Dodaj do ulubionych

Bóle stóp - pomóżcie proszę

02.03.23, 01:17
Od kilkunastu miesięcy mam problem ze stopami. Zaczęło się od jednej, teraz bolą obydwie. Chodzi o ból przemieszczający się ( w zależności od dnia, obuwia i licho wie czego jeszcze) po wierzchniej części stopy. W jednej stopie od stawu w paluchu, poprzez wewnętrzne spojenie do samego jej wierzchu. W drugiej stopie od niedawna ból jest w miejscu, w którym noga (podudzie) łączy się ze stopą - boli jak mocne stłuczenie (które nie miało oczywiście miejsca). Do tego mam prawdopodobnie ostrogę (jeden lekarz potwierdza, drugi zaprzecza).
Na stopy dostawałam różne leki przeciwzapalne, zastrzyki ze sterydów oraz rehabilitację. Jeśli coś pomagało, to na krótko. Kwas moczowy mam w normie, tarczycę też smile
Ktoś ma jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 01:24
      Poszłabym do dobrego rehabilitanta i spytała co tam widzi. Może jakoś przeciążane te stopy. Ale dobrze żeby rehabilitant miał usg.
    • mysiulek08 Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 02:12
      mialas robiona tomografie? wg mojego konowala ortopedy od stopy to jest najlepsze badanie zeby zobaczyc mikrourazy

densytometrie mialas robiona?

ja sie 'bujam' z bolem podudzi, od strony kosci piszczelowej miedzy kostka a kolanem, densytomeria ok, tomografia i rezonans nie wykazuja zadnych zmian, dopler naczyn w porzadku ('kruchosc' zyl ale to geny) d-dimery w normie, witD w normie, wszelkie pierwiastki w normie, zadnego stanu zapalnego, OB i CRP w normie, kwas moczowy ok, tarczyca hula dobrze,glukoza ok, proby watrobowe tez w porzadku, w ramach desperacji przystojniak ortopeda od kolana (bo on jako jedyny sie mna przejmuje i nie zbywa 'taka uroda' wink) wyslal mnie na badanie PET i na konsultacje do specjalistow a nogi jak bolaly tak bola, nie codziennie, nie jakos mocno ale jednak dyskomfort jest

za taki dlugi wtret przepraszam ale rozumiem jak moze taki bol byc dokuczliwy
      • babsee Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 08:23
        Mysiulek- a bylas u osteopaty?albo fizjo?bo wymieniłaś tylko ortopedę a Ci jak wiadomo, rzadko kiedy mówią co Ci dolega.
        • mysiulek08 Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 14:49
          akurat ten konkretny ortopeda jest tez swietnym lekarzem i zaluje, ze tylko ortopeda

zeby bylo jasne, nie oczekuje rad na forum, napisalam o moim nogowym przypadku, bo wiem jak upierdliwy bywa taki bol, nie scina cie z nog, nie paralizuje, ale przeszkadza

kosci mam w swietnym stanie, fizjo zaliczone kilka razy
      • alpepe Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 09:40
        Przecież ty miałaś halluksy, ortopeda nie widzi związku? Halluksy nie tworzą się od ściśniętego obuwia tak naprawdę, tylko od nieprawidłowych przeciążeń i teraz ty to nie czujesz na stopach, tylko wyżej. Próbowałaś po prostu chodzić np. inaczej?
        • mysiulek08 Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 14:42
          alez widzi, sam mnie na operacje namawial, tylko to nie sa bole stale, ot czasem boli, czasem nie, haluks byl na prawej stopie

chodzic po operacji uczylam sie od nowa, po artro kolana tez mialam dlugo rehabilitacje, a te nogi mnie bola, hmm, od zawsze?

mamuska tez narzekala i babcia
    • asfiksja Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 08:00
      A morfologia w porządku? Jeśli nie robiłaś to zrób.
    • jeste_m_sobie Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 09:23
      Zrób badanie USG, żeby było widać tkanki miękkie, i idź do dobrego wkładkotwórcy - czyli do rehabilitanta zajmującego się doborem wkładek robionych na wymiar, do potrzeb konkretnych stóp. Jeśli nie stwierdzono dny moczanowej ani żaden lekarz niczego innego się nie dopatrzył, spróbuj tego. Mnie pomogło.
    • lauren6 Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 09:35
      Podstawą przy problemach ze stopami jest dobrze dobrane obuwie. Żadne szpilki, żadne baleriny czy inne buty masakrujące stopy.
      Druga sprawa to pójście do dobrego fizjoterapeuty, bo z tego co opisujesz problem dotyczy całego narządu ruchu, a po prostu ból koncentruje się w stopach. Bez ćwiczeń, bez rościągania nie będzie lepiej.
    • alpepe Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 09:42
      Jak u ciebie z zębami i szczęką?
    • alpepe Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 09:49
      Cierpię od jakiegoś czasu na dyskomfort szczęki, tak to opiszę, czuję, jakby coś było z moim zgryzem, zresztą zęby mi to pokazują niestety również i miałam wrażenie, że lada moment przez sen zjem sobie siekacze. Nieraz też budziłam się z pogryzieniami w jamie ustnej. Poszłam do ortodonty. Ona patrzyła, patrzyła, wywijałam szczękę na wszystkie strony, jak kazała i nie potrafiła dojść przyczyny, zadała mi pracę domową, ćwiczenia, ja oczywiście ćwiczyłam, po trzech dniach zaczęła mnie niesamowicie boleć w jednym dziwnym miejscu stopa. Trzy tygodnie później byłyśmy umówione na leżankę. Co tak ORTODONTA ze mną wyprawiała! A to zamknąć oczy i poruszać buzią, a to to, a to siamto. Na leżance trzymała mnie za stopy, a ja robiłam różne wygibasy. Efekt: asymetria po prawej, prawa noga lekko dłuższa, tam, gdzie mnie bolała po ćwiczeniach stopa Z WIERZCHU. To ci piszę pod rozwagę, bo pewnie u ortodonty jeszcze jeszcze z powodu bólu stóp nie byłaś. Aha, moja ortodonta to bardzo dobra specjalistka, byłam w szoku, jak całościowo patrzy, skąd jest problem ze zgryzem.
    • znowuniedziela Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 11:07
      Napisz do mnie na marcysia.n.n@gmail.com
      Na już dam Ci filmik z ćwiczeniami (rehabilitacja jogowa,masaż). Nie zaszkodzi,pomoże.
    • mikams75 Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 12:34
      ja jestem fanka fizjoterapii, tylko trzeba trafic na odpowiednia osobe. Czesto wystarczy pewne miesnie wzmocnic, inne porozciagac i wroci rownowaga w ukladzie, przestanie cos tam uciskac na nerwy.
    • andaba Re: Bóle stóp - pomóżcie proszę 02.03.23, 14:54
      Mnie tak przez lata bolały stopy, w końcu pomógł mi rantudil. W maju minie 4 lata odkąd mi przeszło - i póki co nie wróciło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka