Dodaj do ulubionych

Wyjazd z dzieckiem za granice

09.06.23, 00:42
Lecę z dziubusiem na wakacje - sama organizowałam.
Czy zgodę męża wystarczy jak mam po angielsku i czy notariusz mi poswiadczy podpisy na takiej nie po polsku czy po polsku i tlumacz przysięgly?
Zastrzelilo mnie to, bo z dziubusiem sama lecę nie pierwszy raz ale poprzednie razy byly z biurem turystycznym, nie liczę już wyjazdów samochodem - nigdy mi przez myśl nie przeszlo, żeby mąż zgodę podpisywał.
Koleżanka mnie uświadomiła, poczytałam i okazuje się że złamałam prawo juz kilka razy ;P

Obserwuj wątek
    • zielonazaba9999 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 00:59
      Zgodę napisałam po polsku i po angielsku (babcia zabiera dziecko do Chorwacji) Notariusz nie miała nic przeciwko. Natomiast klauzula od notariusz jest tylko po polsku. Zdecydowałyśmy się z babcią nie tłumaczyć u przysięgłego.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 01:51
        Dzięki.
    • ichi51e Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 08:42
      prawa nie zlamalas bo POLSKIE prawo nic takiego nie wymaga. U nas po to oboje roadzice wystepuja o paszport wiec zaklada sie ze dysponuja nim zgodnie. sytuacja zmienia się jeśli jedziesz do kraju które takiej zgody wymaga - przeważnie jednak wymaga od swoich obywateli których rzecz dotyczy nie od wszystkich jak leci. Trzeba sprawdzać po konkretnych krajach
      • kubek0802 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 08:51
        Wielokrotnie wyjeżdżaliśmy z synem na zmiany. Nigdy nie brałam żadnych zgód od współmałżonka.
        • hugo43 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 13:15
          Moja corke(9 lat)pierwszycraz na kontroli paszportowej przepytano na boku(gdzie jedzie,,z kim,jak mama ma na imię).za nami pewnie ze 100 podróży dzieci z jednym rodzicem. Dzieci maja dwa obywatelstwa .chyba lepiej przy podróży jednego rodzica mieć paszporty dzieci (do nich zgoda obojga rodziców jest potrzebna)
    • szarmszejk123 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 09:24
      Gdzie lecicie, że musicie mieć zgodę?
      • dwa_kubki_herbaty Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 09:29
        Nie wiem czy muszę, pisze ze pi polsce mogę latać, bo do wyrobienia dokumentu jest i tak drugi rodzic potrzebny.
        Lecimy do kraju UE na dowodach - Włochy.
        • alpepe Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 09:54
          Mój były mąż latał z córkami i do Chin i do innych krajów, nigdy żadnej zgody nie pisałam. Raz się go spytano, czy matka dziecka wie, dokąd lecą. Ale nikt się ze mną nie kontaktował i nie pytał.
        • ayelen40 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 10:30
          To nie potrzebujesz żadnej zgody.
    • trampki_w_kwiatki Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 10:24
      Do Czarnogóry trzeba mieć zgodę notarialną tłumaczoną przez tłumacza przysięgłego na język angielski. Sprawdzali.
      Do Grecji musiałam mieć zgodę dwujęzyczną notarialną ale już nie tłumaczoną u przysięgłego. Sprawdź na stronach ministerstwa spraw zagranicznych, każdy kraj ma swoje wytyczne.
      • ayelen40 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 10:31
        Do Grecji? Znajomy ciągle lata z dziećmi bez eks, nikt nie pyta o nic.
        • trampki_w_kwiatki Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 14:05
          Nie pytają, ale na stronie MSZ i na rządowych greckich stronach jest informacja o konieczności posiadania takiego zestawu dokumentów. Więc można się naciąć.
      • koronka2012 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 20:07
        Bylam w Grecji wiele razy z córką (inne nazwiska) i nikt nie dociekał…
    • ayelen40 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 10:34
      Aż spojrzałam, co w przypadku wjazdu do USA (nigdy nie leciałam bez ojca córek) : zaleca się mieć taką zgodę po angielsku z danymi drugiego rodzica. W firmie zwykłej, żaden notariusz.
    • mayaalex Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 13:05
      W Unii nigdy mi sie nie zdarzylo, zeby ktokolwiek pytal mnie o dzieci i zgode ojca. W Turcji tez nie. USA to inna bajka zapewne.
      Jesli lecisz w ramach Schengen to w ogole kto mialby to kontrolowac?
    • taje Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 13:16
      Wiele razy latałam sama z dziećmi po Europie i do UK i nigdy nie musiałam okazywać zgody męża. Czasem mogą prosić o potwierdzenie, że się jest rodzicem, jeśli nazwisko dziecka jest inne niż matki (np akt urodzenia etc) ale z tego co wiem, to tyle.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 18:41
      Zawsze mam akt urodzenia, żeby było jasne ze jestem rodzicem i tyle mi do tej pory wystarcza w samotnych podróżach z dziećmi za granice. W UK zawsze na kontroli moje dzieci są pytane kim jestem dla nich. Zgodę notarialna na podróż organizowaliśmy tylko raz, jak dzieci jechał za granice sam z dziadkami bez rodziców
    • bergamotka77 Re: Wyjazd z dzieckiem za granice 09.06.23, 20:55
      Jeździłam za granicę sama z dziećmi albo sama z dziećmi i dziadkami. Nikt nigdy nie pytał o zgodę ojca dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka