Dodaj do ulubionych

Menu przed kolonoskopia, rady

18.06.23, 12:51
Za 9 dni kolonoskopia. Boję się i tego oczyszczania i samego badania. Kolonoskopia z uspieniem, juz jestem po rozmowie z anastezjologiem.
Do piątku włącznie pracuje po 8 godz + dojazd 50 min w kazda stronę..co zabrać do pracy do jedzenia uwzględniając dietę przed kolonoskopia i fakt, że mam ibs. Pomożecie? Mam kuchenkę mikrofalowa w pracy, ale jemy przy biurkach więc nic aromatycznego.
Może jakieś rady związane z samym badaniem...
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 12:57
      Nie bardzo rozumiem pytania o dietę. Kolonoskopię miałem już minimum 2 razy, z częściową narkozą. Przed badaniem trzeba kompletnie wypróżnić jelita więc co za różnica, co wydalisz? Co to ibs?
    • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:10
      Ja przed kolonoskopią dostałam od lekarza środek z poleceniem, by trzymać się planu na ulotce i tam było, by poprzedniego dnia zjeść lekkie śniadanie, a potem już nic tylko pić ileś tam iitrów. Ponieważ nie wiedziałam, co to lekkie śniadanie wypiłam tylko kawę z mlekiem i do następnego dnia do zabiegu w okolicach południa nie jadłam już nic i nie piłam niczego oprócz wody. Lekarz po badaniu powiedział, że ok. Nikt nie wymagał ode mnie wiele dni wcześniej specjalnej diety.
      • krwawy.lolo Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:18
        A oglądałaś swoje bogate wnętrze w telewizorze?
        • krwawy.lolo Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:19
          Ja pamiętam jakieś fragmenty. Potem film mi się zawsze urywał.
        • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:21
          Nie, bo ja nie zdążyłam policzyć do 7 i już spałam. Potem się tylko pytałam, dlaczego kazali mi liczyć akurat do 7.
          • aria Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:38
            I dlaczego? wink
            • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:40
              Do dziś nie wiem. Może taki żart anestezjologa. Ja zdążyłam policzyć tylko do 3....
              • karotka_plus Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 20:19
                snakelilith napisała:

> Do dziś nie wiem. Może taki żart anestezjologa. Ja zdążyłam policzyć tylko do 3
                > ....
                Może dlatego że jakiś pacjent najdalej do 7 policzył wink
                • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 21:46
                  karotka_plus napisała:

> Może dlatego że jakiś pacjent najdalej do 7 policzył wink

O, to może być dobry trop. big_grin
      • kk345 Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:30
        >Nikt nie wymagał ode mnie wiele dni wcześniej specjalnej diety.

A w Polsce w zaleceniach przed zabiegiem jest dokładna rozpiska, kiedy co jeść jakis tydzień przed i że ostatni dzień czy dwa to dieta płynna i jasne pokarmy.
        • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:39
          Nie wiem, to może zależeć też od środka przeczyszczającego. O tym, że zaleca się gdzieś tak dietę, dowiedziałam się z forum.
          A jasne pokarmy to w ogóle jakieś bzdety, bo jasne, czy nie jasne, jak coś zostaje w jelitach to i tak utrudnia widoczność.
        • aria Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:40
          Ja byłam w szpitalu i robiono mi kolonoskopię i gastroskopię za jednym uśpieniem. Dieta była przez dwa dni przed zabiegiem 'przecierkowa' - jak to nazywali - czyli wszystko zmiksowane. Potem środki na przeczyszczenie i tyle.
        • panna.nasturcja Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 17:19
          Nieprawda, miałam jak Snake, zadnej diety wcześniej, tylko to, co na ulotce leku.
          • kk345 Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 20:12
            Prawda, bo ja miała inaczej, znajomi też, musisz z tym żyć.
            • arthwen Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 21:30
              Nieprawda, bo w Polsce jest po prostu różnie - ty miałaś tak, że miałaś dokładną rozpiskę i dietę, a ja i panna nasturcja miałyśmy tylko to co na ulotce leku tongue_out
              • kk345 Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 22:01
                Znajdź różnicę między tym, co ty napisałaś ("w Polsce jest po prostu różnie") a oświadczeniem nasturcji ("nieprawda, miałam jak Snake").
                • snakelilith Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 23:16
                  kk345 napisała:

> Znajdź różnicę między tym, co ty napisałaś ("w Polsce jest po prostu różnie") a
                  > oświadczeniem nasturcji ("nieprawda, miałam jak Snake").

Ona nie musi szukać żadnych różnic. To ty sugerowałaś w odpowiedzi na mój post, że w Polsce nie jest jak u mnie. Dziewczyny napisały ci, że nie masz racji. Bywa tak jak u mnie. Smuteczek. big_grin
                • arthwen Re: Menu przed kolonoskopia, rady 19.06.23, 00:19
                  Ale to ty napisałaś generalizując, bo akurat ty miałaś inaczej. Tyle że nie wszyscy, również w Polsce, mają takie zalecenia.
    • wkswks Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:25
      Skoro będziesz uśpiona nie musisz się samym badaniem przejmować.
      Ja nie musiałam jakieś specjalnej diety trzymac, ten ohydny płyn do picia i tak przyczyni się do totalnego oczyszczenia jelit. Pamietam ze na obiad dzien przed badaniem jadłam tylko sam rosół bez klusek (w opisie było klarowna zupa) a wcześniej jadłam normalnie.
    • iwles Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:31

Nie jedz orzechów, migdałów itp., ani żadnych pestek
      • woman_in_love Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:35
        i maku big_grinbig_grinbig_grin
      • woman_in_love Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 13:35
        i truskawek
        • bulzemba Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 20:28
          Ani poziomek, malin, jagód... - generalnie owoców z pestkami. Kiwi, pitaja. Pieczywa z ziarnami.
          • pepsi.only Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 22:51
            i buraków, buraki zabronione.
      • karotka_plus Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 20:22
        To prawda. Żadnych ziaren słonecznika, arbuz bez pestek, nie jeść siemienia lnianego, wiórków kokosowych, truskawek. Na 3 dni przed jedzenie papkowate. Ja jadłam zupy jarzynowe zmiksowane na zupę-krem. Z małą ilością wydymających warzyw. W przededniu badania na śniadanie kisiel bez cząstek, na obiad zupa wodnista bez niczego, taki wywar w zasadzie i potem oczyszczanie się preparatem.
    • mrs.solis Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 14:55
      Nie dostalas zadnych wytycznych co do diety przed badaniem? Z tego co pamietam na trzy dni przed badaniem nie jesc zadnych ziaren, orzechow, warzyw i owocow ze skorkami i nasionami ( np jagody) unikac pelnoziarnistych produktow, fasoli, kukurydzy itp. Przed samym czyszczeniem moglam tylko pic przezroczyste plyny i jesc galaretki owocowe w kolorze zoltym. Nie pic niczego w kolorze czerwonym i fioletowym oraz mleka czy smietanki. Rad zwiazanych z samym badaniem nie ma. Najwazniejsze jest dobre przygotowanie jelita do badania i tyle. Pozniej juz luzik,przed badaniem zamkniesz oczy na pare sekund i jak je otworzysz to bedzie juz po wszystkim. Za pierwszym razem myslalam, ze pielegniarki sobie ze mnie jaja robia kiedy mi mowily, ze juz po wszystkim.
      • arthwen Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 21:31
        A czemu niby kolorowych nie można?
        Miałam kolonoskopię parę lat temu, żadnych takich dziwacznych zaleceń nie było. Tylko ten Fortrans obrzydliwy.
    • jowita771 Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 17:14
      Nic z drobnymi pestkami, odpadają pomidory, ogórki chyba też, słonecznik.
    • birch70 Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 20:09
      Jestem na bieżąco, miałam kolonoskopię w ostatni czwartek.
      Na tydzień przed badaniem, zgodnie z zaleceniami, przeszłam na dietę lekkostrawną, tzn w moim przypadku wiązało się to ze zmianą pieczywa ciemnego na jasne, rezygnacją z jedzenia surowych warzyw (to było dla mnie najtrudniejsze, jestem wegetarianką i surowe warzywa pochłaniam zawsze w dużych ilościach), ograniczeniem potraw smażonych, duszonych. Bezwzglednie konieczna dieta bezpestkowa, czyli żadnych truskawek, pomidorów, maku, slonecznika, pieczywa z ziarnami itd. Ograniczenie produktów mlecznych.
      Na 3 dni przed przeszłam na dietę półpłynną - zupy najlepiej klarowne lub zblendowane na krem, jaja na miękko, kisiel (to takie przykładowe). W przeddzień tylko rano lekki posiłek (bezmleczny), potem już nic prócz dowolne ilosci wody plus ewentualnie innych przezroczystych jasnych płynów. Późnym popołudniem trzeba zacząć oczyszczanie, u mnie za pomocą Fortransu (2 saszetki w dwóch l wody z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny, wszystko schłodzone - taki mój patent na wypicie tego świństwa, inaczej się nie da, bo jest rzygogenne w stanie czystym). W nocy (ok. godz. 2) druga tura oczyszczania (kolejne 2 saszetki w tejże miksturze).
      Badanie miałam ok. 11, bez narkozy z tzw "głupim jasiem" i po podaniu środka przeciwbólowego w kroplówce wcześniej. Jelito było oczyszczone b.dobrze, podglądałam w trakcie na monitorze.
      Co samego badania - na "zakrętach" bolało zayebiście, ale nie takie rzeczy już przeżyłam, więc dla mnie w sumie do wytrzymania. Ty będziesz miala w narkozie, więc tym bardziej nic nie poczujesz.
      Powodzenia!
    • tromedlov Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 21:44
      Polecam citrafleet zamiast fortransu. Nie wiem dlaczego wszędzie ten Fortrans dają. Citra Fleet - perwersyjnie pyszny, mała ilość (jakaś 1/4 filiżanki jednorazowo). Trzeba dopić płynami - ja dopijałam m.in. oshee, a nie tylko wodą.
    • primula.alpicola Re: Menu przed kolonoskopia, rady 18.06.23, 23:05
      Dostałam szczegółowe wytyczne i się do nich zastosowałam. Nie dostałaś?
      Co do badania, miałam jednocześnie z gastroskopią, w narkozie. Nie stresowałam się, niczego nie czułam ani w trakcie, a ni po badaniach.
      Nic się nie bój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka