Dodaj do ulubionych

Wrocław na jedną sobotę

03.05.23, 18:33
Wrocławianki, w wyniku niespodziewanego dość zaproszenia w ten weekend udaję się do waszego miasta. Ma padać. Jestem historykiem. We Wrocławiu byłam dotąd ze dwa razy. Zaproszenie jest na wieczór, ale pojadę wcześniej celem krótkiego zwiedzania - jak dobrze pójdzie, będę mieć wolne około 10-11 godzin.
1. Czy polecacie jakieś muzeum/zabytek poza oczywistym obskoczeniem Starego Miasta?
2. Czy polecacie jakieś miejsce na obiad?
Obserwuj wątek
    • aadrianka Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 21:02
      Panorama Racławicka.
    • arabelax Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 21:08
      Niedawno byly watki, poszukaj. Byly tez miejsca polecane na obiad.
      Tam bedziesz miec duzo info smile
      Jak nie bedzie padac, to sobie poplyn Kaczuszka kub innym smile
      • joana012 Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 21:18
        Wystawa Impresjoniści tuż obok Hali Stulecia. Byłam mc temu i bardzo polecam. Naprzeciwko jest muzeum sztuki współczesnej ale dopiero się tam wybieram
        • arthwen Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:02
          O, a ja się na tej wystawie zawiodłam bardzo. Tzn, ok, jako dodatek do prawdziwej wystawy, to mogłoby być ciekawe urozmaicenie, a tak dwie salki, w których w jednej są plansze z bardzo skróconymi życiorysami paru impresjonistów, plus kopie prac i mostek z kwiatkami, na którym można sobie zrobić zdjęcia, a w drugiej prezentacja multimedialna.
          Ja impresjonistów lubię akurat, pisałam pracę na ten temat, ot poleżałam sobie pół godziny na pufie i zrelaksowałam się przy przezentacji i muzyczce, ale no, wystawą to bym tego nie nazwała.
    • 18lipcowa3 Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 21:25
      muzeum.miejskie.wroclaw.pl/
    • mak_z_figa Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 21:47
      Centrum Historii Zajezdnia - historia Wrocławia od 2 wojny światowej
      Dzielnica 4 wyznań/4 świątyń
      Pałac królewski - historia Wrocławia na przestrzeni wieków
      Rynek, ratusz
      Uniwersytet - Aula Leopoldina i wieża matematyczna
      Ostrów Tumski
      Panorama Racławicka
      • mak_z_figa Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:03
        Jeszcze najwyżej położony most czyli mostek pokutnic.
        Ogród Ossolineum
        Ścieżka historii Wrocławia - między ogrodem Ossolineum a Halą Targową - patrz pod nogi na chodniku
        Hala Targowa - znajdziesz na niej wmurowane kule armatnie od strony Odry
        Jak będziesz w dzielnicy 4 świątyń, to na Włodkowica jest kamienica w wmurowanymi kulami armatnimi z okresu Napoleońskiego
        Jeśli będziesz szła ul Świdnicką w stronę rynku, to na chodniku są wyznaczone miejsca dawnych murów obronnych i bramy Świdnickiej - inny kolor kostki brukowej
        • marusia_ogoniok_102 Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:07
          Super, dzięki!!!
          • mak_z_figa Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:25
            Na Włodkowica jest jeszcze takie miejsce po szkole i bożnicy żydowskiej. Tam jest taki mural, który inaczej wygląda w dzień a inaczej w nocy. Teraz to taki dziki parking między kamienicami. Tabliczka z informacją jest od strony fosy.
            A na przeciwko Narodowego Forum Muzyki, na rogu Włodkowica i Krupniczej, jest budynek Nowy Giełdy. Teraz zamknięty, ale przez wiele lat grały tam siatkarki i trenowali bokserzy. Warto obejrzeć z zewnątrz.
            A blisko Ossolineum, na Szewskiej, jest płaskorzeźba skamieniałe tancerki. To jest w podwórku kamienicy, tylko nie wiem, czy można sobie po prostu tam wejść, bo ja byłam z przewodnikiem. Może google pomoże.
            • mak_z_figa Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:39
              Jeszcze mi się skojarzyło. Budynek między sądem a dworcem Świebodzkim był kiedyś siedzibą kirasjerów. Mieli tam nawet niezależne źródło wody.
              A z drugiej strony sądu. W stronę Renomy, na ul Łąkowej, jest miejsce po Nowej Synagodze - tablica pamiątkowa
            • imponderabilia22 Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 12:28
              Tak, to jest instytut historyczny UWr. Tam jest zazwyczaj otwarte
    • imponderabilia22 Re: Wrocław na jedną sobotę 03.05.23, 22:10
      Pawilon 4 kopul,
      Ossolineum,
      Aula Leopoldina
      Galeria Miejska
      Muzeum Pana Tadeusza
      W Kawiarence SW Jadwigi k.Katedry są ruiny zamku Piastów Sl
      Galeria sztuki BWA na dworcu glownym
    • elkas11 Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 09:38
      Polecam:
      mobilny-przewodnik.pl/blog/wroclaw-audioprzewodnik-trasa-stare-miasto.html
    • triismegistos Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 09:45
      Niezmiennie polecam wystawę Cudotwórcy w Narodowym. Miejsce na obiad polecę, jeśli napiszesz czego szukasz, bo moje ulubione knajpy mają spory przekrój jednak.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 11:49
        Może być tradycyjny, zwykły obiad. Jak Wrocław ma kuchnię regionalną, to chętnie smile
        • kubek0802 Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 11:54
          Już Wrocławianki i znawczynie Wrocławia dużo napisały więc dodam tylko, że bardzo mi się podobał ogród japoński.
    • suki-z-godzin Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 12:48
      Cmentarz żydowski jeszcze
    • maly_fiolek Re: Wrocław na jedną sobotę 04.05.23, 13:19
      1.
      a) Obskoczenie starego miasta wystarzy na jeden dzień.
      b) ZOO, zwłaszcza afrykarium smile.
      c) Ogród Japoński

2. Jacek i Agatka, znakomity bar, pyszne(!) dania za rozsądną cenę.

Panorama moim zdaniem mocno przereklamowana.

• marusia_ogoniok_102 Re: Wrocław na jedną sobotę 06.05.23, 18:32
        Dzięki za Jacka i Agatkę, fakt, bardzo tanio i nawet smacznie. Tylko kolejka olbrzymia i idąca bardzo powoli uncertain
        Imponderabilia, dzięki za kawiarenkę!

I wszystkim dziękuję za polecenia - nie zdążyłam większości, również dlatego że pociąg raczył mieć 150 minut opóźnienia... ale Panorama Racławicka i Most Pokutnic - cudowne!

Patrzcie, pyszczek wytarło temu kitku!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka