Dodaj do ulubionych

Czy PiS kocha Koreę?

14.06.23, 08:56
Już wiele razy słyszałam że polska i Korea to bratnie państwa i wiele nas łączy. Trochę dziwne zważywszy geografię. ..

Ematka kocha się w koreańskich serialach, koreańskiej kuchni, koreańskich kosmetykach, koreańskich vlogach.

Ale jest coś jeszcze co polscy politycy lubią w Korei. Koreański przyrost naturalny. Dwa razy gorszy niż w Polsce. Jest po prostu katastrofalny. Rząd próbował ratować dając ichniejsze 500+ i inne becikowe. Tak zadziałało że przeciętna Koreanka ma dziś mniej niż jedno dziecko.. kilkadziesiąt lat temu bieda aż piszczało, przeciętna Koreanka rodziła 6 dzieci. Dziś kraj staje się bogaty, a Koreańczycy są jednym z najlepiej wykształconych narodów świata.

Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 09:12
      Korea (ta południowa) jest mentalnie dość zbliżona do Polski. Nie pod względem kultury zapierdolu, jaką odziedziczyli po Japończykach, ale pod względem olbrzymiej korupcji (dlatego Błaszczaki et consortes tak chętnie wskoczyli w dil z nimi), powiązania władz z religiantyzmem narodowym, czy też słabo przykrytej płaszczykiem postępu mentalnej zaściankowości chłopskiej, która tę polską bije na głowę.
      • jahelena Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 09:33
        "Kultura zapierdolu" to akurat cecha całej Azji Wschodniej.
        • feel_good_inc Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 09:45
          Poniekąd, ale akurat w gorszej Korei wyraźnie widać wpływy najeźdźcy.
      • princesswhitewolf Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:10
        >powiązania władz z religiantyzmem narodowym,

? 60 proc koreanczykow deklaruje brak religii wyznawanej. Pozostale 40 procent to mieszanka roznych.

> czy też słabo przykrytej płaszczykiem postępu mentalnej zaściankowości chłopskiej,

A przykłady?
        • feel_good_inc Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:57
          princesswhitewolf napisała:
          > >powiązania władz z religiantyzmem narodowym,
          >
          > ? 60 proc koreanczykow deklaruje brak religii wyznawanej. Pozostale 40 procent
          > to mieszanka roznych.

W każdej ichniej aferze związanej ze sferami władzy jest zawsze na prominentnym miejscy księżulek albo guru jakiejś sekty.

> > czy też słabo przykrytej płaszczykiem postępu mentalnej zaściankowości ch
          > łopskiej,
          >
          > A przykłady?

Korea Południowa jest strasznie zacofana mentalnie, dużo bardziej niż nawet Polska czy Najlepsza Korea. I o ile w Polsce wiąże się to z uwikłaniem w obrzędowy katolicyzm, to w Korei przekłada się to na sztywność norm społecznych i stąd wynika m.in. tak niska dzietność. Nie chodzi o to, że kobiety się wyemancypowały, tylko o to, że mentalnie nie ogarniają, że kobieta może mieć dzieci i chodzić do pracy, albo że mógłby z nimi siedzieć w domu ojciec. A panna z dziećmi czy związek nieformalny powoduje u Koreańczyka błąd dzielenia przez zero.
          • princesswhitewolf Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 00:52
            >W każdej ichniej aferze związanej ze sferami władzy jest zawsze na prominentnym miejscy księżulek albo guru jakiejś sekty.

Powtorze: tam nie ma dominujacej religii. Afery moze sa z udzialem tego czy innego kaplana tej czy innej religii ( jak wszedzie).ale pojecie " religiantyzmu narodowego" to pomylka bo tam nie ma dominujacej religii.
            Sorry ale fantazjujesz w tym temacie.

>tylko o to, że mentalnie nie ogarniają, że kobieta może mieć dzieci i chodzić do pracy

Polece ci kanal Pierogi z Kimchi. tam jak najbardziej kobiety pracuja

• feel_good_inc Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 01:16
              > Powtorze: tam nie ma dominujacej religii. Afery moze sa z udzialem tego czy inn
              > ego kaplana tej czy innej religii ( jak wszedzie).ale pojecie " religiantyzmu n
              > arodowego" to pomylka bo tam nie ma dominujacej religii.
              > Sorry ale fantazjujesz w tym temacie.

Masz rację, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o silne związki skorumpowanych polityków ze skorumpowanymi przedstawicielami religii, podobnie jak u nas.

> >tylko o to, że mentalnie nie ogarniają, że kobieta może mieć dzieci i chod
              > zić do pracy
              >
              > Polece ci kanal Pierogi z Kimchi. tam jak najbardziej kobiety pracuja

A tu z kolei ty nie zrozumiałaś. Chodziło mi o to, że kobieta ma generalnie wybór albo iść do pracy, albo siedzieć w domu i zajmować się dziećmi.
      • matacznik Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:39
        feel_good_inc napisał:

> Korea (ta południowa) jest mentalnie dość zbliżona do Polski.
        >
        Duże podobieństwo w trzech wymiarach na sześć:
        Hofstede Insights: Poland vs South Korea
        Czyli jakby na dwoje babka wróżyła.
        • princesswhitewolf Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:49
          A wiesz ze to jest bardzo interwsujacy link?

Zrobilam dla UK vs Polska. Myslalam ze bedzie stereotypowe pierdu pierdu ze UK to hierarchiczne panstwo. Ale skad. Bardzo trafnie opisali ze nie i ze to bylo cos historycznego a aktualnie juz jest inne myslenie
          • matacznik Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:05

> A wiesz ze to jest bardzo interwsujacy link?
            >
            Wiem, na Hofstede zjadłem zęby, czytałem jak jeszcze były tylko cztery wymiary i papierowa książka, a nie porównania online.
            • princesswhitewolf Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 00:52
              Znaja sie na temacie na pewno
        • kurt.wallander Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:38
          Ale jakim cudem wyszło im, że Polska jest bardziej hierarchicznym krajem niż Korea?
          • kurt.wallander Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:41
            A to, mam wrażenie, nijak się ma do rzeczywistości koreańskiej: "South Korea scores 39 on this dimension and is thus considered a Feminine society. In Feminine countries the focus is on “working in order to live”, managers strive for consensus, people value equality, solidarity and quality in their working lives. Conflicts are resolved by compromise and negotiation. Incentives such as free time and flexibility are favoured. Focus is on well-being, status is not shown. An effective manager is a supportive one, and decision making is achieved through involvement."
            • alexa0011 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:43
              Zabawnesmilesmilesmile
          • matacznik Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 12:10
            kurt.wallander napisała:

> Ale jakim cudem wyszło im, że Polska jest bardziej hierarchicznym krajem
            > niż Korea?
            >
            Badania ankietowe. Każdy z wymiarów to wypadkowa części pytań.
            Koreę znam tylko z seriali (ze dwóch), ale też się dziwię.
            • kurt.wallander Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 12:16
              To chyba cos nie tak z tymi badaniami, albo ludzie w nich na potęgę kłamali. Koreę znam oczywiście z seriali (one są naprawdę dobrym źródłem wiedzy społeczno-obyczajowej, wbrew pozorom), ale i książek (i powieści, i literatury faktu), wypowiedzi osób mieszkających w Korei (Polek, i Koreańczyków), oraz innych źródeł (internetowych). I serio, jest to dużo bardziej hierarchiczne społeczeństwo niż polskie. Zastanawiające jest też, że w badaniach wyszedł bardzo niski poziom indywidualizmu w Korei (w przeciwieństwie do Polski, gdzie z kolei jest on bardzo wysoki), a to również kłóci się z akceptacją hierarchiczności.
              • matacznik Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 12:27
                kurt.wallander napisała:

> Zastanawiające jest też, że w badaniach wyszedł bardzo niski poziom
                > indywidualizmu w Korei (w przeciwieństwie do Polski, gdzie z kolei jest
                > on bardzo wysoki), a to również kłóci się z akceptacją hierarchiczności.
                >
                Te wymiary są tak skonstruowane, że w niewielkim stopniu korelują, nawet jeśli z opisu są podobne. Wysoki indywidualizm i niski dystans władzy opisane są podobnie. Kolektywizm (niski indywidualizm) i kobiecość opisane są podobnie. Ale z danych wychodzi, że jednak ścisłej zależności nie ma. To dość znane badanie, z długą historią, solidne. Nie widzimy jednak samych pytań. Kiedyś kusiło mnie, żeby na podstawie WVS (World Values Survey), gdzie znamy pytania, odtworzyć podobne wymiary, tym razem ze szczegółami, ale za leniwy jestem, zresztą pewnie bym poległ.
      • jowita771 Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 06:52
        Dodałabym do tego przywileje, jakie ma kasta uprzywilejowana, w starciu z którą zwykły obywatel nie ma najmniejszych szans na sprawiedliwość. U nas jeszcze się ludzie buntują, ale pisiorom się marzy, że nawet jak przejadą dziecko przechodzące na zielonym, to konsekwencji wielkich nie poniosą.
    • otia5 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 09:12
      PIS to chyba najchętniej na Północnej by się wzorował, jeśli coś ich łączy z Południową, to chyba głównie uwielbienie patriarchatu i konserwatywnych wartości. Na pewno nie rozwój gospodarczy.
    • heca7 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 09:42
      Nie wiem czemu i czy w ogóle PiS kocha Koreę ale Koreańczycy twierdzą, że mają podobne wspomnienia i doświadczenia historyczne do naszych. I rzeczywiście tak jest jak się trochę poczyta o tym co przeszli choćby pod okupacją japońską i jak Japończycy traktowali Koreańczyków. Co to znaczy- zważywszy na geografię? Kraje sąsiedzkie mogą mieć inną historię albo inne miejsce w tej samej historii suspicious
    • panna.nasturcja Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:00
      A gdzie konkretnie to slyszałaś?
      Bo ja jakoś tego nie słyszę chociaż, w przeciwieństwie do ciebie, mieszkam w Polsce.
      Na ematce koreańskie seriale lubi kilka osób, ale ty lubisz wyciągać wnioski z ….
      Tak konkretnie to co chciałaś przekazać swoim postem?
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:11
      Nie ma w tym nic dziwnego, im bardziej wykształceni ludzie, tym mniej dzieci mają, to norma, dlatego patologia się mnoży na potęgę, a inteligencja nie za bardzo.
      • heca7 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:03
        U nich kwestia spadającej dzietności jest bardziej skomplikowana.
      • melikles Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 12:34
        Osadnicy izraelscy są zwykle bardzo wykształceni, a piątka dzieci to norma, w często bywa więcej.
      • mari614 Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 02:14
        Elon Musk ma 9 dzieci.
        • tanebo001 Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 07:03
          Phi! Na jego miejscu miałbym 50...
    • princesswhitewolf Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:14
      >Już wiele razy słyszałam że polska i Korea to bratnie państwa i wiele nas łączy.

A ja slyszalam ze bratanki to jednak sa na Wegrzech. Slyszalam tez o Gruzji a takze Slowacji. Na pewno tez Wielka Brytania biorac pod uwage ze co 60 mieszkaniec UK to Polak haha...
      Z podobnych powodow pewno Niemcy

Takze wiec tego...
    • woman_in_love Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:22
      Polscy politycy kochaja lapowki a Korea lapowka stoi.

Co do kuchni to kimczi to sraka, a koreanskie seriale to patologia patriarchalna i rak, i powinny zostac zakazane.
    • alexa0011 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:27
      OJP, polscy pracownicy współpracujący z Koreańczykami lub zatrudnienie przez Koreańczyków na pewno potwierdziliby, że bratnie smile.. Na samo wspomnienie otrząsam się z przerażeniem.

Ale fakt, picie i korupcja-coś wspólnego jest.
      • woman_in_love Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 10:30
        I patriarchalne podejscie do zycia, gdzie baba zna swoje miejsce.
        • alexa0011 Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 11:17
          Poniekąd, ale u nich mimo wszystko jest gorzej.
      • jowita771 Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 06:59
        Fakt, mam kolegę od lat pracującego z Koreańczykami i bywającego tam często. Twierdzi, że są popierdoleni.
    • tapatik Re: Czy PiS kocha Koreę? 14.06.23, 22:34
      Kupujemy w Korei dość sporo broni. Krążą plotki, że kupujemy tę broń na kredyt, który dostaliśmy od Koreańczyków.
      Może to jest powód tej miłości?
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 07:09
      Korea i Polska to bratnie państwa ze względu na niefajne położenie polityczne, podobną historię i jest wiele innych podobieństw między nami w kwestiach zachowania społeczenstwa.
    • bulzemba Re: Czy PiS kocha Koreę? 15.06.23, 07:22
      Nie moza ja myślałam że to będzie o tej drugiej Koreii. Kult jednostki - jest. Obywatele wielbiący wodza... Jako żywo marzenie naszego krasnala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka