Dodaj do ulubionych

Zwrot podatku - szok

25.02.23, 18:50
W środę wysłany elektronicznie PIT. Ze względu na to, iż zwrot wyszedl baaardzo duży, mąż miał w poniedziałek jechać do US sprawdzić czy aby na pewno wszystko ok i złożyć ewentualną korektę. Tymczasem w piątek przyszedł przelew ze skarbówki. Czy można uznać, że skoro przysłali zwrot to wszystko w rozliczeniu ok? Szokiem pierwszym była kwota, szokiem drugim tempo zwrotu podatku.
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 18:54
      W zeszlym roku dostalam po tygodniu. Teraz nadal nie ma, a przydałby się bardzo.
    • marzeka11 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 19:01
      Dziś dopiero się rozliczyłam online - zaskoczyło mnie, jak szybko można to zrobić. Zobaczę, ile czasu potrwa, gdy otrzymam zwrot. Nie spodziewałam się, że tyle.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 19:02
      Tez mam ogromna nadpłatę, czekam na zwrot.
      Niestety, fakt, ze orzekali nie oznacza jeszcze, ze nie mogą się dopatrzeć błędów później.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 19:03
        fakt, ze PRZELALI*
    • extereso Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 19:33
      Dziewczyny aż zazdroszczę. Ja się nastawiam na duża dopłatę niestety 😭
      • engine8t Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 19:54
        Dlaczego niestety?
        Nie rozumiem dlaczego ludzi sie ciesza jak dostaja zwroty - i im wieksze to nuby lpeiej?
        A to znaczy tylko to ze przez caly rok dawalismy urzedom swoja kase za darmo i teraz oni nam zwracaja ale bez odsetek. A moglismy przeciez ta kasa obracac czy nawet wlozyc na konto i nawet jak zarobilismy 2% to ciagle cos i teraz dopiero my im dajemy..
        A wiec z punktu finansowego to doplata a nie zwrot podatkow ma wiecje sensu.
        • klaramara33 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 20:00
          Niekoniecznie bo w Polsce niektóre ulgi tylko w rozliczeniu rocznym jak np. dzieci, datki charytatywne.
      • biala_ladecka Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 20:01
        Tez sie spodziewam doplaty i szlag mnie trafia, bo po tym roaller coasterze podatkowym nawet nie dojde, czy domiar jest sluszny, czy wydumany.
        • unaluna Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 22:56
          Ja się nawet nie spodziewam, tylko niestety już wiem, że czeka mnie dopłata...w związku z tym nie śpieszy mi się...
      • nenia1 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 21:08
        extereso napisała:

> Dziewczyny aż zazdroszczę. Ja się nastawiam na duża dopłatę niestety 😭

Też się nastawiam, ale nie płaczę, bo przecież ona wynika z dochodów, a nie odwrotnie.
      • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 12:29
        Dlaczego? Za zaliczki mieliście za niskie?
    • mika_p Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 20:10
      Urząd skarbowy ma 5 lat od zakończenia roku, tylko nie pamietam, czy podatkowego (2022) czy tego, w którym składane było rozliczenie (2023) na skontrolowanie waszego zeznania. Jeżeli zwrot wam się nie należał, to zwracacie wraz z odsetkami
      Niech mąż jedzie, jak miał jechać, odsetki za kilka dni to znacznie mniej niż za kilka lat.
      • aurinko Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 20:48
        Pojedzie, dla świętego spokoju. Teraz jeszcze raz wyliczyłam innym programem i wyszło tak samo. Ale lepiej sprawdzić.
        • nenia1 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 21:11
          aurinko napisała:

> Pojedzie, dla świętego spokoju. Teraz jeszcze raz wyliczyłam innym programem i
          > wyszło tak samo. Ale lepiej sprawdzić.

nie wiem czy cię to pocieszy ale bardzo duża ilość ludzi odczuwa te same rozterki co ty.
          Nie wierzą w te zwroty. Zrobiłam już specjalna informację na stronie, że się tym nie zajmujemy,
          bo ilość zapytań o weryfikację i telefonów w tej sprawie poraża.
      • conena Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 21:19
        5 lat od momentu, w którym składasz zeznanie (powstaje obowiązek podatkowy), czyli 2023 + 5, jeżeli mówimy o PIT2022.
        • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:11
          Nie od momentu, w którym składasz, tylko od końca roku, w którym upływa termin płatności.
          Wychodzi na to samo 😜
      • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:31
        Nie może być mowy o odsetkach od PODATKU za 2022, bo jeszcze nie upłynął termin płatności.
    • fibi00 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 20:24
      Niekoniecznie wszystko jest ok. My dostaliśmy zwrot a po pół roku skarbówka się odezwała że jednak był błąd, trzeba złożyć korektę, oddać kwotę która była błędna wraz z odsetkami.
      • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 11:37
        No ale w tym roku to sama skarbówka, czyli samo państwo przygotowało podatnikom rozliczenia. Jeśli ktoś korzysta dodatkowo tylko z ulg takich jak co roku np. na dziecko czy odsetkowa, to co tam może być nie tak. To już przesada żeby podatnik miał oddawać z odsetkami zwrot, który wyliczyło samo państwo. Oczywiście o ile ulgi były przez podatnika rzetelnie wpisane.
        • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 12:57
          Przecież co roku są.a skarbówka przygotowuje rozliczenia podatnikom na podstawie dokumentów otrzymanych od pracodawcow.
          • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:02
            Zatem skoro ja jako podatnik nie mam żadnego wpływu na to jaki PIT-11 wysłał mój pracodawca, a skarbówka (państwo) na tej podstawie przygotowuje mu wzorcowy PIT-37, to dlaczego po kilku latach i kontroli oraz stwierdzeniu nieprawidłowości, na które NIE mam wpływu ja ma zwracać nadwyżkę z odsetkami. O te odsetki mi chodzi. NIE miałam wpływu na dane podawane przez płatnika ani na wyliczenia wykonane przez skarbówkę. Rozumiem gdybym bezprawnie albo niewłaściwie podała ulgę. Ale jeśli ulgi są ok, a błąd był po stronie pracodawcy/programu skarbówki zapodanego mi do akceptacji i podpisania - to dlaczego miałabym płacić odsetki karne?
            • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:10
              Ale masz wpływ na to jak pracodawca nalicza Ci wynagrodzenie i składając lub nieskladajac odpowiedniego wniosku wpływasz na wysokość podatku którą on potrąca. No i często gęsto zdarza się tak, że potrąca za mało zaliczki. Choćby glupi pit2 o którym bombardowały wszystkie media,: "jak złożysz go u pracodawcy zyskasz 300 zł co miesiac " i wszystko fajnie tylko niektórzy poskładali go mimo pobierania emerytury, rozliczania najmu, prowadzenia działalności lub u wszystkich pracodawców i nagle wyszedł zonk. Lub KUP, były naliczane przez wszystkich pracodawców bo pracownik nie złożył wniosku żeby ich nie liczyć albo zmienił pracę i wpadl w 2 próg i jak nie zgłosił nowemu pracodawcy ile zarobił u poprzedniego to ten mu wyższej zLiczki nie bedzie potrącał. To wszystko wychodzi teraz, w rozliczeniach.
              • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:12
                No ale to co opisujesz to jednak błędy podatnika. Wtedy zwrot z odsetkami jest zrozumiały.
                • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:22
                  No niedopłaty się właśnie biorą zwykke z tego,że była potrącana za niska zaliczka co jest zazwyczaj niestery winą podatnika.
            • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:13
              Bo to twój podatek. Ty za niego odpowiadasz.
              Pytanie odpowiada ze swej strony, również.
              • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:36
                Nie. Jeśli błąd jest po stronie pracodawcy-płatnika dysponującego wyspecjalizowanymi służbami i po 4 latach to jego błąd jest podstawą wezwania do korekty, to dlaczego ja mam płacić odsetki od zwrotu? Kto tu jest profesjonalistą?
                • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 14:03
                  Bo to Ty odpowiadasz za swoje rozliczenie roczne. I niestety ale niedopłaty zazwyczaj wynikają z winy podatnika.
                  • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 14:18
                    Jeśli wynikają z błędu podatnika - to on płaci odsetki. To zrozumiałe. Ale jeśli JEDYNĄ przyczyną zmuszenia mnie do korekty po kilku latach jest błąd płatnika, gdyż to PŁATNIK coś skopał w danych zawartych w PIT-11, to nie - nie widzę podstawy do żądania odsetek od podatnika.
                    • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 14:21
                      Nie musisz widzieć przepisy prawa są jasne, za swoje rozliczenie odpowiadasz Ty i Ty ponosisz konsekwencje.
                      • mysiaapysia Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 14:52
                        Jeszcze raz powtarzam - podatnik odpowiada za swoje błędy. Swoje, a nie płatnika. Jeśli podatnik przepisuje dane z PIT-11 przygotowanego przez płatnika dysponującego wyspecjalizowanymi służbami, które mają swoje oprogramowanie i specjalistyczną wiedzą, jakiej podatnik nie ma - to nie, nie można mu przypisać winy, że od początku musiał wiedzieć o nieprawidłowości. Dlatego nie widzę podstawy do obciążania podatnika odsetkami.
                        • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:00
                          To ja jeszcze raz powtarzam . Możesz sobie nie widzieć a urząd skarbowy zapuka do Ciebie żebyś zwróciła kasę z odsetkami bo Ty odpowiadasz za swoje rozliczenie.
                          • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:20
                            W sumie po zastanowieniu jednak masz chyba rację. Urząd ściągnie zegla kasę od podatnika ale jak to płatnik pobrał niewłaściwe zaliczki że swojej winy to te odsetki faktycznie bez sensu byłoby żeby płacił podatnik.
                            • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:23
                              Za odsetki od ZALICZEK odpowiada płatnik.
                              Natomiast zaległość z rozliczenia podatku, w zeznaniu - to już podatnik.
                              To są różne tytuły, różne terminy płatności.
                        • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:19
                          Odsetki nie zależą od winy. Możesz ich dochodzić na cywilnoprawnej od płatnika, ale zaległośc podatkowa i wynikające z niej odsetki obciążają Ciebie.
                          • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:20
                            Na drodze cywilnoprawnej.
                        • mizantropka_20 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:51

Płatnik odpowiada za błędnie pobrane zaliczki podatkowe i jest zobowiązany do ich korekty - o ile oczywiście zorientuje się, że popełnił błąd. Za błędne obliczenie zobowiązania podatkowego pracownik (podatnik) nie będzie ponosić żadnej odpowiedzialności. Niemniej jednak, to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego obliczenia zobowiązania podatkowego w zeznaniu rocznym czyli: zastosowania odpowiednich KUP, kwoty zmniejszającej podatek, ulg i odliczeń itp. Na podatniku ciąży również obowiązek ewentualnej dopłaty podatku. Płatnik może się pomylić w ustaleniu wysokości przychodu lub składek na ubezpieczenie społeczne, ale (IMO) US bez bezpośredniej kontroli u płatnika nie jest w stanie tego stwierdzić. Jeżeli jednak w trakcie kontroli okaże się, że wcześniej wymienione błędy zostały popełnione, to płatnik koryguje, a podatnik płaci. Stąd może się zdarzyć, że trzeba dopłacić podatek nawet sprzed kilku lat, pomimo, że podatnik nie miał pojęcia, że coś z jego PIT-em było nie tak. Ustawodawca stoi na stanowisku, że każdy podatnik ma możliwość zapoznania się z przepisami prawa (publikacje w Dz.U.), a skoro się nie zapoznał to ignorantia iuris nocet.
              • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:15
                Płatnik, nie pytanie. Nie zauważyłam 😊
            • nowaczek12345 Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 12:22
              "dlaczego po kilku latach i kontroli oraz stwierdzeniu nieprawidłowości, na które NIE mam wpływu ja ma zwracać nadwyżkę z odsetkami"

Urząd informuje, że przygotowuje zeznanie w oparciu o te dane, które dostaje od pracodawców.
              Ty powinnaś sprawdzić, czy dane się zgadzają z twoimi pitami 11. Poza tym jakiekolwiek odliczenia, czy 1,5% podatku na OPP musisz sama zadeklarować.

To rozliczenie z automatu to jest dobre chyba tylko dla emerytów.
              • nimaletko Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 22:40
                A dlaczego niby tylko dla emerytów?
                Osoby zatrudnione tylko i wyłącznie na podstawie UOP i tylko u jednego pracodawcy, nie mające żadnych odliczeń, mają PIT prosty jak drut.
                Ja tak właśnie mam i od kiedy istnieje usługa Twój epit, rozliczam się tą drogą. Sprawdzenie kwot z moim Pitem 11 to minuta, zawsze się wszystko zgadza.
    • kropkaa Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 21:11
      Zwracają automatycznie, a na ewentualną kontrolę wzywają tak czy siak. Powyżej określonej kwoty kontrola jest automatycznie (kiedyś to było 10 kPLN, teraz nie wiem).
      • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:09
        Nieprawda. Typowanie do kontroli nie jest automatyczne; może trafić do etapu typowania właśnie, ale to nie oznacza, że MUSI być kontrolowany.
    • 18lipcowa3 Re: Zwrot podatku - szok 25.02.23, 21:27
      Złożyłam 15.02. zwrot mialam 22.02
    • iberka Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 11:17
      US może wezwać do wyjaśnienia/ zwrotu w ciągu bodajże 5 lat. Koleżanka dostała po 3 latach i zwrócić musiała (rozliczona zmężem ulga na dziecko sztuk 1).
      • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 12:28
        Skąd brała program do rozliczania?
    • 7katipo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:07
      Zasadniczo tak.
      Ale oczywiście do upływu terminu przedawnienia zobowiązania US ma prawo weryfikować prawidłowość rozliczenia - również PO dokonaniu zwrotu.
    • m_incubo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:22
      Nie, nie można tak uznać.
      • m_incubo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 13:23
        Tzn oczywiście wszystko może być ok, ale to nie jest tak, że skoro dostałaś zwrot, to na pewno rozliczyłaś się prawidłowo.
    • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:23
      Nie wiem czy ktokolwiek w urzędzie skarbowym będzie wam chciał sprawdzać poprawność waszego pit.
      • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:29
        Ja przyjęłam, że to co jest w systemie jest ok. Dodałam ulgę na dzieci i odpis darowizn. Noe jestem w stanie stwierdzić czy zaliczki są prawidłowe i czy zwrot tez jest ok.
        • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:43
          Mi pracodawca źle liczył kup i złożyłam korekty za 5 lat i tak sobie myślę że przez te korekty pracodawcy się oberwie pewnie.
          • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:49
            Co to jest kup?
            • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:49
              Koszty uzyskania przychodu
          • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:50
            źle liczył bo..?
            • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 15:55
              Bo mam dwa stosunki pracy a liczył z jednego.
              • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:01
                Ja mam kilka rodzajów umów, zwykle dostaje 4 lub 5 pitow 11 od różnych osób i instytucji.
                W tym roku lajtowo bo tylko dwa 🙂
              • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:11
                Z jednym pracodawcą masz dwa różne stosunki pracy? To faktyczne zrobił błąd. Z każdego stosunku pracy do tej pory były potrącane zryczałtowane kup(teraz wiecej można wybrać). A w rozliczeniu rocznym pracownik musiał dopłacić podatek stosując kup tyko do limitu.
                • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:20
                  zonkli napisała:

> Z jednym pracodawcą masz dwa różne stosunki pracy?

Tak.
    • bzdety2019 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:32
      Rozliczyłam się z mężem przez internet, tzn kliknęłam to rozliczenie które nam przygotowani. Zwrot mamy bardzo duży, nadal go nie ma na koncie mimo iż rozliczałam się pierwszego dnia. Generalnie to jestem wkurzona bo kredytowalam państwo tyle czasu z zerowym zyskiem.
      Co z tego jak dostanę np 5, 10 czy 20 tys jak one i tak są warte 1/5 mniej.
      Ludzie cieszą die z tych zwrotów jakby w lotto wygrali….
      • s12345s Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 16:33
        bzdety2019 napisała:

> Co z tego jak dostanę np 5, 10 czy 20 tys jak one i tak są warte 1/5 mniej.
        > Ludzie cieszą die z tych zwrotów jakby w lotto wygrali….

Dokładnie tak.
      • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 17:34
        a zwrot z jakiego tytułu ? mogłas zapewne częśc kwot od razu w trakcie roku mieć płaconych w pensji- ale to trzeba odpowiednie wnioski do pracodawcy świadomie składać..
        • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 19:48
          Weź podaj stronę która mówi o wnioskach do pracodawcy
          • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:05
            np pracodawca nie mógł rozliczać w liście płac pracownikowi podwyższonych kosztów uzyskania przychodów z tytułu dojazdów i zamieszkiwania w innej miejscowości niż zakład pracy tylko dlatego, że pracownik podał na kwestionariuszu osobowym inny adres zamieszkania. To pracownik występował z wnioskiem że faktycznie zamieszkuje w innej miejscowości i chce te wyższe koszty mieć potrącane od razu na liście (to wybór pracownika bo mógł je sobie rozliczać sam dopiero w rocznym pit)

a na ten rok masz aktualny PIT-2 (wersja 9) gdzie masz skumulowane wnioski jakie może złożyć pracownik do uwzględniania od razu w trakcie roku na liście płac przez pracodawcę. Pracodawca robi to, co zaznaczy na wniosku pracownik a pracownik bierze odpowiedzialnośc za to co zaznaczył i za skutki. www.gov.pl/web/finanse/pit-2

• zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:08
              www.e-pity.pl/pit-2/
            • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:40
              To nie są wysokości rzutującą na wysokość zwrotu w tym roku
              • zonkli Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:56
                W ubiegłym roku jak najbardziej miałaś do wyboru np potrącanie lub nie ulgi podatkowej (dla jednej pracy to już kwota 3600zł , przy wieloetatowcach istotne) , potrącanie lub nie tzw ulgi dla klasy średniej, itd itp
                Na wysokość zwrotów lub dopłat ww ma duży wpływ a dodatkowo przekroczenia lub nie progów podatkowych przy wspólnym rozliczeniu, do tego była zmiana podatku w połowie roku z 17% na 12% z obowiązywaniem wstecz.
                • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 07:02
                  A ty najpierw wklejasz linka o picie o dojazdach i źródłach dochodu...
                  Myślę że w tym roku najpierwszy wpływ miały przekracza progów przy wspólnym rozliczaniu. Tak mieszali że bez wódki nie wybierzesz co to było ale zwrot jest mega
                  • evening.vibes Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 22:27
                    mandre_polo napisał(a):
                    > Myślę że w tym roku najpierwszy wpływ miały przekracza progów przy wspólnym roz
                    > liczaniu. Tak mieszali że bez wódki nie wybierzesz co to było ale zwrot jest me
                    > ga

Wódki nie trzeba - wpływ maiła zmiana stawki w I progu i zastosowanie jej wstecz od początku roku. Nikogo nie kredytowałaś.
                    • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 06:25
                      Owszem, państwo
                      • evening.vibes Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:40
                        mandre_polo napisał(a):
                        > Owszem, państwo

Nie - to państwo zmieniło ci wstecznie podatek na niższy.
                        • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:26
                          Idealnie żeby państwo faktycznie dbało o niższe podatki i nie falowało raz tak a za chwilę podwyżka
    • kasandra33 Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:08
      brawo PiS!
      • iwles Re: Zwrot podatku - szok 26.02.23, 20:34

Cieszysz się z tego burdelu podatkowego?
    • swiezynka77 Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 13:06
      w tym roku osoby bdb zarabiające będą miały zwroty z tytułu zmiany stawki z 17 na 12% - do 6tys PLN. tu nie dało się nic zrobić, aby zmniejszyć wysokość zaliczek, do czerwca obowiązywała wyższa.
      no i standardowo korzyść ze wspólnego rozliczenia z mniej zarabiającym małżonkiem, w tym roku większa bo podwyższono próg podatkowy. można było złożyć odpowiednie oświadczenie płatnikowi, kto tego nie zrobił ten będzie miał teraz zwrot.
    • bywalec.hoteli Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 22:42
      pewnie dlatego ze przez pierwsze pół roku pobierali Wam zaliczki na 17% podatku po czym wprowadzili wstecz 12%?
    • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 22:59
      A czy któraś z Was miała coś dziwnego z ulga na dzieci . Moje skończyły 18 lat w 2021 wiec wiedziałam ze w 2022 już ulgi nie ma. Kupujemy zdziwieniu w e-PIT była doliczona ulga za 3 miesiące. Co więcej pomimo ze mamy dwójkę dzieci to u mnie doliczone było dwoje a u męża jedno z ta sama kwita. Ja usuwałam te ulgę to system „krzyczał” ze mam uprawnienia . Finalnie wpisaliśmy w rozliczeniu (wspólnym) po te 3 miesiące ale za boga nie wiem dlaczego .
      • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 23:00
        Sory za literówki
        • mandre_polo Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 06:22
          Ulga na dziecko przysługuje jeśli nie przekraczasz pewnej kwoty
          • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:36
            Mam dwójkę wiec nie ma limitu zarobków
      • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 27.02.23, 23:04
        A dzieci przestały się uczyć jak skończyły 18 lat? Bo ulga niekoniecznie sor konczy z 18 urodzinami.
        • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:36
          No właśnie moim zdaniem die kończy. Bo w informatorach jest mowa o małoletnich. Uczą się dalej
          • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:50
            Nie wiem skąd masz informatory ale na uczące Sue dziecko ulga przysługuje do 25 lat jak nie zarabia powyzej określonej kwoty.
            • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 19:51
              DZIĘKI !!! Nie wiem jak czytałam te przypisy, ze zrozumiałam ze tylko nieletnie . Korekta już pofrunęło do US
          • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 08:45
            Ulga jest nadal jesli pelnoletnie dziecko się uczy i nie zarabia powyzej jakiejś kwoty. 500+ jest do 18.
        • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:42
          No i skąd system wiedziałby ze się uczą. 300+ już nie przysługuje wiec ich nauka nie jest widoczna od strony zasiłków
          • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:52
            System "nie wiedzialby", kopiuje często ulgę z poprzedniego roku. Tak samo jak 1%.
          • magia Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:33
            system nie wie, dlatego albo kopiuje ulge z roku poprzedniego albo kasuje ja calkowicie.
            Ty wiesz, ze dziecko sie uczy, wiec dodajesz te ulge recznie.
      • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 06:38
        U mnie dwa lata temu system przypisał zarowno mi jak mężowi (rozliczamy się osobno od lat) przypisał wszystkie dzieci.
        • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:40
          Korygowaliscie?
          • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 08:43
            Tak, ja wyslalam swoj pit od razu, mąż rozlicza się w kwietniu i nie zauważył, że też przypisało mu dzieci.
            Przyszło pismo, żeby złożyć korektę, rozmawiał z panią z US, bardzo uprzejmą i pomocną. Wyjaśniła co ma zrobić, że wystarczy, że on złoży korektę, że jak potwierdzenie złożenia wyśle pani mailem, to szybko sprawę zamknie.
            • slonko1335 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:01
              No i super.
              • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:06
                Ogolnie w ostatnich latach kontakt z pracownikami US jest jednym z najprzyjemniejszych. Mnostwo rzeczy można wyjaśnić telefonicznie czy mailowo, pracownicy są kompetentni (w przeciwienstwie do ZUS, gdzie każdy mówi co innego).
      • iberka Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 06:43
        Ulgę masz dopóki dziecko się uczy + zależnie od dochodu rodziców i dziecka. Może nawet za mało wpisaliście
        • esperantza Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 07:40
          Moim zdaniem nawet za dużo. Chyba nie zauważyłam ze system wpisał 12 miesięcy choć urodziny mają w sierpniu i dopiero teraz analizując zeszłoroczny PIT to zauważyłam. Biorę pod uwagę ze w tym pierdolniku może ulga przysługiwać za 12 miesięcy i pomimo wpisu o 12 miesiącach odliczeniu podlegała kwota pomniejszona (w PIT O jest pełna).
          Inaczej tego nie umiem wytłumaczyć.
          • anilorak174 Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 08:44
            A może podatek za niski był i nie odpisało pełnego zwrotu? Trzeba wtedy "doklikać" żeby zwróciło całość (do limitu składek zdaje się).
            • iwles Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 08:51
              anilorak174 napisała:

> A może podatek za niski był i nie odpisało pełnego zwrotu? Trzeba wtedy "doklik
              > ać" żeby zwróciło całość (do limitu składek zdaje się).

Tak, wtedy trzeba zaznaczyć, że korzysta się z dodatkowego odpisu ze składek na ubezpieczenia społeczne.

• magia Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 09:31
            hmm, ale jesli masz uczsce sie dzieci to ulga przysluguje na caly rok chyba do 25 roku zycia. Ja w każdym razie odliczam pelny rok.
            • iberka Re: Zwrot podatku - szok 28.02.23, 10:18
              I ja też jeżeli dziecko nie przekracza progu własnego dochodu dopuszczalnego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka