Dodaj do ulubionych

Oceny proponowane

23.01.23, 21:32
Czy w waszych szkołach jest to praktykowane? W sensie, że oceny są wystawiane przynajmniej tydzień przed klasyfikacją? W podstawówce córki te oceny były wystawiane z dużym wyprzedzeniem. Teraz mam syna w innej szkole i tu NIC. Kompletnie. A radę chyba mają w czwartek.
Pytam ze zwykłej ciekawości. Myślałam, że te "tydzień przed" jest jakieś obligatoryjne, ale widać się myliłam.
Obserwuj wątek
    • ewula80 Re: Oceny proponowane 23.01.23, 21:35
      Tak sa wystawiane okolo miesiac przed rada pedagogiczna
      • marzeka11 Re: Oceny proponowane 23.01.23, 21:45
        Podobnie, ok. miesiąca przed radą.
        A jak w tej szkole, gdzie propozycje nie są wystawione, z ocenami niedostatecznymi wygląda sytuacja? Przecież po to się m.in. wystawia, by rodzic potwierdził, że się zapoznał i propozycja wcale w 1 nie musiałaby się zamienić.
        • manala Re: Oceny proponowane 23.01.23, 21:49
          Myślę, że niedostateczne to muszą być wystawione na miesiąc przed (odgórnie), a proponowane? Może to reguluje statut szkoły?
          Moje dziecko jest w 4 klasie więc nie ma to znaczenia, ale wystawianie ocen tuż przed radą nie daje uczniom żadnej możliwości negocjacji czy choćby rozmowy z nauczycielem. Dziwne to.
          • marzeka11 Re: Oceny proponowane 23.01.23, 21:57
            No dziwne, nie spotkałam się jeszcze z czymś takim. Zawsze, we wszystkich szkołach, w których pracowałam, ok. miesiąc przed radą propozycje wystawiano.
    • slonko1335 Re: Oceny proponowane 23.01.23, 21:52
      W podstawowce moich dzieci od tego roku zrezygnowano z proponowanych na semestr. Są tylko na koniec roku. U corki w lo są proponowane i na semestr i na koniec roku. Zagrozenia zgodnie z orzepisami wyższego rzędu na miesiąc przed radą u obojga.
    • little_fish Re: Oceny proponowane 23.01.23, 22:03
      Tak w kwestii językowej - oceny przewidywane, nie proponowane.
      U nas zawsze jest kalendarz roku szkolnego i tam są wszystkie terminy podane
    • katriel Re: Oceny proponowane 24.01.23, 00:42
      Proponowane są obowiązkowe (z mocy prawa) tylko na koniec roku. Na semestr mogą być albo nie być, to już wewnętrzne ustalenia szkoły. Idea jest taka, że oceny końcoworoczne decydują o promocji, więc trzeba ucznia i rodziców uprzedzić i dać szansę poprawienia, natomiast semestralne w sumie nie decydują o niczym, a szansa poprawienia i tak będzie: w drugim półroczu.
      • manala Re: Oceny proponowane 24.01.23, 00:50
        Dzięki za wyjaśnienie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka