Dodaj do ulubionych

Lingwistki.

26.04.23, 16:10
Kto jak nie jematka.
Czy któraś z Was nie orientuje się jak najszybciej cudzoziemca nauczyć polskiego ?
Takiego z bardzo daleka, bez słowiańskich genów, świeżutki, nieosłuchany.
Mus się dogadać, angielski ledwo ledwo.

Są kursy on line ? Miała któraś do czynienia ze zjawiskiem ?
Są takie adatacyjne kursy na uczelniach, ale to chyba dla studentów. A tu nie taka sytuacja a super by było człowieka spolonizować jako tako.
Obserwuj wątek
    • marinella Re: Lingwistki. 26.04.23, 16:15
      Za mało szczegółów. Z mojego osobistego doświadczenia nauka polskiego przebiega bardzo sprawnie w sytuacji opieki nad małymi dziećmi.
    • jednoraz0w0 Re: Lingwistki. 26.04.23, 16:23
      Za mało danych. Konwersacje po polsku ze znajomymi to ciężki chleb bo każdy będzie sobie chciał z nim angielski poćwiczyć 😁 w większych miastach są kursy dla cudzoziemców, stacjonarne, a w każdym razie były. Z tips&tricks - piosenki, oraz przyklejac karteczki z polskimi słówkami w toalecie, nad zlewozmywakiem i na lustrach.
      Poszukać na Facebooku grup dla ekspatów w Polsce, oni mogą coś doradzić w sprawie kursów.
    • alicia033 Re: Lingwistki. 26.04.23, 16:23
      gama2003 napisała:

> Są kursy on line ?

googiel twierdzi, że są.
      Stacjonarne też. Nie tylko dla studentów. I sporo materiałów do samodzielnej nauki.
      A poza tym, to jak z nauką każdego innego języka obcego przez zanurzenie - rozmowy, filmy po polsku, czytanie po polsku...
    • stephanie.plum Re: Lingwistki. 26.04.23, 16:28
      zależy od człowieka. musi mieć motywację.

fakt, że angielski ledwo-ledwo, uważam za duży plus (gdyby władał biegle, w życiu by mu się polskiego nie chciało uczyć).

na bank dziewczyny polecą Ci fajne kursy.

kiedyś powiedział mi Hindus, który nauczył się polskiego, że chodził na jakieś kursy, a poza tym zarzucił sobie rygor, że nauczy się iluś słów dziennie. i to była jakaś naprawdę imponująca liczba, a nie pięć.
    • chococaffe Re: Lingwistki. 26.04.23, 18:06
      Przecież jest dużo szkół oferujacych naukę, lekcje prywatne, kursy wakacyjno-wyjazdowe
      • chococaffe Re: Lingwistki. 26.04.23, 18:09
        iko.com.pl/pl/iko-instytut-ksztalcenia-obcokrajowcow/

www.gov.pl/web/udsc/materialy-dydaktyczne-do-nauki-jezyka-polskiego---dla-doroslych

polonicum.uw.edu.pl/wakacyjny
    • leosia-wspaniala Re: Lingwistki. 26.04.23, 18:22
      Ale po co zaraz lingwistki? Jak już to metodyczki nauki języka polskiego jako obcego tongue_out Ja bym mu pomogła znaleźć kurs albo nauczyciela języka polskiego jako obcego. Ważne też czy w ogóle zna łaciński alfabet? Bo Hiszpan szybciej załapie polski niż np. Afgańczyk czy Chińczyk.
      • gama2003 Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:20
        Ano właśnie - kurs polskiego jako obcego. I bez wspomagania innym językiem, bo angielskiego też za mało. Ciężko, azjatycki raczej niszowy język. Już coś mi się klaruje.
        • inny.kwiatek Re: Lingwistki. 26.04.23, 20:10
          I dobrze, że angielskiego za mało. Metoda komunikacyjna nie wymaga by uczeń i nauczyciel mieli wspólny język, wręcz odwrotnie. Jedynym ich językiem jest ten uczony.
          • jan.kran Re: Lingwistki. 27.04.23, 09:45
            inny.kwiatek napisała:

> I dobrze, że angielskiego za mało. Metoda komunikacyjna nie wymaga by uczeń i n
            > auczyciel mieli wspólny język, wręcz odwrotnie. Jedynym ich językiem jest ten u
            > czony.
            ————> Taką metodę stosuje się w Skandynawii ,funkcjonuje dobrze ,jestem przykłademsmile I poszukać tak jak dziewczyny piszą nauczyła języka polskiego dla cudzoziemców ,może być online.
        • leosia-wspaniala Re: Lingwistki. 27.04.23, 12:02
          No to w każdym większym mieście w Polsce masz takich kursów na pęczki smile
    • alpepe Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:32
      Kursy na pewno, ale poza tym to jednak mówić do niego i niech powtarza, takie słówka kontekstowe, typu góra-dół, masło, jak mu pokazujesz masło, nie pamiętam dokładnie, ale ponoć potrzebujemy 500 słów do codziennej konwersacji, czyli nauka słówek. Język polski jest fleksyjny, czego nie ma chyba w tym języku azjatyckim, więc może być trudno z końcówkami, ale najważniejsze, by on mówił, nawet bezokolicznikami i rzeczownikami w mianowniku, formy doszlifuje się później.
      • alpepe Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:34
        I jeśli angielski, choćby i rudymentarny, jest, to dobrze, bo jest alfabet łaciński. Ja sama uczyłam się codziennie 50 słówek niemieckich, wypisywałam je na karteczkach, on też mógłby sobie zapisywać i powtarzać, teraz można wrzucić do google słówko i usłyszeć wymowę, myślę, że polskiego to też się tyczy.
    • szorstkawelna Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:35
      Z jakiego kraju?
    • bruy-ere Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:46
      Polecam platformę Busuu - 10 minut nauki dziennie w formie interaktywnej i jest tam społeczność, która nawzajem sprawdza sobie prace domowe - to fajne i motywujące. Fajnie ułożone treści, sama platforma ma sposoby motywowania (oblicza postęp itd.).
    • wapaha Re: Lingwistki. 26.04.23, 19:52
      gama2003 napisała:

> Kto jak nie jematka.
      > Czy któraś z Was nie orientuje się jak najszybciej cudzoziemca nauczyć polskieg
      > o ?
      > Takiego z bardzo daleka, bez słowiańskich genów, świeżutki, nieosłuchany.
      > Mus się dogadać, angielski ledwo ledwo.
      >
      > Są kursy on line ? Miała któraś do czynienia ze zjawiskiem ?
      > Są takie adatacyjne kursy na uczelniach, ale to chyba dla studentów. A tu nie t
      > aka sytuacja a super by było człowieka spolonizować jako tako.

Priv
    • inny.kwiatek Re: Lingwistki. 26.04.23, 20:08
      Są kursy języka polskiego dla obcokrajowców.
      Ważne by to byłe metoda komunikacyjna czyli bez użycia języka angielskiego lub innego. Wyłącznie polski. I osoba po kursach uczenia polskiego jako języka obcego, to bardzo ważne!
    • novembre Re: Lingwistki. 27.04.23, 09:46
      Na IG jest Jadzia, jadewpolsce, Chinko-Koreanka. Można ją podpytać, jak ona się uczyła. Po kilku latach pisze świetnie po polsku i to nie jest tłumaczenie z deepl, bo widać, że jej język jest pełen nieformalnych, potocznych wyrażeń.
    • ida_listopadowa Re: Lingwistki. 27.04.23, 12:37
      Na jezyk polski i inne trudne jezyki polecam dwie rzeczy: nauke w grupie z nauczycielem oraz nauke na pamieć calych zdań, a nawet dialogów. Jedyny sposob, zeby sie nauczyc szybko w miare sprawnie sie porozumiewac. Potem mozna wchodzic w szczegoly, na dalszym etapie.

Nauka pokskiego do B1 wymaga ok 1000 godzin aktywnej nauki z nauczycielem i samodzielnej. To jest 4 lata nauki w tempie standardowym czyli 3x 1,5h w tygodniu. Dlatego metoda uczenia sie dialogow i pelnych zwrotow sprawdza sie szybciej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka