Dodaj do ulubionych

Refluks, alergia - majowe smuteczki

30.05.23, 19:19
Nowy nick, bo po zmianie telefonu zapomniałam hasła. Ale też nie jestem nikim szczególnym na forum smile chciałam się Was poradzić, bo Wy wiecie wszystko.
Pisałam jakiś czas temu, że dopadl mnie refluks. Po półtora miesiąca wiem już, że szkodzi mi cukier, twaróg, czekolada i truskawki. Odstawiłam to wszystko, jest w porządku, ale po np. po naleśniku z dżemem cierpię do południa. W związku z powyższym przez 1,5 miesiąca schudłam 5 kilogramów (z 69 na 64). Chciałabym te wagę utrzymać. Czuje się dobrze, nawet lepiej (nie podjadam wieczorem czekoladek). Ale gdzieś z tyłu głowy zastanawiam się, że to nie za szybkie tempo?
Drugi mój problem zdrowotny to ewidentną alergia na COŚ. Jeszcze nie badałam się, ale może podpowiedzcie, czy z krwi można zrobić wszystkie testy? Od czego zacząć? Chcialabym wiwdziec, na co mam uczulenie, a nje doraznie się karmic lekami. Od początku kwietnia kicham i prycham. Woda leci z nosa ciurkiem, jak tylko nie wezmę Tabletki. Z tym zawiązane sińce pod oczami. Zawsze je miałam, nawet jako młoda dziewczyna, moja skóra jest tam po prostu bardzo cienka, potrafię się skaleczyć paznokciem. Teraz jednak jest to jeszcze bardziej widoczne, oczy też swędzą, czasem lecą łzy. Jest na to jakiś sposób? Na sińce?
Mam jeszcze problem z córkami, 11 i 13 latka, ale to juz temat na oddzielny wątek smile
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 30.05.23, 21:48
      Może są tu alergiczki? smile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 30.05.23, 23:25
      Testy skórne zrób pokarmowe i wziewne.
      Na testy z krwi szkoda kasy: drogo, a prawdopodobieństwo, że coś wyjdzie znacznie mniejsze niż w testach skórnych. Jeśli koniecznie chcesz z krwi, to najpierw zrób badanie krwi IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym. Testy z krwi jest sens robić, jeśli IgE całkowite wyjdzie bardzo wysokie. Jeśli tylko nieznacznie ponad normę, to z testów z krwi nic nie wyjdzie.

Skoro szkodzą ci truskawki i kichasz w kwietniu, to na bank masz uczulenie na pyłki brzozy i innych drzew brzozowatych, a co za tym idzie alergie pokarmowe krzyżowe na wiele warzyw i owoców, w tym na truskawki, stąd refluks. Czekolada może ci szkodzić tylko mleczna, bo zapewne, jak większość alergików, masz uczulenie na mleko krowie. Spróbuj zjeść czekoladę bez mleka, może będzie ok, pod warunkiem, że nie masz uczulenia na kakao. Jeśli woda z nosa nadal ci jeszcze leci, to albo jesz cały czas coś bardzo uczulającego, albo masz też uczulenie na pyłki sosny i traw.
      • eva_evka Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 00:12
        Czy katar I kichanie może powodować coś, co jem? Myślałam, że te objawy są zarezerwowane dla alergii wziewnych.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 09:28
          Nie, nie są, może być katar, kichanie, łzawienie oczu od jedzenia.
      • bajgla Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 11:07
        Kakao jest wysokohistaminowe, więc może zwiększać objawy alergii na inne rzeczy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 30.05.23, 23:29
      Żeby sińce się zmniejszyły, musiałabyś przestać jeść wszystkie alergeny, pod warunkiem, że sińce to wyłącznie skutek alergii.
    • ga-ti Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 30.05.23, 23:35
      Zrób testy skórne, ładnie pokazują różne alergeny. Świąd oczu, łzawienie, lejący katar, wygląda na alergie wziewne, teraz w kółko coś pyli, warto zdiagnozować co Ci nie pasuje. A jeśli dodatkowo masz rewelacje z układu pokarmowego to może dochodzi alergia krzyżowa, czyli jesteś uczulona na coś, co zjadasz ale tylko wtedy gdy w tym czasie coś tam pyli. Dlatego też trudno znaleźć alergen z jedzenia, bo raz uczula, raz nie.

Zazdroszczę niepodjadania wieczorem czekoladek wink
    • figa_z_makiem99 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 10:59
      Testy molekularne z krwi, są drogie ale warto.
      • figa_z_makiem99 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 11:19
        Może masz alergię na chemię w jedzeniu tak jak ja, konserwanty, barwniki, aromaty i inne. Warzywa i owoce mogę tylko sezonowe. Testy molekularne wykluczą inne alergie. U mnie dochodzi hashimoto i cieknące jelito. Po nabiale mam bóle brzucha, mogę jeść tylko tłusty twaróg z jednej firmy. Są powidła śliwkowe bez chemii chyba Dawtony. Nie mam przeciwciał na gluten a męczę się z powikłaniami neurologicznymi po glutenie, miałam obrzęki, zaparcia i dopiero kiedy nie mogłam niczego w siebie wmusić, organizm niczego nie tolerował, schudłam do 47 kg, znalazłam lekarza, który postawił właściwą diagnozę. Wielu ludzi ma podobne problemy, to skutki syfu, który dodają do jedzenia. Zrób testy i spróbuj z dietą eliminacyjną.
        • figa_z_makiem99 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 13:48
          I od 5 lat funkcjonuję przez cały czas na lekach na alergię, dzięki nim mogę jeść. Telfexo 180 na receptę, inne są za słabe, biorę 3 tabletki na dobę. Pójdź do alergologa, który pracuje też w klinice.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 21:25
        figa_z_makiem99 napisała:

> Testy molekularne z krwi, są drogie ale warto.

Nie warto. Nic nie wnoszą do diagnostyki alergii. To nadal tylko testy sprawdzające przeciwciała IgE, tak samo, jak zwykłe testy z krwi. Tyle, że zamiast wykryć ci, że jesteś uczulona na mleko, wykryje na które białka z mleka jesteś uczulona. Po co ci ta wiedza, skoro mleko i tak zawsze ma wszystkie białka w składzie?
    • princesswhitewolf Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 11:26
      >eszcze nie badałam się, ale może podpowiedzcie, czy z krwi można zrobić wszystkie testy?

idziesz do Alergologa ( nie wiem skad jestes ale w Poznaniu na przyklad jest swietne Centrum Alergologii na Boguslawskiego) i robia ci test naskorny. Dzgaja i robia kropelke krwi po nalozeniu alergenu. Ja zazwyczaj robie kilkanascie naraz testow platkowych.

Na cokolwiek masz alergie to sie bierze srodki przeciwalergiczne. Polecam do nosa Dymista a doustnie Clatra bo najmniej szkodzi. Ale to ci lekarz zapisze.

Tymczasem kup sobie Loratidine w aptece lub jak chcesz spac to Zyrtec
    • asiairma Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 14:03
      A ja się odniosę do tego "z tyłu głowy". Jeśli nie miałaś morfologii to zrób pełną z rozmazem. CRP, OB, może proteinogram, elektrolity - co tam lekarz zaleci. No i USG brzucha i prześwietlenie płuc (jak nie masz). Tak, żeby strach z tyłu głowy Cię opuścił smile
    • szafireczek Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 14:32
      Od alergii raczej się nie chudnie.
      Bardziej wskazany jest gastrolog. Takie chudnięcie może być objawem innych chorób układu pokarmowego. Lepiej się przebadać i temu poświęciłabym więcej uwagi.

Na alergię są leki doraźne - są bardzo różne - w zależności od substancji czynnej, mechanizmów działania i rodzajów terapii.
      Leki II i kolejnych generacji przesiwhistaminowe nie mają znaczących skutków ubocznych (miały te I generacji). Glikortykosteroidy już tak, ale też i wielopoziomowe silne działanie przeciwzapalne. Jakieś kromony do oczu - ja stosuję Polcrom, może być też antyhistaminowy Zabak.
      • eva_evka Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 17:35
        szafireczek napisała:

> Od alergii raczej się nie chudnie.
        > Bardziej wskazany jest gastrolog. Takie chudnięcie może być objawem innych chor
        > ób układu pokarmowego. Lepiej się przebadać i temu poświęciłabym więcej uwagi.
        >

Przed tym incydentem odżywiałam się słabo. Wieczorem jadłam nawet o 23.00. Codziennie ciasto i czekoladki. 3 kawy z mlekiem. Napoje gazowane, sporo coli. Po incydencie jem zupełnie inaczej. Ostarni posiłek to 19.00. Oczywiście żadnych cukrów, napojów gazowanych, słodkich napojów, mleka i śmietanki do kawki. Moja prawidłowa waga wg dietetyka to 60 kg . Zatem zapas był spory.
    • abidja Re: Refluks, alergia - majowe smuteczki 31.05.23, 22:31
      Zrob testy.
      Mi przy nasileniu wiosennym pomaga woda z czarnym mielonym pieprzem. Pije 1-2 dziennie.
      Nie wiem jak przy twoim refluksie to zadziala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka