Dodaj do ulubionych

Szpitale i relikwie

15.06.23, 16:55
Nie miałem pojęcia że takie coś ma miejsce. Owszem w szpitalach widywałem kaplice szpitalne ale w sumie pomieszczenie jak pomieszczenie, nie korzystałem ale jak ktoś ma potrzebę to dlaczego by nie. Ale te relikwie to jakiś obłęd

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29868823,nie-tylko-w-nowym-targu-relikwie-swietych-sa-w-szpitalach-w.html#s=BoxOpImg1
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 17:06
      Agree. Tez mnie to zaskoczylo. W ostatnich latach wiekszosc moich wizyt w PL laczy sie z jakimis tam sprawami szpitalnymi roznych relatives - rooooooozne rzeczy juz w szpitalach widzialam, ktore powodowaly co najmniej uniesienie brwi wink ale relikwie? WTF??? W ogole jakakolwiek widoczna religijnosc szpitalna budzi moj sprzeciw. O ile stare, tradycyjne nazwy typu Mount Sinai (od 1923 roku) czy St. Michael Hospital (od 1892 roku) przyjmuje jako pamiatke historyczna, o tyle wspolczesne nadawanie imion/nazw typu Szpital im. JPII tez mi sie wybitnie nie podoba. Juz bym chyba wolala Szpital pod wezwaniem Filmowego Znachora wink Cheers.
      • lisciasty_pl Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 17:18
        Szpital imienia Znachora to by był oblegany przez ludzi z całego kraju, obsługa by dostała kociokwiku wink
      • mgla_jedwabna Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 17:43
        W Warszawie i okolicach mamy szpitale: św. Zofii, św. Anny, św. Rodziny, bł.ks.Popiełuszki, Przemienienia Pańskiego, Dzieciątka Jezus... O którymś zapomniałam?
        • bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 17:57
          A o ilez weselej lezaloby sie w Szpitalu im. Lisa Witalisa albo pod wezwaniem Nikodema Dyzmy. Who knows, moze i mniej krzywd by bylo, eh ... Life.
        • angazetka Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:10
          W szpitalu im. Popiełuszki aborcje się jednakowoż wykonuje.
          • bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:27
            Myslisz, ze za sprawa patrona? wink
            To be honest, ja jestem w ogole przeciwna obdarowywaniu czegokolwiek (ulic, szpitali, szkol ...) patronem - zdecydowanie wole numery a jak juz musi byc jakies imie, to ulica Leszczynska badz Szkolna sa jak najbardzej okay smile Ale wiem, ze jestem w mniejszosci big_grin Cheers.
            • angazetka Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:50
              > Myslisz, ze za sprawa patrona?

Raczej pomimo. Chodzi o to, że "święty" patron nie musi oznaczać kościółkowych zasad szpitala.
              • kk345 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 23:19
                >Raczej pomimo. Chodzi o to, że "święty" patron nie musi oznaczać kościółkowych zasad szpitala.

O to to. To często nazwy historyczne, przywrócone po PRLu.
        • memphis90 Re: Szpitale i relikwie 16.06.23, 19:26
          W Poznaniu był szpital im Pawlowa, to przemienili na Przemienienia Pańskiego 🤮🤮🤮
      • kk345 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 19:11
        >W ogole jakakolwiek widoczna religijnosc szpitalna budzi moj sprzeciw.
        Tak z ciekawości spojrzałam na mapę Kanady, w Toronto, widzę św. Michała, św.Regisa, św. Józefa, Armię zbawienia, Górę Synaj, Prezbiterian, św.Klarę, w Montrealu św. Anna, Eustachy i saint Cabrini (?)... reszty nie sprawdzam.

• bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 19:47
          Check history smile Aczkolwiek obecny trend nie jest wcale lepszy - szpitale, wards/wings/institutes dostaja imiona fundatorow, tak wiec np. Toronto suburbs maja teraz (od 3 lat) Cortellucci Vaughan Hospital - jak sie domyslasz, Cortelluci to rodzina, ktora zaoferowala bardzo duuuuuzo $$$ na budowe szpitala. Tez mi sie to nie podoba ale tak to dziala - if you donate wystarczajaco generously, mozesz miec szpital, instytut uni, sale w college Twojego imienia - np. KK345 Neo-Natal Wing - sounds good? wink Cheers.
          • kk345 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 21:29
            bi_scotti napisała:

> Check history

Spoko, uznajmy z góry,że szpitale w Kanadzie mają dłuższą historię,już którekolwiek polskie,czy europejskie...

Aczkolwiek obecny trend nie jest wcale lepszy - szpitale, ward
            > s/wings/institutes dostaja imiona fundatorow, tak wiec np. Toronto suburbs maja
            > teraz (od 3 lat) Cortellucci Vaughan Hospital - jak sie domyslasz, Cortelluci
            > to rodzina, ktora zaoferowala bardzo duuuuuzo $$$ na budowe szpitala. Tez mi si
            > e to nie podoba ale tak to dziala - if you donate wystarczajaco generously, moz
            > esz miec szpital, instytut uni, sale w college Twojego imienia - np. KK345 N
            > eo-Natal Wing
            - sounds good? wink Cheers.

To akurat oczywistość znana każdemu, kto widział choć jeden amerykański film ze szpitalem w tle.
            • bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:02
              The Sisters of Mercy founded St. Michael's Hospital in 1876
              Mount Sinai Hospital has existed in Toronto since 1923 under various names
              Anne's Military Hospital was established in 1917 in the city of Sainte-Anne-de-Bellevue, west of Montreal
              Nic nie trzeba uznawac z gory - history is not a secret.
              A to, co jest pokazywane w amerykanskich filmach to wielokrotnie nie jest prawda nawet w odniesieniu do US a coz dopiero mojego kraju wiec ... ten-tego ... Cheers.
              • kk345 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:57
                Oczywiste jest, że " St. Michael's Hospital founded in 1876" ma prawo istnienia, bo jest historyczny, natomiast polski Szpital sióstr miłosierdzia, zbudowany w 1823 roku to przykład przykrego wpływu kleru na życie świeckie smile Powtórzę- jeśli uważasz, ze Kanada ma dłuższą historię, niż Europa, to pozostanie mi sie z tobą zgodzić, bo cóż innego? big_grin
                Jak sama mówisz: Nic nie trzeba uznawac z gory - history is not a secret. Szczególnie "twojego kraju"- notabene którego: starego, czy nowego? big_grin

• bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 23:52
                  Nie umiem z Toba rozmawiac, sorry sad Z jakegos powodu odczytuje Twoje wpisy jako chec dania mi pstryczka w nos - no idea why ... Milego wieczoru. Cheers.
                  • kk345 Re: Szpitale i relikwie 16.06.23, 00:02
                    Z jakiegoś powodu ignorujesz fakt, że w porównaniu z Europą i Polską Kanada w zasadzie nie ma historii i nie rozumiem w tym kontekście, dlaczego uparłaś się akurat na tę niedługą historię uparcie powoływać, jednoczesnie dziwując się nazwom historycznych polskich szpitali. Life.
        • katriel Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 19:49
          > saint Cabrini (?)
          Franciszka Ksawera Cabrini, pierwsza w historii obywatelka amerykańska ogłoszona świętą w Kościele katolickim. Z pochodzenia Włoszka. Patronka emigrantów,
          • kk345 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 21:26
            katriel napisała:

> > saint Cabrini (?)
            > Franciszka Ksawera Cabrini, pierwsza w historii obywatelka amerykańska ogłoszon
            > a świętą w Kościele katolickim. Z pochodzenia Włoszka. Patronka emigrantów,

Dzięki, rozszerzasz mi horyzont!
    • misiamama Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 17:37
      Obłęd? Bo jeszcze nikt nie dopytał ile relikwii jest na wyposażeniu Wojska, Policji, bo ja wiem, Straży Pożarnej, o - Lasów Polskich... Na stacjach Orlen chyba jeszcze nie ma, ale poczekamy, zobaczymy. Na Poczcie Polskiej relikwii nie trzeba, tam całe ściany zastawione świętymi książkami.
      Swoją drogą, jak można wierzyć, że wstążeczka potarta o kość świętego, jest - no właśnie, nawet nie wiem, co jest? Siostry zakonne to produkują i sprzedają, nazywa się relikwie któregoś stopnia. To się mieści w wierze katolickiej.
      • lisciasty_pl Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 18:48
        No relikwie trzeciego stopnia to jest już wyższa abstrakcja jak dla mnie. Ciekawe jak ta świętość przechodzi z kości na wstążkę przez dotyk, to by sugerowało że są jakieś święte molekuły czy coś, midichloriany ze Star Warsów? ;P

To że jakieś instytucje państwowe mają relikwie to czort z nimi, ale jak w szpitalu pod wpływem relikwii tworzy się zakaz pomagania kobietom w patologicznej ciąży to już jest i obłęd i masakra.
        • bi_scotti Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 19:50
          I pomyslec, ze przez tyle lat cale zlo wylewano (wylacznie!) na Jehova Witnesses z powodu braku zgod na blood transfusions ... Lustereczko powiedz przecie, eh uncertain Life.
      • gama2003 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 21:32
        Jakaś relikwia też jest w kaplicy w pałacu prezydenckim.

Straszne. Czczone kawałki zmarłych osób, mój pejzaż wewnetrzny tego nie mieści.
        • misiamama Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 22:02
          no jasne, cały pałac to relikwia piątego stopnia.
    • arthwen Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 19:37
      Nie wiem w sumie jak to skomentować bez używania słów powszechnie uznanych za wulgarne.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 21:46
      Ciekawe, że relikwie wolno, a urny z prochami w domu trzymać nie wolno.
    • nick_z_desperacji Re: Szpitale i relikwie 15.06.23, 23:30
      Swoją drogą, że sanepidu nie interesują takie niezabezpieczone szczątki organiczne w szpitalu. Już widzę, jak taki brudny paznokieć z palucha papcia peregrynuje od sali do sali...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka