11.06.23, 02:03
No i w końcu u nas w Hol w Noord Brabant inwazjauncertain Póki te małe bezdomne brązowe były, to ok, do wyzbierania i utylizacji, ale teraz pojawiły się te z Wysp rozmiaru palca wskazującego. zaczynam sie poddawać bo rujnują ogród totalnie szybciej, niż przeciwdziałamy. Wiedziałam, że to do nas dojdzie, bo w tym roku mszyca czarna, mszyca szara,te ślimaki brązowe, winniczki, mączlik, mączniak i osa azjatycka i śmietka, ale to można zwalczać, taki ch.y rok i tyle.
Aha dla przestrogi, nie było nas tydzień w chacie i pod zadaszeniem, na tarasie leżaly poduszki na fotelach i osa zaczęła wić gniazdo, pod poduszką, przy oparciu fotela!, już kokon mały był. i uwaga! Wytrzepałam poduszki itp i wracała, trzeba ubić bo jest agresywna , ja ją rozumiem, matka ale osom mówie stanowcze nie, bo to pasożyt jest zwykły
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Slimaki 11.06.23, 08:22
      Nie znacie tam fosforanu żelaza?
      • alfa36 Re: Slimaki 11.06.23, 08:36
        Wyczytałam gdzieś,, że te ślimaki w skorupach zjadają te bezdomne. Prawda to?
        • princesswhitewolf Re: Slimaki 11.06.23, 08:40
          Nie wiem ale ja stosuje pellets z welny owczej i skorupki jaj.

Nemaslug dziala ale ike twgo by trzeba kupic i to nie jest wtedy biologiczne gospodarstwo
        • alicia033 Re: Slimaki 11.06.23, 08:53
          alfa36 napisała:

> Wyczytałam gdzieś,, że te ślimaki w skorupach zjadają te bezdomne. Prawda to?
          >

Ślimaki ogólnie są kanibalami ale to nijak nie rozwiązuje ich problemu.
      • princesswhitewolf Re: Slimaki 11.06.23, 08:37
        Toksyczny
        • alicia033 Re: Slimaki 11.06.23, 08:52
          princesswhitewolf napisała:

> Toksyczny

jak zwykle pudło, tarocistko.
          • princesswhitewolf Re: Slimaki 11.06.23, 14:53
            Astrolozko jak zwykle pudlo z twojej strony. Nadmiar jest bardzo szkodliwy. A nie po to sie uprawia w przydomowym ogrodzie by walic chemie
    • premeda Re: Slimaki 11.06.23, 09:00
      Z padalcami się trzeba zaprzyjaźnić. Tylko nie nie wiem jak 🤷‍♀️
    • borsuczyca.klusek Re: Slimaki 11.06.23, 10:03
      Ej, ale co chcesz od winniczków? Mają przecież takie poczciwe pyski 🙄

• turbinkamalinka Re: Slimaki 11.06.23, 10:13
        Winniczki są fajne smile. W mojej wsi za plagę winniczków odpowiada matka gościa od którego wynajmujemy dom smile Ze 30 lat temu przywiozła winniczki i miała zamiar je hodować. Pech chiał, że slimaki chyba nie chciały być hodowane i się rozlazły po całej wsi. Kobieta ta nie żyje już jakieś 15-20 lat, a winniczki mają się świetnie tongue_out jak ostatnio padało i wylazły to 50 sztuk (liczyłam) wyniosłam na nieużytki z naszego trawnika. Żebym ja jeszcze miała ten trawnik miała duży, ale ja mam tylko z 50m trawy
        • nika_1985 Re: Slimaki 11.06.23, 10:29
          Zjadły mi ogórki przedwczoraj ślimaki.. same łodygi zostały. A ogórki były takie piękne!! Miały potencjał a teraz nic nie zostało
      • taniarada Re: Slimaki 11.06.23, 10:37
        To nie o te chodzi .O te małe gady w skorupkach .Tak jak napisała Alicja .Dobry środek na nie .
        • nika_1985 Re: Slimaki 11.06.23, 10:46
          Wiem, w skorupkach są fajne..ale ślimak i tak zjadł ogórkisad
          • turbinkamalinka Re: Slimaki 11.06.23, 11:10
            nika_1985 napisała:

> Wiem, w skorupkach są fajne..ale ślimak i tak zjadł ogórkisad

Fajne czy nie, nie zmienia to faktu, że żrą to samo co te bez skorupy smile Dlatego niech sobie żyją ale jednak je wynoszę z dala ode mnie.
            • smoczy_plomien Re: Slimaki 11.06.23, 16:21
              A właśnie może niekoniecznie, bo ja czytałam, że te skorupkowe żywią się tylko martwymi częściami roślin, a żywe jedzą wyłącznie, gdy nie mają nic innego, czyli jest zbyt wysprzątany ogród. I faktycznie nie przypominam sobie, żebym przyłapała winniczka na gorącym uczynku. Natomiast te bezskorupne łajdaki zżerają wszystko jak leci, na pohybel im!
      • noi_noi Re: Slimaki 11.06.23, 17:44
        Winniczki są przesiedlane, bo to powolny żarłok i pięknie wygląda, ale te bez domu szarobure to chce dzichad, bo z waszych wpisow z Wysp, wiem co mogą zdziałac - wielką hostę mi juz zeżarly w nocy obrzydliwe, a mój mąż dobra dusza, może je jak winniczki, jp musiałm wytłumaczyć, że to trzeba poprostu zabić i tyle. To w ogóle ch rok dla hol, jest natężenie skaczących pająków, one skaczą naprawde, mszyca szara, mszyca czarna, mączlik, mączniak, komarów pełno i te osy azjatyckie z długimi nogamiuncertain 5 dni mnie nie było i mały kokonik z dziurką pod poduszką zrobiony - całe szczeście że nikt na to nie usiadł, położył sie itp, no i jeszcze france przegonic, eh
        • borsuczyca.klusek Re: Slimaki 11.06.23, 17:49
          Bezdomniaki też mam, ale są dużo mniej fotogeniczne.
          • noi_noi Re: Slimaki 11.06.23, 18:13
            nie, to nie to, są grube obrzydliwe i normalny ślimak nie jest w stanie tyle zjeść! jutro zastosuje chemię na małe czarne mrówki, nie te normalne(bo też inwazja) i pulapke na te obrzydliwce wg mojego patentu.Btw jadą do mnie preparaty z pl, bo tu te wszystie proszki itp to sobie można o kant dupy rozbić pieprzoną ekologią.Coś jak w ten deseń, że maj dla owadów i ludzie życie potracili, bo nie pokoszone (mamy równoległe ze światłami trasy rowerowe, przepraszam, ale nie zrozumiecie jak tu nie przyjedziecie, bo to nie są ścieżki jak w pl)
    • berdebul Re: Slimaki 11.06.23, 12:11
      Skorupkowe slimaki wyzbieraj i sypnij fosforanem żelaza. Nie zabijesz jeży, ptaków itd, a bezskorupkowe umrą.
    • livia.kalina Re: Slimaki 11.06.23, 17:48
      Mam kilka winniczków, tych nagich w tym roku nie uświadczyłeś póki co wcale, może dlatego ze mam więcej jeżyna ogrodzie niż zwykle a one je chrupią (tak dosłownie).
      • livia.kalina Re: Slimaki 11.06.23, 17:49
        Nie „jeżyna” a jeży!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka