Dodaj do ulubionych

Dyskretny luksus

20.06.23, 10:18
Co sądzicie o stylu dyskretny luksus? Oglądam właśnie sukcesje i tam go widać. Są to bardzo drogie ubrania ale właściwie niewiadomo jakie, żadnego logo, nie biją po oczach ale widac jakość, wiedząc jaki status finansowy mają bohaterowie można się tylko domyślać jak drogie są to ubrania. U nas nadal ludzie na każdym szczeblu finansowym nawet ci bogaci chcą za wszelką cenę pokazać drogie ciuchy, epatować logo albo nawet kratką burberry. To jest dziwne bo ten oczywisty luksus jest w innych częściach świata zarezerwowany dla biedniejszych, to tam gdzie biedniej epatuje się markami a u nas styl na bogato jest wszędzie.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:23
      Jeżeli widzisz epatowanie logo, to znasz niewystarczająco bogatych ludzi.
      • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:24
        Ok ale uważasz że w przestrzeni publicznej nie epatują oczywistym luksusem? Bo ja uważam że to widać.
        • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:27
          Zobacz na najbardziej znane polskie milionerki albo żony tam są głownie logowane akcesoria i to jeszcze ktoś pokaże jedną taką rzecz ma je poźniej wiele kobiet, nawet nie muszą być bogate.
          • kandyzowana3x Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:40
            Wygooglalam Dominike kulczyk i niegdzie logo nie widzialam, mozepowiedz konkretnie o kim mowa bo tak trudno sie odniesc.
            • kariwitch00 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:00
              kandyzowana3x napisała:

> Wygooglalam Dominike kulczyk i niegdzie logo nie widzialam, mozepowiedz konkret
              > nie o kim mowa bo tak trudno sie odniesc.
              To wygoogluj jej była macoszke.
            • kropkaa Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:18
              Albo event, na którym dopytywała paparazzi, czy buty na zdjęciu na pewno będzie widać.
              • majenkirr Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:06
                Moze miala zapłacone, żeby było widać? wink
          • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:41
            Słowo klucz: Znane. Chcą być znane i rozpoznawalne.

Weź np. właściciela Dino. Biedny raczej nie jest...
            www.portalspozywczy.pl/handel/wiadomosci/kim-jest-wlasciciel-sieci-dino-najbardziej-tajemniczy-biznesmen,219668.html
            • towarzyszka_leila Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:20
              Słowo klucz: stare.Właściciel Dino to dorobkiewicz. Frak leży dobrze dopiero na trzecim pokoleniu. Styl old money w PL nie ma zbyt wielu kandydatów do tytułu.
              • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:22
                Trudno oceniać jego gust, skoro nie wiadomo, jak facet wygląda... I nie było o datowaniu kasy, a o epatowaniu nią.
              • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:36
                Frak leży dobrze, a poza tym zamiast mózgu marmolada.
                • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:39
                  Jaki frak na bogow, 90% Polakow wywodzi sie z chlopstwa.
                  • zbarazowa Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:02
                    Wcale nie. To mit. Polska miała bardzo duzy procent szlachty, o wiele większy niż w reszcie Europy. Dodatkowo po Powstaniu Styczniowym (a wcześniej wskutek oziębienia klimatu i upadku folwarków)taka rzesza zubozala i musiała zarabiać na siebie wlasnymi rękoma że stany się wymieszały. W każdym z nas jest sporo chłopa ale też szlachcica, najpewniej gołoty. W porównaniu do przeciętnego Europejczyka z UK mamy znacznie więcej szlachty w rodowodach niż podejrzewamy. Za to nie mamy mieszczan.
                    • angazetka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:11
                      Tylko że na myśl o pochodzeniu szlacheckim nikomu na myśl nie przychodzi gołota i zaścianek, tylko dworek szlachecki, z drewna, lecz podmurowany.
                      • alex_vause35 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:47
                        I pobielane ściany!
                    • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:13
                      Owszem miala, aczkolwiek bardzo sie roznili miedzy soba statusem majatkowym. Poza tym grupy szlacheckie dobieraly sie nie na podstawie wiezow krwi, ale zawolan np. wojow. Polecam Janickiego, wlasnie czytam Warcholstwo.
                    • kocynder Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 07:05
                      Plus dodaj do tego, że szlachtę i inteligencję (w kontekście warstwy społecznej a nie li poziomu umysłu) nam dość dokładnie wykończyły obie wojny i x lat rządów bratniego narodu...
                • memphis90 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:44
                  No weź, nasz książę od świątecznych pierników z biedry, goszczący tym swoją najlepszą psiapsi Camille to jest bardzo, bardzo mądry!
              • memphis90 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:43
                Aha. Unikanie mediów i chronienie własnej prywatności to oznaka dorobkiewiczów 😂😂😂
          • seaview Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 07:10
            > Zobacz na najbardziej znane polskie milionerki albo żony tam są głownie logowane
            > akcesoria i to jeszcze ktoś pokaże jedną taką rzecz ma je poźniej wiele kobiet,
            > nawet nie muszą być bogate.

Awans społeczny i finansowy w pierwszym pokoleniu. W niższych niż milionerskie warstwach też rozpoznawalny po różnych detalach wyglądu i stylu życia. A że zawodowe żony tak się noszą, to jakby oczywistość.
          • hanusinamama Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 08:06
            NO które? Wymień.
    • trampki-w-kwiatki Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:26
      Dyskretny luksus jest spoko, nie trąci taką wiochą jak oczojebny dolczigabana. Może jak ludzie obejrzą kilka takich seriali o ludziach z kategorii "old money" to przestaną się nosić jak Jadzia, która wygrała kupony do TK Maxa.
      • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:28
        Nie przestaną bo ubierają się dla innych, jaki sens miałoby więc kupowanie drogich ubrań po których nie widać że są drogie.
        • trampki-w-kwiatki Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:36
          Nie wiem, bo ja kompletnie nie kumam tego ubierania dla innych. Ja muszę mieć ładne, wygodne i przyjemne DLA MNIE, choć czasem słyszę od rodziny "serio W TYM idziesz?"
          Stara już jestem, to mogę mieć w życi czy coś tam z czymś tam się gryzie czy nie 😜
        • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:39
          leokadiaxx napisała:

> jaki sens miałoby więc kupowanie drog
          > ich ubrań po których nie widać że są drogie.

Kto ma "widzieć" ich cenę, to widzi, bez obaw.
      • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:35
        A skad u nas mają być old money? I czy trzeba wyrywać figurkę z Rollsa aby nie epatować obciachem?
        • thank_you Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:58
          Są, tylko jest ich mało. Mają tytuły, części udało odzyskać sie kawałek majątku i dzięki temu pieniądz pomnożył pieniądz. tongue_out

Sa też dziani w pierwszym pokoleniu i niekoniecznie obnoszący się kasą. tongue_out
      • mgla_jedwabna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:40
        Kilka seriali to za mało.

Było kiedyś takie powiedzenie - "frak leży dobrze dopiero w trzecim pokoleniu". Wyrobienie sobie gustu i wyczucia to praca na lata, zazwyczaj jest to bardzo trudne, jeśli pewnych podstaw nie wyniosło się z domu. Zwykle oznacza to też konieczność zmiany upodobań w kwestiach, w których nowobogaccy zmieniać upodobań bynajmniej nie chcą. Takie np. wyczucie stosownego koloru to nie tylko problem "ta czy tamta sukienka" - tu trzeba nieco obycia ze sztuką, historią, zasadami s-v. Bez tego można wykuć na pamięć, czym się różni kobalt od granatu, a w praktyce i tak skończyć z tandetnym wyglądem.
        • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:45
          Czyli każdemu Gatesowi albo Bezosowi słoma z butów wystaje big_grin. Gust i smak ma się tylko po kilka pokoleniach wsobnego chowu u zdziwaczalej arystokracji.
          • mgla_jedwabna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:48
            Gates i Bezos nie kojarzą mi się z elegancją.

Poza tym napisałam - bardzo trudne, a nie niemożliwe.
        • kk345 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:52
          Masz absolutną rację, gust i klasę dziedziczoną pokoleniowo doskonale było widać po strojach i wypowiedziach Lubomirskich na przyjęciu koronacyjnym Karola big_grin
          • leosia-wspaniala Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:01
            >Było kiedyś takie powiedzenie - "frak leży dobrze dopiero w trzecim pokoleniu"

Klasistowskie pierdololo. Polecam porównać sobie gust księżniczek z Yorku z gustem duńskiej księżnej Mary czy hiszpańskiej królowej Letizii. No chyba, że ja czegoś nie rozumiem big_grin Wspomniani Lubomirscy to też świetny przykład. No i nasz prezes Polski też z ludu nie pochodzi, jego rodzina ma szlacheckie korzenie, ten to dopiero elegant big_grin
            • thank_you Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 15:01
              Akurat Lubomirski nosi się średnią półką - typu Boss, Versace Jeans czy inne TH i Abercrombie wink Mowię o stroju codziennym, wakacyjnym. wink
          • mgla_jedwabna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:50
            Ale nikt nie twierdzi, że gust i klasę dziedziczy się jak kształt nosa, bez żadnego wysiłku własnego. Wręcz przeciwnie - napisałam o zainteresowaniu szeroko pojętą kulturą. To się nie robi samo, tu się trzeba postarać.
        • sanciasancia Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:38
          Masz absolutną rację, dlatego najbardziej stylowo ubierają się nie arystokraci a historyczki sztuki.
      • jednoraz0w0 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:17
        To znaczy co, nagle zaczną nosić Hermesa zamiast Dolczegabane?
        • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:53
          No to nie wiesz ze ematka to przednia elegantka noszaca Hermesa 🤣
          • iwoniaw Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:21
            princesswhitewolf napisała:

> No to nie wiesz ze ematka to przednia elegantka noszaca Hermesa 🤣

Własnie ujrzalam się oczyma duszy, jak wsiadam z tym Hermesem rano do zbiorkomu, a po południu idę na bazar po marchew 🤣
            • beataj1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:28
              moja przyjaciólka dostała od rodziców z jakiejś okazji torebkę Celine. I sama się smiała że spokojnie jeździ z nią tramwajem.
              Bo znakomita większość osób nie wie co to ta cała Celine, a reszta z automatu założy że w tramwaju to podróbka jedzie.
              • iwoniaw Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:38
                spokojnie jeździ z nią tramwajem.
                > Bo znakomita większość osób nie wie co to ta cała Celine, a reszta z automatu z
                > ałoży że w tramwaju to podróbka jedzie.
                >

No dokladnie 😀 Jesli masz brylanty wielkosci grochu, to tez nikt nawet nie powie, ze cyrkonie, tylko pomysli, ze jablonex w guscie lat 80 🤣
      • iwoniaw Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:18
        trampki-w-kwiatki napisała:

> Dyskretny luksus jest spoko, nie trąci taką wiochą jak oczojebny dolczigabana.
        > Może jak ludzie obejrzą kilka takich seriali o ludziach z kategorii "old money"
        > to przestaną się nosić jak Jadzia, która wygrała kupony do TK Maxa.

Ja z kolei nie wiem, w czym komu przeszkadza Jadzia w autficie z tkmaxa, milionerka z logo czy milionerka bez logo.
        • kocynder Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 07:20
          Mi w niczym, o ile nie usiłuje "przedstawiać się" jako klasa exclusive, a nie nuworysz. Natomiast realnie, o ile nie próbuje mi swojego stylu reklamować/wciskać - jest mi bardzo wszystko jedno czy rzeczona Jadzia ma na sobie Jablonex czy brylanty zajumane ze skarbca brytyjskiej korony
    • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:33
      Ale co cie boli, ze ktos ma taki gust?
      Ze lubia z logiem, zlotem, kratka.
      Zazdroscisz, bo nie stac cie na takie akcesoria I ciuchy I jakos musisz sobie zracjonalizowac, ze moze oni I maja, ale klasy to nie I gdybys ty miala tyle hajsu, to wygladalabys jak dziedziczka old money.
      • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:39
        Nie, wręcz odwrotnie. Zawsze miałam w sobie coś takiego że kupowałam dobrej jakości ubrania alenikt nie wiedział co to jest, nie byłam nigdy krezusem ale wydawałam na ciuchy dużo i nikt o tym nie wie poza moim mężem z którym mieszkam, matka i znajomi mają mnie za oszczędną bo nawet jak wiedzieli że zarabiałam sporo nie było widać że wydaje.
        • kk345 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:58
          Może przypnij sobie paragon, wtedy matka i znajomi docenią twój wyrafinowany gust
        • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:17
          Oh jej, ale ty to jestes.
          A innym sie podobaja torebki I paski z wielkim logo I w ich oczach wygladasz jak uboga krewna, ktora zmarnowala pieniadze na ubrania, a efektu nie ma.
          • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:25
            zapomnialosiehehe1 napisała:

> Oh jej, ale ty to jestes.
            > A innym sie podobaja torebki I paski z wielkim logo I w ich oczach wygladasz ja
            > k uboga krewna, ktora zmarnowala pieniadze na ubrania, a efektu nie ma.

Potwierdzasz to co ja widzę, wielu ludzi ubiera się dla innych, chcą osiągnąć jakiś efekt.
            • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:28
              Pytanie skąd pomysł że ubierając się na bogato osiągną ten zamierzony?
              Przecież jest zupełnie na odwrót, na świecie tam gdzie biedniej ludzie stylizują się na bogato.
            • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:49
              Nie, krolowo stylu, po prostu I'm sie podobaja loga , a nie proste, stonowane lniane sukienki
              • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:49
                Nie noszę stonowanych sukienek ani nie jestem królową stylu.
                • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:52
                  Styl na bogato kojarzy mi się z biedą, rozumiem że jestem w mniejszości.
                  • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:59
                    Np ten pasek widziałam przez kilka lat na tylu ludziach i w tak wielu miejscach że trudno powiedzieć o co chodzi ale jest to moim zdaniem taki reprezentant stylu na bogato.

www.vitkac.com/pl/p/skorzany-pasek-gucci-pasek-23548
                    onaonoutlet.pl/odziez-damska/akcesoria-damskie/pasek-gucci
                    • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:09
                      Bieda? Naprawde uwazasz, ze faktycznie biedni ludzie kupuja skorzane paski Gucci w Vitkacu?
                      Biedni ludzie pewnie nie wiedza co to Gucci I Vitkac, glod I niedola zaprzataja im glowy.
                      Nie mozesz zrozumiec, ze nie wszystkim podoba sie to samo I ze ludzie maja rozne gusta.
                      Ty lubisz nudne outfity z sukcecji, a zona zenka duze torby prady.
                • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:53
                  A od kiedy Len jest luksusem? len nosili najbiedniejsi ludzie nawet. Najprostszy material
                  • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:29
                    A langustami i homarami, swego czasu karmiono bydlo w Stanachwink.
                    • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:59
                      No nadal w miejscach gdzis homarow duzo nie jest to takie drogie a uciazliwe w jedzeniu
                  • sanciasancia Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:41
                    Len jest bardzo pracochłonny w obróbce. W czasach gdy praca chłopki była tańsza niż kupienie materiału, to się oczywiście opłacało całą wsią go obrabiać. Teraz z kolei len jest bardzo drogi.
                  • memphis90 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:48
                    Teraz to najdroższy….
                  • mgla_jedwabna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:56
                    Gdy uprawiali go sami. Trochę się zmieniło od tego czasu.
        • jednoraz0w0 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:20
          leokadiaxx napisała:

> Nie, wręcz odwrotnie. Zawsze miałam w sobie coś takiego że (…. ) wydawałam na ciuchy dużo i nikt o tym nie wie poza moim mężem z którym mieszkam,

A, i pytasz kiedy inni ludzie tak zaczną?

> ma
          > tka i znajomi mają mnie za oszczędną bo nawet jak wiedzieli że zarabiałam sporo
          > nie było widać że wydaje.

Nie wierzę. W spodniach za milion dolarów wygląda się jak milion dolarów,,bo taj jakość widać w każdym szczególe, w tym, jak się układają kiedy człowiek się w nich rusza a nie tylko kiedy stoi sztywno przedustrem itd. Chyba, ze te twoje drogie ciuchy były kupowane na przecenach, od czapy, w kolorach i fasonach które ci nie pasują.
    • kindaghost Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:33
      Ci bez kompleksow nie nosza logo, niewazne czy bogaty czy nie.
      • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:37
        Aha , logo to kompleksy big_grin
        • pitupitt Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:46
          W wielu przypadkach niestety tak. Rok temu moja bratowa puchła z dumy nosząc torebkę balenciagi. Wuj tam, że z daleka waliło fake-m po oczach, grunt, że koleżanki z przychodni zazdrosciły😂.
          • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:49
            W równie wielu przypadkach nie, a stylizowanie się na dyskretnego konesera to też kompleks.
            • pitupitt Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:50
              Kompleks czego?
              • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:15
                Kompleks nie bycia dyskretnym koneserem big_grin
      • kk345 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:42
        Ci rzeczywiście bez kompleksów to noszą co chcą, z logo, bez logo, dyskretne, krzykliwe- cokolwiek lubią- i mają gdzieś, co ludzie sobie o tym pomyślą.
      • quilte Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:49
        Ci bez kompleksów noszą to, co chcą.
        • pitupitt Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:51
          I to jest najlepsze podsumowanie.
          • kk345 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:59
            Chyba, że to twoja bratowa z torebką, to wtedy ta zasada nie działa.
            • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:13
              😀
      • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:14
        Tak, tak , kompleksy.
        Komplemsy braku srodkow to ma raczej autorka postu.
        Ciesze sie, ze ludzie sa rozni I jedni nosza wywalone loga, inni leginsy a nie tylko nudne jak flaki z olejem swietnie skrojone kostiumy ze szlachetnych materialow.
        • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:16
          Może idź się doczepić do kogoś innego, bo nie zrozumiałaś o czym jest wątek, co dokładnie i kogo mam na myśli.
          • zapomnialosiehehe1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:51
            To Ty sie czepiasz ludzi, bo maja inny niz Twoj 'wysublimowany' garniturkowy gust, nazywasz ich wiocha I bieda.
      • hanusinamama Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 08:08
        Powiedziałąbym, ze ci bez kompleksów mają w dudzie czy inny chdozą w logach czy bez
    • dreg13 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:36
      Mogłabym ci pokazać setki zdjęć osób zagranicznych, mających kupę kasy, które logo miszą mieć ogromne. I pewnie mnóstwo polskich osób, które mogą mieć każde logo, a nie majà żadnego.

To jest kwestia podejścia. Dla mnie logo zawsze było obciachowe, nawet jak byłam nastolatką. Nawet najmniejsze. Lubię wzory i kolory, ale nadruk typu logo powieuje, że rzecz jest nienaszalna. I żadne pieniądze by tego nie zmieniły. A znam takich, którzy logo w każdej postaci właśnie uwielbiają, też niezależnie od posiadanej kasy.
      • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:41
        Brak loga to też obciach.
        • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:44
          ? co ty pieprzysz
          • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:47
            A dlaczego nie? Kupowanie taniej chińszczyzny no name i udawanie, że to dyskretna elegancja za pierdylion monet.
            • pitupitt Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:48
              Mylisz pojęcia. Gdzie tandetny chiński plastik, a gdzie nienagannie odszyta torebka z dobrej skóry...
              • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:52
                Szyte na tej samej linii produkcyjnej z tego samego materiału. Jedno z logiem w butikach za ciężką kasę, drugie bez loga idzie na bazary i do tanich sklepów za jedną setną ceny butikowej. Jakość ta sama.
                • beata.1968 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:03
                  Gdzie są te bazary i tanie sklepy z rzeczami nie do odróżnienia od drogich , markowych rzeczy? Chętnie sie tam wybiorę zobaczyć. Za każdym razem kiedy miałam styczność z podróbkami , wygladały źle i tandetnie Nawet dla laika takiego jak ja było oczywiste że to podróbki .
                  • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:16
                    W Azji
                • memphis90 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:52
                  Bądź konsekwentna w błędach:
                  Skoro „z logiem”
                  To „bez logia”
                • reinadelafiesta Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 15:04
                  Co Ty opowiadasz? Mam i markowe torebki i tandetę z chińskiej dzielnicy, czasem nawet ładniejszą od rzeczy z metką. Bo akurat mi się podobała i miałam taką fantazję. Ale w życiu bym nie powiedziała, że to ta sama jakość.
            • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:49
              Wystarczy, ze kupie sobie bluzke uszyta z dobrej jakosci materialu, gdzies w lokalnym sklepie lub uszyje u krawcowej i ....nie ma zadnego loga.
              • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:56
                Ależ drogie marki też mają linie logowane oczojebnie i bardzo dyskretnie. Oni dobrze wiedzą, że są różni klienci.
                Jakiś czas temu oglądałam sandały Armaniego. Jedne miały wielkie złote logo z przodu, drugi - tylko wyciśnięte w skórzanej wkładce.
            • taje Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:42
              Tak, najlepszy przykład na tanią chińszczyznę bez loga to Bottega Veneta…
        • pitupitt Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:47
          Czyli jednak kompleksy...
          • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:52
            Słowo wytrych, które nic nie znaczy.
      • kasiamat00 Re: Dyskretny luksus 21.06.23, 23:46
        Logomania po prostu byla absurdalnie modna przez ostatnich kilka lat, w koncu sie przejadla i jest odbicie w druga strone. Ilez mozna patrzec na wzorek skladajacy sie z powtarzajacego sie logo (toto jeszcze dogorywa, ale licze na to, ze szybko umrze)?
    • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:37
      > U nas nadal ludzie na każdym szczeblu finansowym nawet ci bogaci chcą za wszelką cenę pokazać drogie ciuchy, epatować logo albo nawet kratką burberry.

To nie jest prawda.

A styl elegancki, choć zupełnie nie mój. Ja jestem raczej team Iris Apfel wink
      • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:41
        Iris jest cudowna. Ale taka Iris trzeba sie urodzic.
        • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:45
          Hehehe... moja córka jest miłośniczką stylu, o jakim mowa w tym wątku (ok, podróbki tego stylu raczej, zważywszy na ceny big_grin). Chciałam ją ostatnio namówić na kontrastujący dodatek... Usłyszałam mniej więcej taki komplement: Bo ty to zakładasz na siebie rzeczy, które do siebie kompletnie nie pasują, a jak założysz, to nagle się okazuje, że pasują, chociaż nie pasują big_grin
          • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:49
            Czyli, ze tez sie taka urodzilas! Sa osoby z niesamowitym wyczuciem stylu, tego sie nie da nauczyc (ja nie mam). Moja corka lubi sukienki takie bardzo dziewczece (ma prawie 11 lat) ale ostatnio patrzy na rowiesniczki w glanach, dzinsach I bluzach I tez chce byc 'zbuntowana'😀
            • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:51
              One są cudowne, kiedy szukają swojego stylu smile
              • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:54
                O tak! Dlatego nic nie mowie, od dluzszego czasu wybiera ubrania sama, dla mnie I tak jest piekna w czymkolwiek (wiadomo, pilnuje zeby w dresie nie poszla grac na koncercie).
                • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:10
                  Stylowki obecnej mlodziezy sa tragiczne, ale widocznie jestem juz stara i tak to widze.
                  • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:15
                    Nie uwazam zeby byly w zaden sposob gorsze od tego, co nosilam ja i moje kolezanki 30 lat temu.
                    • beataj1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:31
                      No co ty, ematka w latach 90 mając lat nascie wiedziała co wypada co nie, w sklepach bez pudła wynajdowała dobrze odszyte i doskonale wykończone ciuchy w krótkich seriach. Dbała o najdrobniejszy detal i jako nastolatka nawet nie pomyślała o odpuszczeniu SV.

Reszta pospólstwa mogła ubierać sie w H&M albo w innych bigstarach. O targowiskach czy szczękach nawet nie wspomnę bo to może wywołać u co poniektórych PTSD.
                      • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:45
                        😀😀😀 wlasnie! Kazda z nas kombinowala i probowala znalezc 'swoj styl ' (mnie do dzis sie to nie udalo). Ostatnio bylismy na zakonczeniu roku w polskiej szkole. Moja latorosl ubrala sie zwiewno-romantycznie (biala bluzka-chlopka i teczowa,pastelowa, zwiewna spodnica) a jej kolezanki mialy na nogach conversy na grubej podeszwie i takie obcisle sukienki. Slodko wygladaly i one i moj motylek. A wez powiedz takiej dziewczynce 'ale masz fajny styl!' to radosc niesamowita. No, wzruszyly mnie i przypomnialam sobie siebie i pierwsze, nieporadne proby wyrazenia siebie przez stroj.
                        • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:31
                          Czuje smrod tych stop w conversach big_grin (podswiadomie). Nie no wiadomo, ze czasy sie zmieniaja, style sie zmieniaja, mnie sie nie musi podobac.
                          • angazetka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:57
                            Polecam mycie nóg tongue_out
                            • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:14
                              Nie nosze conversow czy innych tenisowek.
                              • angazetka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:16
                                Nadal warto myć stopy, może wtedy obuwie nie będzie ci się kojarzyć ze smrodem.
                                • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:19
                                  Nie musisz sie wyzlosliwiac, po prostu mam takie, a nie inne skojarzenia, zwlaszcza z szatnia szkolna. A tego typu obuwia nie nosze glownie ze wzgledu na problemy z kregoslupem. Aaa i stopy myje rownie czesto, jak ty kapiesz swojego bombelka.
                          • black.emma Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 16:28
                            simply_z napisała:

> Czuje smrod tych stop w conversach big_grin
                            >
                            Komentarz z klasą😂
                        • youngagain Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:53
                          Bardzo fajna osoba jesteś meliso, aż się uśmiechnęłam czytając Twój post😘
                      • memphis90 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:54
                        W latach 90 rodzice kupowali nam oczoj… kreszowe dresy… 🤮🤮🤮
                        • majenkirr Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:21
                          Uwielbialam! big_grin
                      • konsta-is-me Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 17:15
                        30 lat temu nie było raczej H&M- ow, głównie ubierało się na bazarach.Big star to byl pułap dla mało kogo osiągalny.
                        • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:20
                          Big star, Americanos, Fruit of the Loom był dostępny, ludzie z blokowisk się w to ubierali.
                  • gulcia77 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:16
                    Stylówki obecnej młodzieży niewiele się różnią od naszych stylówek w latach 90-tych. 😜 W życiu nie przypuszczałam, że mój ojciec zwracał uwagę na to, co nosiłam, ale zabił mnie ostatnio, bo mówi do mnie, ta dziewczyna na światłach jest ubrana identycznie, jak ty się trzydzieści lat temu ubierałaś.
                    • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:38
                      Owszem ale raczej te z poczatkow lat 90-tych/koncowki 80-tych. Moja siostra podobnie sie ubierala, moje lata to bardziej wczesne lata 2000 z jego kiczem.
                    • majenkirr Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:22
                      gulcia77 napisała:
                      > W życiu nie przypuszczałam, że mój ojciec zwracał uwagę na to, co nosiłam, ale zabił mnie ostatnio, bo mówi do mnie, ta dziewczyna na światłach jest ubrana identycznie, jak ty się trzydzieści lat temu ubierałaś.

Mój ojciec nie wiedział do której szkoły chodzę winkl
          • beataj1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:51
            Bo tak naprawdę dziś wszystko do wszystkiego pasuje. Np podaj dwa kolory których nie należy łączyć - nie ma takich. Owszem możesz mieć osobiste preferencje. Ale odgórnej zasady nie ma.
            Naprawdę nie ma połączeń które by nie uszły. Jak sobie człowiek to uświadomi - świat staje się piękniejszym miejscem.
            • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:55
              Oj , tak. I najfajniejsi sa najczesciej ci, ktorzy nie przejmuja sie 'regulami'.
              • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:11
                Albo najbardziej niechlujniwink.
                • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:15
                  A nie, nie chodzilo mi o abnegacje tylko o osoby, ktore nie przestrzegaja zasad, ze np po 40tce nie wolno zalozyc dzinsow I miec dlugich wlosow.
                  • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:32
                    Wydaje mi sie, ze te zasady juz raczej odeszly dawno do lamusa. Trzymaly sie mocno za czasow naszych matek.
    • marta.graca Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:45
      Znam sporo bardzo bogatych ludzi. Nie każdy "epatuje luksusem", wręcz przeciwnie, wielu z nich na co dzień chodzi w jeansach i t-shirtach.
    • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:46
      Nie do konca na temat ale ja mam takiego p...dolca, ze t-shirt moze byc najtanszy, spodnie tez ale musze ladnie pachniec i na perfumy wydaje duzo za duzo.

A w temacie. Coz, przecietni ludzie nie maja pojecia o naprawde luksusowych markach bo skad.
      • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:48
        Czyli nie masz pojęcia? Bo skąd?
        • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:50
          No ja np. nie mam. Bo i po co? I tak nie będę jeździć do Paryża po jedyne najlepsze t-shirty, jak Zuckerberg (czy tam wysyłać asystentów, nieważne).
        • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:50
          Oczywiscie, ze nie. Napisalam, ze ja mam?
        • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:51
          No ja tez nie, no i? nie jestem bogata, tym bardziej w tym polskim grajdolku.
          • jahelena Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:53
            Po co więc pisać na forum o luksusie, skoro się nią ma o nim pojęcia?
            • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:57
              Pisze, ze mam swiadomosc tego, ze mnostwa rzeczy dotyczacych bogatych ludzi nie znam. Nie wiem czemu sie zjezylas. Dzien masz niefajny czy co?
            • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:11
              a ty masz o tym pojecie?
    • beataj1 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:48
      NO nic nie poradzę na to że styl quiet luxury kojarzy mi się z bardzo bogatymi patologicznymi rodzinami. I to wina nie tylko Sukcesji ale tych wszystkich dokumentów o starych pieniądzach (Gizelle Maxwell, rodzina Hammerów, książki Trumana Capote). To znaczy, że loga może nie widać, wszystko jest na beżowo ale przy okazji tatuś chętnie zgwałci córkę albo chociaż pokojówkę. Wszyscy wszystkich wykorzystują, oszukują, okradają i jakby mogli to by się nawzajem pozabijali, albo chociaż powsadzali do luksusowych i dyskretnych domów wariatów.

Dyskretny lusksus to dla mnie oznaka bogatej ekstremalnej patologii, która dzięki nieograniczonej kasie na przestrzeni pokoleń jest bezkarna (przez co jeszcze bardziej patologiczna) i kocha beż.

Nie dziękuje.
      • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:57
        Kurcze, zwizualizowalam sobie to. Brrr...
      • sanciasancia Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:45
        Czyli quiet luxury kojarzy się Tobie z Southern Gothic. Chyba niezły trop właśnie.
      • mayaalex Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 16:28
        O, chyba cos w tym jest wink
    • lu_na_be Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:56
      Do bycia bogatą potwornie mi daleko, ale lubię dobre (jak na moją kieszeń) ubrania. I tu się zaczyna właśnie ból, bo dużo ubrań odpowiadających mi rozmiarowo, jakościowo i cenowo ma właśnie logo, nawet dyskretne. A na torebkach to już "must have". Te marki bardziej premium już tego nie mają, ale tam ceny za ciuszek idą w tysiącach - a przy pięcioosobowej rodzinie to nie na nasze możliwości.
      Nie rozumiem ludzi, którzy noszą na sobie reklamę jakiejś firmy i to nie tyle za darmo, co jeszcze do niej dopłacają.
      • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 10:58
        Jeszcze niedawno na torbach były dyndające logo - można było spokojnie odciąć. Ale nie wiem, jak jest teraz, bo moda się zmienia, a ja mam już dość torebek big_grin
    • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:00
      Sądzę, ze rok szukałam małej czarnej skórzanej torebki w stylu camera bag, ale bez logo.
      Praktycznie niemożliwe.
      Podobnie było z prosta kopertówka.

Rylko, kazar, witchen - wszystko ologowane. Po co?
      Tak samo Chylak i te jej torebki - bardzo ładne. Ale wolałabym bez napisiku.

Dzięki Bogu buty jeszcze producenci zostawili we względnym spokoju. Bo jak widzę wielkie MK czy RL na prostych klasycznych balerinach, to mi się dziwnie robi.
      • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:01
        Jeśli chodzi o torby z wyższych półek, to tym bardziej trudno mieć coś, co jest drogie, ale nikt nie się co to 🤓
        • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:04
          Wiesz co... moja najdroższa (ale kupiona przeceniona wink ) torba jest z włoskiej pracowni, zupełnie bez logo. Za to jakość skóry, przeszyć i wykończenia jest zupełnie inna niż w pozostałych.
          • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:06
            Nie bardzo mam dostęp do włoskich pracowni
        • bye-bye Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 17:05
          Wcale nie jest trudno😁

Mam kilka takich, gdzie logo jest w środku a w innych trzeba się bardzo przyjrzeć, żeby coś dostrzec na metalowych elementach.
        • kasiamat00 Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 00:49
          Czy to ma wystarczajacy brak logo i jest z wystarczajaco wysokiej polki? www.bally.ch/de/products/layka-henkeltasche-aen-leder-in-salbei-6303112/

Albo to? ch.loropiana.com/en/p/woman/leather-goods/top-handle-and-totes/happy-day-micro-bag-FAM3239?colorCode=W000

Albo to? eu.ferragamo.com/en-nl/shopping/wanda-east-west-top-handle-17909304

The Row litosciwie pomine, bo oni to programowo maja brak logo.
          • shellyanna Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 06:28
            kasiamat00 napisała:

> Czy to ma wystarczajacy brak logo i jest z wystarczajaco wysokiej polki? www.bally.ch/de/products/layka-henkeltasche-aen-leder-in-salbei-6303112/
            >
            > Albo to? ch.loropiana.com/en/p/woman/leather-goods/top-handle-and-totes/happy-day-micro-bag-FAM3239?colorCode=W000
            >
            > Albo to? eu.ferragamo.com/en-nl/shopping/wanda-east-west-top-handle-17909304
            >
            > The Row litosciwie pomine, bo oni to programowo maja brak logo.

😁 kochana, ale jedynie kilka modeli z twoich zalinkowanych marek nie ma logo w postaci napisu. Większość jest rozpoznawalna z daleka. Nie tylko po wielkich napisach, ale tez po charakterystycznych zamieciach czy wzorach. Zasadniczo to nawet słynący z logowaniu gucci czy lv maja torebki bez logo.
            Zalinkowane przez Ciebie marki maja większość produktów logowanuch.
            Do tego tylko Ferragamo ma model camera (niestety z oczojebnym złotym logiem 💁‍♀️).

I na koniec: oj… czyżby? 🤭
      • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:02
        A Mako?
        • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:06
          melisananosferatu napisała:

> A Mako?
          Wytłaczane wielkie logo
          • melisananosferatu Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:11
            A to przepraszam i przyznaje, ze na zywo nie ogladalam.
      • waleria_bb Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 00:20
        Gianni Notaro zerknij.
    • figa_z_makiem99 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:02
      Masz z tym problem? Niech każdy nosi co chce, byle dbał o higienę. Mam koleżankę, która lubi epatować logami, potrafi założyć bluzę z wielkimi, złotymi skrzydłami na plecach albo różowy dres. Mnie się nie podoba, to jej ma się podobać. Kiedyś nosiłam bojówki i martensy, teraz weszło mi na klasykę, ona pewnie mówi, że jestem sztywniarą smile
    • gryzelda71 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:05
      Są to bardzo drogie ubrania ale właściwie niewiadomo jakie, żadnego logo, nie biją po oczach ale widac jakość, wiedząc jaki status finansowy mają bohaterowie można się tylko domyślać jak drogie są to ubrania.

Coz nie docenilabys pewnie jakości i ceny tych ubrań, gdybyś widziała je na pani pakującej do kosza olej w promocji w bierze.

Ja tam nie oceniam ani loga, ani jego braku. Czasem tylko się dziwię jak rzeczy mega drogie i markowe są kiepskiej jakości jednak. Niektóre.
      • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:11
        Uważacie że nie widać jakości na pierwszy rzut oka? Że coś jest lepiej odszyte, zrobione?
        • simply_z Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:12
          Widac ale u wielu marek ta jakosc jest wyjatkowo slaba.
        • kariwitch00 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:13
          leokadiaxx napisała:

> Uważacie że nie widać jakości na pierwszy rzut oka? Że coś jest lepiej odszyte,
          > zrobione?
          Oczywiście ze 85% nie zobaczy, nie brakuje wypowiedzi ze wszystko z tej samej lini produkcyjnej i można kupić podróbkę bez różnicy. Na żywo tez to już słyszałam nie raz.
        • azalee Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:14
          Oczywiscie ze widac. Jakosc materialu, wykonczenia, starannosc wykonania.
          Nie potrzeba logo zeby zobaczyc jakosc.
        • gryzelda71 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:27
          Widać, jak josi to ktoś kogo uwazasz za bogatego. Na pani w zbiorkomie nie dostrzeglabys tego wyrafinowania i jakości.
    • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:06
      Mysle ze nie musze nosic nic luksusowego. Nawet by mi sie nie chcialo analizowac co luksus a co nie. W ogole mam w doopie co ludzie powiedza bo tu gdzie mieszkam jest duza tolerancja i ludzie nie analizuja co Wieska na doope wciagnela dzis
    • black_magic_women Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:17
      W Sukcesji są tak brzydkie kostiumy, że aż się nad tym zastanawiałam. Jedynie taka czarnowłosa żona starego (z Libanu?) zawsze ładnie wyglądała i w ostatnich odcinkach było kilka fajnych outdoorowych ubrań.
      • leokadiaxx Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:22
        Tak też pomyślałam że są brzydkie.
      • kropkaa Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:27
        Shiv chyba stylistkom podpadła, fatalnie ją ubierały.
        Bogactwo i szyk to były w "Suits" - na Jessicę i potem Donnę moģłam patrzeć non stop. Suknie, szpilki, fryzury - to była uczta dla oczu.
        • kariwitch00 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:33
          kropkaa napisała:

> Shiv chyba stylistkom podpadła, fatalnie ją ubierały.
          > Bogactwo i szyk to były w "Suits" - na Jessicę i potem Donnę moģłam patrzeć non
          > stop. Suknie, szpilki, fryzury - to była uczta dla oczu.
          Jesli już o serialach.co myślicie o bohaterce The Idol to nie jest elegancja ale 100% luksus. Ja jestem zachwycona jak wyglada w tej produkcji corka Deppa.
        • danaide2.0 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:47
          Shiv w pierwszym odcinku ma spodnie na gumce. Chyba za mało wiem o drogich ubraniach, bo jakoś zupełnie nie widzę gumki w kategorii "drogie, szyte na miarę".
    • samanta1010 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:33
      ???? ja znam dużo ludzi, którzy chca epatować tym, że nie nosza znanych marek
    • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:45
      Jeszcze coś dorzucę. Lubię sobie czasami pooglądać różne fashionistki na insta. I ostatnio zwróciłam uwagę (wiem, rychło w czas), ze nawet zwykle szerokie dżinsy wyglądają na nich lepiej. Nie ze lepiej leżą, tylko lepiej wyglądają tak ogólnie. I dotarło do mnie, ze one maja te dżinsy zawsze wyprasowane. A ja dżinsów nie prasowałam nigdy.

W kwestii tego jak wyglądać drożej - dobrą inspiracją jest Kim jest Anna.
      • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:00
        A juz odkrylas Adobe Photoshop czy jeszcze nie?
        • seaview Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 07:16
          > A juz odkrylas Adobe Photoshop czy jeszcze nie?

Cicho. Dobrze, że odkryła prasowanie.
          • shellyanna Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 08:03
            seaview napisała:

> > A juz odkrylas Adobe Photoshop czy jeszcze nie?
            >
            > Cicho. Dobrze, że odkryła prasowanie.

😁
            Nie cierpię prasować. Ale… zainspirowana tymi wyprasowanymi dżinsami i generalnie takim zawsze wyprasowanym outfitem, kupiłam w swojej desperacji spray prasujacy lenor i to jest mój hit tego roku.
    • konsta-is-me Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 11:53
      Ale gdzie się niby epatuje ?
      W podkarpackiej wsi czy "warszaffce"?
      Ludzie biedni noszą loga(logi? Nie wiem jak się odmienia 😁),bo ...są biedni.Tak jest wszędzie na świecie.Po to właśnie są "loga".
      Na Oscarach też się obnoszą z markami , i to bardzo , tyle że to są droższe marki.
      I tak naprawdę niewielu ludzi stać na szycie ubrań na miarę, a tylko wtedy ,w gruncie rzeczy kompletnie nie widać marki, aczkolwiek jakość materiału też widać.Czyli właściwie wszyscy się snobuja ,oprócz Billa Gatesa, który chodzi w znoszonych tenisówkach .
      • unikotka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 12:10
        Nie odmienia się.
        • angazetka Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 14:00
          Logo jak dildo i radio, odmienia się tongue_out (w normie uzytkowej)
          • alina460 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 15:47
            "Radio" oczywiście się odnienia. Audycja w radiu smile
      • princesswhitewolf Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:01
        >Na Oscarach też się obnoszą z markami , i to bardzo , tyle że to są droższe marki.

Bo im firmy za to placa ze zaloza ich dzielo. Arabki potem nosza to pod czarnymi ciuchami.

A te same aktorki w jeansach i tenisowkach po ulicy laza
    • dwa_kubki_herbaty Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:17
      Że wydawanie 15 tyś na sweterek, bo mozna albo 30 tyś na plaszcz parkę to lekkie przegięcie, ale skoro im z tym dobrze to niech wydają.
    • alex_vause35 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:44
      Dyskretny luksus to ubranie się w byle co i zdeptane tenisówki, będąc obrzydliwie bogatym wink.
    • pepsi.only Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:46
      Znam kilka nieziemsko zamożnych osób, taka rodzina z pierwszej 10Forbsa, powiedzmy, że drugie pokolenie. Widać luksus po samochodach. Widać- nieruchomości, inwestycje. Widać luksus po zadbaniu. Szczupłych i wysportowanych sylwetkach. Naturalności.
      Nie widać luksusu po ubraniach.
      Zwłaszcza jedna z dziewczyn jest bardzo, bardzo naturalna, ostatnio jak ją widziałam włosy związane w kitkę, zero makijażu, paznokcie bez lakieru, ale cera, włosy, dłonie, paznokcie wypielęgnowane. Na stopach miała klapki Birckenstocka (mam takie same, dlatego zwróciłam uwagę tongue_out ) i czarny kombinezon, szorty. Nie mam pojęcia jakiej firmy, może byc dowolnej, bo pełno takich w sklepach internetowych. Nic tej dziewczyny nie wyróżnia z tłumu, dopóki nie podejdzie do samochodu, albo nie podjedzie pod dom.
    • niebieskie_korale Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:49
      Wydaje mi sie, ze ekspozycja logo zalezy badziej od charakteru od charakteru, zakladajac ze dana osoba ma pieniadze. Poza tym kazdy brand oferuje pewnego rodzaju okreslony styl. satorebki Prada krzykliwe i mnie krzykliwe, ale na dobra sprawe jak znasz sie troche na modzie to zawsze odroznisz, nawet najmniej rzucajaca sie w oczy luksusowa torebke. Z rzeczami jest dokladnie tak samo, wystarczy znac obecna kolekcje i dokladnie wiesz ze kiecka jest od valentinom chanel albo CH.
      Na dobra sprawe znam tez ludzi, ktorzy w ogole nie onteresuje luksusowy market i ubieraja sie po prostu przecietnie.
      mam no kolezanki, ktore nosza zwykle torebki ale maja fiola na puncie bizuterii cartiera.
      Rozni ludzie rozne gusta.
      A na takie rzeczy ktore nosza w Sukcesji trzeba byc naprade bogatym. To tak jak Marc Z, ktory nosi, zwykle wygladajace T-shirty po $600-700
    • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 13:52
      Nie mój problem smile
    • ichi51e Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 15:12
      A skąd człowiek wie ze wszyscy bogaci epatują jak być może cześć nie epatuje i człowiek nie zauważył?
      • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 15:26
        Ja jestem kiepska w ocenie. Odroznie podróbkę od oryginału jeśli chodzi o torebki. Bo to był mój konik. Ale ciuchów za ch.ja Wacława nie.
        A miałam kumpele, która była specjalistka i próbowała mnie nauczyc, ze faceta poznasz po butach i zegarku. Do dziś nie umiem 😀
        Doceniam dobry wygląd, ale jako całość.
        • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 16:52
          shellyanna napisała:

> A miałam kumpele, która była specjalistka i próbowała mnie nauczyc, ze faceta p
          > oznasz po butach i zegarku.

Guzik prawda. Większość informatyków nie nosi zegarka (jak i ludzi obecnie) i chodzi w trampach czy cichobiegach.
          • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 16:55
            Ona raczej nie celowała w informatyków wink
            • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 16:58
              A są jacyś lepsi kandydaci na męża? Informatycy mają największe zarobki, lepsze niż lekarze i prawnicy, a pracę lżejszą, są zazwyczaj inteligentni i wysportowani.
              • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 17:33
                Każdy znany mi informatyk jest pie.olniety. Poza tym z tymi zarobkami bym nie przesadzała.
                • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:08
                  7-20 a nawet 30 koła na rękę to źle?
                  • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:31
                    Laska celowała w milionerów, nie klasę średnią.
                    • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 19:23
                      Żeby celować w mullionerow to raczej trzeba być samemu bogatym albo przynajmniej sławnym smile
                      • shellyanna Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 19:32
                        20 lat temu nie trzeba było być ani sławna ani bogatą. Kolezanka postawiła na swoim. Nie wiem jak teraz. Nie zadaję się z gold diggerkami, ale obstawiam ze niewiele się zmieniło. Grunt to determinacja i dobre cycki, tyłek i inteligencja.
                        • bywalec2023 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 23:12
                          A ten twój trzeci mąż co kupił ci tesle to nie jest milionerem?
                • kariwitch00 Re: Dyskretny luksus 20.06.23, 18:15
                  shellyanna napisała:

> Każdy znany mi informatyk jest pie.olniety. Poza tym z tymi zarobkami bym nie p
                  > rzesadzała.
                  Nie wiem czy pieniądze są warte męczenia się z facetem który ma aspergera
                  • ichi51e Re: Dyskretny luksus 21.06.23, 09:10
                    Dużo łatwiej męczyć się z milionerem niż ze zwykłym Cześkiem - nawet z Aspergerem czy innymi zaburzeniami - pieniądze bardzo ułatwiają życie - chociażby możecie mieć 5 domów 300m2 każdy i mijać się od święta. To bardzo ułatwia.
                    Dużo gorzej z NT ale np narcyzem psychopata… ZA przy tym to jest małe miki
                    • iwoniaw Re: Dyskretny luksus 21.06.23, 09:16
                      ichi51e napisała:

> Dużo łatwiej męczyć się z milionerem niż ze zwykłym Cześkiem

Pytanie, po co męczyć się z kimkolwiek. W związku się chyba jest po to, zeby razem bylo lepiej, a nie gorzej? Na świecie jest jakies 8 miliardów ludzi, jeśli ktoś chce mieć męża, to chyba nie musi brać gościa z dysfunkcjami i innymi cechami no go?
                      • ichi51e Re: Dyskretny luksus 21.06.23, 12:52
                        Tez prawda
                      • kariwitch00 Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 11:42
                        Korwin ma Aspergera, jakby nie był inteligentny to człowiekowi neurotypowemu będzie skrajnie trudno żyć z kimś takim.
                    • waleria_bb Re: Dyskretny luksus 22.06.23, 00:29
                      Tylko młody milioner też ma swoje wymagania. Nawet nie milioner, ale facet z jakąś pozycją zawodową i majątkiem. Więc może być tak, że do etapu 'męczenia się' nawet nie dojdzie. Młodzi mężczyźni wybredni teraz są straszliwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka