (autor: Cal Newport), mój sposób działania ma swoje uzasadnienie.

- Po pracy spędzam czas z najbliższymi i z przyjaciółmi "na żywo". Odbieranie randomowych telefonów przy posiłkach, czy innych wspólnych aktywnościach jest po prostu nie w porządku wobec mojej rodziny i przyjaciół. To jest czas dla nich i dla mnie.
            • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:14

"Telefon to stosunkowo nowy wynalazek dla ludzkości (podobnie jak internet) i to od nas zależy, jak z niego korzystamy."

Kiedyś były inne sposoby komunikacji na odległość: tam tamy, znaki dymne.
              Chyba nie wyobrażasz sobie, że w czasie wojny jedno plemię informuje inne plemiona bębnami o zbliżającym się ataku, a inne olewają, ani nie odpowiadają, ani nie przekazują dalej, bo akurat im sie nie chce.
              big_grin

• conena Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:41
                telefon jest nowym wynalazkiem dla ludzkości, a rozmowa przez telefon jest nienaturalna, bo nie widzisz rozmówcy, czego nie rozumiesz?

płacenie kartą płatniczą jest nienaturalne, bo nie widzisz gotówki. a karty płatnicze to jeszcze nowszy wynalazek niż telefon.
                dokumenty elektroniczne są nienaturalne, bo nie można ich dotknąć.
                podpis elektroniczny jest nienaturalny, bo nie wykonujesz go piórem wiecznym.
                winda jest nienaturalna, bo nie poruszasz nogami, a przenosi cię na wyższe kondygnacje w budynku.

fajna zabawa w sumie.
              • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:53
                Jak odebranie telefonu będzie niezbędne do zwycięstwa w wojnie, to obiecuję to zrobić. Ale do tego czasu dzwońcie na Berdyczów.
            • atenette Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:00
              Doskonale Ciebie rozumiem! Nic mnie tak nie denerwuje jak dzwonienie tak sobie żeby pogadać o dupie Maryni w momencie kiedy pracuję, gotuję, zajmuję się swoim hobby, oglądam film, spędzam czas z rodziną. Mam znajomych, którzy dzwonią z każdą pierdołą, np. żeby zadać jedno pytanie, a kończy się na pół godzinnej rozmowie o niczym. Cenię sobie znajomych, którzy zanim zadzwonią to napiszą z pytaniem czy mam chwilę. Nie znoszę też kiedy np. na WhatsApp zadaję szybkie pytanie - takie na tak lub nie - bo nie mam możliwości rozmawiać, a ktoś zamiast po prostu odpisać od razu dzwoni i oczywiście kończy się na parunastumiutowej rozmowie.
        • szara.myszka.555 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:44
          "Dlaczego?"

Dopiero co był taki wątek na emamie przecież, mnóstwo ludzi tak ma.

Nie odbieram, ponieważ łatwo się dekoncentruję i telefony wybijają mnie z rytmu pracy (czy innych aktywności). Po nawet 30 sekundowej rozmowie potrzebuję 20-30 minut by wrócić na "poprzedni tor".
          To jest strata mojego czasu.

Wiadomość mogę sprawdzić w określonym przeze mnie czasie, i wtedy na nią odpowiedzieć.

• iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:48

"mnóstwo ludzi tak ma."

większość z tego "mnóstwo" dotyczy nieodbierania numerów nieznanych lub zastrzeżonych.

"telefony wybijają mnie z rytmu pracy. Po nawet 30 sekundowej rozmowie potrzebuję 20-30 minut by wrócić na "poprzedni tor".

Z ciekawości zapytam - a co z telefonami służbowymi?
            • szara.myszka.555 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:12
              "Z ciekawości zapytam - a co z telefonami służbowymi?"

Prowadzę własną działalność, nikt nie posiada mojego numeru telefonu. Współpracownicy i klienci wiedzą, że preferuję komunikację poprzez email/slack. Rozmowy na zoomie (lub na żywo) są planowane wcześniej i "wrzucane" w kalendarz.

Gdyby była taka potrzeba, rozważałabym wprowadzenie "office hours", np. dostępność pod telefonem wyłącznie w godzinach np. od 9 do 10 rano - ale nigdy nie było takiej konieczności.
              • ritual2019 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:19
                Sa telefony sluzbowe, taka maja nazwe, niewazne jaki model, poprostu uzywa sie ich tylko sluzbowo. Taki telefon mozna wyciszyc poza godzinami sluzbowymi, odlozyc i ktokolwiek dzwoni ma opcje voicmail.
              • akn82 Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 08:12
                @szara myszka Dokładnie tak. Ja też nie odbieram jak jestem w toku pracy. To dekoncentruje.
                W przedniej pracy wprowadziłam takie office hours. I produktywność wzrosła mi chyba 200% .

Odbieram telefon tylko wtedy jak np robię sobie kawę i ktoś dzwoni w tym czasie. To jest też dla mnie moment żeby oddzwaniać na pilne sprawy. Mniej pilne ogarniam pod koniec dnia roboczego.
          • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:50
            Oczywiście. Ludzie dzwonią albo bo dręczenie telefonami to ich praca, albo akurat jak im wygodnie, bo sobie wychodzą na spacerek z pieskiem czy jadą autobusem i będą uszczęśliwiać sąsiadów. Bardzo lubię, jak ktoś zapyta najpierw na piśmie, czy mam czas rozmawiać przez telefon. Ale wydzwanianie kogoś w niepilnej sprawie, bo się ma taką fantazję jest przy takiej dostępności zupełnie nieszkodliwych i niezawracających głowy form kontaktu jest po prostu niegrzeczne.
          • ritual2019 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:21
            szara.myszka.555 napisała:

>Po nawet 30 sekundowej rozmowie potrzebuję 20-30 minut by wrócić na "poprzedni tor".

Moze jakies cwiczenia na poprawe koncentracji?
            • zuzanna_a Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:52
              no raczej. bo wg autorki jeśli ktoś np. dzwoni i mówi:

- "Słuchaj, w której aptece ostatnio kupiłaś tak tanio ten lek na serce"
              - " Na Warszawskiej"
              - Ok dzięki. pa

i po tym dialogu potrzebuje 30 minut na powrót do normy to coś z nim jest nie halo (dosłownie)
              ( aha, a to samo napisane w smsie jest ok )

big_grin

• escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 17:02
                Wymień jeden powód, dla którego trzeba kogoś wyrwać z tego co robi, żeby zadać to pytanie, i domagać się natychmiastowej reakcji, zamiast napisać to zdanie. Bo skoro dałaś radę napisać na forum, to zapewne nie jesteś niepełnosprawną staruszką, która nie dałaby rady w smsie.
                • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 17:39

Bo np. stoję przed apteką i nie wiem, czy kupić tu za jakąkolwiek cenę, czy jechać do tej tańszej, tym bardziej, ze, jak sie okazuje, mam blisko na Warszawską.
            • akn82 Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 08:16
              Nie masz racji, ritual. Może poczytaj o produktywności w pracy. Poczytaj jak działa mózg jak ma nałożone ramy czasowe. Jeśli praca na charakter kreatywny, twórczy to warto zainwestować w bloki skupienia się na jednej rzeczy bez przerywajek.

Testowałam na sobie w kilku pracach w różnych zadaniach. Zawsze wychodziło mi to na dobre.
    • conena Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:25
      olewam to sikiem prostym.
    • sweterwkrate Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:25
      Zapytałabym w smsie o co chodzi. Jak po tylu próbach kontaktu nie odbiera tel ani nie odpisuje to ignoruje albo blokuje nr, zależy kto to jest dla mnie.
      Zapytaj bezpośrednio, jak się spotkacie.
    • kamin Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:32
      Czemu oddzwaniasz na smsy zamiast odpisywać?
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:33
        Nie było pytania w smsach
        Zapytałam 2 razy o co w nich chodzi co zostało bez odpowiedzi
        Po kolejnych zadzwoniłam.
        • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 04:25
          Ten sam jak byłaś w szpitalu i nawet Cię nie odwiedził .
          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 08:24
            Tak
            Ale on wtedy był zły bo była wymiana zdań i powiedział że on musi mieć spokój bo nie ma urlopu a ja się kłócę i go atakuje
            • sweterwkrate Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 09:08
              Czyli zwyczajnie lubi cię dręczyć a ty go jeszcze usprawiedliwiasz.
              • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 12:31
                Zostawił Cię w środku nocy zamiast odwieźć do domu .Nie był w szpitalu dręczy Cię ,a Ty dalej ....Jak tam Twoje dzieciaki ?
                • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 14:18
                  TaniaRada???
    • ewa_mama_jasia Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:48
      To nadawca chce kontaktu i to on powinien wysłać informację czytelną. Dałabym sobie spokój z dopytywaniem, o co chodzi. Napisałabym tylko, żeby nie wysyłał mi bzdurnych i nieczytelnych wiadomości.
    • aqua48 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 08:58
      mc.dongs napisała:

> Na drugi dzień jakby nic ta osoba pyta mnie jak mija weekend.
      > Co robicie na moim miejscu?

Odpowiadam że przez cały weekend dostawałam od niej idiotyczne sms-y, nie wiem o co chodzi i zburzyło mi to spokój oraz zakłóciło wypoczynek, zatem oczekuję wyjaśnienia, a jeśli się to powtórzy to zablokuję jej numer..
    • silenta Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 09:06
      Weź zlej w końcu tego gościa bo jemu dokładnie o to chodzi – żebyś ciągle o nim myślała o rozkminiała.
    • szmytka1 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 09:43
      Nic nie robię dziwnego, odpowiadam jak mija mi weekend. A co niby mam zrobić?
    • alpepe Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 09:51
      ty i twoje przygody z ciotką.
      • alpepe Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 10:02
        A jeśli ty nie jesteś od chomika, to pewnie chodzi o esemesy od tego palanta, którego kochasz miłością nieustającą, a który się zchlał w weekend tak mocno, że nie był w stanie odebrać telefonu, co w sumie nie jest złe, przynajmniej nikt ci nie bełkotał do słuchawki.
        • kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:02
          To jest ta dziewczyna, której facet olał ją jak je mama umarła. To tylko jeden z przykładów.
    • ritual2019 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 10:05
      Co robic? Nic, poorostu nic. A na pytanie jak mija weekend napisac ze okey. Tyle. Co cie laczy z ta tajemnicza osoba?
    • zaczarowanyogrod Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 10:55
      Jeśli to były puste smsy, albo 10 z taką samą treścią które wcześniej dostałaś to ta osoba ma zepsuty telefon. Mama takie smsy dostawała od ciotki i dzwoniła do niej, właściwie to jej telefon dzwonił, a ona nawet o tym nie wiedziała i w tym czasie była daleko od telefonu. Mama oddzwaniała to się pytała co chciała. Telefon był zepsuty nie wiem co i jak. Ona nawet nie miała połączeń u siebie że dzwoniła. Do mamy dzwoniła i pisała najczęściej dlatego tak.
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:04
        Najpierw były emotki
        Potem:
        Aha
        Ok
        ?
        I znowu emotki
        • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:09

no to ja myślę, że to nie miało być do ciebie, poszło przez pomyłkę.
        • zaczarowanyogrod Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:10
          To albo sobie żarty z Ciebie robi, albo to miało być do kogoś innego.
          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:16
            Do mnie na 100%
            Smsy wysyłane w odstępach dwu dniowych
            Czasem w ciągu kilku h
            • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 04:08
              To ten sam od dwóch lat co Cię zostawił na dworcu w środku by jechała pociągiem niesamowite .
        • eriu Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:53
          Przecież to jest stary jak świat numer z czasów jak się miało naście lat, że się wysyłało „przypadkowego” smsa i czekało aż ktoś zareaguje. Typ wysyła naście wiadomości i patrzy jak reagujesz.
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:15
        Po kolejnej postanowiłam zadzwonić i zapytać o co chodzi skoro nie dostałam odpowiedzi.
        Niestety ta osoba nie odebrała telefonu, tylko po kilku h znowu wysłała smsa - zadzwoniłam bezskutecznie.
        Następnego dnia jakby nic ta osoba pyta mnie jak mija weekend wiec zadzwoniłam żeby wyjaśnić jej zachowanie w smsach i planie mojego pytania o ch chodzi.
        Tez nie odebrała
        • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:21
          Masz z tą osoba aki kontakt, jakaś zależność między wami. Jak cala znajomośc polega na esach z emotkami to może jakiś dzieciak. Zablokuj.
          • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:33
            Tak, znajomość od lat
            • ritual2019 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:38
              Moze ktos bawi sie jej telefonem.
            • gryzelda71 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:02
              Skoro lubisz taki stan napięcia.....baw się dalej
        • ponis1990 Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 12:11
          Że tak odpowiem w swojej gwarze regionalnej - bo cię koncertowo robi w ciula, a ty się dajesz
          • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 12:36
            Ale ona tak ma i co jej zrobisz .
    • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:35
      Jezu, ludzie, nie oddzwaniajcie na smsy... Smsy są bardzo często używane przez ludzi, którzy lubią niezobowiązujące komunikaty na piśmie, a nienawidzą telefonów. Ja dzwonię tylko po pogotowie jak trzeba i nigdy w życiu nie odbiorę jak ktoś oddzwania na sms big_grin
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:37
        Nie oddzwanialam na smsy
        Chciałam wyjaśnić co ma na celu wysyłając mi dziwne smsy
        • zaczarowanyogrod Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:45
          Ja by nic z tym nie robiła, niech sobie pisze, jak przestaniesz na nie reagować to albo da sobie z tym spokój, albo się wytłumaczy.
        • daniela34 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:47
          mc.dongs napisała:

>
          > Chciałam wyjaśnić co ma na celu wysyłając mi dziwne smsy

Ma na celu to samo co zawsze we wszystkich twoich wątkach - jest szurniętym toksykiem i ma na celu bycie szurniętym toksykiem. Nie będzie się zachowywał normalnie, ponieważ jest niezdolny do zachowania się normalnie.
          • eriu Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:55
            Dokładnie. Nakręca go jakakolwiek reakcja na jego smsy. Przestać reagować. Jakby ich nie było.
            • daniela34 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:59
              Dodałabym: nakręca go reakcja i ma okazję zrobić z autorki wariatkę, udając że nic nie zaszło i jak gdyby nigdy nic pytając jak minął weekend. A ponieważ to już nie pierwsza taka akcja, tylko mniej więcej siedemdziesiąta piąta, to należy olać. W przypadku tego pana, nawet jakby napisał wiadomość, że skoczy z mostu to też należałoby olać, ale żeby się nie denerwować, to należy wykorzystać funkcję "zablokuj kontakt."
          • teodor-k Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 04:32
            Ale się ciągnie od paru lat i nic jej zrobisz .Było tu tyle wątków .
        • mrs.solis Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 15:49
          Ja prdole ty jestes tak samo nienormalna jak on. Dawno ci wszyscy mowili, zebys zablokowala tego zyeba, a ty sie dalej bawisz w jego chore gierki. Rownie dobrze moglby ci nasrac na wycieraczke , zadzwonic do drzwi i z ukrycia obserwowac twoja reakcje, a ty zamiast posprzatac i przyjac do wiadomosci, ze ktos kto robi cos takiego jest chory psychicznie stoisz nad gownem i calymi dniami sie zastanawiasz dlaczego, po co i jak ktos moze zrobic cos takiego.
      • budyniowatowe Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:17
        escott napisała:

> Jezu, ludzie, nie oddzwaniajcie na smsy... Smsy są bardzo często używane przez
        > ludzi, którzy lubią niezobowiązujące komunikaty na piśmie, a nienawidzą telefon
        > ów.
        >
        Jezu, ludzie przestańcie pisać te upierdliwe smsy. Jak wam się nie chce normalnie porozmawiać to sobie znajdzcie jakieś hobby, a nie zawracajcie gitary niez
        obowiązującymi komunikatami.
        • escott Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 17:00
          Niezobowiązujące do natychmiastowej odpowiedzi. W SMSach jest jakieś pięć razy mniej zbędnych ozdobników i zawracania dupy niż w rozmowach telefonicznych.
          • aqua48 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 17:44
            A ja wolę załatwić wszystko jedną krótką minutową rozmową niż prztykać te sms-y przez 15 minut, bo się komuś przypomina że nie zapytał o to, o tamto, i o siamto..
            • escott Re: Telefon - oddzwanianie 10.01.23, 15:34
              Jak się komuś przypomni dopiero po chwili, to i tak napisze po rozmowie, albo zadzwoni jeszcze pięć razy.
    • mikams75 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 11:57
      moze jakis wirus sam rozsyla smsy?
      Wowczas taki wyslany nawet sie nie wyswietla osobie wysylajacej. Wiem, bo tez zdarzylo mi sie dostac pare razy cos od innych a pozniej sie okazalo, ze to sie samo rozeslalo i druga osoba nie miala o niczym pojecia.
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:02
        To są smsy które kiedyś tez dostawałam jak cos nie odpowiadało tej osobie
        Typu:
        Aha
        Ok
        😔
        👍🏻

………. Itd
        • aadrianka Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:23
          Dlaczego jeszcze nie zablokowałas numeru toksycznego pojeba?
          • mieszkanienaturalnie Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 12:35
            Bo lubi jak on do niej pisze.
          • aqua48 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:43
            aadrianka napisała:

> Dlaczego jeszcze nie zablokowałas numeru toksycznego pojeba?

Bo oboje uwielbiają grać w tę grę i z powodzeniem uprawiają ją od lat. Nazywa się sado-maso-psycho.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:39
      Skoro pyta, jak minął tydzień, to znaczy, ze się z nią widzisz, tak?
      To w takim razie od razu pytam: O co ci chodziło w tych smsach, bo nic nie zrozumiałam? A czemu nie odbierałaś telefonu?
      • iwles Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:47
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Skoro pyta, jak minął tydzień, to znaczy, ze się z nią widzisz, tak?

To znaczy, że tydzień temu bawili się w to samo. Ona i on big_grin

• kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:49
      Dla tych osób, które myślą, że może telefon tej osoby jest zepsuty coś tam jeszcze innego wklejam link do wątku o tym gościu co śle puste sms'y.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171670572,171670572,Wsparcie_partnera_w_trudnych_chwilach.html
      • mc.dongs Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 13:59
        To mój watek
        • daniela34 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 14:00
          No wiemy przecież
        • kachaa17 Re: Telefon - oddzwanianie 09.01.23, 14:16
          To może zajrzyj do niego i sobie odśwież sprawę bo najwyraźniej zapomniałaś.
        • zaczarowanyogrod