Dodaj do ulubionych

Pyszności!

14.03.23, 20:20
Wyświetlił mi się filmik na fejsbuniu, ponoć pyszności, to się dzielę, bo może na te imprezki na 60 osób po maratonie się przyda….

Najpierw przystawka, czyli pasta z makreli na twarogu, zawinięta w surowe liście kapusty i pokrojona w plastry. No.

Teraz danie główne - 4 paczki makaronu z zupek chińskich wrzucamy do brytfanki, zalewamy bulionem z kostki, posypujemy siekaną papryką. Na to kurczak pokrojony i wymieszany z tą przyprawa z zupek i paczuszką czosnku. Na to sosik z keczuponezu lub majoczub (keczup + majo), na to tarty ser żółty. Dużo. Zapiekać. Podawać. Czekać na uznanie gości.

Niniejszym czelendzuje Danielę do wykonania Dania, resztę ematek do zjedzenia tego. Kto przeżyje, niech zda relację. W nagrodę blaszka jagielnika. Przepysznego!
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pyszności! 14.03.23, 20:24
      Poproszę pastę z makreli i twarogu (bez kapusty!), i finito.
      • memphis90 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:26
        Nie ma tak! Nie wolno grymasić i wybierać z talerza!
        • primula.alpicola Re: Pyszności! 14.03.23, 20:35
          To chrzanię, wolę głodówkębig_grin
          • marta.graca Re: Pyszności! 14.03.23, 21:30
            Żeby się liczyło, musisz nie jeść 3 dni albo dłużej smile
            • primula.alpicola Re: Pyszności! 15.03.23, 06:30
              Przysięgam, wolę pościć przez 3 dni niż zjeść to coś polane majoczubem (majoczub, wtf?!)
              • memphis90 Re: Pyszności! 15.03.23, 20:32
                Nie, nie, 3 dni to normalny odstęp. Głodówka, to jak pomijasz 3 posiłki, czyli 9 dni.
    • lalkaika Re: Pyszności! 14.03.23, 20:24
      Tą pastę z makreli to bym zjadła
    • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:24
      Nie chcem. Nie bendem.
      • malia Re: Pyszności! 14.03.23, 20:27
        Co to? W filiżance i na drugim zdjęciu? Zjadałbym coś, ale nikogo do podania nie ma, a tak mi się kręci w głowie, że wolę być głodna niż się
        • malia Re: Pyszności! 14.03.23, 20:28
          niż się ruszyć
        • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:29
          W filiżance jest zupa cebulowa z szalotek na winie I koniaku. Na drugim zdjęciu quiche lorraine in the making, czyli jeszcze przed zalaniem masą jajeczną. Niedzielny obiad.
          • malia Re: Pyszności! 14.03.23, 20:32
            To proszę o zupę. To drugie wydało mi się sałateczką na placku z ciasta
          • princesswhitewolf Re: Pyszności! 14.03.23, 22:43
            Mniam Francuskia nr zupa
      • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:30
        Bedziesz tego kisza zalewać jajkami/smietaną? A na grzaneczkach co masz, smaluszek, czy rillettes?
        • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:31
          Będę. A na grzaneczkach mam gorgonzolę i siekane orzechy włoskie 🙂
          • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:33
            Zdjęcia z niedzieli tylko nie zrobiłam kiszowi po zalaniu 🙂 i to jest piękna historia z tym kiszem, bo ojciec marudził, że po co tarta, on nie lubi i nie będzie i w ogóle. Po czym spróbował i uznał, że to jest najlepsza rzecz jaką zrobiłam ostatnio. Podejrzewam, że przez boczek.
            • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:44
              Boczek czyni życie lepszym, wiadomo. A za gorgonzolę i orzechy szacun, tylko gruszki brakuje big_grin
          • emien_girl Re: Pyszności! 14.03.23, 21:46
            Ale że te grzaneczki to naprawdę takie proste są? Tylko gorgonzolę na bagietkę położyć, posypać orzechami i zapiec?
            To jest taki mój smak, że jutro wypróbuję, dziś ćwiczę silną wolę ale chyba mi się przyśnią smile
            • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 21:50
              Ja to robię tak: blachę lekko smaruję tłuszczem, układam kromki i podpiekam. Jak już są prawie gotowe to nakładam gorgonzolą, posypuję siekanymi orzechami I dopiekam na gotowe.
              • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 21:54
                Emien, a lubisz gruszki? To jeśli nie znasz to polecam Ci serdecznie gruszki zapiekane z gorgonzolą I orzechami polane sosem malinowym.
                Nigdy nie zostanę weganką. Mięso furda, ake SERY!!!
                • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:24
                  Ej, a jadłaś lody o smaku gorgonzoli z gruszką? Bo ja tak i tak myslę, ze przydałby im się czipsik z boczku...
                  • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:33
                    Jadłam smile ja za gruszkę z gorgonzolą jestem gotowa oddać duszę. Czipsik byłby idealny 😃
                    • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:44
                      A wiesz, że jesteś pierwszą napotkaną przeze mnie osobą, która rozumie koncepcję takich lodow? Choć np pomidorowe z tej samej gelaterii jadłam z grzeczności, były nijakie. Nawet bazylii i oliwy nie dodali...
                      • daniela34 Re: Pyszności! 15.03.23, 00:04
                        😀
                      • szarmszejk123 Re: Pyszności! 15.03.23, 06:21
                        Ja jadłam parmezanowe z rozmarynem, bardzo dobre.
                        • 7katipo Re: Pyszności! 15.03.23, 10:18
                          Ja pietruszkowe z pomarańczą. Fajnie chłodziły język 😛
                          • kk345 Re: Pyszności! 15.03.23, 10:32
                            O, jest nas więcejbig_grin
                      • taje Re: Pyszności! 15.03.23, 22:01
                        To były lody czy sorbet?
                • emien_girl Re: Pyszności! 15.03.23, 07:46
                  Dziękuję za powyższy dokładny opis. Twoje gruszki zapiekane też chyba kojarzę ze zdjęć wrzucanych na forum.
                  Ja z kolei mogę polecić zapiekane bagietki polane oliwą truflową i posypane gorgonzolą. Po upieczeniu na górę daję rukolę, polewam miodem i posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi.
                  • daniela34 Re: Pyszności! 15.03.23, 08:20
                    Mniam
      • fragile_f Re: Pyszności! 14.03.23, 22:02
        Danielo, ja mam Bardzo Ważne Pytanie - jaki jest Twój mroczny sekret? Bo ja bym to wszystko zeżarła jak zwierzak, wylizała talerz a potem zajęła się resztkami. Po roku mieszkania u Was ważyłabym ~100kg.
        • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 22:05
          😀 ja też to zjadam, tyle że ja mało jem na śniadania, niewiele na kolację, więc ten bilans się jakoś spina w miarę.
          • marta.graca Re: Pyszności! 15.03.23, 05:45
            Praca umysłowa dużo spala wink
    • mama-ola Re: Pyszności! 14.03.23, 20:27
      Wymiękłam już przy kapuście. To już wolę moją bieda dietę, naprawdę smile
      • long_week Re: Pyszności! 14.03.23, 20:35
        Może to cykoria była?
        • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:44
          Cykoria pokrojona w plastry? smile
          • long_week Re: Pyszności! 14.03.23, 21:01
            No, trochę małe liście, bardziej pasowałyby łódeczki. Ale kapusta już mi się nie klei zupełnie w tym przepisie.
            • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 21:04
              To w sumie miło, ze tylko kapusta big_grin
            • memphis90 Re: Pyszności! 14.03.23, 21:24
              A omlet z kapustą polany keczupem i posypany ogórkiem konserwowym…?
              • long_week Re: Pyszności! 14.03.23, 21:28
                Nie mieści się to w moim pejzażu wewnętrznym.
              • mayaalex Re: Pyszności! 14.03.23, 21:51
                Omlet z kapusta kiszona i wtedy mamy prawie jak kimchi i juz jest koreanskie smile
    • malia Re: Pyszności! 14.03.23, 20:29
      To ja chcę pastę z chlebkiem i kapustę osobno
    • ga-ti Re: Pyszności! 14.03.23, 20:33
      A makrela z twarogiem jest smaczna (o surowa kapustę nie pytam)? Pytam, bo ja makrelę to z cebulką, pieprzem i olejem tylko, rozgniecioną widelcem, ale tak, żeby papki nie zrobić.

Kiedyś były modne sałatki z tym makaronem z zupek wink a ja to mam sentyment do tych zupek, ich zapach przypomina mi studia i szybki obiad wieczorową porą smile

Czasem te przepisy facebookowe bywają, hm, powalające wink
      • lalkaika Re: Pyszności! 14.03.23, 20:40
        No i właśnie sobie odgrzalam kapuśniaczek z młodej.
        Co miał być na jutro.
        Z chlebkiem,bo jak inaczej....
      • abecadlowa1 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:42
        Pasta z makreli z twarogiem to tzw. awanturka, bo w co wrażliwszych brzuchach wywołuje awanturę.
        • lalkaika Re: Pyszności! 14.03.23, 20:45
          Yesss
        • ga-ti Re: Pyszności! 14.03.23, 20:58
          big_grin
          Nie zachęciłaś wink
        • memphis90 Re: Pyszności! 15.03.23, 07:28
          Eee, zwykła pasta rybna na kanapkę…
    • raphidophora_tetrasperma Re: Pyszności! 14.03.23, 20:34
      Opis mnie rozochocił. Brzmi jak przepisy parakulinarne Masłowskiej. Dawaj filmik
      • memphis90 Re: Pyszności! 15.03.23, 16:55
        Profil Pyszności na fejsbuniu… Są tez parówki przebite spaghetti!
    • kamin Re: Pyszności! 14.03.23, 20:35
      Zupkę chińską bym zjadła. Vifon złoty kurczak. Moje guilty pleasure.
    • pyza-wedrowniczka Re: Pyszności! 14.03.23, 20:38
      Czy to filmik z serii "5 minutes crafts"? Czyli najgłupsze pomysły, na które nikt nigdy by nie wpadł
    • daniela34 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:39
      Tak swoją drogą to ja jestem wybitnie niekompetentna i nie nadaję się do przygotowania tego dania, ponieważ, co wyznaję ze wstydem, w życiu nie jadłam takiej zupki chińskiej. Zdarzało mi się zjeść gorący kubek (zurek, barszcz, rosoły rzadko), natomiast wszelkie Vifony itp. są mi obce. Tej słynnej sałatki z zupek też nie jadłam
      • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 20:46
        Siostro!
      • mania_222 Re: Pyszności! 15.03.23, 01:35
        Nie wiesz, co straciłaś. One są smaczne, choć niezdrowe.
      • szarmszejk123 Re: Pyszności! 15.03.23, 06:25
        To czym leczyłaś kaca w młodości?:p u mnie tylko vifon i pierogi dawały radę:p
        • daniela34 Re: Pyszności! 15.03.23, 08:20
          Niczym 😄
    • alpepe Re: Pyszności! 14.03.23, 20:54
      To ja poproszę pomidorową z keczupu, jakby bardziej jadalna.
      • turbinkamalinka Re: Pyszności! 14.03.23, 22:58
        alpepe napisała:

> To ja poproszę pomidorową z keczupu, jakby bardziej jadalna.
        >
        Matko przypomniałaś mi koszmar z dzieciństwa. Od dziecka dośc chętnie pomagałam przy garach babci i w wieku 8 lat jakieś pojęcie o gotowaniu miałam.
        Rodzice pojechali w jakiejś sprawie do ciotki mojej matki. Tamtego dnia ta ciotka gotowała pomidorówkę, a ja chciałam pomóc. Na co usłyszałam tekt "a co tu pomagać, przecież to żadna filozofia. Kilka kostek rosołowych, łyżka smalcu, keczup i jest zupa."
        • mysiulek08 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:46
          z keczupu to nie, ale babcia uzywala czasami koncentratu, pudliszki musialy byc! a baza byl niedzielny rosol a raczej bulion ( ach te babciny rosolek), pomidorowka oczywiscie w pn, o ile cos tego rosolu zostalo

i to byla calkiem dobra pomidorowka, choc nie byla i nie jest zbyt lubiana
          • turbinkamalinka Re: Pyszności! 15.03.23, 08:01
            mysiulek08 napisała:

> z keczupu to nie, ale babcia uzywala czasami koncentratu, pudliszki musialy by
            > c! a baza byl niedzielny rosol a raczej bulion ( ach te babciny rosolek), pomid
            > orowka oczywiscie w pn, o ile cos tego rosolu zostalo
            >
            > i to byla calkiem dobra pomidorowka, choc nie byla i nie jest zbyt lubiana
            >

A to akurat normalne. Do tej pory się tak robi, a rosół z powodzeniem może być bazą wielu zup. Mnie pamiętam, że wtedy zabił ten smalec smile
    • mysiulek08 Re: Pyszności! 14.03.23, 21:07
      a pokazali te 'rolade' z kapusty pokrojona? bo jakos tego nie widze tongue_out pasta wylezie kazda dziura rzy probie krojenia nawet najbardziej ostrym nozem a nie sadze by ktos serwujaca taka ' nouvelle cuisine' dysponowalnp ostrym santoku tongue_out

a drugie danie, coz, bywaja wielbiciele piersi kurczaka z plastrem ananasa plus majonez plus ser (albo zamiast ananasa np szpinak) wiec ta zapiekanka z zupek jakos mnie nie przeraza, chocbym nie tknela (tak owych slynnych salatek z zupek chinskich) i podjela sie 'gotowania' takiego tworu
      • kk345 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:28
        Nie zna życia, kto nigdy nie został poczęstowany kurczakiem zapiekanym w zupkach cebulowych z paczki...
        • mysiulek08 Re: Pyszności! 14.03.23, 23:40
          o, wlasnie! zapomnialam o tym wynalazku 🤣
        • memphis90 Re: Pyszności! 15.03.23, 07:31
          Przecież to było pokazowe danie Kukulskiej w swoim czasie! Prezentowała je w Programie Kulinarnym! A Barcis „chińczyka” z kapustą udającą bambus i gotowym sosem meksykańskim (!) udającym sos chiński (co ciekawe - kilka razy to zrobiłam i było smaczne, choć nie do końca chińskie…)
      • memphis90 Re: Pyszności! 15.03.23, 20:34
        W profilu pyszności, filmik o miksowaniu mielonego we wnętrzu kapusty…
    • ginger.ale Re: Pyszności! 14.03.23, 21:11
      Na ematce zamieszczane były przepisy na pysze sałatki z makaronu z chińskich zupek... Może i "zapiekanaka makaronowa" jest niektórym znana.
    • marta.graca Re: Pyszności! 14.03.23, 21:29
      Zawiesiłam się już na krojeniu pasty na plastry wink
    • princesswhitewolf Re: Pyszności! 14.03.23, 22:44
      No jeszcze to cos zawijane w kapuste sobie wyobrazam ale obrzydle chinskie zupki? Bleee
    • bene_gesserit Re: Pyszności! 15.03.23, 07:03
      Dobra, kiedyś przekonałam pewna forumkę z forum kuchnia, żeby zrobiła ciasto czekoladowe, które w składzie miało kapustę kiszoną i majonez. Podobno nie było najgorsze.
    • ritual2019 Re: Pyszności! 15.03.23, 10:00
      Teraz danie główne - 4 paczki makaronu z zupek chińskich wrzucamy do brytfanki, zalewamy bulionem z kostki, posypujemy siekaną papryką. Na to kurczak pokrojony i wymieszany z tą przyprawa z zupek i paczuszką czosnku. Na to sosik z keczuponezu lub majoczub (keczup + majo), na to tarty ser żółty. Dużo. Zapiekać.

Brzmi jak paskudztwo.
    • sumire Re: Pyszności! 15.03.23, 10:16
      Od samego opisu dania głównego arterie mi piszczą, jak to Pratchett pisał.
    • efka_454 Re: Pyszności! 15.03.23, 19:30
      Ostatnio na yt trafiłam na kanał "Prokurator absurdu" czy "gotuj z prokuratorem" (teraz dokładnie nie pamiętam) i ten tytułowy prokurator realizuje te pyyyszne przepisy z "5 minutes crafts" czy innych Pyszności, tylko cwaniak, serwuje je Pani Krysi, zamiast samemu próbować ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka