Dodaj do ulubionych

Nowa gender neutral Barbie

14.01.23, 20:21
time.com/5684822/mattel-gender-neutral-doll/ (tak trzeba się zalogować) wiec załączam tez video
Tak czy nie? w sumie na początku pomyślałam dziwactwo ale w sumie chodzi po prostu o wprowadzenie lalki chłopca i wciągniecie większej liczby dzieci w zabawe. Bardzo fajne tez ubranka - takie właśnie gender neutral myśle ze to będzie przemawiać do dzieci.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:26
      zaczyna się od gender neutral Barbie, a kończy na tym, że łapiemy naszego syna w łóżku z synem własnej przyjaciółki, tfu!
      • arthwen Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:30
        Jeśli z synem, a nie mężem (lub przyjaciółką) to luz.
        • beneficia Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:45
          No luz, jedna dziewczyna niedługo przed ślubem odkryła, że jej narzeczony sypia z jej ojcem.
          Już nie mówiąc o Magdalenie Samozwaniec.
          • woman_in_love Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:47

Z miłości i po to, by zbliżyć się do jej ojca, udawał przed nią miłość. Romantyczna historia.
          • ewa_2009 Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 23:59
            To ja jakaś niedoinformowana jestem - z kim sypiał jej mąż/ojciec?
            • woman_in_love Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 12:21
              Z kurierem dpd
              • y_y Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:08
                🤣
          • nangaparbat3 Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 00:44
            A nie pamiętam, co tam było z Samozwaniec?
            • trudneslowa Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:29
              Odbiła narzeczonego córce.
      • stephanie.plum Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:37
        łapiemy syna w łóżku? tfu!
      • yadaxad Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 10:10
        Serio?, bez zobaczenia lalki, w życiu się "syna z synem" nie przyłapie?
    • arthwen Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:31
      Ubranka są super - co ja bym dała za takie, 30 lat temu smile Te bojówki!
      • abecadlowa1 Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:35
        I koszulki comme des garcons ❤️
    • stephanie.plum Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:36
      które to chłopiec?
      • simply_z Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:38
        raz jest chłopcem, raz dziewczynką, bo jest gender neutralbig_grin
        • lodomeria Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 00:26
          Neutral a raz jest tym, raz tym? Gdzie tu 'neutral'? Matko, 21 wiek, internety pod każdą strzechą, można sobie sprawdzić definicję, jak się nie umie dedukować a ludzie i tak głupoty wypisują...

To, o czym (z pogardą) piszesz, to 'gender fluid'.
          • ichi51e Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 12:05
            Trzeba napisać może żądanie o sprostowanie do Time bo tam właśnie lalkę określono jako gender neutral. Wziawszy pod uwagę co Mattel robił z Kenem i jego przyrodzeniem można się domyślać ze lalka jest jak najbardziej gender neutral. W filmiku jest cały wstęp o tym ze z ich badań wyszło ze dzieci postrzegają płeć inaczej niż dorośli i właśnie żeby wyjść naprzód zapotrzebowaniom dzieci wpadli na pomysł lalki.
            • boogiecat Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 12:18
              ichi51e napisała:

> z ich badań wyszło ze dzieci postrzegają płeć ina
              > czej niż dorośli i właśnie żeby wyjść naprzód zapotrzebowaniom dzieci wpadli na
              > pomysł lalki.

Moja corka bardzo dobrze pamieta, jak w wieku 3/4 lat nie bardzo wiedziala czy jest dziewczynka czy chlopcem. Pewnie jest wiecej takich dzieci.
              • myelegans Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:26
                Haha, nasz pediatra jest trans, syn poznal Dr Harry, przy ktorej wizycie pojawila sie Dr Debra, mial 4 lata i….. nie zauwazyl zmiany, jak zapytalam, czy zauwazyl cos to skomentowal, ze sukienka miala duze kwiaty 😀
      • woman_in_love Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:38
        z kolczykami i w sukience
      • hanusinamama Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:44
        No włąsnie bajer polega na ty ze moze być albo chłopcem albo dziewczynką, wybiera sobie dziecko. Fajne
      • stephanie.plum Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:57
        aha, spoko
    • hanusinamama Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:43
      Mojej 5,5 latce podobają się. Starsza (11 lat) nie bawi się już barbie ale ubranka, fryzury i to ze lelki nie są z makijażem bardzo jej sie podoba. Fajne te lalki.
    • triss_merigold6 Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:47
      kojarzy mi się z CK kiedyś i dziś
      pl.pinterest.com/pin/816136763723307369/
      • memphis90 Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 08:56
        Tak, tak, oczywiście, w 92 wszyscy wyglądaliśmy w 100% jak Kate Moss i Marky Mark, nie to co dzisiaj, przez te dzenderowe reklamy wyglądamy złe i nie tak, bo przecież powinnismy być chudzi, młodzi i blond bez zadnych odstępstw i wyjątków.
    • livia.kalina Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:47
      Niespecjalnie rozumiem, co tu można mieć przeciwko tej lalce? jak się jakiemuś dziecku akurat podoba i ma ochotę sie nią bawić, to niby czemu nie? Jakie płynie z tego potencjalne niebezpieczeństwo?
      • stephanie.plum Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 20:55
        niebezpieczeństwo?!
        chyba że dziecku spodoba się kiczowaty styl, ale takie niebezpieczeństwo niesie ze sobą znakomita większość zabawek...
      • woman_in_love Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 21:31
        Jakie płynie z tego potencjalne niebezpieczeństwo?

Jak ci córka zacznie biegać po domu z dildem przymocowanym do czoła i wrzeszczeć że jest helikopterem bojowym, to zrozumiesz!
        • abecadlowa1 Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 23:51
          🤣🤣🤣
        • arthwen Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 00:32
          Pomyliło ci się z czołgiem.
          • livia.kalina Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 21:57
            opis najbardziej pasuje do Dobromira Sośnierza
    • angazetka Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 21:36
      Barbie nieszczególnie cenię (od dziecka), ale te wydają się spoko.
      • triss_merigold6 Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 21:39
        Przecież to w ogóle nie są Barbie. Barbie miały sprawiać wrażenie idealnie, nierealistycznie pięknych, a nie wyglądać jak przeciętna średnio zadbana dziewczynka.
        • boogiecat Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 12:21
          triss_merigold6 napisała:

> Przecież to w ogóle nie są Barbie.

😀

Barbie miały sprawiać wrażenie idealnie, nie
          > realistycznie pięknych, a nie wyglądać jak przeciętna średnio zadbana dziewczyn
          > ka.

Nie wiem jak to skomentowac. Swiat sie zmienia, Triss. Co to jest srednio zadbana dziewczynka?
          • 1matka-polka Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:07
            boogiecat napisała:

>

>
            > Nie wiem jak to skomentowac. Swiat sie zmienia, Triss. Co to jest srednio zadba
            > na dziewczynka?

Zadalam to samo pytanie nie widzac jeszcze twojej wypowiedzi...
            To jest bardziej chore, niz moja babcia, mowiaca do mojej dwuletniej corki znajdujacej sie zarowno wagowo, jak i wzrosyowo w 50 centylu, ze nie przejdzie miedzy stolem a szybą, bo jest za gruba. 🤦💁🙅
          • ichi51e Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:14
            no jak to? niby włosy ok ale te brwi niewyskubane...
            • myelegans Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:12
              Bo skubane brwi sa passe
        • 1matka-polka Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:03

> przeciętna średnio zadbana dziewczyn
          > ka.

Co to jest? 😳 Idz na te terapie, moze jeszcze uratujesz swoje relacje z dziecmi.
        • alicia033 Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 16:00

> Przecież to w ogóle nie są Barbie.

triss, naprawdę potrzebujesz porządnego updatowania. Tak co najmniej o 20 lat.
          • triss_merigold6 Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 16:20
            8 nie 20. Swojej młodszej kupowałam Barbie, wyglądajace jak Barbie, możliwe że od tego czasu drastycznie zmieniła się oferta firmy.
    • asia_i_p Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 23:47
      Ja Barbie bardzo koncepcyjnie, bo naprawdę ostatnio się starają, praca kobiet, body positive - ale plastycznie niestety zęby mnie bolą. Mniej niż przy biuściastej blondynie, ale jednak wciąż. Podobnie ich bajki długometrażowe - fajne scenariusze, fajne przesłanie, plastycznie niestrawne.
      • asia_i_p Re: Nowa gender neutral Barbie 14.01.23, 23:48
        Miało być "szanuję koncepcyjnie" smile
    • alicjamagdalena Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 09:58
      Ja wychowywałam tak syna że nie zabraniałam, nie mówiliśmy to dla chłopca, to dla dziewczynki.
      Pamiętam że syn uwielbiał " księżniczkę Zosię" , miał fazę na lalki gdzieś około 3-4 rż. Potem dzieci w przedszkolu danych mu odczuć że to " babskie"...
    • dramatika Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:16
      Film promocyjny jedzie ostro propagandą, ale sama lalka OK. Ma różne zestawy ubrań i peruk, więc można z niej zrobić dziewczynkę, albo chłopca. Powiedziałabym wręcz, że umacnia stereotypy płciowe tongue_out
      • snajper55 Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:34
        dramatika napisał(a):

> Film promocyjny jedzie ostro propagandą, ale sama lalka OK. Ma różne zestawy ub
        > rań i peruk, więc można z niej zrobić dziewczynkę, albo chłopca. Powiedziałabym
        > wręcz, że umacnia stereotypy płciowe tongue_out

No nie wiem. Ta sama lalka może być dziś Jarosławem, a jutro - Basią.

S.
        • yadaxad Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:49
          Basia jest bardziej męska od Jarosława.
        • dramatika Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 13:54
          snajper55 napisał:

> No nie wiem. Ta sama lalka może być dziś Jarosławem, a jutro - Basią.

No nie. Jest chłopcem albo dziewczynką w zależności od tego czy nosi spodnie czy spódnicę smile I wtedy jest to już zupełnie inna lalka w zależności jak się ją ubierze. Takie dwie lalki w jednym.
          To o czym piszesz działa tylko z poprawnościową instrukcją użytkowania lalki. Dzieciaki inaczej rozumują smile
          • yadaxad Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:08
            A dzieci wszystkie na zajęcia w dresach?
            • yadaxad Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:11
              To im musi antropo w mózgach robić.
          • snajper55 Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 23:05
            dramatika napisał(a):

> snajper55 napisał:
            >
            >
            > > No nie wiem. Ta sama lalka może być dziś Jarosławem, a jutro - Basią.
            >
            > No nie. Jest chłopcem albo dziewczynką w zależności od tego czy nosi spodnie cz
            > y spódnicę smile I wtedy jest to już zupełnie inna lalka w zależności jak się ją u
            > bierze. Takie dwie lalki w jednym.

Czyli uważasz, że gdy człowiek założy spodnie to jest mężczyzną, a gdy sukienkę - to kobietą?

S.
            • dramatika Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 01:23
              snajper55 napisał:

> Czyli uważasz, że gdy człowiek założy spodnie to jest mężczyzną, a gdy sukienkę
              > - to kobietą?

Nie, uważam, że jeżeli dziecko będzie się chciało pobawić lalką - dziewczynką, to ubierze tę lalkę w spódnicę i założy jej długie włosy. Zapewne też poprosi o drugą lalkę, żeby dorobić pierwszej lalce kolegę (albo koleżankę). To nie będzie działać tak, jak sobie życzą tego ci propagandyści, że dziecko jednego dnia zrobi z lalki chłopca, a drugiego dziewczynkę cały czas uważając, że to ta sama postać, tylko zmieniła płeć smile
              • snajper55 Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 02:25
                dramatika napisał(a):

> To nie będz
                > ie działać tak, jak sobie życzą tego ci propagandyści, że dziecko jednego dnia
                > zrobi z lalki chłopca, a drugiego dziewczynkę cały czas uważając, że to ta sama
                > postać, tylko zmieniła płeć smile

Będzie to cały czas ta sama lalka. Raz chłopiec, Jarosław, a raz dziewczynka, Basia. To bardzo dobrze że dzieci są przygotowywane do sytuacji, z którymi spotkają się w swoim życiu.

S.
              • ichi51e Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 07:57
                myśle ze bardziej w ogóle nie będzie się musiało deklarować ze lalka ma jakakolwiek płeć - po prostu będzie Krzysiem czy Jozia z długimi/krótkimi włosami w spodniach/spódnicy. Cos jak z Krzysiem co nazwał Puchatka Winnie jednocześnie twardo deklarując ze Puchatek jest chłopcem.
                • dramatika Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 11:25
                  ichi51e napisała:

> myśle ze bardziej w ogóle nie będzie się musiało deklarować ze lalka ma jakakol
                  > wiek płeć

Płeć to atrybut przypisany człowiekowi, więc jeśli mamusia nie zrobiła dziecku krzywdy, to dziecko samo przypisze płeć lalce.
    • myelegans Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:21
      Zrobili market research, byla dziura na rynku to ja wypelnili. Nie wszystkie dziewczynki chca byc ksiezniczkami, chlopcy lubia bawiac sie lalkami. Moj syn przeszedl etap zabawy lalkami, nigdy nie zaskoczyl z Lego,
      • yadaxad Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 14:29
        Role przestają być ściśle związane z płcią. Ale kobieta malująca "fangorem" wciąż nie ma szansy na karierę jego typu. Tamara zrobiła karierę, bo portrety dozwolono kobietom malować.
        • kk345 Re: Nowa gender neutral Barbie 15.01.23, 22:07
          >kobieta malująca "fangorem" wciąż nie ma szansy na karierę jego typu.
          Dlaczego?
    • bib24 Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 09:05
      mnie się nie podoba, bo wg tego podejścia mężczyzna i kobieta nie rożnią się niczym poza nazwą i może ubraniem a poza tym są identyczni. a to jakby nie patrzeć nieprawda.
      i jeszcze pokazuje dzieciom, że można sobie "wybrać" płeć. u nas oczywiście to wszystko brzmi ok, ale w usa, gdzie się dramatycznie zwiększa ilość osób trans okaleczających się poważnymi operacjami, z czego prawdziwych osób trans jest promil to nie jest za fajne.
    • szafireczek Re: Nowa gender neutral Barbie 16.01.23, 11:58
      Nie. I nie chodzi tylko o "(...) wciągnięcie większej liczby dzieci w zabawę (...)". Kolejna odsłona promowania trendowego stylu życia, by poprawić finanse firmy. Ciekawe, jak skończy? lalka na wózku inwalidzkim, jakoś szybko zeszła ze sceny, jako niepopularnasmile Dzieciaki tez wolą smartfony i tablety, czy gry, a branża zabawek notuje coraz mniejsze zyski, więc jednym ze sposobów jest silne różnicowanie modeli i wpisywanie sie w kanony dorosłych, którzy to mają siłę nabywcząsmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka