Dodaj do ulubionych

Totalna biologia

14.01.23, 19:36
Czesc Dziewczyny, przepraszam..moze taki watek juz byl...Ale co myslicie o TB? Duzo sie teraz o tym mowi...Wierzycie,ze kazda choroba ma zwiazek z emocjami, przeszloscia.itd?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:38
      Wierzycie,ze kazda choroba ma zwiazek z emocjami, przeszloscia.itd?

jeszcze mnie nie powaliło
    • extereso Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:39
      Totalnie nie
    • livia.kalina Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:39
      Totalna brednia, bardzo szkodliwa.
    • kropkaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:40
      A co to TB?
      • daniela34 Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:47
        Tuberculosis. Czyli gruźlica.
        • aandzia43 Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:02
          big_grin
    • nenia1 Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:41
      Tak, szczególnie nowotwór u rocznego dziecka.
      • primula.alpicola Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:09
        nenia1 napisała:

> Tak, szczególnie nowotwór u rocznego dziecka.

I na to mają odpowiedź: szkodliwe emicje matki w czasie ciąży.

N/t: nie
        • nenia1 Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:28
          Odpowiedź to na wszystko się znajdzie. Jak w każdej wierze.
    • gr.ruuu Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:42
      Wierzę. Teraz na przykład jestem solidnie wkur... grypą, emocje jak nic. A jak kiedyś sobie uszkodziłam rękę to do dzisiaj czasem boli, więc jest związek z przeszłością
      • stephanie.plum Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:32
        :~D

zdrowia!
    • smoczy_plomien Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:43
      Dużo się mówi? Nigdy o tym nie słyszałam
    • snajper55 Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:46
      sniezynka1980 napisała:

> Czesc Dziewczyny, przepraszam..moze taki watek juz byl...Ale co myslicie o TB?
      > Duzo sie teraz o tym mowi...Wierzycie,ze kazda choroba ma zwiazek z emocjami, p
      > rzeszloscia.itd?

Słyszałem taką opinię, że choroby to kara za grzechy przodków.

S.
      • muireade Re: Totalna biologia 15.01.23, 18:44
        Zwłaszcza w religiach abrahamicznych i chrześcijańskich.
    • ginger.ale Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:53
      sniezynka1980 napisała:

> Czesc Dziewczyny, przepraszam..moze taki watek juz byl...Ale co myslicie o TB?
      > Duzo sie teraz o tym mowi...Wierzycie,ze kazda choroba ma zwiazek z emocjami, p
      > rzeszloscia.itd?

Taaa, zwłaszcza u niemowlaków...
      • jankasia13 Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:04
        Niemowlaki tez sie stresuja, nawet bardziej, bo nie moga zracjonalizowac emocji ani ich zrozumiec.
        • aguar Re: Totalna biologia 15.01.23, 07:45
          Albo ulega emocjom matki.
        • nenia1 Re: Totalna biologia 15.01.23, 17:00
          jankasia13 napisała:

> Niemowlaki tez sie stresuja, nawet bardziej, bo nie moga zracjonalizowac emocji
          > ani ich zrozumiec.

wszyscy się stresują. Problem nie w stresie, a w nadmiernym stresie.
          Zdarzają się przypadki bliźniąt, jedno rodzi się zdrowe, drugie chore.
          I co wtedy, matka się stresowała połowicznie?
      • jammer1974 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:41
        ginger.ale napisała:

> Taaa, zwłaszcza u niemowlaków...

Niemowlaki tez moga urodzic sie w stresie.
    • lemonetka Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:55
      Są choroby, które mają związek z psychiką, np. mogą być powodowane przez nadmierny stres.
      Natomiast totalna biologia to w najlepszym wypadku totalna głupota, w najgorszym totalne oszustwo.
      • anorektycznazdzira Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:33
        w punkt
      • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:39
        Ale stres to jest zawsze w efekcie zachwiana równowaga biochemiczna ogranizmu - nadmierne wydzielanie niektórych substancji, przy niedoborze innych. Więc oczywiście, że wpływa na zdrowie.
        • lemonetka Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:26
          Oczywiście, natomiast to są te sytuacje, w których do leczenia przed lekarza warto włączyć np. terapię psychologiczną, podczas której klient uczy się jak obniżać u siebie poziom stresu itp.
    • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 14.01.23, 19:56
      Oczywiście, że nie.
      EBM górą.
    • nangaparbat3 Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:01
      Każda na pewno nie, niektóre na pewno tak, i myślę, że ta sama choroba u różnych osób moze mieć różne przyczyny, a może raczej w innych proporcjach rozłozone.
      • jammer1974 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:42
        Nanga. Dokladnie tak.
    • borsuczyca.klusek Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:01
      Dużo się mówi, ale pytanie w jakim kontekście 🤓
    • 71tosia Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:02
      było juz o tym jakiś czas temu na forum. Jedna z tych modnych teorii tworzonych przez idiotów dla idiotów.
    • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:03
      Totalnie wierzę! Tak jak w homeopatię, w końcu cukier z wodą na pewno MUSI działać!
      • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:15
        Akurat homeopatia rzeczywiście działa, chociaż na podstawie obecnej wiedzy naukowej jest to niewytłumaczalne, ale w przeszłości też nauka nie była w stanie wyjaśnić pewnych zjawisk, o których teraz wiemy więcej, co nie znaczy, że ich wtedy nie było.
        • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:17
          Na mnie jakoś nie działa, moja matka jest fan(atycz)ką.
          • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:24
            To może mamie pomaga. A Ty możesz mieć po prostu źle dobrane leki, byłaś u lekarza homeopaty? Przy przewlekłych chorobach lek musi być odpowiednio dobrany do pacjenta, takie leczenie się na oślep jest bez sensu.
            • livia.kalina Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:31
              Nie ma czegoś takiego jak "lekarz homeopata". Nie ma takich specjalizacji na polskich wydziałach lekarskich. Kiedyś był ale został zlikwidowany, po tym jak nauka dobitnie pokazała, że to zwykłe brednie. Może być (niestety) lekarz oszust wciskający homeopatię, ale to zwykła kanalia albo idiota, a w żadnym z tych przypadków lekarzem być nie powinien.
              • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:32
                Są lekarze, którzy oprócz medycyny akademickiej zajmują się homeopatią.
                • pani_tau Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:43
                  nieeznaajoomaa napisał(a):

> Są lekarze, którzy oprócz medycyny akademickiej zajmują się homeopatią.

Moja kuzynka, po dwóch fakultetach nauk ścisłych, super oczytana, mająca bezkresne pokłady wiedzy ogólnej powiedziała mi, że wierzy w życie pozagrobowe.
                  Było to dwa miesiące temu, jeszcze się po tym nie podniosłam.
                  • wapaha Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:48
                    pani_tau napisał(a):

>
                    > Moja kuzynka, po dwóch fakultetach nauk ścisłych, super oczytana, mająca bezkre
                    > sne pokłady wiedzy ogólnej powiedziała mi, że wierzy w życie pozagrobowe.
                    > Było to dwa miesiące temu, jeszcze się po tym nie podniosłam.

powiedz to tym katolikom wink :

1. Louis Pasteur (1822-1895) - francuski chemik, był prekursorem mikrobiologii. Twórca pierwszej ochronnej szczepionki dla ludzi przeciw wściekliźnie.

2. Grzegorz Mendel OSA (1822-1884) - zakonnik, opat zakonu augustianów w Brnie. Prekursor genetyki i odkrywca reguły przekazywania cech dziedzicznych, która została nazwana Prawem Mendla.

3. Mikołaj Kopernik (1473-1543) - polski astronom, autor dzieła De revolutionibus orbium coelestium, które zrewolucjonizowało naukę i utrwaliło heliocentryczną wizję Układu Słonecznego. Był kanonikiem warmińskim.

4. Mario Jose Molina (1943-obecnie) - meksykański chemik, otrzymał Nagrodę Nobla za wkład w badania nad chemią atmosfery, a szczególnie za zbadanie procesów powstawania oraz zanikania warstwy ozonowej.

5. Maria Gaetana Agnesi (1718-1799) - włoska matematyczka, pierwsza kobieta w Europie, która napisała podręcznik do matematyki oraz została profesorem na uniwersytecie. Specjalizowała się w rachunku różniczkowym oraz całkowym.

6. Francesco Grimaldi (1618-1663) - włoski matematyk i fizyk, jezuita. Prowadził badania nad optyką. Odkrywca zjawiska dyfrakcji optycznej.

7. Gerty Cori (1896-1957) - amerykańska biochemiczka, wraz z mężem w 1947 roku otrzymała Nagrodę Nobla. Zajmowała się badaniami na glikogenolizą.

8. René Laennec (1781-1826) - francuski lekarz, zajmował się pracami nad nowym na ówczesne czasy urządzeniem, które służyło do osłuchiwania pacjenta. Zastosowane przez niego metody doprowadziły do powstania stetoskopu.

9. Evangelista Torricelli (1608-1647) - włoski fizyk i matematyk. Twórca pierwszego rtęciowego barometru oraz paradoksalnej figury geometrycznej zwanej "Rogiem Gabriela".

10. Louis Jaques Thénard (1777-1857) - francuski chemik, odkrył bor, ustalił, że siarka jest pierwiastkiem chemicznym oraz po raz pierwszy otrzymał związek chemiczny zwany nadtlenkiem wodoru, którego trzyprocentowym roztworem jest woda utleniona.

11. Étienne Louis Malus (1775-1812) - francuski inżynier wojskowy, odkrywca zjawiska polaryzacji światła. Jego nazwisko znalazło się jako jedno z siedemdziesięciu dwóch nazwisk na wieży Eiffla.

12. Siostra Mary Kenneth Keller (1913-1985) - pierwsza kobieta, która uzyskała tytuł doktora informatyki. Pomogła rozwinąć podstawy programowania
                    • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:53
                      Całe trzy osoby z XX wieku, reszta żyła wcześniej. Wyobrażasz sobie, że w ogóle mogli jakiekolwiek wątpliwości mieć i je wyrazić na głos?
                      Nie wspominając już o tym, że niektórzy ludzie mają zdolność rozłącznego myślenia o różnych sprawach - fakty z jednej kategorii w ogóle im nie wpływają na pozostałe kategorie. A i bycie autorytetem w jednej dziedzinie nie sprawia, że taki człowiek zna się na wszystkim innym - często bywa i tak, że w innych sprawach wali kardynalne błędy.
                      • wapaha Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:34
                        arthwen napisał(a):

> Całe trzy osoby z XX wieku, reszta żyła wcześniej. Wyobrażasz sobie, że w ogóle
                        > mogli jakiekolwiek wątpliwości mieć i je wyrazić na głos?

Immanuel Kant mógł wink
                        Thomas Henry Huxley mógł wink
                        Darwin takoz !! wink

> Nie wspominając już o tym, że niektórzy ludzie mają zdolność rozłącznego myślen
                        > ia o różnych sprawach - fakty z jednej kategorii w ogóle im nie wpływają na poz
                        > ostałe kategorie. A i bycie autorytetem w jednej dziedzinie nie sprawia, że tak
                        > i człowiek zna się na wszystkim innym - często bywa i tak, że w innych sprawach
                        > wali kardynalne błędy.
                        >

otóż to smile
                    • 7katipo Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:52
                      Mieszasz różne systemy walutowe 🤔
                    • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:24
                      A gdzie Giordano Bruno….?
                  • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:51
                    pani_tau napisał(a):

> nieeznaajoomaa napisał(a):
                    >
                    > > Są lekarze, którzy oprócz medycyny akademickiej zajmują się homeopatią.
                    >
                    > Moja kuzynka, po dwóch fakultetach nauk ścisłych, super oczytana, mająca bezkre
                    > sne pokłady wiedzy ogólnej powiedziała mi, że wierzy w życie pozagrobowe.
                    > Było to dwa miesiące temu, jeszcze się po tym nie podniosłam.

Dlaczego, uważasz, że wykształcona i oczytana osoba nie może wierzyć w życie pozagrobowe? Niby czemu? Może właśnie ma bardzo szerokie horyzonty, otwarty umysł, zna ograniczenia nauki i "wie, że nic nie wie", a to, że nie potrafimy udowodnić naukowo występowania pewnych zjawisk, nie znaczy, że ich nie ma.
                    • pani_tau Re: Totalna biologia 15.01.23, 12:27

>
                      > > nieeznaajoomaa napisał(a):
                      > >

> Dlaczego, uważasz, że wykształcona i oczytana osoba nie może wierzyć w życie po
                      > zagrobowe? Niby czemu? Może właśnie ma bardzo szerokie horyzonty, otwarty umysł
                      > , zna ograniczenia nauki i "wie, że nic nie wie", a to, że nie potrafimy udowod
                      > nić naukowo występowania pewnych zjawisk, nie znaczy, że ich nie ma.

Przypomina mi to jak w liceum dla żartu wróżyłam koleżankom z klasy. Pisałam różne hasła (piękny mężczyzna, zdrada, podróż)na dziesieciu paskach papieru, rozkładalam je jak talię kart i prosiłam o wyciągnięcie pięciu przypadkowych, na podstawie których uskutecznialam wink wróżbę.
                      Żałuj, że nie widziałaś mojej miny, kiedy po jakimś miesiącu, gdy znów "wróżyłam" jedna z koleżanek, najzupełniej serio, prosiła inne, aby się zastanowiły nad tym czy na pewno chcą usłyszeć, co mam im do powiedzenia, bo wszystko się sprawdza.
                    • manon.lescaut4 Re: Totalna biologia 15.01.23, 13:12
                      Otóż to. A z moich amatorskich obserwacji wynika, ze większość naprawdę inteligentnych i wykształconych ludzi określają się sami raczej jako agnostycy niż ateiści. Dla wierzących to może nieistotna różnica, ale dla agnostyków kluczowa smile
                  • forkos Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:06
                    Nie należy wierzyć, że ludzie są racjonalni. Frans de Waal, zajmujący się naczelnymi, twierdzi, że jako duże małpy mamy wrodzoną skłonność do wiary w coś.
                • hanusinamama Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:10
                  Tak są oszuści tez w tym zawodzie. Lub zwyczajnie niedouczeni...
            • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:33
              Chyba sobie żartujesz, miałabym płacić jakiemuś szarlatanowi? I nie ma czegoś takiego jak źle dobrane leki homeopatyczne, bo tam nie ma żadnej sybstancji czynnej - kiedyś matce zamieniłam kulki, tak testowo (nie powiedziałam jej o tym) - nadal uważała, że działają tak samo tongue_out
              • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:46
                To nie mów, że homeopatia na Ciebie nie działa, nie może działać, jeżeli bierzesz przypadkowe preparaty. Oczywiście, że są źle dobrane leki homeopatyczne, na każdego pacjenta działa co innego.
                • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:49
                  Ja nic nie biorę, matka mnie tym futrowała, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami. Na każdego pacjenta nie może działać co innego, bo w tym NIE MA żadnej substancji czynnej.
                  • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:19
                    No widzisz, nie może działać, a działa. Tylko preparat odpowiednio dobrany do pacjenta, nie jakiś przypadkowy
                    • arthwen Re: Totalna biologia 15.01.23, 00:21
                      Nie działa. W żadnych badaniach nie wyszło, że działa. Jednostkowe przypadki, nijak nieudokumentowane, czy działanie na zasadzie placebo, to nie jest żaden dowód, że coś działa.
                    • kk345 Re: Totalna biologia 15.01.23, 21:47
                      Na jakiej zasadzie następuje ten dobór do pacjenta? jakie badania wcześniej robi homeopata?
                      • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 17.01.23, 09:07
                        kk345 napisała:

> Na jakiej zasadzie następuje ten dobór do pacjenta? jakie badania wcześniej rob
                        > i homeopata?

Przeprowadza dokładny i kompleksowy wywiad, żeby jak najlepiej poznać pacjenta. I nie pyta tylko o objawy choroby, z którą pacjent przyszedł, ale o wszystko, począwszy od zdrowia fizycznego, poprzez styl życia, a skończywszy na psychice, osobowości i upodobaniach, taki wywiad holistyczny.
                        • memphis90 Re: Totalna biologia 17.01.23, 16:13
                          Jak dobiera sie cukrowe granulki do osobowości w przypadku wirusowego zapalenia krtani?
                        • koraleznasturcji Re: Totalna biologia 17.01.23, 20:45
                          Oczywiście, że homeopaci przeprowadzają pogłębiony wywiad. Przecież to to jest głównym źródło biznesowego sukcesu wielu szamanów - dają pacjentom poczucie, że ktoś się interesuje ich chorobą i traktuje ich jak jednostki unikatowe (a nie trzynaste banalne zapalenie gardła w tym tygodniu). Ten teatr jednego aktora pod tytułem "twoje zapalenie gardła jest zbyt niezwykłe, by jego przyczyną mógł być zwykły wirus" to jest właśnie to, za co homeopata bierze pieniądze.

A czy biznesmeni homeopaci wierzą w skuteczność swojej metody i że kiedyś nauka rzetelnie wykaże, że od początku to oni mieli rację? Jasne, że nie. Najlepszym dowodem jest fakt, że homeopatia nie zabiera się za leczenie większości ciężkich chorób, ogranicza się do tych, które skutecznie leczy każde inne placebo. Gdyby nie to, homeopaci musieliby wierzyć, że woda chętnie pamięta leki na katar, gulę w gardle i strzykanie w kolanach, ale robi się zapominalską nieczułą zołzą, gdy trzeba pamiętać remedium na złamania otwarte, zawał albo zapalenie miazgi zębowej.

• kropkaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:49
                  Nie ma czegoś takiego jak leki homeopatyczne.
                  • samawsnach Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:43
                    kropkaa napisała:

> Nie ma czegoś takiego jak leki homeopatyczne.
                    A to ciekawe, bo leki homeopatyczne sprzedawane są do dziś w aptekach.
                    • snajper55 Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:50
                      samawsnach napisała:

> kropkaa napisała:
                      >
                      > > Nie ma czegoś takiego jak leki homeopatyczne.
                      > A to ciekawe, bo leki homeopatyczne sprzedawane są do dziś w aptekach.

No i o czym to niby świadczy? Na poczcie sprzedawane są zabawki i książki kucharskie.

S.
                      • samawsnach Re: Totalna biologia 15.01.23, 00:00
                        Ano to z tego, że jak zerkniesz do przepisów apteka sprzedaje " produkty lecznicze", nie szarlatańskie preparaty. Nie mam pojęcia, czy homeopatia to hit, czy kit, ale niejednokrotnie od trzech różnych pediatrow dostawałam zalecenie kupienia leków homeopatycznych przy infekcjach. Działały. Zresztą sama wielokrotnie zapalenie krtani też leczyłam Homeogene.
                        • arthwen Re: Totalna biologia 15.01.23, 00:22
                          Aha, ostatnio w aptece widziałam miód. Mówisz, że to produkt leczniczy był?
                        • dramatika Re: Totalna biologia 15.01.23, 13:27
                          samawsnach napisała:

> Ano to z tego, że jak zerkniesz do przepisów apteka sprzedaje " produkty leczni
                          > cze", nie szarlatańskie preparaty.

To bez znaczenia. Big farma płaci, big farma wymaga.
                        • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:37
                          >Zresztą sama wielokrotnie zapalenie >krtani też leczyłam Homeogene.
                          Przecież zapalenie krtani to wirus po 2 - 3 dniach nie ma śladu po zapaleniu…
                          • samawsnach Re: Totalna biologia 15.01.23, 20:17
                            Memphis, nie zamierzam cię przekonywać, ale pracuję głosem, zapalenia krtani miewam dość często i wiem, co działa i co nie działa. Słowem nie opowiem się za totalną biologią, bo uważa to za totalną bzdurę, ale leki homeopatyczne zdarza mi się przyjmować, podobnie jak moim dzieciom, są to leki zalecone przez lekarzy POZ i skór działają nie zamierzam poświęcać temu jakoś dużo uwagi.
                            • samawsnach Re: Totalna biologia 15.01.23, 20:17
                              *skoro
                            • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:39
                              Nie, nie są to LEKI.
                            • jakis.login Re: Totalna biologia 17.01.23, 09:19
                              samawsnach napisała:

> ale leki homeopatyczne

To nie są leki.

>, są to leki zalecone przez lekarzy POZ

To nie są leki.
                            • 71tosia Re: Totalna biologia 17.01.23, 10:32
                              Jezeli przyjmujesz leki homeopatyczne to wyjaśnij nam jaka substancje czynna zawierają i w jakim stężeniu?
                              • memphis90 Re: Totalna biologia 17.01.23, 16:25
                                W homeogene - rtęć, brom, spalona gąbka i wilcza jagoda.
                            • memphis90 Re: Totalna biologia 17.01.23, 16:24
                              Akurat zażywanie cukru (najczęściej miodu) w podrażnieniu gardła jest znane od dawna i mechanizm wyjaśniony. Zwiększone wydzielanie śliny związane z pobudzeniem gruczołow przez cukier powoduje nawilżenie błony śluzowej (np u osób pracujących głosem…) i zmniejszenie odruchu kaszlowego. Nadal jednak nie jest to dowodem na działanie roztworu rtęci, bromu, wilczej jagody i spalonej gąbki (skład Homeogene…).
                              • arthwen Re: Totalna biologia 17.01.23, 17:06
                                Nie żeby coś, ale jesteś pewna memphis, że w tym Homeogene JEST roztwór rtęci, brom, wilcza jagoda i spalona, albo nie, gąbka? Bo ja rozumiem w sumie, że lepiej, że nie ma, ale jakbym CHCIAŁA akurat mieć spaloną gąbkę w tabletkach, to chyba nieźle bym się zirytowała po zakupie tych pastylek tongue_out
                        • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:38
                          Nie działały. Z większością infekcji organizm radzi sobie sam, bez tych „leków” też by przeszło.
                        • kropkaa Re: Totalna biologia 17.01.23, 22:35
                          Na propozycję zakupu syropu homeopatyczego od razu mówiłam, że nie wierzę, nie kupię i proszę o coś, co działa.
                          Efekt placebo mogę mieć za darmo.
                          O dziwo nikt mnie ani nie namawiał, ani nie przekonywał.
                    • ginger.ale Re: Totalna biologia 15.01.23, 00:14
                      Tak jak i gumy rozpuszczalne Fritt oraz farby do włosów 🙄
                    • leosia-wspaniala Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:55
                      >A to ciekawe, bo leki homeopatyczne sprzedawane są do dziś w aptekach.

Taki jak gumy z witaminami i suplementy diety. Ale na żadnym z nich nie masz informacji, że jest to LEK.
                    • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:35
                      Preparaty cukru w aptece mają status leku? Proszę o przykład dowolnego jednego. Ze statusem leku.
                      • taje Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:51
                        Niestety w takim Luksemburgu i Francji lekarze dość powszechnie zapisują homeopatyczne specyfiki i z tego co wiem, niektóre mają status leków. Ja zawsze odmawiałam bo nie po to idę do lekarza medycyny konwencjonalnej, żeby być leczona wodą z cukrem, ale to ja wychodziłam na dziwną i roszczeniową pacjentkę. A gdyby komuś chciało się przetłumaczyć w googlu to tu jest artykułpo francusku, gdzie na końcu jest kilka przykładów totalnie odjechanych składów "leków" homeopatycznych - taki Murus Berlinus, w którego skład wchodza cząsteczki muru berlińskiego, eczy ból spowodowany separacją 🤣

www.espace-ethique.org/ressources/article/deremboursement-de-lhomeopathie-entre-ethique-et-opinion-publique
                        • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 17:44
                          Nie w wnikam w Luksemburgi, bo nie znam prawa w Luksemburgu. W Polsce produkt będący lekiem musi przejść konkretny proces rejestracji i żadne kulki z cukru nie mają statusu leku .
                          • taje Re: Totalna biologia 15.01.23, 20:14
                            Jeżeli dany specyfik jest zapisywany przez lekarza, sprzedawany w aptece i refundowany przez fundusz zdrowia czy kasę chorych to dla przeciętnego pacjenta nie ma najmniejszego znaczenia czy formalnie ma status leku. I w tym właśnie problem - że nawet lekarze zapisują preparaty homeopatyczne - a nie w nomenklaturze.
                            • kk345 Re: Totalna biologia 15.01.23, 21:47
                              >Jeżeli dany specyfik jest zapisywany przez lekarza, sprzedawany w aptece i refundowany przez fundusz zdrowia czy kasę chorych
                              W Polsce nie jest.
                            • mgla_jedwabna Re: Totalna biologia 15.01.23, 22:22
                              Preparaty homeopatyczne nie są na receptę, zatem "zapisywane" mogą być w ten sam sposób, co spacery na świeżym powietrzu i płukanie gardła wodą z solą - jako dobra rada na świstku papieru. (Prawidłowo mówi się zresztą: przepisywane, por. "lek wydaje się z przepisu lekarskiego", nie z "zapisu"). Pacjent o IQ wyższym niż chomik będzie wiedział, czym różnią się leki od np. cukierków "na gardło".
                              • taje Re: Totalna biologia 15.01.23, 22:38
                                Rozumiem, że w Polsce nie są na receptę (i bardzo dobrze). Niestety są nadal kraje europejskie, gdzie takie preparaty podlegają refundacji, jeśli ma się receptę od lekarza i są lekarze, ktrzy chętnie ci je wypiszą, ba nawet będą ci je wciskać. Na szczęście we Francji od dwóch lat już bodajże nie ma refundacji (wczesniej była częściowa) ale gdzie indziej nadal jest. Dla mnie jest to bulwersujące, choć najbardziej to, że lekarz coś takiego wypisuje na receptę.
                    • kropkaa Re: Totalna biologia 17.01.23, 22:31
                      Są sprzedawane w aptekach, ale lekami nie są.
            • angazetka Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:45
              Lek z pewnością musi. Tyle że substancje homeopatyczne to nie leki.
          • koraleznasturcji Re: Totalna biologia 15.01.23, 21:47
            Homeopatia działa jak placebo. Czyli działa. Skuteczność placebo w leczeniu niektórych schorzeń jest przecież potwierdzone wiarygodnymi badaniami i w tym sensie rzeczywiście można powiedzieć, że nauka uznaje lecznicze działanie placebo, a przez to również homeopatii.

A co do cudownego uleczenia dziecka z AZS. Mojego tatę uleczyły niemieckie rajstopy. Naprawdę. Ale zanim zaczniemy oddawać cześć Totalnej Niemieckiej Rajstopologii jedna rzecz wymaga wyjaśnienia - kiedy mój tatę dostał kilka par rajstop z Niemiec, babcia spruła rajstopy, które nosił wcześniej i przerobiła je na sweter dla misia. W takich to właśnie okolicznościach mój tata przestał być ubierany w ciuch z gryzącej wełny.
        • al_sahra Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:24

> Akurat homeopatia rzeczywiście działa, chociaż na podstawie obecnej wiedzy nauk
          > owej jest to niewytłumaczalne

Jakieś dowody? Nie chodzi mi "wytłumaczenie" (mechanizm) zjawisk, ale jakikolwiek dowód empiryczny, że to zjawisko (działanie homeopatii) rzeczywiście zachodzi.

Przez dowód empiryczny rozumiem oczywiście badanie naukowe, z próbą kontrolną i analizą statystyczną, a nie opowiadanie, że ciotka szwagierki Twojej manikiurzystki wzięła homeopatyczny preparat i jak ręką odjął.
          • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:28
            Nie ciotka szwagierki, tylko moja własna rodzona siostra. Kilka lat dzieciństwa spieprzone przez paskudną, przewlekłą chorobę, kilkuletnie bezskuteczne leczenie specjalistyczne, po kilku miesiącach leczenia homeopatycznego stopniowa poprawa aż do całkowitego ustąpienia choroby.
            • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:30
              Ale to była kilkumiesięczna kuracja pod stałym nadzorem lekarza homeopaty i po dokładnym wywiadzie, nie przypadkowy preparat zakupiony w aptece.
              • mgla_jedwabna Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:37
                I to jest właśnie ten dowód, o który NIE chodziło Al_Sahrze, czyli "homeopatia działa, bo znam kogoś, kto twierdzi, że mu pomogło".
              • hanusinamama Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:11
                Nie ma czegoś takiego jak lekarz homeopata...
              • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:44
                Nie istnieje takie zwierze jak lekarz homeopata. Albo homeopata, albo lekarz.
                Przepiśczyni pytała o dowód w postaci badań a nie opowieść o szwagierce.
                • snajper55 Re: Totalna biologia 16.01.23, 02:27
                  panna.nasturcja napisała:

> Nie istnieje takie zwierze jak lekarz homeopata. Albo homeopata, albo lekarz.

Ja bym takiej tezy nie postawił. Znam lekarkę, która prywatnie oszukuje ludzi jako irydolog, wiec nie zdziwi mnie lekarz homeopata.

S.
            • 71tosia Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:57
              moja kolezanka tez twierdziła ze działa, przez miesiąc trzy razy dziennie pila lyzke leku homeopatycznego, po miesiacu nabrała pewnych podejrzeń, zrobiła wszelkie analizy (jest chemikiem) okazało się ze „lek” to czysty spirytus. Kilka łyżek spirytusu dziennie - nic dziwnego ze czuła się znacznie lepiej smile
              • demodee Re: Totalna biologia 15.01.23, 12:47
                > moja kolezanka tez twierdziła ze działa, przez miesiąc trzy razy dziennie pila lyzke leku homeopatycznego, po miesiacu nabrała pewnych podejrzeń, zrobiła wszelkie analizy (jest chemikiem) okazało się ze „lek” to czysty spirytus.

Chemiczka nie zorientowała się, że pije czysty spirytus? Ja nie jestem chemiczką, a płyn z zawartością spirytusu poznaję po zapachu. A ona, biedna, czystego nie potrafiła rozpoznać! (Ewentualnie po covidzie straciła węch i smak, to cofam ironię.)
                • 71tosia Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:04
                  Naprawdę zorientujesz ze spirytus zawiera pojedyncza molekułę substancji czynnej (bo to oznacza stężenie homeopatyczne)? Jezeli tak to gratuluje, większość ludzi nawet grama domieszki czynnej nierozpozna gdy bezwonna i bezsmakowa, co częste.
            • al_sahra Re: Totalna biologia 15.01.23, 02:48

> Nie ciotka szwagierki, tylko moja własna rodzona siostra.

OK, jeśli nie ciotka szwagierki, a rodzona siostra, to zmienia postać rzeczy. Homeopatia działa.

Co innego, gdyby to była np. siostra przyrodnia.
            • evee1 Re: Totalna biologia 15.01.23, 06:34
              Jak jeszcze napiszesz, że to był AZS, to ryknę śmiechem.
              • evee1 Re: Totalna biologia 15.01.23, 06:38
                Ha, ha, ha, właśnie doczytałam niżej, że to faktycznie to!
                Mogliście wiele zaoszczędzić, bo wiele dzieci, w tym mój własny syn, po prostu z tego wyrasta. To znaczy może bie całkowicie, ale objawy z wiekiem po prostu się zmniejszają i przestają być tak uciążliwe.
                • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 08:25
                  W tym wypadku objawy zaczęły się zmniejszać po rozpoczęciu leczenia homeopatycznego (nie od razu, najpierw było krótkie pogorszenie) i w ciągu kilku miesięcy ustąpiły całkowicie.
                  • evee1 Re: Totalna biologia 15.01.23, 13:49
                    A w jakim wieku był pacjent z?
                    • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 13:56
                      Około 6-7 lat, dokładnie nie pamiętam, bo też mała byłam.
                  • arthwen Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:00
                    U mnie też ustąpiły całkowicie. Jak tylko odstawiłam alergizujące substancje tongue_out
                    • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 21:08
                      Moją siostrę uczulało dosłownie wszystko, nic nie mogła jeść. Od tego czasu je normalnie i jakoś nic jej nie uczula.
                      • arthwen Re: Totalna biologia 17.01.23, 13:42
                        Z alergii pokarmowych się najczęściej wyrasta, więc to akurat normalne. Skazę białkową (wtedy tak to nazywali) też we wczesnym dzieciństwie miałam, a od lat nic mi nie jest po mleku.
                    • evee1 Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:30
                      Moj syn byl uczulony na zycie wink Urodzil sie juz z ranami na rekach i nogach. Ale w wieku 4 lat zaczelo byc lepiej.
        • 71tosia Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:27
          Co działa? Stężenie „leku” poniżej molekuły na szklankę wody i „pamięć struktury wody” która trwa pare femtosekund smile
          • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:31
            Co dokładnie działa, to nie wiemy, mało wiemy o świecie. Może kiedyś będziemy wiedzieć. W przeszłości ludzie też nie byli w stanie wyjaśnić wielu zjawisk, które teraz już rozumiemy.
            • aandzia43 Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:42
              To jak już będziemy wiedzieć to ja się zainteresuję. A na początek poproszę o poważne badania większej grupy ludzi zażywających to to i drugiej zażywającej placebo. 200 lat trwa pierniczenie się z homeopatią, już dawno zrobiło się śmiesznie i niepoważnie, prędzej pójdę do wróżki i dam jej grosik za wróżbę.
              • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:24
                Twój wybór, nikt Ci się leczyć homeopatią nie każe, nikomu łaski nie robisz. Nie życzę Ci jakiejś poważnej albo uciążliwej choroby, której medycyna nie jest w stanie wyleczyć, a takich chorób jest mnóstwo.
                • sumire Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:40
                  Medycyna nie jest, a homeopatia jest? Przykład jakiś takiej choroby?...
                  • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:41
                    Dokładnie tak, wszelkie choroby autoimmunologiczne na przykład, akurat w przypadku mojej siostry było to bardzo nasilone atopowe zapalenie skóry, kilkuletnie leczenie alergologiczne bez żadnych efektów.
                • snajper55 Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:52

> Twój wybór, nikt Ci się leczyć homeopatią nie każe, nikomu łaski nie robisz. Ni
                  > e życzę Ci jakiejś poważnej albo uciążliwej choroby, której medycyna nie jest w
                  > stanie wyleczyć, a takich chorób jest mnóstwo.

Medycyna jest dużo lepsza od homeopatii, gdyż potrafi leczyć niektóre choroby, a homeopatia nie potrafi leczyć żadnej choroby.

S.
                  • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 04:15
                    snajper55 napisał:

> nieeznaajoomaa napisał(a):
                    >
                    > > Twój wybór, nikt Ci się leczyć homeopatią nie każe, nikomu łaski nie robi
                    > sz. Ni
                    > > e życzę Ci jakiejś poważnej albo uciążliwej choroby, której medycyna nie
                    > jest w
                    > > stanie wyleczyć, a takich chorób jest mnóstwo.
                    >
                    > Medycyna jest dużo lepsza od homeopatii, gdyż potrafi leczyć niektóre choroby,
                    > a homeopatia nie potrafi leczyć żadnej choroby.
                    >
                    > S.

Przewlekłe choroby medycyna w większości leczy tylko objawowo.
                    • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 16:12
                      W przeciwieństwie do bezwodnych cukrowych kulek, mających pamięć wody, która to woda pamięta włókno z serca dzikiej kaczki, które to włókno leczy przyczynowo costam…
                    • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:49
                      I rozumiem, że objawowe leczenie to dla ciebie za mało? Nie nosisz okularów, operacji żadnej też się nie poddasz, niech leczą przyczynowo?
            • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:48
              Homeopatię też rozumiemy - zwyczajnie nie działa. Natomiast efekt placebo występuje i tu przynajmniej na plus homeopatii - te parę kulek cukru nie jest w stanie niczego zepsuć, dobre i tyle.
            • 71tosia Re: Totalna biologia 14.01.23, 21:48
              Nie działa, bo nie ma co działać oprocz efektu placebo. Wypij szklankę wody będziesz mieć ten sam efekt co homeopatii.
              Ps wiesz ze twórca homeopatii zalecał jeszcze stawianie tej szklanki na Biblii, sprobuj może to zadziała smile
              • snajper55 Re: Totalna biologia 14.01.23, 23:46
                71tosia napisała:

> Nie działa, bo nie ma co działać oprocz efektu placebo. Wypij szklankę wody będ
                > ziesz mieć ten sam efekt co homeopatii.
                > Ps wiesz ze twórca homeopatii zalecał jeszcze stawianie tej szklanki na Biblii,
                > sprobuj może to zadziała smile

Szklankę trzeba postawić na Biblii i przykryć Koranem. Tak na wszelki wypadek.

S.
                • aandzia43 Re: Totalna biologia 15.01.23, 03:26
                  big_grin
                  Można jeszcze ofiarę z czarnego kota złożyć na wszelki wypadek.
                • szare_kolory Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:52
                  snajper55 napisał:

> 71tosia napisała:
                  >
                  > > Nie działa, bo nie ma co działać oprocz efektu placebo. Wypij szklankę wo
                  > dy będ
                  > > ziesz mieć ten sam efekt co homeopatii.
                  > > Ps wiesz ze twórca homeopatii zalecał jeszcze stawianie tej szklanki na B
                  > iblii,
                  > > sprobuj może to zadziała smile
                  >
                  > Szklankę trzeba postawić na Biblii i przykryć Koranem. Tak na wszelki wypadek.
                  >
                  > S.

A czy ktoś pomyślał o Kamasutrze? Gdzie Kamasutrę wcisnąć w tym tłumie? Na dole Biblia, na górze Koran. A reszta? Reszta też chce się zabawić
                  • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:43
                    ZAlezy na co maja działać kulki. Bo jak na kulki, po postawić (uwaga, to bardzo, bardzo ważne!) na szklance. Jak położysz, to konar tez opadnie, księga musi stac!
            • panna.nasturcja Re: Totalna biologia 15.01.23, 23:46
              Tak, Ty na pewno wiesz mało.
              Ale to jest do nadrobienia.
          • beneficia Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:33
            Czytałam, że teraz zajmuje się tym gość (wirusolog), który dostał nagrodę Nobla za badania nad wirusem HIV, ciekawe, co znajdzie.
        • taje Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:04
          W homeopatię nie wierzę ani trochę. Natomiast powiem szczerze, że gdybym była przewlekle/ poważnie chora i po wzięciu leku homeopatycznego nastąpiłaby poprawa, której by inne leki wcześniej nie dały, to bym tę wodę z cukrem nadal łykała...
        • cosmetic.wipes Re: Totalna biologia 14.01.23, 22:57

> Akurat homeopatia rzeczywiście działa,

Gdyby homeopatia działała, to wszystkie kobiety pijące wodę byłyby niepłodne. Wszak te biorące tabsy wysikują je, potem ściek leci do oczyszczalni i z powrotem do kranu. A woda pamięta, nieprawdaż? Pamięta tabsy, kupy, papier toaletowy, domestosa. Smacznego 😄
          • aandzia43 Re: Totalna biologia 15.01.23, 03:24

> Gdyby homeopatia działała, to wszystkie kobiety pijące wodę byłyby niepłodne. W
            > szak te biorące tabsy wysikują je, potem ściek leci do oczyszczalni i z powrote
            > m do kranu. A woda pamięta, nieprawdaż? Pamięta tabsy, kupy, papier toaletowy,
            > domestosa. Smacznego 😄

Eee, no nie, rozmnażałyby się na potęgę albowiem:

" Zwolennicy tej metody stosują ogromnie rozcieńczone substancje, które w takiej formie według nich mają leczyć choroby o symptomach podobnych do powodowanych przez te same substancje w stężeniach szkodliwych"

Sami nie wiedzą że się szczepią tongue_out
        • szare_kolory Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:41

> ... na podstawie obecnej wiedzy naukowej jest to niewytłumaczalne, ...

To całkiem jak w przypadku płaskiej ziemii. Już zaraz będą dowody tylko jeszcze ich nie ma. Akurat majaki homeopatii obalono. Nie ma też specjalizacji lekarskich z homeopatii, więc nie pisz o lekarzach homeopatach.
          • samawsnach Re: Totalna biologia 15.01.23, 13:47
            szare_kolory napisała:

Nie ma też specjalizacji lekarsk
            > ich z homeopatii, więc nie pisz o lekarzach homeopatach.
            Czyżby? pl.wikipedia.org/wiki/Sytuacja_prawna_homeopatii
            • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 16:10
              Mmm, Rosja! Brzmi wiarygodnie…
    • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:13
      Co my, ludzie, tak naprawdę, wiemy o świecie?
      • szare_kolory Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:45
        Całkiem sporo, na początek wystarczy skupić się na lekcjach biologii, fizyki, chemii w szkole.
      • leosia-wspaniala Re: Totalna biologia 15.01.23, 10:54
        Ty ja widać niewiele, ale ogólnie jako ludzkość wiemy już sporo.
        • nieeznaajoomaa Re: Totalna biologia 15.01.23, 14:00
          100 lat temu ludzie też tak uważali, i 200 lat temu i 1000... a dzisiaj już wiemy, że część z tego, co oni uznawali za fakty naukowe to bzdury, więc...
          • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 16:19
            Różnica polega na 2 rzeczach
            1. Nauka próbowała tłumaczyć rzeczy, które stwierdzała, choćby na podstawie aberracji obserwowanego ruchu planet przewidywała istnienie ciał niebieskich (np Plutona), niedostępnych dla wowczas istniejących przyrządów pomiarowych. Nie próbowała tłumaczyć rzeczy, ktorych nie było. Liczne badania nad homeopatia pokazują, ze ona nie działa. Jak wiec mamy tłumaczyć działanie czegoś, co nie dziala…?
            2. Mylisz gusła i zabobony z nauką . Przekonanie, ze myszy legną się z brudu - to były gusła. Przekonanie, powstałe na podstawie obserwacji oraz badań (mycie rak vs niemycie rąk), ze istnieją cząstki, które można przenosić z chorego na zdrowych, powodując u nich te same objawy - to była nauka.
    • hanusinamama Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:14
      Ja miałam chorobę wrodzoną nerki...dzownić do matki z pretensjami? No bo tu chyba winne jej emocje a nie płodu??
      • kropkaa Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:33
        Dzwoń! Matka zawsze winna!
        • hanusinamama Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:51
          No nie wiem...starsza ma płaskostopie...to znowu wina moja smile Pamietam jak dziś, ze na początku ciąży pani z sanepidu mnie strasznie podkurwiła...pewnie wtedy się te stopy wyplaszczyły
          • memphis90 Re: Totalna biologia 15.01.23, 16:21
            Nie stosujesz kulek z cukru to masz. Ja podaję nutellę, czyli kulki z cukru w wersji Pro - i ani płaskostopia, ani wad nerek nie ma.
    • stephanie.plum Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:34
      nie rozumiem użycia słowa "biologia" w tym kontekście.
    • anorektycznazdzira Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:35
      Ja raczej wierzę, że to zemsta duchów przodków, jak zaniechasz właściwej czci, na przykład nie okadzisz obejścia jak nakazuje tradycja, nie wysypiesz pierwszej kaszy w danym roku do rzeki, a na święto Kupały nie zarżniesz koguta.
      • arthwen Re: Totalna biologia 14.01.23, 20:40
        Ale ta kasza to ma być pierwsza ugotowana, czy pierwsza zebrana z własnej uprawy? wink