Dodaj do ulubionych

Co to może być?

23.04.23, 15:23
Czy wszechświat chce żebym zarastała brudem? Ogólnie nie czuję się najgorzej, natomiast jak mam się zabrać za czynności typowo fizyczne a konkretnie za sprzątanie coś dziwnego zaczyna się dziać z moim organizmem. Zaczynam sprzątać i po kilku minutach mam różne bóle, najczęściej w okolicy barków, karku zabiera mi to energię sprawia dyskomfort że nie jestem w stanie tego robić. Mieszkanie mam zarośnięte powoli, a ciągle próbuję z tym sprzątaniem i nie da rady, bardzo chce a nie jestem w stanie. A teraz poważnie czego to może być objaw zdrowotny, czy to tylko psychosomatyka? Spotkałyście się z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Co to może być? 23.04.23, 15:51
      Mam tak od zawsze, sprzatanie mnie fizycznie boli🤣🤣🤣 ale samo sie nie zrobi.
    • tanebo001 Re: Co to może być? 23.04.23, 15:53
      Alergia na pracę.
    • triss_merigold6 Re: Co to może być? 23.04.23, 15:54
      Organizm Ci mówi "zamów sprzątaczke".
    • asfiksja Re: Co to może być? 23.04.23, 15:57
      Zrób test - zacznij sprzątać tylko swoją niedominującą ręką, tzn. jeśli jesteś praworęczna to lewą. Jeśli bólu nie będzie/będzie mniejszy to możesz mieć problem z kręgosłupem, jeśli będzie jak zwykle to faktycznie pewnie tylko psychika.
    • milva24 Re: Co to może być? 23.04.23, 16:02
      Tak, Stokrotka z "Co ludzie powiedzą" tak miała, nawet się leczyła na te bólewink
    • magda.z.bagien Re: Co to może być? 23.04.23, 18:59
      Organizm się broni. Mam to samo jak idę do pracy.
    • hosta_73 Re: Co to może być? 23.04.23, 19:06
      Jak mam zabrać się za sprzątanie to zaczyna mi się robić słabo, duszno itp. Serio. Teraz też siedzę bo mam zamiar się zabrać za to czego wczoraj nie skończyłam. Masakra. To co mogłabym zrobić w 3 godziny robię d dni 😳
      • leokadiaxx Re: Co to może być? 23.04.23, 19:20
        Co to jest że gdy chcesz się wziąć za konkretną czynność w tym wypadku akurat sprzątanie i chcesz to zrobić na poziomie głowy jest ok ale ciało odmawia posłuszeństwa. Nawet sobie wizualizując to wcześniej nastawiając na to dostajesz nagle bóli które ci to uniemożliwiają albo bardzo utrudniają.
        • hosta_73 Re: Co to może być? 24.04.23, 09:56
          Tylko u mnie na bank to jest opór psychiczny.
          Gdy tak myślę o tym widzę, że mam problem z ogarnianiem domu, ogrodu, robię niezbędne minimum i to na ostatnią chwilę. Kilka razy w tygodniu wychodzę na zajęcia do klubu fitness a resztę czasu tylko siedzę z telefonem w łapie. Gdy pomyślę, że powinnam wstać i coś zrobić to zaraz "gorzej się czuję" i muszę jeszcze posiedzieć. Nawet przestałam czytać bo nie mogę się skoncentrować na dłużej. Ewidentnie mam problem.
          Twój może być innej natury ale musisz się poobserwować.
    • mayaalex Re: Co to może być? 24.04.23, 07:46
      jesli mozesz, to sprobuj znalezc pania sprzatajaca. Podobno gdzies tam robiono badania, z ktorych wynikalo, ze najbardziej jakosc zycia i ogolne zadowolenie z niego poprawiaja pieniadze wydane na zlecenie komus tego, czego najbardziej nie lubimy robic.
      • atojaxxl Re: Co to może być? 24.04.23, 08:03
        Zamówiona z polecenia pani sprzątająca zrobiła zdjęcia mojego bałaganu i zamieściła na FB, reklamując swoje usługi, z komentarzami jak to ona szybko i sprawnie doprowadziła wszystko do porządku. To mnie tak zmotywowało do samodzielnego działania mimo niepełnosprawności, że już nigdy więcej nie wpuszczę kogoś do pomocy przy sprzątaniu. Codziennie kawałek, kąt, szafka, szuflada lub jedno okno i jakoś jest. Jakoś...
        • summerland Re: Co to może być? 24.04.23, 08:41

Jak zaczynam sprzatac to tez tak sie zle jakos czuje fizycznie, szybko sie mecze, poce. Ale po jakims czasie to troche przechodzi I im dluzej sprzatam to lepiej mi idzie. Mam wrazenie, ze to jak z rozgrzewka przed cwiczeniami, tez jest nieprzyjemna.
        • auksencja15 Re: Co to może być? 24.04.23, 15:39
          Bez pytania? Co za babsko
    • ta Re: Co to może być? 24.04.23, 09:00
      Jak jest z innymi czynnościami i obowiązkami dnia codziennego? Czy radzisz sobie bez problemów z przygotowaniem posiłków, dbaniem o czystość ciała i ubrania, praniem, zakupami? Jeśli wszystkie te czynności sprawiają kłopoty i nie możesz zmobilizować się do ich ogarniania, a wcześniej tak nie było, mogą to być objawy depresji.

Jeśli tylko wysiłek fizyczny w troszkę większej dawce, jak ruch przy sprzątaniu sprawia ci kłopoty, a nie uprawiasz żadnych sportów i przemieszczasz się wszędzie samochodem, to najwyższy czas zadbać o kondycję fizyczną.

Sprawdzić też trzeba, czy problem nie leży w złym stanie zdrowia fizycznego np. w niedoczynność tarczycy, anemii.
      Przeszłaś Covid? Po nim, nawet, gdy przebieg był lekki, spadek sprawności może się długo utrzymywać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka