Dodaj do ulubionych

Tematy szkolne

09.05.23, 20:33
Jak to jest ze strojem galowym w szkołach? Przestrzega się tej kolorystyki granatowo/czarno/białej?

Syn zaczyna szkole i chciałabym mu kupić eleganckie ubranie, ale odstręcza mnie strój galowy. Mam złe skojarzenia ze szkołą. Czy taki strój byłby do przyjęcia na rozpoczęcie pierwszej klasy? I potem na uroczystości szkolne?

Szkoła zwykła samorządowa.
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Tematy szkolne 09.05.23, 20:37
      Ta marynarka zbędna.
    • iwoniaw Re: Tematy szkolne 09.05.23, 20:40
      Jeśli właśnie się przeprowadziłaś w calkiem nowe otoczenie i nie tylko nie znasz nikogo, kto ma dziecko w tej szkole, ale i nie miałaś okazji zaobserwować dzieci idacych do tej własnie szkoły na rozpoczęcie/zakończenie roku, to wejdź na stronę internetową tej placowki, poczytaj statut, regulaminy i obejrzyj zdjęcia z wydarzeń różnych. Ematkinraczej nie wiedzą, jakie sa zwyczaje w tej konkretnej podstawówce.
      • inny.kwiatek Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:36
        Przecież to jest reklama, jeszcze trochę postów i pojawi się marka.
        Naprawdę wierzysz, że ktoś, kto żyje w Polsce i ma siedmiolatka nie wie jak wygląda strój galowy?
        • nammkha Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:03
          Nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież napisałam, że wiem co to jest strój galowy. Ale pytam się na ile jest to w tych czasach przestrzegane, wymagane w szkołach. Czy dopuszcza się trochę inne barwy niż granat, czarny i biały. Nie chce kupować ubrań dwa razy, dlatego wole zapytać.
          • inny.kwiatek Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:11
            To może zapytaj w szkole, do której posyłasz dziecko? A nie tutaj.
            • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 00:14
              Będę pytać tam gdzie mam ochotę.
              • arthwen Re: Tematy szkolne 10.05.23, 13:20
                To ja ci powiem, że u nas w szkole strojem galowym jest szkolny mundurek (wyłącznie galowym i okazyjnym, na co dzień nie noszą). Coś ci ta wiedza daje?
        • niemcyy Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:26
          Czy na ematce tez tak bywa, ze jak ktos wejdzie na strone z linku w poscie to autor posta (chyba nie postu?)/watku ma prowizje czy to tylko w sm?
          • 35wcieniu Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:14
            Za samo kliknięcie rzadko. Za zakup po kliknięciu w link afiliacyjny już tak. A gdzie klikający znalazł link nie ma znaczenia, link to link.
        • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:11
          Uwierz, że dla niektórych strój galowy, to ciemny dres j biały t-shirt + abstrakcyjne obuwie sportowe
    • kamin Re: Tematy szkolne 09.05.23, 20:43
      Wystarczy biała koszula. Marynarka niepotrzebna. Spodnie mogą być czarne, szare, niebieskie, granatowe, w.zasadzie w każdym stonowanym kolorze.
      • szmytka1 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 20:54
        I mnie statut określa strój galowy jako biala koszule i gruntowe spodnie, granatowe a nie dowolne stonowane. Za brak stroju galowego jest -2 czy -5 pkt, już nie pamiętam ile.
        • nammkha Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:23
          Co to za punkty? Chyba stara jestem bo za moich czasów nie było żadnych punktów w szkole😂
          • szmytka1 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 22:16
            Na start masz 100 pkt i to jest zachowanie dobre. No i zdobywasz, lub tracisz.pkty. w tym miesiącu mój gagatek dostał-× za nieuzasadnione spóźnienie sie i -5 za przeszkadzanie na lekcji, +5 inne zachowania pozytywne, w opisie nauczycielka napisala, że pomaga sam.sprzatac sale po zajęciach, +5 za regularne uczestnictwo w zJeciah dodatkowych. No różne takie przewinienia i zachowania pozytywne są w regulaminie wyszczególnione wraz z punktacja za nie. Uzbierasz +200 powiedzmy, bo jie pamiętam już widelec, to masz zachowanie bdb, powiedzmy +250 to wzorowe. Punkty są za reprezentowanie szkoły w konkursach, za np strój galowy na uroczystościach, jakieś tam.pozytywne rozne postawy, a za złe uczynki są minusowe pkt
            • nammkha Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:05
              Matko jedyna. Ale idiotyzm😭
            • maleficent6 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:28
              Gryffindor traci 5 punktów!
            • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:09
              I zgadzacie się na takie brednie z punktami w statucie?
              • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:34
                Ha, u nas też są. Trudno się nie zgodzić, jak się zgadza Rada Rodziców i szkoła, bo wszyscy chcą mieć wszystko czarno na białym. Gorzej, gdy masz postanowienia, które są sprzeczne z Konstytucją albo dotyczące zachowań niezależnych od dziecka (np. minusowe punkty za spóźnienie - spóźnień, uwaga, nie można usprawiedliwić, a są rodzice, którzy dowożą dzieci z innych dzielnic, nawet spoza Warszawy). Plus tego wszystkiego jest taki, że możesz zakwestionować punkty minusowe spoza listy - jak się szkoła chce bawić w tępą kazuistykę to niech pozna jej wady.
                • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 17:31
                  Dlaczego trudno? RR wnioskuje o zmiany w statucie i pilnujecie tematu. Pora akurat jest idealna aby od września zmiany weszły
                  • szmytka1 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 20:10
                    A skąd pomysł, że RR jest za zmianami? To że ematkom się nie podoba, nie znaczy, że w realnym świecie tak ma być, jak ematki chcą 😆
        • hanusinamama Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:35
          To za zamordyzm? U mnie też statut to określa. I dzieci chodzą w kolrach róznych...byle było elegancko i schludnie.
      • princesswhitewolf Re: Tematy szkolne 10.05.23, 00:46
        Zeby mu zimno bylo w samej koszuli ciom?
        • kamin Re: Tematy szkolne 10.05.23, 12:12
          W szkole zimno? Przecież w szkole jest gorąco. A na drogę do szkoły może założyć kurtkę lub bluzę.
    • sol_13 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:00
      Bardzo odpowiedni tylko bez marynarki, marynarek żadne dzieci nie noszą. 1 września synek zakłada dodatkowo kurtkę dżinsową lub granatowy sweter, tak samo 11 listopada, a na zakończenie roku sama koszula.
      • hanusinamama Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:36
        Co za róznica czy sweter założy czy tę marynarkę?
        U młodej w klasie czasami chłopcy mają własnie takie marynarki...
        • niemcyy Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:23
          Taka, ze sweter z wiekszym prawdopodobienstwem zalozy tez w normalniejszy dzien do szkoly czy gdzies zanim z niego wyrosnie, a marynarka raczej bedzie glownie wisiec w szafie.
          • little_fish Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:19
            To argument praktycznych.
            Ale co to za argument "dzieci marynarek nie noszą"?
            • kamin Re: Tematy szkolne 10.05.23, 12:15
              Nie noszą wewnątrz szkoły, bo w szkole zwykle jest duszno i gorąco. A już zwłaszcza na apelach, na których jest kilkaset osób w jednej sali. A powiesić w szatni może równie dobrze kurtkę, bluzę czy sweter.
              • arthwen Re: Tematy szkolne 10.05.23, 13:23
                No wiesz, można chodzić do małej szkoły. Szkoła mojego dziecka ma circa 120 uczniów w sumie, ze wszystkich klas. A apele im dzielą na starsze klasy i młodsze osobno.
              • little_fish Re: Tematy szkolne 10.05.23, 17:44
                A w mojej szkole i e szkole dziecka apele na początek roku odbywają się na boisku. We wrześniu o 8.30 nie zawsze jest gorąco, a duszno to już bardzo rzadko 😁
      • biala_ladecka Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:28
        Noszą, noszą, nawet pierwszoklasiści.
        • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:06
          Ale nie takie. big_grin
      • maleficent6 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:30
        Mój nosi, nie tylko na rozpoczęcie.
      • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:07
        Noszą
        • sol_13 Re: Tematy szkolne 11.05.23, 23:34
          Ja nie widuję. Sztywne i niewygodne, sama nie chodzę w żakietach, dziecka na pewno w marynarkę bym nie ubrała, no chyba że na bardzo uroczystą okazję, ale póki co przez 11 lat obyło się bez😝
    • princy-mincy Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:03
      u mas w teorii biala koszula, chlopcy spodnie granatowe, dziewczynki granatowe spodnice.
      corka spodnicy nie założy, nosi czarne spodnie. nigdy nie dostala punktow ujemnych
      • en10 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:34
        Mój bratanek dostał kiedyś jakieś minusy za to, że był w błękitnej koszuli. Dodam, że koszula porządna, czysta, uprasowana.
        Moje córki mają szczęście - na uroczystości ma być odpowiednio, elegancko, a czy to biała bluzka, czy sukienka w kwiaty, nie ma znaczenia.

Musisz sprawdzić, jak jest w konkretnej szkole
        • nammkha Re: Tematy szkolne 09.05.23, 23:07
          Ok, dopytam się w takim razie w szkole. Mam nadzieje że będą mieli liberalne podejscie.
          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 06:43
            Dlaczego? Przecież po to nosi sie strój galowy, Aby podkreślić odświętnośc danego wydarzenia i zeby wbić ludziom do głowy, ze pewne sytuacje = odpowiednie ubranie. Dresowa, kusa marynarka to nie jest element takiego stroju.
            Nie wiem co tak ludzi boli w normalnych spodniach i koszulach - akurat w upały koszula lniana u chłopca sprawdza sie najlepiej.
            • 35wcieniu Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:20
              Tylko ile szkolnych wydarzeń masz w upale? Zakończenie roku co najwyżej.
              • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:36
                Mowię generalnie o koszulach jako elemencie stroju. Młody latem biega w luźnych, lnianych i ma komfort termiczny lepszy niż w bawełnianych koszulkach.

A co do upałów - No bywają takie rozpoczęcia roku ostatnio.
          • malia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:12
            Ale dlaczego? Co jest złego w przyzwyczajeniu dziecka, że dobiera się strój do okoliczności? I czasem trzeba strojem podkreślić ważność wydarzenia - bo dla takiego dziecka szkoła jest połową życia i tam czasem też są wydarzenia odświętne
            • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:14
              Bo oni na siłę chcą udowodnic, ze dresówka moze byc elegancka, inaczej to zamordyzm. Śmieszne. smile
              • kobieta-leniwa Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:19
                Ty się nie śmiej, ostatnio widziałam Notariusza w "eleganckim" garniturze z dresówki, takie czasy...
                • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:01
                  Nie śmieje się, kiedys gazety obiegły zdjęcia pani mecenas w kabaretkach i 12 cm cm szpilkach do togi 😅

M
      • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:06
        Pierwsze rozpoczęcie roku szkolnego w LO mojego starszaka i cyk, dyrektor wyprosił uczennice, które miały spodnie zamiast spódnic....wink
        • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:11
          Żałosne!!!
          • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 17:28
            Ten typ tak ma....i głośno jest o nim w prasie nie raz i nie dwa wink. Na szczęście młody ma już LO za sobą
        • arthwen Re: Tematy szkolne 10.05.23, 13:25
          Dżihad wink
    • slonko1335 Re: Tematy szkolne 09.05.23, 21:29
      Zobacz czy niea regulaminu jakiegos. U moich strój galowy jest dość dokładnie okreslony.
    • mia_mia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 05:50
      Odpowiedni, ale zdecydowanie można kupić fajniejsze zestawy, spodnie w porządku, bo to zwykłe granatowe chinosy, choć warto by jeszcze pomacać ten materiał, marynarka brzydka i za mała, a koszula zupełnie nudna i wydaje się sztywna, coś w zdecydowanie mi się niepodoba, zwłaszcza w zestawieniu z tą marynarką.
      Mój zawsze ma dyżurny zestaw biała koszula i granatowe chinosy krótkie i długie, zupełnie nie wygląda to szkolnie, nosi z podwiniętymi rękawami, bo kupuję modele, które w tej wersji wyglądają dobrze, sprawdza się na wiele różnych wyjść, gdzie dziecku wypada jakoś wyglądać, na lato mokasyny, na inne pory toku jakieś oksfordki.
    • iberka Re: Tematy szkolne 10.05.23, 06:45
      Przestrzega się, zapisy o stroju galowym sprawdź w statucie szkoły
    • primula.alpicola Re: Tematy szkolne 10.05.23, 06:59
      Bez marynarki, i jest ok.
      Przestrzega się, albo i nie, różnie bywa. Ja przestrzegam, bardzo lubię zestawienie czerń/granat i biel.
      Niedługo egzaminy, więc przewodnicząca primula się przyjrzy strojom uczniów i uczennicwink
    • mgla_jedwabna Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:14
      To coś z dresówki ma być częścią stroju formalnego? Wolne żarty.

Notabene, na drugim zdjęciu dzieciak wygląda, jakby właśnie wyrzucił niedopałek i patrzył, gdzie on poleciał, żeby go przydeptać, mówiąc "stary, ale ja mam na to wyjebane". Taki właśnie efekt daje nonszalancką poza z ręką w kieszeni, gapienie się pod nogi i pretensjonalny, "dorosły" fason tego szarego wdzianka.
      • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:14
        Wow krytycznie smile))

Ja akurat chcę wychować dzieci na takie, które się buntują i mają własne zdanie więc ten strój pasowałby do nich ;P
        • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:55
          Ale chodzi o bunt dla buntu? Niektórzy mają taką osobowość, że łatwiej im przynależeć do sytemu.
          Ok, moje dziecko nie ma stroju galowego comme il faut, raczej są to kwestie nadwrażliwości na jakieś tkaniny, niewygody w różnych krojach. Próbuję pogodzić piekło z niebem, proponuję, przedstawiam do akceptacji, ale wiadomo, efekt taki se. Marynarka dresowa byłaby może fajnym kompromisem dla takiego dziecka, ale nie doszłam nawet do tego poziomu gry... Miękki sweterek zakupiłam, a jakże - odmowa.
          A że nie lubię kopać się z koniem... Ważne, że świadomość jest.
        • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:58
          Ty nawet nie wiesz co jest norma, wiec uważaj, bo jak ci sie dzieci zbuntują przeciwko wieśniackim ubraniom, to zaczną wyglądać elegancko - na złość matce. smile
          • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 15:20
            A to też prawda! Ale niech szukają swojej drogi smile
            • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 16:36
              Wiec metodę ubrałas słuszna wink A tak serio - daruj dziecku marynarkę. Naprawdę bedziesz miała wieksze problemy z polska edukacja niż ten, w co ubrać dziecko. wink Zaufaj nam 😃
    • leni6 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 07:20
      Nie ma ogólnie obowiązujących zasad, aczkolwiek potem efekt jest taki że każdy przychodzi w czym chce i wygląda to dość dziwnie, szczególnie u dziewczynek jest duża różnorodność. U nas w drugim semestrze pierwszej klasy wychowawczyni zaproponowała konkretne zasady, rodzice się zgodzili i wygląda to znacznie lepiej.
    • aqua48 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 08:52
      Moim zdaniem na zdjęciu jest bardzo dobry strój galowy. Marynarka wcale nie jest zbędna.
      • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:05
        Dresowa, przykrótka marynarka? Boże, to moda sprzed 10 lat. Rozumiem, ze Jaki wystąpił w dresowych joggersach w PE ale na boga, nie trzeba iść jego droga.
        • kropkacom Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:10
          Widać autorce się tak podoba. Mi zresztą też. Po co tworzyć zamordyzmy?
          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:13
            Taa, odpowiedni strój na odpowiednia okazje to zamordyzm. Sorry, nie wyciągniesz mnie w dyskusje o tym, ze dla trupa nie ma znaczenia, jak ubierają sie żałobnicy i ze strój galowy na rozpoczęcie roku to dresowa, kusa marynarka w stylu Faszyn from Raszyn. Ale nie zabronię Ci sie tak ubierać, na zdrowie! smile
            • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:15
              Thank you. Proszę wklej zdjęcie twojego idealnego stroju galowego. Bardzo mnie ciekawi twój punkt widzeniasmile.
              • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:20
                U mnie dziecko chodzi w mundurku.

A gdyby nie chodziło, to założyłoby białą koszulę, granatowe chinosy i mokasyny/sztyblety - w zależności od pory roku.
                • kropkacom Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:29
                  Współczuję. Przypominam, ze mowa jest jednak o marynarce. Jaka by ona nie była. Nie o dresach.
                  • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:35
                    To marynarka dresowa. Nie masz czego mi wspolczuc, nie mam problemu z wiedza jak ubrać sie stosownie do okoliczności i nie mam watpliwości co do tego, jak wyglada strój galowy i ze elementem tego stroju nie jest marynarka z dresowej tkaniny. Ale nos na zdrowie. 😅
                    • kropkacom Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:48
                      No ale przecież nikt ci nie kazał nosić tej marynarki. big_grin Kapujesz? Dla mnie fajna stylizacja. Dla mnie w znaczeniu, że się podoba dla młodego człowieka. Mundurki nigdy nie były marzeniem dla mnie jako rodzica. Oczywiście bym się przystosowała ale jednak tongue_out
                      • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:53
                        Nie ma znaczenia czy stylizacja jest fajna (dla mnie nie jest, Bleh). Nie jest odpowiednia. Dziewczyna pisze o eleganckim stroju i wkleja kusą marynarkę z dresu - to oznacza, ze zupełnie nie ma wyczucia i jakas niechęć do szkoły nie jest usprawiedliwieniem, bo umiejetność odpowiedniego doboru stroju do okazji to element dobrego wychowania.
                        • kropkacom Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:59
                          Ty jesteś z tego typu osób, które jak zaglądają sąsiadom do okien to widzą bałagan a bitego dzieciaka już nie. Miłego dnia.
                          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:02
                            Ja jestem taka osoba, która zawsze reaguje, nawet gdyby miała dostać w Leb, a ty chowasz głowę w piasek i udajesz, ze Cie tam nie było smile)) Sąsiadom do okien nie zaglądam, co wiecej - mając panoramiczne okna moge tylko wkoorwiac nieskazitelnym porządkiem. wink
                            • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:09
                              Jak na osobą, która taaak wysoko zaszła na społecznej drabinie masz zaskakująco wiele kompleksów.
                              • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:11
                                A skąd taki wniosek? smile)) Wiesz, Przyznam Ci się, ze w ogóle nie mam kompleksów, mimo świadomości miliona wad - charakteru i urody. smile Wyobraź sobie, ze kompleksy nie maja zbyt wiele wspólnego ze stanem faktycznym, takżeten, schowaj szklaną kulę i daruj sobie te zemsty za wateczek sprzed 10 lat.
                        • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:08
                          Czepiasz się właściwie szczegółów. Tak, jest kusa, a może po prostu źle dobrana rozmiarem; zresztą fotki w ogóle są dziwnie lewe (na jednym zdjęciu marynarka ma po lewej podkrój prosty, na drugim już kolisty) - ale chodzi o generalną ideę.

Tu jest marynarka z Okaidi dla chłopca
                          www.okaidi.pl/trykotowa-marynarka-granatowy-122235
                          Nie jest trykotowa jak w linku, bawełna z poliestrem w tych proporcjach to dresówka. Lepiej leży/wygląda?

Masz dziecko w płatnej szkole prywatnej i jedziesz po innych - czekam, aż zaproponujesz im zakup ubrania dla dziecka na Mokotowskiej, niech najlepiej lecą prosto jak w pysk strzelił do Burberry et alias na pl. Trzech Krzyży.
                          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:14
                            O czym Ty mówisz? Wkleilam niżej link do butów i koszuli / można takie dostać na wyprzach w Zarze/HM/Reserved czy innych sieciówkach. Niestety, dzieci kosztują i naprawdę rodzic nie zbiednieje, jesli kupi jedna koszule rocznie, która dziecko zalozy wielokrotnie w ciagu tego roku (rozpoczęcie/zakończenie/akademie).
                            Rozumiem, ze 40 zł za koszule i 40 zł za spodnie to juz Mokotowska Street?

I nie widzisz różnicy miedzy marynarka wklejona przez siebie a marynarka ze startera?
                            • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:18
                              Ja widzę różnicę - ale też to ja, a nie ty, wkleiłam stosowną, alternatywną propozycję.
                              Ty tylko krytykujesz i wklejasz linki koszuli i spodni, a nie odzieży wierzchniej.
                              Daj jeszcze link do paska. Jak się dziecko nim owinie, najlepiej przy samej szyi, to od razu zrobi mu się cieplej.
                              • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:26
                                Masz, pierwsza lepsza, 80% bawełna, 20% len. 150 zł. Na wyprz za polowe.

www2.hm.com/pl_pl/productpage.0754138002.html

Pasek jest u nich za 4 dyszki, wpisz sobie - jest jeden.

Napisałam jasno - marynarka do stroju galowego jest zbędna, ale jesli ktoś musi, to prosze wyżej. To nie rocket science tylko pierwsza lepsza sieciówka.
                                • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:30
                                  Na podszewce poliestrowej, ale zawsze coś.
                                  Może następnym razem wypadałoby od tego zacząć zamiast jechać po ludziach?
                                  • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:33
                                    Myślisz, ze autorka nie zna HM/reserved/zary? Na pewno. 😄 Po prostu w tych sklepach nie ma eleganckich, dresowych marynarek - ot co.
                                    • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:47
                                      I dlatego powklejałaś linki do koszul z Zary, choć rzecz rozbija się o marynarkę...

Elegancję reserved pominę milczeniem.
                                      • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:49
                                        Bo wg mnie to jest strój galowy, marynarka dla pierwszaka jest zbędna. Do szkoły moze iść w kurtce jesli tak zimno a potem rozebrać sie do koszuli.
                                        • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:56
                                          W szkole też bywa zimno.
                                          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:02
                                            Dobrze, ze te wszystkie dzieci wracające w marcu bez kurtek o tym nie wiedza. big_grin Oczywiście wtedy, gdy wracają bez rodziców - bo z rodzicami, to wiadomo wink

No to jesli zimno, to można kupić kardigan/sweter/marynarkę w odpowiednim kolorze i kroju (tak, tak, uprzedzając / w Zarze są co rok, bawełniane proste swetry, bezowe, granatowe, ecru) i założyć. Ew. kupić na olx, tam jest tego zatrzęsienie.
                                            • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:13
                                              Może te wasze wracają bez kurtek, bo się zgrzały w mundurkach?
                                              A tak, był chyba taki dzień w marcu, wszystkie pierwszego ciepłego dnia się rozebrały, a potem 3/4 klasy wymiotło.
                                              Pokazałam co bym chętnie kupiła, a co moje dziecko nosi nie powiem, nie zamierzam dłużej wstrząsać posadami twojego świata.
                                              • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:16
                                                Mundurek to nazwa ujednoliconego ubrania - dla koszulki polo i chinosow. smile)) Mega grzeje. 🤪 Można nosić kardigan/bluzę ale nie trzeba, moj nosi tylko jadąc do szkoły (np. na rowerze, zatrzęsłam posadami twojego świata?wink).

To tak wszystkie zmarzły i tego nie czuły? 😄
                                              • mia_mia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:38
                                                W wielu szkołach są stroje szkolne, to może być szkolny tshirt i bluza, mój syn taki zestaw nosi najczęściej, wiele osób na to mówi mundurek, chociaż akurat z mundurkiem niewiele to ma wspólnego. Zwykły strój tylko z logo szkoły, czasem łapie coś z niego i weekend jak mu się nawinie. Całkiem wygodne rozwiązanie od razu wiadomo czy wchodzące na teren szkoły dziecko to uczeń, tak samo na ulicy widać kto swój.
                                                • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:40
                                                  No ma, bo mundurek to ujednolicony strój. I akurat na galowo maja krawaty, kamizelki/kardigany, odpowiednie koszule i spodnie.
                • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:33
                  Koszula: www.zara.com/pl/pl/koszula-z-tkaniny-strukturalnej-p06887665.html?v1=232600306&v2=2190344

Spodnie: www.zara.com/pl/pl/spodnie-chinosy-z-kolekcji-basic-p09959670.html?v1=223549624&v2=2190451

Buty: www.zara.com/pl/pl/kids--skorzane-buty-typu-blucher-p14517030.html?v1=232492126&v2=

https://www.zara.com/pl/pl/kids--mokasyny-skorzane-p14503130.html?v1=222762150&v2=2190652

Ja bym kupiła jeszcze skórzany, brązowy pasek.

• danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:12
                    Kupujesz dziecku obuwie w Zarze?
                    Równie wygodne jak VN? Albo chociaż Geox?
                    Dla dziecka pytam?
                    • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:16
                      A czemu miałabym nie kupować w Zarze? Kupuje także w lumpeksach. I w VN. Geoxy tez ma (aż za stówkę, z tego co pamietam) - to chyba taniej niż w HM?
                      • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:22
                        Pytam o wygodę. Dla dziecka pytam. Ono wygodę ceni ponad wszystko.
                        Cóż, zasadniczo obuwie dla siebie i dziecka kupuję od marek obuwniczych. Sportowych też, ale to inna kategoria myślenia o obuwiu niż w przypadku sieciówek fast fashion.
                        • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:28
                          Wszystkie dzieci cenią wygodę dlatego moje dziecko nosi ubrania od Sasa do Lasa, obuwie podobnie.
                          Akurat w Zarze maja świetne mokasyny i skórzane sandały. Od 10 lat tam je kupuję.
                    • mia_mia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:29
                      Ja kupuję, od małego głównie takie bardziej wyjściowe buty i nigdy nie narzekał, mokasyny miał stamtąd od najmniejszych jak jeszcze jeździł w wózku przez wszystkie rozmiary, często kupowałam na wyprzedażach, po bardzo atrakcyjnych cenach, teraz widzę, że identyczne wprowadził Reseved, trochę tańsze.
                      Kilka par sztybletów, ale też i jakieś jesienne takie na co dzień się zdarzały.
                      • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:40
                        Ok. Małemu dziecku kupowałam jedynie obuwie dziecięcych marek obuwniczych, szkolnemu próbowałam kupować coś w H&M czy Smyk. Porażka, poza jedną parą nienoszone puszczałam dalej. Za to od chwili gdy dziecko założyło pewien model Geoxa właściwie od wiosny do jesieni nie chce założyć nic innego, dobrze że chociaż ma granatowe... Zarę pewnie przymierzyłam sama parę razy w życiu i odpuściłam. Może dla dzieci mają nieco wyższy standard? Z ciekawości zajrzę.
                        • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:47
                          Innych niż mokasyny i sandały nie kupowałam, ale widziałam, ze współpracują np. Z Clarksem (Chelsea i Oxford boots)Niestety moj syn juz czegoś takiego nie zalozy, to nie te czasy, gdy był mały i chodził w tym, co mu kupiłam.
                          Świetne buty dla dzieci robi Timberland (sztyblety i sandały).
                          Wyrosłam z tych typowo obuwniczych, a konkretnie z Ecco, gdy buty za 5 stow po 3 wyjściach wyglądały jakby używał je pułk wojska (a ja o buty dbam, impregnuje itp.) i jeszvze nie chcieli uznać reklamacji. A wczesniej zimowe, wiosenne i sportowe sandały kupowałam wlasnie u nich. Kiedyś Emelki (teraz to pierwsze buty mojej młodej i Naturino / za grosze w tk maxx).
                          Geoxy nosi takie fajne, „skarpetowe”, juz z trzeci rok. Kupuje 2-3 pary, bo on jest w ciągłym ruchu i po prostu je niszczy. Zawsze na Limango, zawsze za cos koło stówki. smile
                          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:53
                            Takie: https://sneakerpeeker.pl/pol_pl_Sneakersy-dzieciece-szare-GEOX-J-Aril-G-A-25179_1.jpg

Kosztują pewnie mniej niż jakieś „kapcie”. smile
                        • mia_mia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:54
                          Mojemu jest mniej więcej wszystko jedno jakie ma buty, a zwłaszcza z jakiej firmy, jak się wpasuje to nosi i nawet nie zauważa kiedy wyrósł😉
                • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 09:58
                  Phi, bez odzieży wierzchniej stylówa się nie liczy (vide wątek o trenczach na weselu). Szkoła to nie czerwony dywan, bywa w niej zimno przez dłuższy czas.
                  • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:03
                    To są sweterki i odpowiednie marynarki. smile Wszystko jest lepsze niż dresowa, za krótka marynarka. tongue_out
                    • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:10
                      Bez linku się nie liczy tongue_out
                      • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:17
                        Wejdz sobie na stronę Zary/HM/Reserved - jest tam tego do wypęlu. Moge marnować czas ale bez przesady.
                        • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:28
                          Mnie niepotrzebne. Ale naprodukowałaś się krytycznych uwag, zanim uczynić tę jedną - poszukaj w..., znajdziesz lepsze.
                          Przy czym ja specjalnie weszłam w Okaidi, bo czułam, że prędzej znajdę tam to, czego szuka autorka. Ty ją skrytykowałaś za faszyn from raszyn, a teraz odsyłasz do reserved. Uhm. Do wypęku czyli wszystkiego 7 sztuk marynarek dla chłopca od 5. roku życia w cenie 150-170, jak jeden mąż poliester z wiskozą.
                          • thank_you Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:30
                            No patrz, a weszłam na stronę HM i tam 80% bawełny z 20% lnu za 150 zł, gdzie maja regularnie -20% a w czerwcu bedzie -50%.
                            I tak, lepiej zeby dziecko nie miało marynarki niż udawało, ze dres jest elegancki.
                          • mia_mia Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:48
                            Dla dzieci nie robią marynarek z jedwabiu, tzn. pewnie robią, ale nie kupisz ich na każdym rogu. To raczej rzeczy, które większość dzieci nosi rzadko i skład jest mniej istotny, poza tym to ubrania, które po jednym dziecku wyglądają jak nowe, więc można je łatwo sprzedać, zawsze też na wyprzedażach jest duży wybór.
                            Akurat teraz mój syn marynarki nie posiada, ale miewał i ważne jest, żeby coś elastycznego było w składzie.
          • 35wcieniu Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:30
            Widać autorce się tak podoba. Mi zresztą też. Po co tworzyć zamordyzmy?

Czy podoba to jedno, druga rzecz że "zwykłe" marynarki trudnej dobrać przy małym i na dodatek ciągle rosnącym dziecku. Pomijam już wygodę. Pewnie stąd popularność takich z miękkich materiałów albo swetrów w podobnej roli.
    • conena Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:27
      ej, ta marynarka jest za mała, rękawy są przykrótkie. ale bardziej mnie denerwuje w niej to, że na pierwszym zdjęciu jedna poła jest wykończona półokrągło a druga kwadratowo. na drugim zdjęciu obie poły są zaokrąglone.
      jakiś fejk.
      • 35wcieniu Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:31
        Nope. Na drugim jest tak samo tylko w drugą stronę. Zdjęcie odwrócone.
        • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:42
          To nie zdjęcie odwrócone, a marynarka. Spójrz na guziki. Albo to samo dziecko w innym modelu. Ki diabeł?
          • 35wcieniu Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:54
            Może szyją jak im wyjdzie xD
            • danaide2.0 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 10:59
              Losowe szycie, losowa focia, losowa wysyłka.
        • conena Re: Tematy szkolne 10.05.23, 13:18
          35wcieniu napisał(a):

> Nope. Na drugim jest tak samo tylko w drugą stronę. Zdjęcie odwrócone.
          >

faktycznie.
    • kachaa17 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 11:49
      Syn w maju zaczyna szkołę?
    • kura17 Re: Tematy szkolne 10.05.23, 12:26
      zawsze czytam takie watki z upodobaniem i jestem szczesliwa, ze w Niemczech (a przynajmniej w moim landzie) nie ma pojecia "stroj galowy do szkoly" (nie-prywatnej), nie ma uroczystych zakonczen roku, a uroczyste rozpoczecie jest tylko raz na szkole (nie na rok).
      • nammkha Re: Tematy szkolne 10.05.23, 15:28
        I nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę... Dla mnie ten cały cyrk okołoszkolny jest słaby. No ale cóż, jeszcze nie raz będę wkurzona na polską szkołę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka