bulzemba 13.01.23, 08:37 W wieku 18-45 nie zamierzam mieć dzieci. No kurcze zaskoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachaa17 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:40 Te z niższego progu mogą teraz nie zamierzać a potem zwykle się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:13 Gwarantuje, ze nie kazdej sie zmienia ani przytrafia Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:20 tego chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć ale zmienia się często w obie strony zresztą Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 05:05 >Gwarantuje, ze nie kazdej sie zmienia ani przytrafia suspicious Takiej lipcowej się na przykład nie zmieniło. Łza się kręci na wspomnienie jej ognistych wypowiedzi na Bezdzietnych z wyboru. Słowa dotrzymała. A nie, wróć... 😝 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:30 Ale tak zawsze było. A mimo tego liczba kobiet, które nie chcą mieć dzieci drastycznie wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
sela.vi Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:43 Czyżby logiczne myślenie zaczęło wygrywać z biologią? Odpowiedz Link Zgłoś
sela.vi Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:09 PS Bulu zemba, czy tym nickiem mścisz się na tutejszych grammar nazi? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:48 Podatki powinny wynosić standardowo 40%. A za każde dziecko zniżka -10%. Wtedy te wszystkie lambadziary, zwłaszcza z lepszą pensją typu prawniczki, zaraz by przestały być lambadziarami. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:50 A może jeszcze medale dla gwałcicieli? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:54 Nie, dla gwałcicieli powinno być bykowe 50% jeżeli nie mają dzieci. A jak mają, chociażby z gwałtu, to zniżka -10%! Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Aaaa... oczywiście zakaz aborcji tych biednych dzieci z gwałtu, one niewinne. Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:48 Żadna stawka podatku nie przekonałaby mnie do tego, by mieć drugie dziecko. Prędzej bym emigrowała. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:32 A ja jak chciałam mieć drugie nic mnie nie zatrzymało. Więc od chęci to głównie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:38 Ale chęci albo ich brak biorą się z miliona czynników. Czy gdybyś razem ze swoją chęcią wylądowała w obozie uchodźców, albo na zwykłym bezrobociu to chęć by ci zmalała, czy też byś ją sobie realizowała? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:13 no to bys wyjechala, co za problem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:09 Womam, prawniczki nie płacą podatków przecież. Naprawdę. Jak nie wierzysz, zapytaj Kokosowego. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:27 To łaniowe im dać! Pogłówne 10 000 zł / miesiąc za brak dziecka + vat 23% bez możliwości odliczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:52 A ja myślałam że to chodzi o damską wersję jelenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:54 Mój wspólnik nazywa to jeleniowym 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:44 A potem się będą pytać, dlaczego muczę na ematce 😆😆😆 Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:32 daniela34 napisała: > Womam, prawniczki nie płacą podatków przecież. Naprawdę. Jak nie wierzysz, zapy > taj Kokosowego. Naprawdę coś takiego wymyślił? Jak mu to wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:34 A to jakaś stara dyskusja była na temat tego, że przedsiębiorcy nie płacą podatku dochodowego, bo wszystko wrzucają w koszty i "jadą na stracie." A że spora część prawniczek prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą to sama rozumiesz - nie płacą podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:44 To kokosowy, jak możesz pytać jak mu cokolwiek wyszło? On przecież wyciąga wnioski z palca ze wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:50 Tylko tak szczerze- po co pytać już 18-20 latki, czy chcą mieć kiedyś dzieci? 90% odpowie nie. Moim zdaniem rozsądniej zadać to pytanie w grupie 25-45. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Uważam podobne. Dodatkowo znam kobietę, rodzinę ktora głośno mówiła że nie planują dzieci a zmienili zdanie i jako siwi ojciec i matka (nie farbuje włosów) zostali rodzicami rok po roku,. Nikt ich wcześniej nie pytał o potomstwo Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:01 O dokladbie. Moja kuzynka - nie lubi dziec, nie chce- a w wieku 35 lat wsciek macicy i urodziła w wieku 38 lat. Inna sprawa, że ona nie powinna mieć dzieci. Na matkę się nie nadaje w ogóle. Tylko dzieciaka żal. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:12 Szkoda. Ludzie z tym wypowiadaniem co czują w danym momencie poszli w drugą stronę, chyba tylko w Pl taka wolność słowa panuje... Kedy urodziłam spotkałam sąsiadkę wracając ze spaceru i ona zerkając do wózka powiedziała że nowo narodzone dzieci są takie brzydkie. Znam ją ale mogła sobie darowac wg niej pojmowana szczerość. Moje hormony dla niej wydawały się nie istnieć. Za chwilę pojawiły się u niej wnuki którymi podczas odwiedzin zajmuje się mąż bo ona nie umie, nie chce rozumieć. Urodziła 2 dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:44 Supcio. Ja znam kobietę, która w liceum mówiła, że nie chce mieć dzieci. I co? 40-tka na karku i... nadal nie ma dzieci 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:16 smoczy_plomien napisała: > Supcio. Ja znam kobietę, która w liceum mówiła, że nie chce mieć dzieci. I co? > 40-tka na karku i... nadal nie ma dzieci 🙄 To (troche mlodsza)ja! Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:19 To całkiem jak ja i moje 2 koleżanki z liceum Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 22:52 I ja. Po przekroczeniu 40 rż w końcu mi uwierzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
soft.kitty Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:55 > Tylko tak szczerze- po co pytać już 18-20 latki, czy chcą mieć kiedyś dzieci? 9 > 0% odpowie nie. Moim zdaniem rozsądniej zadać to pytanie w grupie 25-45. No, nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
folivora Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:59 Soft.kitty, z którego roku to dane? Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 04:19 Ja nie soft.kitty, ale też byłam ciekawa. Wygląda na to, że z 2013: cbos.pl/SPISKOM.POL/2013/K_029_13.PDF Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:17 Zdefiniuj przyszłość. Wg najnowszego sondażu w najbliższej przyszłości to jednak poniżej 20% planuje (z tendencją spadkową 2017 - 25%, 2022 - 17%, bez wskazania na przyczynę). Czyli 83% nie planuje, co najwyżej część z nich marzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:54 Było jeszcze jakieś doprecyzowanie? Bo ja i trochę znajomych nie planujemy potomstwa w przyszłości - dzieci już mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:35 Było. Pytano kobiety bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:34 Po pierwsze nieprawda, wiele odpowiada, że chce mieć dzieci, tylko jeszcze nie teraz. Po drugie te badania robione są od lat, zawsze pytano tę grupę wiekową, więc ten czynnik zawsze był. Mimo tego wynik drastycznie się zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:52 Odpowiedzi 18-20-25- latek są średnio miarodajne. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:56 Ale jednak zadaje się te same pytania co kilka lat i widać różnice (było porównanie z wynikami z 2017 w artykule). Przy czym samo badanie mówi wszystko i nic. Chociaż ładnie sugeruje IMHO, że wyrok TK mocno wpłynął na kobiety 35+. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:23 Ok, nie czytałam artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:06 Nie chodzi o miarodajność, a porównanie z wynikami takich ankiet z przed wyroku TK. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:46 Sprzed wyroku TK, czy sprzed galopującej inflacji/wzrostu kosztów kredytu/absurdalnych cen wynajmu/wojny za miedzą/utraty pracy z powodu pandemii? Zgadnij, które z powyższych dotknęło osobiście każdego? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:57 Moja bańka to kobiety 30+ i +++, więc decyzja była o kolejnych dzieciach i po zmianie przepisów wszystkie zamknęły kramik, bo nie zaryzykują dziecka z ZD, lub innymi wadami, ani swojego życia. Te, które nie wyrobiły się z pierwszym, szybciutko załatwiały wyjazdy za granicę i tam robiły badania. Jedna para zrezygnowała z in vitro już po rozpoczęciu procedury. Wszystkie te osoby mają stabilną sytuację finansowo-mieszkaniowo-pracową. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:08 A jaki jest problem z badaniami w Polsce? Mojej koleżance przerwano ciąże w warszawskim szpitalu kilka miesięcy temu, nikt nawet sie nie zająknął na temat ustawy, bla bla, było zagrożenie życia - ciąża out. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:23 thank_you napisała: > Mojej koleżance przerwano ciąże w > warszawskim szpitalu kilka miesięcy temu, nikt nawet sie nie zająknął na temat > ustawy, bla bla, było zagrożenie życia - ciąża out. Ajajajaj. A gdzie szwadrony aborcyjne Ziobry? Niesłychane. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:24 Spadaj trollu, aborcja powinna byc dostępna na życzenie, jak wiele innych nieistotnych zabiegów medycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:36 To badanie powtarzane w czasie, więc ten czynnik zawsze był. Procent tych, które chcą mieć dzieci jest w tej grupie najwyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:52 Wcale się nie dziwię. Szczególnie jak się nie ma jakiejś babci czy dziadka do pomocy, czy zarabia najniższa krajowa i brak kasy na opiekunkę. Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, nikt nie chce wynajmować mieszkania rodzinie z dziećmi. Obecnie dziadek i babcia maja swoje sprawy i nie chcą pomóc dziecku przy wnuku, nawet gdyby mogli. Pomijam, że jest to pokolenie, gdzie ich rodzice praktycznie wychowywało im dzieci. Rodzina z dziećmi jeśli nie płaci za wynajem to jest nie do ruszenia, więc nikt nie chce kłopotu. Niby jest prawnie wiele udogodnień dla rodziców, dłuższe urlopy wychowawcze itp. No ale jak widać to też nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:17 Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, nikt nie chce wynajmować mieszkania rodzinie z dziećmi. I slusznie ze niemile widziane. Wyobraz sobie ze w normalnych krajach takie wynalazki jak L4 na 7 mcy oraz opieka na dziecko nie istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:37 Ale ankieta dotyczyła Polek, jak rozumiem mieszkających w Polsce, więc rozwiązania innych krajów są nieprzystające i mało istotne w tej dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:53 Sa o tyle przystajace i istotne, ze jak widac inne kraje rozwiazania w zakresie lewych L4 oraz opieki na dziecko maja mniej korzystne, a jednak przyrost naturany wyzszy. Wniosek: jakies inne czynniki wplywaja na decyzje Polek mieszkajacych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:45 Przyrost naturalny jest wyższy bo i pkb per capita wyższy, drastycznie wyższa siła nabywcza pieniądza oraz masa uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
koralinaxxxx Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:20 Jeśli ktoś naprawdę nie chce mieć dziecka jak ja, to posiadanie żywych rodziców, dodatki, 500+ inne benefity niczego nie zmienią. Nie ma takiej sumy pieniędzy, która by mnie przekonała do bycia Matką, nie nadaję się do tej roli i albo dziecko by skończyło w beczce, albo ja za oknem. Kiedyś takie kobiety jak ja rodziły bo nie miały wyboru, w XXI wieku wolność jednostki jest większa i na szczęście każdy może żyć tak jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:04 I to jest piękne, że coraz mniej dzieci rodzi się rodzicom, którzy dzieci mieć nie chcą. Mniej takich sytuacji, to mniej traum, więcej szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 23:02 Czy na pewno więcej szczęścia? Czy wystarczy chcieć dziecko, żeby być dobrym rodzicem? Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Demografia: 68 proc Polek 14.01.23, 18:44 Niemiłe widziane L4 w ciąży, branie opieki na chore dziecko, ni Nieprawda, L4 w ciąży to standard i nie jest niemile widziane, a wręcz bym powiedziała, że spodziewane przez pracodawcę. Zatrudnia się osobę na zastępstwo i tyle. Chyba w żadnym zachodnim kraju nie ma tak długiego macierzyńskiego i tylu dodatkowych ułatwień (wspomniane L4 "ciążowe ", opieka na chore dziecko, itp.), co u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 08:57 Ale pytali w całym przekroju wieku czy moze te 18latki? Nie twierdzę, każda musi chcieć mieć dzieci ale mało która 18-20 latka chce... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:28 hanusinamama napisała: > mało która 18-20 latka chce... > To w takim razie sporo sie jednak zmienilo, bo w latach 70 i 80 wiekszosc nawet 11-12 latek chcialo miec meza i dzieci, byly na to programowane od urodzenia (a sporo 18-20 latek wtedy tego meza i przynajmniej jedno dziecko juz mialo). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:37 Chciały tak, ale miały? W latach 80-tych? No chyba, że pod >sporo< rozumiesz "czasem się takie trafiały". Ja chyba na palcach jednej ręki mogłabym policzyć znajome mi kobiety, które w wieku 18-20 lat miały dzieci, przy czym nawet żadna z moich babć, czyli prawie dwa pokolenia wcześniej, się w to nie wliczy. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:46 Zdecydowanie czesciej niz "czasem", a juz zwlaszcza w srodowisku wiejskim (ze znanych mi, lata 70 i 80 pamietam osobiscie). Z mojej jednej niespelna 30-osobowej klasy LO trzy kolezanki wyszly za maz i urodzily zaraz po maturze, w wieku lat 19 (i nie byly zadnymi wyjatkami ani rzadkimi przypadkami). Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:56 Ja jestem pokolenie lat 80-tych, czyli mówisz mniej więcej o pokoleniu moich rodziców. U mnie to 18-20 lat wypadało w końcówce lat 90-tych, ale nawet jako dziecko nie kojarzę zbyt wielu takich młodocianych matek z otoczenia. W moim pokoleniu to jedna dziewczyna z klasy w SP wpadła w takim wieku, cała reszta uznała to za straszny fakap. W liceum z klasy nie było ani jednej w tym wieku, która nie planowała dalszej edukacji i która by zaliczyla taką wpadkę, o planowaniu w tym wieku dzieci nie wspomnając. Natomiast z tego pokolenia o którym mówisz, to moja matka miała 25 lat jak się urodziłam (jestem pierwszym dzieckiem), wszystkie ciotki plus minus podobnie, niektóre później. Nawet moje babcie też rodziły swoje nastarsze dzieci w wieku 24-26 lat. Jasne, to za mała grupa porównawcza, ale serio na palcach jednej ręki mogę policzyć _znajome_ kobiety, które zostały matkami przed 20-tką, czy nawet 22 rokiem życia. Moja prababcia miała dziecko w okolicy dwudziestki, ale to dobrze ponad pół wieku wcześniej niż lata 70-80! Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:45 Jest dokładnie na odwrót - więcej młodych dziewczyn niż czterdziestolatek odpowie TAK na pytanie "czy w ogóle jeszcze kiedykolwiek zamierzasz mieć dzieci". Czterdziestolatki powiedzą "nie", bo zazwyczaj już te dzieci albo mają albo są bardzo pewne swojej decyzji o bezdzietności. Młode dziewczyny myślą "pewnie kiedyś będę miała męża i dzieci", często dopiero po 25 roku życia zaczynają dostrzegać uroki bycia niezależną singielką. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:41 W tym badaniu pyta się kobiety bezdzietne, a te dzieci jednak NIE mają. Czytajcie co komentujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:40 Chatgris i nadal tak jest. Najwięcej odpowiedzi na tak, jest właśnie w grupie 18-24. To jest pytanie czy chcą mieć dzieci w przyszłości, nie teraz. Tu jak zwykle większość komentuje własne wyobrażenia a nie wyniki badania. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:39 Hanusina, przeczytaj co komentujesz. To badanie powtarzane od lat, zawsze pytają kobiety w wieku rozrodczym. Pytanie jest i dzieci w przyszłości, nie w tej chwili. Zresztą najwięcej odpowiedzi TAK jest właśnie w tej najmłodszej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:00 Szkoda tylko, ze te 32% które chcą własnie te powinny to głębiej przemyślęć. ale faktycznie młode dziewczyny w ogole nie chcą mieć dzieci, i nie wazne czy tutaj czy w jakimkolwiek innym kraju. powtarzajacym sie argumentem jest to, ze dzieci sa tak absorbujące, wkurzające i wysysające kasę, ze nie są brane pod uwage w planowaniu i projektowaniu przyszłości. ciekawe tylko jaki procent z tych zdecydowanych na nie zmieni zdanie na tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:03 aagnes napisał: > Szkoda tylko, ze te 32% które chcą własnie te powinny to głębiej przemyślęć. > Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nieodpowiedzialni myślą o rozrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:07 bulzemba napisała: > Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nie > odpowiedzialni myślą o rozrodzie. sama, oczywiście, odpowiedzialnie się nie rozmnożyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:25 bulzemba napisała: > Uważam to za bład Teraz jeszcze nie sądź innych po sobie. Bo to też błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:07 >Akurat to nie jest zaskakujące bo w obecnych czasach tylko ludzie skrajnie nieodpowiedzialni myślą o rozrodzie. w swoim swieciety to juz emerytury nie dostaniesz. Bedziesz mieszkac w gwaltownie starzejacym sie kraju gdzie wiecej starcow niz ludzi w wieku pracy, a rzad niechetny imigracji . Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:35 A myślisz że potomstwo tych panienek których przed rozpoczęciem rozrodu nie powstrzymuje obecna sytuacja będzie na tyle kumate by zarabiać kokosy? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:44 a tylko kokosy powoduja ze emeryci sa utrzymywani z czegos? Nie, liczba pracujacych ma w tej kwestii przewazajace znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:48 Których panienek? Napisz mi wprost - dlaczego uważasz że moje córki wyrosną na idiotki. No dawaj. Przy okazji w imieniu koleżanek zapytam - mojej księgowej, która ma dwuletnie dziecko, mojej koleżanki dziennikarki, która właśnie urodziła? W imieniu znajomej, która dopiero co urodziła drugie dziecko - ma doktorat z matematyki, myślisz że jej córka wyrośnie na bezrobotną ledwie w normie intelektualnej? Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:54 Czy zaszłaś w ciążę w czasie gdy wiadomo było że lekarz ginekolog odmówi pomocy TOBIE? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:59 A o ilu takich sytuacjach słyszałaś? Zapewniam, ze każda byłaby nagłośniona. Za to wiem, ze na oddziale mojego ginekologa ratują kobiety, w tym moja koleżankę pod koniec zeszłego roku, bo żyjąca kobieta moze dać szanse płodowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:19 Miałam uzależniać swoje decyzje o dzieciach od zdarzeń rzadszych niż wypadki samochodowe? Rozumiem, że Ty wszędzie pieszo chodzisz bo tylko szaleniec zdecyduje się zaryzykować wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:24 Tak, zaszłam. I nie "odmówi", tylko "może odmówić". Tak, nie jestem panienką, tylko świadomą kobietą. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:56 Dlaczego ktoś miałby decyzje dotyczące prokreacji podejmować kierując się sytuacją w KRAJU zamiast własną? Antynatalistyczne ideologicznie głupiątka z twittera to margines marginesow. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:01 Też tego nie rozumiem, szczególnie, ze można zerknąć na statystyki. Kobiety rodzą dzieci w trakcie wojny, po wojnie, w biedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:04 "Kobiety rodzą dzieci w trakcie wojny, po wojnie, w biedzie. I dodaj jeszcze jak prąd wyłączą . Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:13 Wróżono że pandemia też pomoże. A tu lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:22 Debile wróżyli, bo odnosili się do realiów lat 80-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:35 triss_merigold6 napisała: > Dlaczego ktoś miałby decyzje dotyczące prokreacji podejmować kierując się sytua > cją w KRAJU (...) Ale to przeciez nie musi nie oznaczac rezygnacji z dzieci, jesli kobieta chce je miec, a hamuje ja tylko sytuacja w kraju. Znam mase dziewczyn, ktore wyjechaly z Polski i rozmnozyly sie (wiele wielodzietnie) we Francji lub gdzie indziej poza Polska I tak, w Polsce by dzieci nie mialy wcale, lub najwyzej jedno (to ich slowa). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:38 Ok, jasne, to też. Sytuacja w kraju wpływa na ich szanse i możliwości finansowe, zawodowe, zapewnienia opieki nad dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
teodor-k Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:57 Nie ma stabilności nie ma dzieci .Te co urodziły męczą się ,dopóki takie nie wyfrunie z gniazda . 23 zajmuje Polska w komforcie rodzenia .Kraje skandynawskie to raj dla rodzących kobiet .W Polsce tylko bat i zaglądanie do tyłka kobiety . Stres z urodzeniem , 500 + dla ubogich i codzienna męczarnia z dzieciakami w tych trudnych ,nieciekawych czasach . Sniorzy stanowią już jedną piątą społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:21 Jak dla kogoś to męczarnia to faktycznie lepiej niech nie ma dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:09 Przedszkole to luz. Poczekaj na podstawówkę. To nie dzieciaki same w sobie są męczarnią. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:40 Uwielbiam to Poczekaj aż pójdzie do przedszkola. Jedno to luz, poczekaj aż będziesz miała drugie. Dwójka? Pffff, będziesz miała trzecie to zobaczysz... Trójka? Pójdą do szkoły to zobaaaaczysz. A w ogóle jak będą nastolatkami to ci dadzą popalić. Sztafeta straszenia kobiet, że nawet jak jakimś cudem są szczęśliwe to na pewno zaraz przestaną. A niektóre bezczelne baby mają te dzieci starsze i nadal są zadowolone z życia. Takie wybryki natury Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:48 Nawet z tego wątku możesz się dowiedzieć, że jesteś nieodpowiedzialna, bo planowałaś się rozmnożyć w takim czasie; do tego brak badań prenatalnych (ciąg dalszy straszenia) i trup ścielący się na oddziałach, bo lekarz ratują płody a nie umierające kobiety. Serio, zupełnie nie rozumiem po co to ludzie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:55 Ktoś cię straszył przedszkolem? Nie, no, spoko, ty ogarniesz humana, partner ścisłe, a poza tym dzieci na pewno zdolne po matce, pracowite po ojcu, a szkoła też wam się trafi jak ślepej kurze ziarnko. Reszta nie powinna mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:01 Każdym etapem życia dziecka straszą... A jeśli moje dzieci są zupełnie przeciętne to jest to jakiś dramat? Nie można być szczęśliwym rodzicem zwyczajnych dzieci? Większość ludzi jest przeciętna. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:22 Nie odwracaj kota ogonem, nie czepiłaś się szczęścia z przeciętnym dzieckiem, ale "codziennej męczarni z dzieciakami w tych trudnych ,nieciekawych czasach" i oczywiście uznałaś, że rodzice winią za to dzieci. Nie zapomnij wpaść do wątku o matkach padających na pysk poinformować innych, że wszystkie mogły wybrać branżę, która umożliwia pracę zdalną, a zatem spokojne chowanie dzieci. Moja matka też kiedyś twierdziła, że praca w szkole to jedyna praca, która umożliwia matce wychowanie dzieci. No, ale technologia poszła naprzód. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:32 "Czepiam się" przekonania, że dziecko to z definicji męczarnia. Znam mnóstwo rodzin z dziećmi, zupełnie zwyczajnych, nie takich że im pięć niań na zmianę wozi dzieci limuzynami tylko przeciętnych. I jakoś większość rodziców zdrowych dzieci nie twierdzi, że ich codzienność to męczarnia. To nie znaczy, że nikt nigdy nie jest zmęczony i jednorożce nam sypią tęczę codziennie. I po prostu nie zgadzam się na przekonywanie kobiet, że nawet jak jest im dobrze z macierzyństwem to jeszcze zobaczą... O winieniu dzieci natomiast nie napisałam ani słowa Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:43 gr.ruuu napisała: > "Czepiam się" przekonania, że dziecko to z definicji męczarnia. Znam mnóstwo ro > dzin z dziećmi, zupełnie zwyczajnych, nie takich że im pięć niań na zmianę wozi > dzieci limuzynami tylko przeciętnych. I jakoś większość rodziców zdrowych dzie > ci nie twierdzi, że ich codzienność to męczarnia. Po pierwsze: nikt raczej nie twierdzi tego na "dzień dobry". Po drugie: znasz takie rodziny, jakie chcesz znać. Witamy w naszej bańce! I po prostu nie zgad > zam się na przekonywanie kobiet, że nawet jak jest im dobrze z macierzyństwem t > o jeszcze zobaczą... Kurczę, no może zobaczysz, może nie zobaczysz. Szklanej kuli nie mam. Macierzyństwo to jedno, zderzenie z systemem to drugie. Nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:36 To może w takim razie "rodzicielstwo to męczarnia" to tez bańka tylko inna? I to "rodzicielstwo to lista niesamowitych wymagań" też jest bańką? Znam różne rodziny, ale takie raczej dość zwyczajne - nie mieszkam w willi za wysokim płotem, ani w kontenerze socjalnym, to jest rzeczywistość zwykłego przedszkola publicznego i zwykłego blokowiska Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:25 Nie upieraj się teraz, tylko poczekaj. Szkoła generuje ogrom stresu dla rodziców. Przedszkole przy tym, to … przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:39 A co właściwie jest złego w tym, że patrzę ze spokojem i optymizmem w przyszłość, zamiast już teraz projektować jakim to horrorem stanie się moje życie? Poza tym piszesz tak, jak ja bym w życiu na oczy nie widziała szkolnego dziecka, nie znała rodziców dzieci w wieku szkolnym i żyła w piwnicy. Aż się zapytałam mojego partnera - stwierdził że bez przesady, lekki stres przy egzaminach i tyle. I rzeczywiście jakoś przez lata nie widziałam, żeby szkoła dzieci generowała u niego szczególny stres. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:43 "Lekki stres przy egzaminach" - pewnie miał wywalone, wychodził z założenia, że gdzieś dziecko musi się dostać, jakąś szkołę skończy, co tu rozkmniac. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:37 Czyli jednak da się przeżyć szkołę dzieci bez edukacyjnego pierdolca i niesamowitego stresu? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 14:45 Mając wywalone- oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:10 Mając normalne podejście bez histerii, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 15:09 Wszystko się da. W stosownym czasie daj znać, jak ci poszło. Oraz twoim normalnym znajomym. Daj też znać, czy przerabianie z dzieckiem /nadrabianie na korkach materiału przerobionego na odwal w szkole to już edukacyjny pierdolec czy wyrównywanie szans? I jaki jest dopuszczalny poziom stresu? No bo coś na skali "niesamowity stres" - "normalny stresik" chyba się mieści? Czy twój stres będzie odbiciem stresu dziecka czy po prostu, niech się dziecko stresuje, ale ty - zeeeeen, kwiat lotosu na tafli jeziora, bez tych wszystkich wulgaryzmów? Jaki poziom wkurwu na szkołę jest dopuszczalny? Czy będziesz działać czy może pozostawisz to bardziej wojowniczym rodzicom? Daj znać, czy dotknęły was: kumulacje roczników, reformy, strajki, szkoły online, problemy migracyjne, przemoc? Itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:10 Zaraz, ustalmy może, do czego ja się odnosiłam. A odnosiłam się do takich stwierdzeń, że "szkoła generuje u rodziców ogromny stres", "codzienna męczarnia", "te co urodziły męczą się " - czyli do stwierdzeń mocno kategorycznych, opisujących silnie negatywne emocje AW dodatku jako uniwersalny wzorzec rodzicielstwa. I ja się z tym nie zgadzam. Nie zgadzam się też że straszeniem kobiet, że nawet jak jest dobrze to się nie ciesz, jeszcze zobaczysz jak będzie źle. Nie rozumiem, czemu ma to służyć. Natomiast zgadzam się, że są rodzice, dla których rodzicielstwo jest właśnie czymś takim. I że większość ludzi czymś się stresuje, także w związku z edukacją dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Demografia: 68 proc Polek 15.01.23, 16:02 Dotknęła nas, a właściwie moją córkę i kumulacja roczników, i strajk, i ponad połowa LO w trybie online, i reformy. Na Ukraińców w szkole też się załapała. I żadnych dramatów nie było. Matura zdana, studia pierwszego wyboru. Bez paniki, histerii i korków. Więc nie generalizuj. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:31 Albo nie trafił na kumulację roczników. Znam sporo dzieci, które na spokojnie dostały do dobrych LO u mnie. MIały dobre oceny, dobrze sie uczyły, egzmain dobrze napisany. Majać 16-170 okt u mnie dostajesz się do topowego LO. Sporo dzieci znajomych w takich jest lub ukończyło...jakoś nie osiwieli od tego Odpowiedz Link Zgłoś
gr.ruuu Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 18:25 Akurat akcja kumulacja była. Po prostu w Warszawie dziecko w normie intelektualnej, które chodzi do szkoły i cokolwiek robi bez problemu dostanie się do jakiegoś LO - lepszego czy gorszego. A tym bardziej dziecko, które ma jakiekolwiek zaplecze w domu. Jak widać bez histeryzowania i robienia z edukacji horroru regulującego całe życie rodzinne jedno dziecko spokojnie skończyło szkołę i poszło na studia, a drugie właśnie przygotowuje się do matury. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:29 NO ale to nie jest powód dla którego Polki rezygnują z kolejnych dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:42 gr.ruuu napisała: > Nie można być szczęśliwym rodzicem zwyczajnych dzieci? Większość ludzi jest przeciętna. Nie tutaj . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:59 Ja mam jedno w przedszkolu, drugie w szkole...trzeciego nie mam nie dlatego, ze taaaaaaaaaaaaaaak cięzko mieć dziecko. Trzeciego nie mam bo nie chce ryzykować ze osierocę dzieci jak nie daj buk płód obumrze...a lekarz nic nie zrobi. Nie chcę też obarczyć moich dzieci rodzeńswem z wadą genetyczną.... Chętnie bym miała 3 dzieci. Za sobą mam pracę do sotatnich dni ciązy, 2 długie porody, karmienie piersią 2 lata kazdej ( i dieta eliminacyjna przez wiekszy okres karmienia), wydatki na nianie, przedszkole, szkołe...nic z tego mnie nie zniechęciło. Zniechęciły mnie działania PISu i jebniętej Godek. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 13:39 bulzemba napisała: > A myślisz że potomstwo tych panienek których przed rozpoczęciem rozrodu nie pow > strzymuje obecna sytuacja będzie na tyle kumate by zarabiać kokosy? Pare slow, a tyle pogardy. I to kobieta o innych kobietach . Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 19:42 Młode dziewczyny w tym badaniu chcą mieć dzieci, prawie 80% odpowiedziało tak. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:00 Tutaj trochę więcej szczegółów: twitter.com/Macronextcom/status/1613227699312685059?t=jArbKM6YihajsHuelLkWfg&s=19 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:32 No właśnie: diabeł tkwi w szczegółach. 97 % kobiet mających minimum 2 dzieci nie chce mieć kolejnych. Wypowiem się z perspektywy matki wielodzietnej 35+. Teoretycznie stać mnie i finansowo, i mentalnie na kolejne dziecko. Uwielbiam dzieci, dlatego mam ich 3. Nie będę mieć kolejnego tylko i wyłącznie dlatego, że w razie problemów w ciąży nie mam żadnej gwarancji, że lekarze zrobią wszystko by uratować mi zdrowie i życie. Więc sorry, ale chęć życia jest u mnie silniejsza od instynktu macierzyńskiego. Cieszę się, że zdążyłam urodzić najmłodsze dziecko przed wprowadzeniem całkowitego zakazu aborcji. Kolejnych dzieci już mieć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:48 Prawdziwy dramat, to jest na wykresie na dole po środku - kobiety 35-45, które mają jedno dziecko. Tylko 11% ma w planach drugie. Nie dziwne, sama jestem z tej grupy TK zamknął "okienko rozrodcze" z drugiej strony. To co z jednej strony nastąpiło wskutek zmiany modelu życia ("najpierw kariera potem dziecko"), czyli wiek rodzenia pierwszego dziecko, zostało z drugiej wspaniale wzmocnione obawami zdrowotnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:54 No otóż. Ryzykować, że w razie W moja ukochana jedynaczka zostanie sierotą? Albo zepchniętą na bok siostrą głęboko upośledzonego drugiego dziecka? No way. I niech mi nikt tutaj nie mówi, że są Czechy i zagranica. W czasie lockdownu pomagałam dziewczynie, która z powodu zamknięcia granic nie mogła wydostać się z Polski na aborcję (było już za późno na farmakologię). Podziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:19 Żadne Czechy, żadna zagranica nie pomogą gdy w organizmie ciężarnej rozwija się sepsa. Wtedy liczy się każda godzina i na organizację transportu za granicę po prostu nie ma już czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:54 Ja 2 ciąze straciłam. Jedna bez problemu, druga skoczyła sie pobytem w szpitalu. Dzisiaj nikt by mi nie pomógł...mogłabym zejść w efekcie zakażenia. Przypominam mamy rok 2023 a nie 1823...Medycyna moze pomóc, prawo nie pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:01 Nie do końca tak, prawo zezwala ale od 30 lat mamy płodocentryzm i lekarze zwyczajnie ogłupieli od tego. W końcu Agata Lamczak zmarła nie w zeszłym a w 2004 roku. Ile przez te 30 lat takich Agat było? Tego nie wiemy o się nigdy nie dowiemy. Natomiast teraz kobiety po prostu świadomie rezygnują z ciąży a w razie wpadki po prostu je usuwają. Na wszelki wypadek nie czkając nawet na wyniki jakichkolwiek badań. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:14 Sądziłam, że prawdziwy dramat ma miejsce wtedy, gdy ktoś w ogóle nie ma dziecka, a bardzo pragnie, ale ok, ile ludzi, tyle opinii. Część kobiet z tej grupy nie chce mieć dziecka również dlatego, że jedno im starczy aż nadto. Na wynik ankiety wpływa chyba wiele czynników? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:56 Oczywiscie twój uwielbiony PIS nie ma nic do tego... Dramat w takim sensie - ze jest to grupa kobiet jakoś ustatkowana życiowo. Ja mam dom, bez kredytu, mam dobrą pracę, możliwosci finansowe miec i 6 dzieci...mam 2. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 17:27 Jak się ma tyle kasy jak ty twierdzisz że masz i ogromną chęć posiadania dzieci to zwyczajnie za granicę możesz z rodziną wyjechać na czas ciąży. Ja bym tak zrobiła gdybym chciała ale się bardzo bala. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 21:43 Ma wyjechać na 9 miesięcy z dziećmi za granice? a co z pracą, szkoła, mieszkaniem? Mam inna propozycje: niech wszyscy płodocentrycy wyjada, najlepiej na Grenlandię. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 20:55 Mój wielbiony PIS? Do kogo piszesz kobieto (czytaj: hanusina)? No więc ty masz 2, ja mam jedno i póki co żadna z nas nie będzie mieć więcej - z różnych przyczyn. W żaden sposób nie świadczy to bynajmniej o moich preferencjach. Tak, hanusina, wg mnie są większe dramaty. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 16:39 Jestem trochę młodsza, ale też chcę pozostać przy 1. I wiele moich znajomych. Może jak coś się w Pl zmieni, to część się rozmnoży bliżej 40-tki, ale też nie każda chce mieć dzieci z dużą różnicą wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:40 Ja mam 2 i podobną sytuację. Mogłabym mieć 3 (nawet chciałam) ale ....wole nie ryzykowac. Nie chce osierocić już posiadanych. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:21 Jak ja Cię rozumiem! Zdążyłam z trzecim (w wieku 41), przed obecną nagonką. Dzisiaj nie zdecydowałabym się na to trzecie, dokładnie z takich samych powodów o których piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:07 Serio? Inflacja szaleje, kredytów nie dają, praca niepewna, rachunki coraz wyższe. Wiem, wiem, kiedyś to w jednej izbie, w jeziorze, mieszkało nas 16-ro i było super. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 09:18 Ale to chodzi o DODATKOWE dzieci. Większość tych kobiet ma już po prostu satysfakcjonującą dla nich niezerową liczbę dzieci, a pytanie jest skonstruowane tak, że pisior zaraz wnioskuje, że 68 procent kobiet to lambadziary dające w szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 10:43 No nie wszysckie mają ilość zadowalająca. pewnie jest częśc jak ja...chciałoby mieć więcej ale: 1) sytuacja z aborcją, leczeniem kobiety w ciązy i wszystkim tym powoduje ze się boją (tu ja - mam 2 , mogłabym miec 3 dziecko, mam warunki domowe, finansowe...ale nie zaryzykuje zdrowiem i życiem) 2) warunki mieszakaniowe- trudno o kredyt, cięzko wynająć mieszkanie mając dzieci 3) inflacja ... Wiec myślę, że pewna część chciałaby miec więcej dzieci...ale dzieci panującym nam nie będzie miec Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 11:39 Nie chodzi o dodatkowe dzieci, tylko o dzieci. W ankiecie brały również udział kobiety bezdzietne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalia234 Re: Demografia: 68 proc Polek 13.01.23, 12:26 Nie. W ankiecie brały udział również matki. Są nawet wyniki z podziałem odpowiedzi wg ilości już posiadanych dzieci. Matki 2 ki dzieci w 97 nie planują kolejnych. Odpowiedz Link Zgłoś