Dodaj do ulubionych

Modowa porada potrzebna: buty!

21.02.23, 10:15
Kobiety, radźcie.
Za niecałe dwa tygodnie jedziemy na ślub (cywilny) i wesele w UK; północ UK, więc stopni przewidują około 5-9C.

Posiadam tylko jedną sukienkę, małą czarną w stylu Audrey Hepburn, koronkowa, rozkloszowana do pół kolana i wyglądam w niej jak milion dolców, więc sukienka jest nie do dyskusji 😜

Potrzebuję natomiast buty. Jedyny obcas jaki posiadam to seledynowo złote sandałki na małym obcasie jeszcze z własnego ślubu 😂, i choć są boskie i pasują, to jednak nawet na standardy UK chyba na wesele w marcu się nie nadadzą.
Czy może jednak? Dziewczyny z UK, nada się bosa stopa i goła noga na wesele w zimnie czy jednak nie?

Na sam ślub mogę do tejże sukienki wciągnąć rajstopy, długie proste kozaki i mam cudny żółty płaszcz do tego, więc nie zmarznę.

Mój problem butowy polega na tym, że mam w jednej stopie nerwiaka. To takie kijowe ustrojstwo, które boli nie do wytrzymania w jakimkolwiek ciasnym z przodu bucie, w sensie boli tak, że nawet na krześle nie da się usiedzieć mając buty na nogach 🙈 W zasadzie tylko luźne sandały albo buty z mocno okrągłym szerokim czubkiem się nadadzą. Nerwiak jest do wycięcia, konsultację chirurgiczną mam w tym tygodniu, no ale przed ślubem mi tego nie wytną😜

Co robić, ematko, co robić? Mogę te sandałki, czy jednak zakryte buty muszą być? (Rajstop oczywiście niet, jak na UK przystało)
A jak mają być zakryte, macie jakieś pomysły jak toto może wyglądać? Obcas ma być góra do 6cm, może być dużo niższy, but nie może być czarny albo ponury, bo czarną sukienkę trzeba urozmaicić.

Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:29
      Złote / beżowe baleriny.
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:31
        > Złote / beżowe baleriny.

Niestety odpada. Baleriny są twarde i wąskie i z nerwiakiem nie ma w nich szans. Do tego w sukience do pół kolana będę przy moim wzroście 162cm i rozbudowanych mięśniach łydek wyglądała jak kaczka 😜
        • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:33
          Baleriny nie są wąskie, mają szerokie zaokrąglone czubki, twardość to kwestia modelu. Jak nie jestem fanką balerinek tak byłam sobie w stanie znaleźć miękkie i dobre na moją szeroką stopę.
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:35
            Przy mojej sylwetce baleriny to niestety modowe zabójstwo. Na boso o niebo lepiej wyglądam big_grin
            • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:41
              A ten argument kupuję, sama noszę płaskie buty raczej do spodni/długich sukienek i spódnic, ale nie do sukienek o opisywanej przez ciebie długości.
              • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:55
                > A ten argument kupuję, sama noszę płaskie buty raczej do spodni/długich sukienek i spódnic, ale nie do sukienek o opisywanej przez ciebie długości.

Dokładnie smile
                Ja tylko w płaskich butach chodzę, latem do sukienek też. Płaskie do tej długości też potrafię sobie wyobrazić, pod warunkiem że sukienka jest wąska i prosta, ale nie do sukienki rozkloszowanej od pasa w dół.
                Przynajmniej nie przy kaczkowatym wzroście 🤣
                • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:14
                  Masz zupełnie normalny wzrost. 162 to żadna kaczkowatość.
                  Płaskie buty do rozkloszowanej sukienki też nie są niczym dziwnym, nie wiem skąd masz przekonanie że coś z tym połączeniem jest nie tak. https://tiny.pl/wn832
                  • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:20
                    Słuchaj, ja tak wyglądałam gdy ważyłam 43kg i miałam BMI nieco ponad 16 ze względu na problemy zdrowotne w ciąży 😂

Przy obecnych 48kg łydki mam o połowę szersze od tej pani, serio. I moja sukienka na dole ma może 2cm prześwitujące, a nie 10 jak na powyższym zdjęciu. Dzięki temu ona wygląda jak w mini, a moja sukienka jak do pół kolana. Ile ona ma wzrostu?

Ja za chinyludowe nie wyglądam tak w balerinach i mojej sukience; pewnie dlatego gwiazdą nie jestem 🤣
                    • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:30
                      Dokładnie, tu jest spory prześwit i turbo chuda lydka. Tez bym nie zalozyla, to dla mnie jedna z takich opcji „No go” i kojarzy sie z wiejską „babą”.
                    • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:38
                      To jest w Twojej głowie. Ja mam odwrotnie, od zawsze mam grube łydki niezależnie od wagi i właśnie dlatego nie noszę obcasów. big_grin (poza tym że nie lubię bo uważam za niewygodne i nie mam).
                      A otoczeniu i tak wszystko jedno.
                      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:51
                        Nie jest w mojej głowie. Już się wkleiłam wcześniej, to się wkleję jeszcze raz - zobacz jak kaczkowato w płaskich szerokich sandałach wyglądam! Te same sandały do krótkich szortów wyglądają dobrze.
                        • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:56
                          Ale ja nie mówiłam o szerokich płaskich sandałach tylko o miękkich balerinach. IMO ta sukienka aż się o nie prosi, ale przecież Twoja decyzja.
                          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:25
                            > Ale ja nie mówiłam o szerokich płaskich sandałach tylko o miękkich balerinach.

Ale w płaskich szerokich balerinach będę wyglądała dokładnie tak samo. Zauważ, że ja mam niskie podbicie stopy, a kobieta na Twoim zdjęciu wysokie. Dlatego w płaskim, naprawdę płaskim wyglądam jak kaczka, czy to płaski sandał, czy klasyczne baleriny.

W wąskich balerinach - a ja stopę mam normalną, żadną szeroką, wyglądam jeszcze w miarę, ale w takie mojej stopy z nerwiakiem nawet nie włożę.

> IMO ta sukienka aż się o nie prosi, ale przecież Twoja decyzja.

Sukienka może się prosi, ale nie na mnie 😜
                            • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:32
                              Nie wyglądasz jak kaczka nawet w tych sandałach, a zwłaszcza w balerinach byś nie wyglądała. Naprawdę to jest tylko Twoje odczucie plus ewentualnie upodobania.
                        • szarmszejk123 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:07
                          Przesadzasz i to grubo.
                        • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:14
                          Dobrze wyglądasz także w płaskim obuwiu, ale ja bym nie zakładała balerinek. smile
                          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:32
                            thank_you napisała:

> Dobrze wyglądasz także w płaskim obuwiu, ale ja bym nie zakładała balerinek. :-
                            > )

Dzięki 🤣
                            Małż mówi to samo 😜
                        • shellyanna Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:30
                          Sukienka super. Z łydkami przesadzasz. Kozaki - nie wiem… może wyjść fajnie, ale może tez ciężkawo.
                          Zakładaj sandałki (te z opisu)
                          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:45
                            > Kozaki - nie wiem… może wyjść fajnie, ale może tez ciężkawo.

Masz rację! Kozaki są out.
                        • jednoraz0w0 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:37
                          Eeeee dobrze jest.
                        • claudel6 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:42
                          masz piękną figurę! łydki masywne faktycznie, ale na pewno nie "grube". nie wiem, co Ci poradzić w kwestii butów, ale i tak będziesz wyglądać ślicznie.
                        • pade Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 19:35
                          picathartes napisał(a):

> Nie jest w mojej głowie. Już się wkleiłam wcześniej, to się wkleję jeszcze raz
                          > - zobacz jak kaczkowato w płaskich szerokich sandałach wyglądam! Te same sandał
                          > y do krótkich szortów wyglądają dobrze.
                          >
                          >
                          >
                          Wyglądasz świetnie!
                          A sandały bardzo pasują. Nie wiem gdzie Ty kaczkę widzisz (coś tu jest nie tak z postrzeganiem siebie, serio).
                        • krolewska.asma Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 19:50
                          Tak szczerze to ta sukienka jest bardzo niekorzystna jeśli chodzi o twoje nogi powinna być troszkę dłuższa
                          Tak samo masz takie szerokie ramiona i te Ramiączka powinny być grubsze ładnie by te ramiona łagodziły

Sukienka potwór uwypukla akurat twoje słabe strony

Zamiast trakkotac godzinami o butach kupiłabym inny Fason sukienki I będziesz rozmiar miała rozwiązany problem butów
                        • kurt.wallander Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 20:34
                          picathartes napisał(a):

> Nie jest w mojej głowie. Już się wkleiłam wcześniej, to się wkleję jeszcze raz
                          > - zobacz jak kaczkowato w płaskich szerokich sandałach wyglądam! Te same sandał
                          > y do krótkich szortów wyglądają dobrze.
                          >
                          >
                          moim zdaniem nogi z twojego zdjęcia są bardzo ładne i dużo zgrabniejsze od tych piszczeli w balerinach wyżej. Sama długo miałam takie patyki i dużo bardziej podobają mi się moje obecne łydki, wyrobione od jazdy na rowerze.
                          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 21:20
                            > moim zdaniem nogi z twojego zdjęcia są bardzo ładne i dużo zgrabniejsze od tych piszczeli w balerinach wyżej.

Moim skromnym zdaniem też umięśnione łydki są ładniejsze od chudych. No ale to już osobiste odczucie wink
                  • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:26
                    Ooo, moje buty, miałam je kilkanascie lat temu w dwóch wydaniach - z włoskami i lakierowane. Ciekawe czy są dla dziewczynek. ❤️
                    • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:27
                      A nie, to jakieś koty. tongue_out
                  • homohominilupus Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:44
                    Jaka fajna ta sukienka
                  • majenkirr Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 21:17
                    Piekna figura, a babka I tak wyglada, jakby zapomniała zdjac kapcie i założyć buty wink.
        • jednoraz0w0 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:14
          picathartes napisał(a):

> Niestety odpada. Baleriny są twarde i wąskie i z nerwiakiem nie ma w nich szans
          > . Do tego w sukience do pół kolana będę przy moim wzroście 162cm i rozbudowanyc
          > h mięśniach łydek wyglądała jak kaczka 😜
          >
          O to wiem o jaki efekt chodzi, mam sukienkę w podobnym fasonie, podobny wzrost i rzeczywiście, baleriny które sprawdzają się w innych sytuacjach tu wyglądają komicznie. Natomiast to co mnie się przy niej sprawdza to martensy, teraz klimat lat 90tych i cięższe lub sportowe buty do zwiewnych sukienek możesz ograć jako efekt całkowicie zamierzony.
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:26
            > Niestety takowych nie posiadam 🤣

Ja jestem prawdziwa minimalistka, wszystkiego - poza zimowym i sportowym - mam praktycznie po jednej, góra dwie sztuce 🤣
            • jednoraz0w0 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:28
              Jakichś odjechanych sportowych w dobrym stanie nie masz?
              • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:29
                > Jakichś odjechanych sportowych w dobrym stanie nie masz?

Nie mam.
                Serio.
        • krolewska.asma Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 19:28
          Cała tywink))

Jak zwykle zacznę od tego że polecam kurs zarządzania czasem, Naprawdę zmieni twoje życie

Rozumiem że na ślub nie zaprosili was tydzień wcześniej tylko od miesięcy czy lat wiedzieliście że ślub będzie więc nie mogłaś sobie zaplanować tej operacji tak żeby pogodzić to ze ślubem?????
      • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:31
        A ja tu długi post smażyłam z tą samą sugestią.
        Dobra, to post kasuję.
        Jeśli nie te sandały to złote baleriny.
        • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:37
          Tez bym brała baleriny do tego typu sukienki.
          Postrzeganie balerin jako twardych i wąskich mnie zdumiało niepomiernie.
          • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:40
            Twarde bywają - takie z lakierowanej skóry (albo, Boże uchowaj, tworzywa). Ale to kwestia konkretnego modelu.
    • primula.alpicola Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:33
      Zrobiłabym tak, jak sama wymyśliłaś- na ślub rajstopy i kozaki, na imprezę gołe nogi i sandałki.
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:46
        > Zrobiłabym tak, jak sama wymyśliłaś- na ślub rajstopy i kozaki, na imprezę gołe nogi i sandałki.

Dziękuję 😘 Na samą myśl, że mam iść do sklepów i butów szukać mię się słabo robi. (Stąd tylko jedną parę obcasów i jedną sukienkę mam w szafie od wieków wieków, ponad 10 lat 😅)
        • primula.alpicola Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:48
          picathartes napisał(a):

> Dziękuję 😘 Na samą myśl, że mam iść do sklepów i butów szukać mię się słabo ro
          > bi.

Od razu wiedziałam! big_grin
    • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:35
      Butów nie polecę bo kwestia gustu ale sandały na początku marca bym wykluczyła.
      Pewnie bym wzięła te kozaki, o których piszesz. Chyba że po ślubie ma być jakaś dalsza impreza, ale nawet tam bym nie poszła w sandałach.
    • ritual2019 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:37
      Ten slub i wesele beda na zewnatrz? Jesli nie to nie widze problemu z sandalami. Pogoda w marcu moze byc rozna ale to jest bez znaczenia jesli impreza nie bedzie na zewnatrz. Domyslam sie ze nie bedzie.
      • primula.alpicola Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:41
        Zgadzam się w pełni.
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:43
        > Ten slub i wesele beda na zewnatrz? Jesli nie to nie widze problemu z sandalami. Pogoda w marcu moze byc rozna ale to jest bez znaczenia jesli impreza nie bedzie na zewnatrz. Domyslam sie ze nie bedzie.

Nie, no wesele będzie w środku, w jakimś zamku czy cuś.

Ślub to nie wiem, ale przypuszczam że w urzędzie. Sama się zaślubiałam w urzędzie w UK, więc wiem, że będzie trzeba do tego urzędu jakoś dotrzeć, potem zaraz z niego wyjść, i dotrzeć na imprezę; więc tam kozaki + płaszcz się nadadzą.

Aaaaa, właśnie mi się skojarzyło, że my śpimy w tym zamku! Halleluja! To chyba tym bardziej te sandałki będą okej?

Właśnie zależy mi na opinii osób w UK, bo z tego co pamiętam, a dawno temu długo tam mieszkałam, tak nawet zimą się z gołymi nogami na imprezy pomyka. Prawda?
        • ritual2019 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:09
          Nie ma problemu jaka pora roku, uk jak wiesz to nie Polska. Przejscie z auta do urzedu itd nie spowoduje odmrozen stop, nawet jesli poczujesz lekki chlod to nie koniec swiata. Zasne tam street looks, sneakers itd, masz eleganka sukienke to buty tez odpowiednie do niej. To slub i wesele w koncu.
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:28
            Dzięki! Tego potwierdzenia było mi trzeba.
          • homohominilupus Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:43
            ritual2019 napisał(a):

> Nie ma problemu jaka pora roku, uk jak wiesz to nie Polska. Przejscie z auta do
            > urzedu itd nie spowoduje odmrozen stop, nawet jesli poczujesz lekki chlod

No bo jak wiadomo, Polska od listopada do marca skuta lodem, wieczna zmarzlina i niedźwiedzie polarne spacerują po ulicach 🤣
            • ritual2019 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:06
              Nie, w Polsce jest inne podejscie do ubioru.
              • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:13
                > Nie, w Polsce jest inne podejscie do ubioru.

To prawda. Śmiałabym jednak twierdzić, że nie tylko w Polsce, ale generalnie na kontynencie. To UK jest bardzo w tym temacie wyluzowane 😉
                • szarmszejk123 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:14
                  E tam, w NL tez chodzą zimą w klapkach :p
    • eriu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:41
      Wzięłabym wygodne buty na przykład adidasy. Jak jest kontuzja czy problem zdrowotny to nie warto cierpieć w imię wyglądu. Przecież nie wysiedzisz z bólu a nie ma mowy wtedy o jakimkolwiek uczestnictwie wartościowym.
    • beataj1 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:42
      Powiem tak, chrzanić mode, sylwetkę, wydłużanie, skracanie, podkreślanie czy inne eksponowanie.
      Jeżeli coś ci sprawia ból to nie jest dla ciebie dobre choćby było pantofelkiem z kryształu górskiego wykładanego perłami i puchem jednorożców.
      Jeżeli w balerinkach ci wygodnie - bierz balerinkach. Jeżeli nie będzie Cie bolało w trumniakach na niskiej koturnie - idź w to. Jeżeli mają to być sneakersy do sukienki - dajesz. Nić się ludzkości nie stanie, ślub i tak się dokona - twój komfort jest najważniejszy.
      Żadne zyski w urodzie i wyglądzie nie są warte bólu ani dyskomfortu.
      Wyobraź sobie, że twoja córka ma taki problem - poradziłabyś jej by założyła buty by było ładnie. Czy takie by było wygodnie i nie bolało?
      Czemu kobiety sobie to robią?
      • primula.alpicola Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:47
        Ale przecież rzeczone sandały nie krzywdzą autorki w nerwiaka.
        • beataj1 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:50
          To bierze sandały plus wygodne sneakersy jakby jej nogi zmarzły i gotowe.

Jeżeli nie krzywdzą - są dobre.
          • primula.alpicola Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:54
            beataj1 napisała:

> To bierze sandały plus wygodne sneakersy jakby jej nogi zmarzły i gotowe.
            >
            > Jeżeli nie krzywdzą - są dobre.
            >

To ma kozaki, też nie wynika z wypowiedzi, żeby krzywdziły.
            • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:01
              > To ma kozaki, też nie wynika z wypowiedzi, żeby krzywdziły.

Kozaki ujdą od biedy. Po godzinie zaczyna mnie w nich boleć, po dwóch godzinach kategorycznie muszę zdjąć 🙈
              Na krótką wyprawę do urzędu się nadadzą.
              • ritual2019 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:12
                picathartes napisał(a):

> Kozaki ujdą od biedy. Po godzinie zaczyna mnie w nich boleć, po dwóch godzinach
                > kategorycznie muszę zdjąć 🙈
                > Na krótką wyprawę do urzędu się nadadzą.
                >
                Nie wiem jak te kozaki wygladaja ale wg mnie nie ma sensu. Specjalnie cieplej pogody za dwa tygodnie nie bedzie ale zamieci snieznych raczej tez nie
                • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:50
                  Ha, przymierzyłam te kozaki do płaszcza i wyglądają razem z sukienką cudacznie. Absolutnie się nie nada. Muszę coś innego obmyślić, ewentualnie będą te sandałki i kaszmirowy bufiasty sweter tongue_out
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:50
        Nie no, w sandałach w otwartym przodem (paseczki) nie boli nic a nic. Ale weź jakikolwiek płaski nawet super miękki but, nawet trekingowy albo adidas, gdzie chociaż odrobinkę stopa z przodu jest ściśnięta, po ptakach, nawet samochodu tak nie poprowadzę.

Sneakersy do sukienki przeszły mi przez myśl, to taka sukienka, że możesz ją podkręcić butami i biżuterią i na Oskary się nada, a możesz założyć proste białe sneakersy i narzucić na nią koszulę i będziesz miała fajny street look.

> Czemu kobiety sobie to robią?
        No i ja sobie nic nie robię 😜 W takich, gdzie mnie boli, nie pójdę ☺️
        • beataj1 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:52
          o i pięknie. Co do sneakersów - weź je sobie na zmianę. Jeżeli co nogi zmarzną będą jak znalazł. Jeżeli ci się nogi zmęczą od obcasów - tak samo.
          Nie ma lepszego uczucia niż zmiana butów na wygodne i przetańczenie reszty nocy w maksymalnym komforcie.
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:05
            Sneakersy białe mam tylko jedne, rozklepane i strasznie brudne, nie do doczyszczenia. Nie ujdą 😳

W ogóle żadne inne buty które posiadam nie ujdą. Mieszkam przy lesie, mam małe dzieci, wszędzie poruszam się rowerem i pracuję cały rok na okrągło na dworze. Mam szafkę pełną butów z kożuchem, trekkingowych, adidasów do różnych stylów treningów, ale ładnych butów niet 😂
            • jeste_m_sobie Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:10
              No to sneakersy kup. Nadadzą się też na inną okazję, takie buty dobrze jest mieć.
      • kurt.wallander Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:50
        Popieram beataj1.

Do tego od razu mam wizję, jak ktoś w tłumie nadeptuje autorce wątku na te stopy w sandałkach brrr.
        • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:51
          > Do tego od razu mam wizję, jak ktoś w tłumie nadeptuje autorce wątku na te stopy w sandałkach brrr.

Hę? A jak latem jesteś na ślubie w sandałkach, to też Ci nadeptuje? 😂
          • 35wcieniu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:39
            A bo raz?
          • kurt.wallander Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 20:46
            Zdarza się, dlatego ja nie chadzam na wesela w sandałkach, za bardzo cenię sobie swoje stopy w całości smile
    • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:44
      Możesz zrobić dokładnie tak, jak opisałaś. suspicious
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:50
        Dziękuję! ☺️
    • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 10:58
      Dziękuję Wam wszystkim zbiorczo! 😘

Oszczędziłyście mi znienawidzonego rajdu po sklepach w poszukiwaniu nieistniejącego 😂 Ja chyba tak naprawdę potrzebowałam potwierdzenia, że mogę iść w tych wysłużonych sandałkach i że aż tak wielkiego faux pas nie popełnię ☺️
      Dzięki!
      • beataj1 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:06
        Baw się dobrze smile
      • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:31
        Jasne, że nie popełnisz; ciesz sie, ze masz taki standard w szafie i Baw sie dobrze. Jedynie nie zakladalabym rajstop do kozaków, tylko jakieś skarpetki i na to kozaki, ale to ja - nie cierpie rajstop i pończoch, także zima. wink
        • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:27
          > Jasne, że nie popełnisz; ciesz sie, ze masz taki standard w szafie i Baw sie dobrze. Jedynie nie zakladalabym rajstop do kozaków, tylko jakieś skarpetki i na to kozaki, ale to ja - nie cierpie rajstop i pończoch, także zima. wink

Dziękuję ☺️
          Kozaki odpadły, bo wyglądają ze wszystkim razem tragicznie. Dzięki forum uniknęłam strasznej wpadki na miejscu, warto było się poprzymierzać 🤣
          Muszę coś innego wykombinować.
          • thank_you Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:01
            No fakt, kozaki to nie do tej sukienki, trochę inaczej ją sobie wyobrażałam smile
            • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:05
              Ja też. Co pokazuje, że opis to jedno, a stan faktyczny - całkiem insza inszość. Sukienka super, kozaki out, krótsze ciężkie buty byłyby ok, ale rozumiem, że stopa nie zniesie. Trzymam kciuki za niezamarznięcie w sandałach (ja bym zamarzła, ale to ja, trzęsąca się z zimna przy byle wietrzyku).
              • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:15
                > Sukienka super, kozaki out, krótsze ciężkie buty byłyby ok, ale rozumiem, że stopa nie zniesie.

Dzięki!

A jakie te cięższe buty? Jakieś sugestie, nawet na przyszłość jak już będzie po nerwiaku?
                Wy dziewczyny macie jakiś siódmy zmysł jeśli chodzi o ubieranie się. Ja jestem ciemna masa i poza prostymi dżinsami + biały podkoszulek, abo jedna sztuka sukienki + sztuka buta nic nie potrafię dopasować. Dopiero jak założyłam na siebie te nieszczęsne kozaki, to się przeraziłam, a Wy jak jeden mąż z góry wiedziałyście że to się nie nada 😜
                • daniela34 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:26
                  Martensy, jak wyższe to lekko rozsznurowane od góry. Jakieś cięższe botki też by się nadawały. Fajny ciuch.
                  • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:52
                    Na martensy choruję od dawna.
                    Nosiłam jako nastolatka, ósemki, bez blach. Kochałam je jak stąd do księżyca.
                    • brenda_bee Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 19:18
                      picathartes napisał(a):

> Na martensy choruję od dawna.
                      > Nosiłam jako nastolatka, ósemki, bez blach. Kochałam je jak stąd do księżyca.
                      >

Mam 49 lat i kupiłam te cuda.
                      Zarąbiście wyglądają do sukienek i spódnic.
    • snakelilith Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:41
      Z butami się chyba rozwiązało, ale poka płaszcz. Albo przynajmniej markę, linka albo inny namiar. Chcę cudnego żółtego płaszcza. Pleaaaaaaase..........
      • homohominilupus Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:44
        A ja bym chciała zobaczyć sukienkę 🤩
        • szarmszejk123 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:46
          A ja wszystko, od sandałków, przez kozaki i sukienkę po płaszcz:p
          • snakelilith Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:56
            Płaszcz!!!!!!!!!
        • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:55
          Sukienka smile
          • jeste_m_sobie Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:11
            No dla mnie ta sukienka nie wygląda na rozkloszowaną...
            • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:48
              No jest lekko rozkloszowana, bo nie jest prosta. Zmuszacie mnie, no:
              • claudel6 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:49
                fantastycznie wyglądasz. dziewczyna, która nie ma "nic" w szafie, ubiera się trekkingowo cały rok, a skompletowała taki elegancki, bezpretensjonalny outfit. płaszcz świetnie będzie pasował.
                jakąś biżuterię zakładasz?
                • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:58
                  > fantastycznie wyglądasz. dziewczyna, która nie ma "nic" w szafie, ubiera się trekkingowo cały rok, a skompletowała taki elegancki, bezpretensjonalny outfit.

Dziękuję ☺️
                  Ja naprawdę nic innego w szafie nie mam smile Tę sukienkę kupiłam przypadkiem. Szukałam bluzki. Weszłam do sklepu, podleciała do mnie właścicielka, Francuzka, i się roztrajkotała, że nie, ja za mała jestem, że oni to większe sztuki mają i nic na mnie z bluzek i spodni pasować nie będzie. Ale, ale, że ma taką jedną sukienkę, że ona jest jak na mnie stworzona, że w ogóle muszę mierzyć i nie ma bata.

Nie chciałam sukienki, nie chciałam mierzyć, ale zmusiła mnie, wybłagała, bym mierzyła i że jak mi się nie spodoba, to kupić nie muszę. Założyłam to na siebie wywracając oczami, bo mało asertywna jestem, i jak się zobaczyłam w lustrze i jeszcze pokazałam właścicielce, to już bez sukienki ze sklepu nie wyszłam 😍

> jakąś biżuterię zakładasz?

Tylko tę srebrną kolię co mam na szyi na zdjęciu, i delikatne srebrne kolczyki. Bez zegarka.
                  • claudel6 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:21
                    no i dobrze, masz jedną sukienkę, ale za to jak świetnie dopasowaną smile nogi wyglądają świetnie na tym obcasie. sandałki nie wyglądają dziwnie, nosi się takie sandałki do sukienek wieczorowych. kolię teraz widzę - świetny wybór. jesteś "gotowa".
              • homohominilupus Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:39
                Pica, super. Ty w sukience milion razy lepiej niż sukienka na wieszaku.
                • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:52
                  > Pica, super. Ty w sukience milion razy lepiej niż sukienka na wieszaku.

Małż mnie dawno w takim wydaniu nie widział. Zawsze w zjechanych adidasach i za dużym polarze.
                  Nie pokażę mu się aż do tego ślubu 🤣
              • pade Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 19:39
                Masz boskie ramiona, nie mogę się napatrzećsmile
                • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 21:07
                  Dziękuję ☺️
                • black_magic_women Re: Modowa porada potrzebna: buty! 26.02.23, 21:46
                  pade napisała:

> Masz boskie ramiona, nie mogę się napatrzećsmile
                  >
                  To samo miałam pisać! Ja mam takie małe, nie proporcjonalne do biustu i bioder, #zazdro.
              • reventa Re: Modowa porada potrzebna: buty! 22.02.23, 08:11
                Bardzo ładnie wyglądasz....... tylko mnie się sandałki nie podobają, tzn. ich obcas, takie drobne dziewczyny jak Ty, to ja widzę na cienkim obcasie, a nie na klocku.....
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:55
        Płaszcz z dawnych dawnych czasów, jeszcze przedślubnych. Karen Millen, nie wiem nawet czy ta marka jeszcze istnieje?
        • szarmszejk123 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:59
          Fajny, kojarzy się z misiem Paddington'em :p
          • snakelilith Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:13
            No, swinging sixties. Szkoda, nie do końca taki jaki bym chciała, Żółty zarąbisty, ale to białe mi nie pasuje. Krój w sumie ujdzie, fajnie byłoby coś jak na dole, ale w żółtym.
            • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:42
              Przypuszczam, że to nie Twój żółty.
              Tobie, z tego co pisałaś, pasują ciepłe kolory, ja jestem typową zimą. Ten żółty na płaszczu jest bardzo zimnym żółtym, takim kanarkowym, stąd połączenie z białym i czarnym.

Ale płaszcz mimo swoich kilkunastu lat robi wrażenie. Chyba zawsze mnie ktoś zaczepi na ulicy, gdy go mam na sobie smile
              • snakelilith Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 13:06
                Ten żółty w ogóle nie wygląda na zimny. Raczej słoneczny, ale to nie takie ważne, bo mi w wielu odcieniach żółtego dobrze. Nawet w takich wpadających już w "zimowe". Jestem wprawdzie wiosną, ale nie tą najciepleszą formą i mam chłodne elementy. Ja mam w sumie kolory jak Taylor Swift i ona praktycznie w każdym żółtym wygląda dobrze. Najważniejsze by kolor był czysty i nie za blady.
        • ritual2019 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 12:12
          picathartes napisał(a):

> Płaszcz z dawnych dawnych czasów, jeszcze przedślubnych. Karen Millen, nie wiem
          > nawet czy ta marka jeszcze istnieje?
          >
          Istnieje. Plaszcz w wiosennym kolorze, ladny.
        • misiamama Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:17
          istnieje, płaszcz zaye...ty, świetny, od wieków nikt na forum nie wkleił niczego co byłoby porównywalnie dobre z tym płaszczem. Generalnie, outfit masz świetny, sukienka, buty i płaszczyk.
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:21
            Dziękuję (rumieni się)
        • manon.lescaut4 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:37
          Istnieje, ale takich fajnych rzeczy aktualnie nie sprzedaje smile
          Świetny ten płaszcz, Ty może masz mało ubrań skoro tak twierdzisz, ale za to jakie! smile
          • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 14:49
            > Świetny ten płaszcz, Ty może masz mało ubrań skoro tak twierdzisz, ale za to jakie!

Mam trochę fajnych i faktycznie niewiele. No bo jak masz TAKI płaszcz, to po co kupować kolejny, skoro żaden nie będzie równie dobry?
            Tak samo mam tylko jeden naszyjnik i tylko jedną bransoletę. Nic a nic poza tym. Są tak dopasowane do mojego stylu, że nawet jak kupię inne, to i tak będę chciała tylko te stare nosić.

W ogóle kiedyś to fajne ciuchy robili.

Spodnie ostały mi się szerokie z niskim stanem tylko jedne, ale już cienkie są jak wiór, z 2008 roku. Też wyglądam w nich jak milion dolców.

Za to w tym, co obecnie jest w sklepach - jak ciotka klotka albo parówka, niezależnie od firmy i ceny, bo z desperacji to już takie po kilkaset dolców mierzyłam.
            Ale ponoć moda na niski stan i szerokie nogawki wraca (tyko błagam o normalną długość!), jeszcze kilka lat i znowu będę miała spodnie w szafie 🥳

W ogóle się wyszkoliłam, że moda się zmienia i jak trafię na jakiś fajny basic który wyjątkowo mi pasuje, kupuję po 2-3 sztuki na przyszłość.
            • manon.lescaut4 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:46
              picathartes napisał(a):

> > Świetny ten płaszcz, Ty może masz mało ubrań skoro tak twierdzisz, ale za
              > to jakie!
              >
              > Mam trochę fajnych i faktycznie niewiele. No bo jak masz TAKI płaszcz, to po co
              > kupować kolejny, skoro żaden nie będzie równie dobry?

No otóż to!
              Ja tez nie lubię tych obecnych trendów, tych wszystkich boyfriendow i mom jeansów, jakichś boxy swetrów i ogólnie lat 90-tych.
              Czasem widzę stare (vintage!) ciuchy All Saints, skoro mowa o angielskich markach. Coś pięknego, w moim stylu. Ale nie wydam na użivaniego więcej niż na nowe rzeczy w dość drogim sklepie wiec czekam na powrót mody właśnie tak z lat 2008-2010 mniej więcej.
              • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:49
                All Saints kiedyś miało cudne ciuchy. Nosiłam do zdarcia.
                Obecnie niby fajne na wieszaku, ale jak założysz na siebie to już niekoniecznie 🤨
                • manon.lescaut4 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:56
                  No właśnie, niestety uncertain
        • shellyanna Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 15:55
          OMG 🤩 teraz do płaszcza doszłam! Dla mnie naprawdę masz stajla!
    • purchawka2020 Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 11:42
      Wolałabym czarne sneakersy.
    • daisy Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 17:34
      A może fajne czerwone/inne kolorowe trampki? Ostatnio dwie imprezy bawiłam się w trampkach i to działa fantastycznie.
      • daisy Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 18:02
        Może
    • ga-ti Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 20:02
      Dziewczyno, z Twoją figurą możesz nawet boso iść a będzie super!
      Weź Ty sobie wybij tę kaczkowatość! W sandałach jest dobrze, a w sandałkach bardzo dobrze! Możesz sobie wziąć adidasy, trampki, czy co tam masz wygodnego na przebranie a i tak nie stracisz na wyglądzie.
      Płaszczyk fajny, taki inny, wesoły, z pazurkiem. A masz coś na ramiona w razie zimnej klimy w sali?
      Dobrej zabawy!
      • picathartes Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 21:11
        > Weź Ty sobie wybij tę kaczkowatość!

Haha smile No nie wybiję, nie da się. Ja ogólnie swoje nogi bardzo lubię, w płaskich butach też, ale nie przy tej długości spódnicy.

> A masz coś na ramiona w razie zimnej klimy w sali?

Tak, mam krótki kaszmirowy sweter z bufiastymi rękawami, bardzo ciepły i idealnie pasuje do sukienki.
        Na "przebranie" butów nie potrzebuję. Te moje mają 9 lat, są wysłużone i wygodne ☺️
        • ga-ti Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 21:26
          I bardzo ładnie ten sweterek brzmi smile

Więc jeśli się okaże jednak zimno to kozaki do kościoła, a sandałki na salę i git.
    • shmu Re: Modowa porada potrzebna: buty! 21.02.23, 20:20
      Sandały ,,na sale" jak najbardziej. Kozaki i rajstopy na zewnątrz. Z tego jak się moje znajome z UK stroiły zawsze na imprezy, nie sądzę, żebyś się wyróżniała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka