Dodaj do ulubionych

Ortografia Facebookowa 😉

01.03.23, 10:51
Słuchajcie, dałam się wciągnąć w dyskusję ortograficzną na pewnej Facebookowej grupie. W pewnym momencie zarzucono mi, że nie powinnam się wypowiadać, bo sama robię błędy. Ok. Może być. Przejrzałam swoje wypowiedzi, błędów nie znalazłam. Dopytałam. Otóż chodziło o brak wielkiej litery na początku zdania. W momencie kiedy komuś odpowiadam, to ten niebieski znacznik traktuję jako początek zdania i dalej piszę małą literą - jak ma załączonym zdjęciu. Czy to błąd? A Wy jak piszecie? 😁
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 10:58
      little_fish napisała:

> W momencie kiedy komuś odpowiadam, to ten niebieski znacznik traktuję jako początek zdan
      > ia i dalej piszę małą literą - jak ma załączonym zdjęciu. Czy to błąd? A Wy jak
      > piszecie? 😁

Nie ma obowiązku zaczynania wielką literą. To wyłącznie organizuje tekst, a tam odpowiadamy osobie, więc tak, jakbyśmy pisali: Marku, chciałabym dodać, że...
      Mnie drażni kropka na końcu zdania. Jest sobie reklama, tam slogan składający się z trzech wyrazów i na końcu ktoś stawia kropkę, chociaż po tym, nie ma już nic.(*)

*) Tu postawiłem kropkę wyłącznie po to, żeby podkreślić, to koniec wpisu i nie urwało tekstu.
    • simply_z Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 11:02
      To twoj tekst czy jako przyklad? " sprawa wyglada jasniej tak"? wtf?
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:10
        Przykład 🙈
        • mamamisi2005 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 16:14
          Stylistycznie i interpunkcyjne fatalny. Dobrze, że randomowy 😉
    • rosapulchra-0 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 11:10
      Słuchajcie, dałam się wciągnąć w dyskusję ortograficzną na pewnej Facebookowej grupie.

Dlaczego "facebookowej" napisałaś wielką literą?
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:11
        Bo tak słownik podpowiedział. Niestety nie wykąpałam, a tu nie ma możliwości edycji. 😐
        • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:16
          Tfu, nie wyłapałam 😁
          • livia.kalina Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 22:23
            Zdradziłaś się! Marsz do wanny! wink
            • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 22:38
              Nie mam!!!
    • migafka357 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 11:23
      W tym przypadku potraktowałabym to tak jak ty i wyżej Bistian - czyli nie zrobiłaś błędu. Zdanie zaczyna się od imienia osoby, do której piszesz. Natomiast przecinków to tam trochę brakuje 😉
      • simply_z Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 11:42
        Drzwi na otwarte powietrze...hmm...moze to nie jej pierwszy jezyk?
        • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:12
          To nie jest moja wypowiedź, losowy przykład z facebooka.
        • memphis90 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 18:01
          Ale to jest otwarte powietrze, należące do terenu szkoły! A drzwi prowadzą jakby, czyli wydaje się, ze prowadzą na powietrze, a pewnie lądujesz w basenie albo cos…
        • hanusinamama Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:29
          To nie jej wypowiedz. Dała tylko taki przykład...no ludzie.
    • kocynder Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 11:36
      Także uważam, że w przypadku "odpowiedzi", na FB - imię osoby stanowi początek zdania: "Bartek, sprawa wygląda tak..." i wówczas, naturalnie, piszemy z małej litery. W zamieszczonym przez ciebie zdjęciu natomiast razi bardzo brak interpunkcji i ogólnie chaos wypowiedzi. smile
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:13
        Powinnam od razu zaznaczyć, że to nie moja wypowiedź 🙄, zrobiłam screena losowo.
        • memphis90 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 18:01
          Teraz już za późno.
          • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 18:09
            Chyba tak. Trudno. Ale może się chociaż uzyskam odpowiedź na pytanie o wielką literę... 😉
            • niemcyy Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 18:50
              Po zamazanym nazwisku/nicku powinien być przecinek i wtedy byłoby poprawnie (pomijając błędy w dalszej części tekstu).
              • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:44
                Tak, zgadzam się z użyciem przecinka w tak sformułowanej wypowiedzi.
                Dzięki.
    • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 13:14
      Uzpełnię - to nie jest fragment tej dyskusji, to nie jest moja wypowiedź (wiem, że jest nieskładna i z błędami). Losowy screen dla zobrazowania o co mi chodzi.
    • kotejka Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 16:32
      Połóż już się spać, jest trzecia w nocy
      Nie mogę, ktoś w internecie nie ma racji ...
      wink

Przepychanka z serii grammar nazi na fb
      W sumie podobna strata czasu są jeszcze uświadamiacze nawiedzonych termomiksiarzy
      I młode mamy od rozszerzania diety
      Zwariowałas? Truskawki przed ukończeniem roku?
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 17:30
        Generalnie daleko mi do grammar nazi - a tu pytam z ciekawości, nie lubię robić błędów.
        A na zdaniu tej dyskutantki trudno mi się oprzeć, bo robiła błędy 😁😁😁 (choć to nie ona była przedmiotem dyskusji).
    • jammer1974 Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:20
      Tak to blad. Zdanie zaczyna sie tam gdzie sie zaczyna a nie na danych osobowych rozmowcy. Nie pouczaj innych jak sama nie chcesz byc (slusznie) pouczana.
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:26
        "Zdanie zaczyna sie tam gdzie sie zaczyna " - a kto o tym decyduje? Nie autor wypowiedzi?
        Jeśli zwracam się do rozmówcy zaczynając zdanie jego imieniem, to gdzie jest początek zdania?
        • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:28
          A i dyskusja nie była "personalna", nikogo w niej nie pouczałam, choć oczywiście nie ma to znaczenia w kontekście mojego pytania o wielką literę.
          • jammer1974 Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 11:01
            Rozmawiasz z ludzmi zaczynaja zdanie od "Anna Nowak jak sie czujesz"? Czy raczej "Aniu jak sie czujesz". Nie szukaj wymowek.
            • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 11:23
              Jeśli jest to dla mnie obca osoba, to nie mówię do niej Aniu. W rozmowie widać do kogo bezpośrednio się zwracamy, w dyskusji na fejsie nie, dlatego zostawiam w wypowiedzi imię i nazwisko, bo imiona czasem się powtarzają. Ale traktuję je jako początek zdania. Nie szukam żadnych wymówek - do czego niby? Po prostu pytam jak inni to robią.
              • jammer1974 Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:09
                W realu tez tak samo mowisz? "Joanna Kowalska jak sie pani czuje"?
                • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:18
                  Facebook nieco się od reala różni. Ale ok, przyjmuję to, że ty wykasowujesz to, co podpowiada facebook i używasz formy w wołaczu. Lub zdrobnienia.
                  • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:23
                    A z ciekawości - w realu też używasz wołacza? Bo to ostatnio rzadko używana forma.
                • hanusinamama Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:34
                  Pytanie jak by miała to napisać? Odpowiada, FB automatem daje imie i nazwisko osoby , której odpowiada. Kasować? Czy moze stawiać Kropkę po tym imieniu i nazwisku?
            • hanusinamama Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:33
              Ale tak zaczyna odpowiedz FB...czego nie rozumiesz? Mozna to kasować - tyle ze wtedy osoba do której odpisujesz nie widzi, ze odpisałaś.
              I na jakiej zasadzie bazuje twoja odpowiedź? Czy tylko "takie mam widzi mi się"?
      • hanusinamama Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:32
        Czyli pisząc "Bartku to jest czarny kot" napiszesz "Bartku. To jest czarny kot'?
    • panna.nasturcja Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:44
      Dlatego ja kasuję te automatyczne dane, bo idiotycznie dla mnie wygląda zdanie: „Katarzyna Nowak zajrzyj do sklepu na Okopowej.”. W zamian wolę napisać: „Kasiu, zajrzyj do sklepu na Okopowej.”
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 01.03.23, 19:49
        W rozmowach ze znajomymi też tak robię. Natomiast tu były obce osoby i strasznie dużo komentarzy, dlatego nie wymazywałam, żeby było wiadomo do kogo piszę.
        „Katarzyna Nowak zajrzyj do sklepu na Okopowej.” - może i idiotycznie 😁, ale czy z błędem ortograficznym? 😉
        • panna.nasturcja Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 00:58
          Nie, błędu ortograficznego tam nie ma, już prędzej brak przecinka.
          Ale jeśli nie kasujemy tego imienia i nazwiska, które daje FB to według mnie dalej pisze się wypowiedź zaczynając małą literą, bo początkiem jest imię.
          • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 06:20
            Czyli myślisz podobnie jak ja.
            • memphis90 Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 21:32
              A co na ten temat mówi Biblia?
              • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 21:49
                Pojęcia nie mam 🙄
    • ciemnokres Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 16:46
      Gość szuka dziury w calym, żeby udowodnić ci swoją tezę, że piszesz z błędami. Nie znalazł nic innego, więc co ma zrobić, biedaczek.
      • little_fish Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 17:01
        Na to zwrócili uwagę inni uczestnicy dyskusji 😁, ale wzbudziło to moją ciekawość.
        I o ile zgodzę się, że dyskusyjne może być użycie mianownika zamiast wołacza (tylko wtedy osoba zainteresowana nie zostanie powiadomiona o mojej odpowiedzi, więc z praktycznego względu zostawiam mianownik), czy brak przecinka, to zarzucanie braku wielkiej litery mi się tu nie klei.
        • ciemnokres Re: Ortografia Facebookowa 😉 02.03.23, 17:14
          little_fish napisała:

> Na to zwrócili uwagę inni uczestnicy dyskusji 😁, ale wzbudziło to moją ciekawo
          > ść.
          Sorki, faktycznie.

> I o ile zgodzę się, że dyskusyjne może być użycie mianownika zamiast wołacza (t
          > ylko wtedy osoba zainteresowana nie zostanie powiadomiona o mojej odpowiedzi, w
          > ięc z praktycznego względu zostawiam mianownik), czy brak przecinka, to zarzuca
          > nie braku wielkiej litery mi się tu nie klei.

Klasyczny atak z dupy, oczywiście, że się nie klei.
          Daje raczej świadectwo totalnego braku innych argumentów, to aż śmieszne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka