kochamruskieileniwe 24.06.23, 08:26 Ze szkół Waszych dzieci? Pobliską rejonowa podstawówka została bez nauczycieli: fzyki chemii matematyki biologii i bez jednego anglisty Rodzice są podłamani... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazia_morska Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:36 Wielu, a za rok matura. Co prawda prowadzimy "nauczanie równoległe", ale nie wiem jak to będzie Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:46 Ze szkoły mojego dziecka dwoje. Ale w ciągu roku też odeszła jedna Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:48 Nie widzę problemu: możecie sami zostać nauczycielami. W szczególnych przypadkach uzasadnionych potrzebami szkoły z osobą rozpoczynającą pracę w szkole, legitymującą się wymaganym poziomem wykształcenia, lecz nieposiadającą przygotowania pedagogicznego, dopuszczalne jest nawiązanie stosunku pracy, o ile osoba ta zobowiąże się do uzyskania przygotowania pedagogicznego pierwszym roku pracy (art. 10 ust. 3 Karty Nauczyciela). Czyli ja to widzę tak: rotacyjnie zostajecie nauczycielami w szkołach waszych dzieci, bo ten numer przejdzie tylko raz i oddolnie rozwiązujecie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:03 Przygotowanie pedagogiczne akurat można względnie łatwo uzupełnić. Łatwiej niż kwalifikacje do przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:08 Łatwiej niż kwalifikacje do przedmiotu. Bez przesady, znam mnóstwo osób, które mają wystarczające kwalifikacje , a nie mają przygotowania pedagogicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 20:50 >Bez przesady, znam mnóstwo osób, które mają wystarczające kwalifikacje , a nie mają przygotowania >pedagogicznego. ale marzą o nauce w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:24 Racja, poza tym to takie proste i przyjemne, i wreszcie dzieci będą dobrze wyedukowane, nie tak jak przez tych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:52 Brawo! Wreszcie nauczyciele poszli po rozum do głowy. Polityka Czarnka się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:56 Mały procent poszedł, reszta wciąż "z misjom i pasjom". Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:58 odchodzą ci, którzy znajdą gdzie indziej lepszą pracę: fizyka, chemia, matematyka, biologia pan od WOS, pani od WF czy polonistka nie mają takiej opcji raczej Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:01 Mają, mają, jeśli nauczą się czegoś przydatnego albo spuszczą z tonu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:06 Co masz na myśli pisząc "spuszczą z tonu"? Zgodzą się na gorzej płatną pracę przez 40h tygodniowo? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:10 Nie po to studiowałam, żeby teraz pracować w ... Wstaw dowolne. 40 godzin i więcej to mają już teraz za żenująca stawkę godzinową, ale uparcie przeliczają ja za pensum. Możliwe, że resztę obowiązków wykonują krasnoludki 😃 Tak więc, placzo i narzekajooo, ale pracy nie zmienią, bo prestiż nauczyciela wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:15 W zależności od nauczanego przedmiotu te 40 h to czasem prawda a czasem fikcja. Jeśli nie zmieniają pracy to dlatego, że po przekalkulowaniu okazuje się, że w innych dostępnych zawodach będzie gorzej. Prestiż zawodu akurat tu chyba mało wpływa na decyzję bo jest niski, zwłaszcza w.przypadku nauczycieli szkół podstawowych. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:19 >Jeśli nie zmieniają pracy to dlatego, że po przekalkulowaniu okazuje się, że w innych dostępnych zawodach będzie gorzej. Skąd więc żałosne jęki, jak to jest źle i nas nie szanujooo? 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:21 Spokojnie, mimo wszystko nie wszyscy 40. A na radach sprawdzają kartkówki, czyli nie tracą czasu. Chyba jedynie można motywować (finansowo) tych, którym jeszcze się chce. A, że środowisko jest jakie jest, pieniędzy na motywację nie ma, to jest jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:25 To nie jest takie proste, żeby spuścić z tonu i szukać nowej pracy. Odnoszę się do sytuacji nauczycieli z małych miasteczek i wsi, tam z pracą jest kiepsko i nie dziwię się, że kobiecie koło 50 nie uśmiecha się zostać sprzedawczynią. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:27 No a niby czemu miałoby mi się to uśmiechać? Nie zarobię więcej, robota w większym wymiarze czasowym. Do tego w weekendy. Urlop krótszy. Jaka to korzyść? Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:29 Dla mnie to jasne, nie musisz tłumaczyć. Swoje plusy zawód nauczyciela ma. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:25 Eee, nie wszyscy. Ja pracuję jakieś 30 godzin w tygodniu. Średnio oczywiście. Zamiast zmieniać robotę wolę w zawodzie dorobić do pensji i tych 40 godzin. A odchodzić na znak protestu nie zamierzam. Sorry. Bardziej mnie w tej chwili interesuje mój osobisty interes. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:31 To przestańcie się ośmieszać ciągłym narzekaniem, jak jest źle. Gdyby było, odejścia byłyby masowe, a nie 3 procent. I dopóki będziecie narzekać, a dalej nie zwalniać etatów podwyżek nie będzie. A nie, pardon, wyrównają wam kolejne rządy do minimalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:34 Tylko zobacz, kto uczy w szkołach głównie. To nie jest młode pokolenie. Dziwisz się, że ktoś koło 50 nie chce już robić rewolucji zawodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:36 Dokładnie tak. Te najgorsze zarobki są dla młodych a Ci na spokojnie, znajdą sobie lepsze zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:40 Krótko mówiąc, Czarnek ma rację 😂😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:21 Krótko mówiąc, jesteś nudna. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:04 A dlaczego mówisz do mnie w liczbie mnogiej? Owszem są w oświacie rzeczy do poprawki, jest ich sporo. I mam prawo się o nich krytycznie wypowiadać. Rodzice też narzekają na system, a jakoś masowych protestów nie widzę. Jakiś procent owszem, odpłynął do chmury, ale w żaden sposób nie zachwiało to tradycyjną oświatą. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:08 Wiem na jakie zarobki może liczyć laborant chemiczny, w porównaniu do pracy nauczyciela są to grosze. Zarobki są wyższe tylko wówczas gdy praca jest na zmiany i w warunkach szkodliwych Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:00 woman_in_love napisała: > odchodzą ci, którzy znajdą gdzie indziej lepszą pracę: fizyka, chemia, matematy > ka, biologia > > pan od WOS, pani od WF czy polonistka nie mają takiej opcji raczej wiem, że hard trollujesz, ale akurat pani od wf ma sporo opcji jako trenerka, czy to osobista czy to prowadząca zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:36 Nauczyciel WF jako trener sobie pracuje popołudniami. Te 18 godzin w szkole odpyka żeby mieć opłacone składki ZUS. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:59 Ze szkoły nauczycielki z rodziny na pewno matematyczka (dwie klasy ósme w przyszłym roku...) i biolog, ona sama jeszcze się wstrzymuje z decyzją, ale to kwestia dwóch - trzech lat (chce jeszcze raz skorzystać z urlopu dla poratowania zdrowia, zanim system sam się zaorze). Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 08:55 W całej Polsce całe 3%. Normalnie tłumy. Szkolnictwo upadnie. I nie, nie są to dane z ministerstwa, tylko od Dealerów Wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:08 Czyli to ciągle nie jest zła praca dla humanistek czy pedagożek. Często jedyna dostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:17 Bez przesady. Średnia wieku nauczycieli przesuwa się w stronę 50. Gdzieś absolwentki kierunków humanistycznych i pedagogiki zatrudnienie znajdują, skoro szkolnictwo omijają szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:31 U nas od lat jest pełna obsada. Jak ktoś odchodzi na emeryturę to inni przejmują jego godzny. Dzieci jest mniej. Z nowych zatrudniono tylko wspomagających i psycholożkę z dobrym wykształceniem. Są rotacje między szkołami ale z zawodu odeszła 1 osoba. Miasteczko 30 km od dużego miasta. Ogłoszeń na rynku dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:56 Ci sami Dealerzy Wiedzy przliczają to na następujące skutki dla uczniów: "To odpowiednik permanentnego braku jednej obowiązkowej lekcji w tygodniu w każdej klasie" i już nie brzmi jak co mi tam 3%tylko jak o qrva..., prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:17 A gdzie tam, dla osób które nie znoszą nauczycieli i chronicznie im zazdroszczą, problemu nie będzie nawet jak przez rok nie będzie komu uczyć ważnego przedmiotu. Powiedzą, że żadna strata bo przecież szkoła i tak niczego nie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:30 W dobie powszechnego dostępu do informacji nie jest to problem. O ile ktoś pilnuje, żeby bombelki się nie pozabijały. I pilnuje, a nauczyciele za nadgodziny dadzą się pokroić. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:41 skumbrie napisała: > a nauczyciele za nadgodziny d > adzą się pokroić. Ci dobrzy - nie Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 17:56 Ci dobrzy są wspomnieniem w większości. Zostali zmęczeni życiem i bez pomysłu na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 18:07 Jedni tak, inni błagają żeby im zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:11 Logopedka, której bardzo żałujemy, kobieta mega specjalistka, doświadczenie, teraz takich nie uświadczysz, zwłaszcza po zdalnych podyplomówkach. I jeszcze dwie specjalistki, dla mego dziecka bez znaczenia, ale ogólnie szkoda. W ogólniaku matematyk. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:16 Nie mam pojęcia. Z uczących córkę wyleciała matematyczką huraaaa! Z mojej placówki jedna osoba przechodzi na emeryturę ze względów zdrowotnych głównie bo chciała dluzej pracować i jedna poszła na zdrowotny na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:08 Powstrzymaj radość... No chyba że już wiecie które konkretnie przyjdzie na jej miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:11 Nie będzie gorzej. Nie ma takiej opcji. Wariatka wylatuje z każdej szkoly w której dotychczas uczyła... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:14 W sumie po przemysleniu moze być gorzej bo syn może na nią trafic z rozszerzona matmą , z podstawową damy sobie radę sami... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:27 Matko, co za czasy. Trzymam kciuki za nauczycieli mojego syna. Niech wytrzymają jeszcze trzy lata. Wiodących przedmiotów uczą go osoby z długoletnim stażem, więc istnieje szansa że pozostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:29 Jak Zalewska była ministrą edukacji, to też mówiliśmy, że nie może gorzej...🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:44 Nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:53 Ja przechodzę z podstawówki do szkoły średniej. Na ten moment mam dość przerośniętych funkcji opiekuńczo-wychowawczych jakie są w szkole podstawowej. Interesują mnie głównie funkcje edukacyjne szkoły i mam nadzieję, że w szkole średniej tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:26 Oj kubmo uwazaj, dobrze ci życzę, ale matematykom nie jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:42 paniusiapobuleczki napisała: > Oj kubmo uwazaj, dobrze ci życzę, ale matematykom nie jest łatwo. Pewnie nie Przyzwyczajona jestem do dawanie z siebie wszystkiego jako nauczycielka. Zobaczymy jak to zadziała w szkole średniej W podstawówce jak najbardziej było to doceniane. Zawsze w odwrocie mam możliwość odejścia z zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:00 Dawanie z siebie wszystkiego w liceum jest oczekiwane (pasja?) czasami doceniane. Ale fakt, masz do czynienia ze starszymi uczniami i to jest Ok. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:35 Fajnie, pamiętam że to już dawno planowałaś. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:44 Dziękuję. Właściwie jestem tak nakręcona, że nie mogę się doczekać Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 09:58 wiem o dwóch w szkole moich dzieci (publiczna, ale nie prowadzona przez samorząd). facet od polaka poszedł uczyć w szkole montesori, babka od anglika poszła robić doktorat. ale wróciły nauczycielki z macierzyńskich, więc braków nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 10:33 Tak to będzie wyglądać, zwłaszcza w dużych ośrodkach, gdzie jest więcej ofert pracy i wyższe pensje. Aczkolwiek ci co liczą na rewolucję, na pewno się rozczarują. Po prostu powoli będą odchodzić obecne pokolenia 40+ i 50+, część na emeryturę a część do innych zawodów. Ponieważ nadal praca dla osób w wieku 50+ to trudny temat, zwłaszcza na prowincji i dla kobiet, to jeszcze trochę to potrwa. A do tego czasu będą zastępstwa albo braki . Dokładnie jak w opiece zdrowotnej, gdzie też są miejsca bez specjalistów, albo są już bardzo starzy. Trzeba czekać albo płacić. I jakoś nie ma buntu pacjentów. Poza tym pamiętajcie że społeczeństwo się starzeje, ile tak naprawdę procent to rodzice z dziećmi w szkołach ? Problem braku nauczycieli dotyka więc stosunkowo niewielu osób, z tego duża część nie widzi w tym nic złego, bo przecież szkoła i tak jest bez sensu. Podsumowując, śmieszą mnie te nadzieje, że oto rękami nauczycieli dokona się jakaś rewolucja. Już to przerabialiśmy. Polskim stylem jest raczej powolny uwiąd systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:03 Praca dla osób 50+ jest trudnym tematem wszędzie, więc nikt nie rzuci ciepłej posadki i 18h tygodnia pracy, by szukać pracy z podobnymi zarobkami za to dwukrotnie większym czasem pracy, będąc w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
fotokasia Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:35 Nie kłam o 18 H tygodniu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:55 Każdy wie jak nauczyciele pracują i ilu z nich robi własne sprawdziany, a ilu leci na gotowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:19 Nawet jak leci na gotowcach to musi je sprawdzić. No i rzadko kto ma łysy etat, czyli już jest więcej niż 18 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:42 Chemik czy biolog pracujący w laboratorium natomiast zapierdziela 40h, bardzo często praca jest zmianowa i to w warunkach szkodliwych. Naprawdę chcesz brnąć w to dalej i porównywać warunki pracy i zarobki oby dwóch grup, czy może wolisz jednak pozostawić nauczycielom choć minimum godności. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:04 Ale to dlaczego ci laboranci nie przechodzą do szkół, wakaty czekają? Nie rozumiem. Lekka praca, mało godzin, jedna zmiana, płaca taka sama lub lepsza, to chyba tylko głupi by został w laboratorium? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:09 Nie rozumiesz? Bo znajomi blokują wszystkie miejsce, a te braki to mit. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:29 jola_ep napisała: > Nie rozumiesz? Bo znajomi blokują wszystkie miejsce, a te braki to mit. Czyli wszystkie osoby, które piszą o brakach w swojej szkole kłamią? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:18 Odpowiedz prosta, bo zmieniając pracę spadają na najniższy stopień nauczyciela. Mając rodziny na utrzymaniu nie mogą sobie pozwolić na rozpoczęcie ścieżki awansu od nowa. Tak więc ani czterdziestoletni laborant nie rzuci pracy by iść na nauczyciela, ani nauczyciel chemii/biologii nie rzuci pracy by szukać pracy na gorszych warunkach niż ma obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:27 Wiec mówisz że płace w szkole są tak niskie, że nawet ludzie z gorszą pracą nie są zainteresowani, ale obawy o przyszłość szkoły są przesadzone? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:28 Ale ten 40 letni laborant zarabia tyle co nauczyciel pisałaś, poza tym weźmie z 10 godzin korepetycji i kasa jest. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:30 I ma trzy miesiące wakacji! To takie nic? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:33 Kto przepraszam weźmie te korepetycje laborant który zapieprza 40h tygodniowo pracując na 3 zmiany czy nauczyciel pracujący 18h tygodniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:37 Laborant po przejściu do szkoły 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:43 Laborant który pójdzie do szkoły. Nawet jeśli z początku będzie miał mniej niż w labie, to nadrobi korkami, a potem już będzie miał życie jak w puchu. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:27 Zaraz, zaraz..... absolwent chemii/biologii NIE jest laborantem. To są pracownicy merytoryczni np. w firmach farmaceutycznych. Oni rzadko pracują na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:10 Nie chcę w nic brnąć i porównywać, na miłość boską. To ty zaczęłaś te porównania. Ja tylko sprostowałam, że nawet jak stosuje gotowce, to musi je sprawdzić. Co w takim razie trzyma tych nieszczęsnych chemików w laboratoriach??? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:31 Owszem musi je sprawdzić, ile zajmuje sprawdzenie jednego gotowca 2-3 minuty, sprawdzianów w miesiącu 1. Biolog aby mieć pełen etat musi mieć 4 klasy w roczniku co daje w sumie 16 klas, przy założeniu 25 uczniów w klasie daje 400 sprawdzianów. 400 sprawdzianów sprawdzanych przez 3 minuty =1200 minut , dzielone na 20 dni pracy , daje 60 minut dziennie. czyli jego czas pracy wydłuża się z 20h ( ponad etat ) do 25 tygodniowo. Jak to się ma do 40h czasu pracy w systemie zmianowym i w warunkach szkodliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:37 >Owszem musi je sprawdzić, ile zajmuje sprawdzenie jednego gotowca 2-3 minuty, sprawdzianów w miesiącu 1. Biolog aby mieć pełen etat musi mieć 4 klasy w roczniku co daje w sumie 16 klas, przy założeniu 25 uczniów w klasie daje 400 sprawdzianów. 400 sprawdzianów sprawdzanych przez 3 minuty =1200 minut , dzielone na 20 dni pracy , daje 60 minut dziennie. Jak o "najlepiej wykształconej grupie zawodowej" najlepszego zdania nie mam, tak ty pier... trzy po trzy. Już w momencie, gdy piszesz o gotowcach, przez obliczeniach czasu sprawdzania tychże i dalszych. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:33 Mam to przetestowane po sprawdzianie ósmoklasisty starszej córki. Sprawdzenie zadań zamkniętych to dosłownie chwila. Ile czasu zajmie ci sprawdzenie 1.a 2b. 3a 4a i tak do 15 Tak wiec tekst o tym jak to nauczyciele zapieprzają przy sprawdzeniu sprawdzianów to jeden wielki mit. Jedyną osobą której sprawdzenie prac zajmuje dłużej, jeżeli faktycznie profesjonalnie podchodzi do nauczania swojego przedmiotu to polonista Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:12 Sprawdzian nie zawiera tylko zadań zamkniętych. Przebicie się przez rozwiązanie zadania otwartego (jednego), to nie 20 sekund. Im starsza klasa tym trudniej, bo uczniowie korzystają już z wielu narzędzi i niektórym przychodzą do głowy bardzo niestandardowe sposoby (piszę o matmie). Swoją drogą bardzo zaskakujące i ciekawe. Takie na przykład egzaminy próbne wpisuje się do systemu. Każde zadanie i każdego ucznia. Do dziennika elektronicznego wpisuję ocenę + wynik procentowy (opis mogę ustawić wcześniej). Moi uczniowie mają po kilkanaście ocen w semestrze. Nie po to żeby ich pognębić, ale żeby dawać im informację zwrotną (bo po to jest ocena), co idzie super, co kuleje. Praca nauczyciela nie polega tylko na prowadzeniu lekcji i sprawdzaniu prac pisemnych. I tak na przykład przeliczyłam, że we wrześniu dostawałam średnio 18-19 maili dziennie (rodzice, sekretariat, dyrekcja). Samo ich przeczytanie trwa, na wiele trzeba odpowiedzieć. Ale zgadzam się, że najbardziej czasochłonne sprawdzanie ma polonista. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:18 Dlatego napisałam, że pierd... już na etapie gotowców. Potem jest już tylko śmieszniej. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:01 Już widzę jak nauczyciele biologii i chemii rzucają szkoły. Ciekawe gdzie pracę znajdą. W laboratorium nikt nie potrzebuje chemika, który od kilku/kilkunastu lat w laboratorium nie pracował. Zarobki w cale nie lepsze niż zarobki nauczyciela, często sporo gorsze lub opłacone pracą na zmiany . 40h zapieprzania , często na zmiany za tą samą pensję co wcześniej za 18h no po prostu marzenie. Absolwentów anglistyki i lingwistyki na rynku pracy jest ogrom, zapotrzebowanie na nich w innych miejscach niż szkoła malutkie. Anglistyka to był dobry kierunek 30 lat temu, gdzie mało kto miał dobrze opanowany język, a nie teraz gdy większość maturzystów ma go opanowanego perfekt. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:13 Wobec tego logicznym wydaje się, żeby to laboranci przeszli do szkół! Pieniądze lepsze i mniej godzin.... Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:30 Niech przechodzą! U nas pani od chemii jest w wieku przedemerytalnym, obawiam się, że na moje najmłodsze dziecko nie poczeka. Dziecko w liceum w ciągu tego roku miało trzech chemików, czy ostatni będzie pracował od września nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:20 Otóż to. Aż dziw że tych fizyków i chemików tak brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:27 makurokurosek napisała: > Już widzę jak nauczyciele biologii i chemii rzucają szkoły. > Ciekawe gdzie pracę znajdą. Choćby jako korepetytorzy specjalizujący sie w przygotowaniu do matury. Bo na szkołę w tej kwestii coraz trudniej liczyć. > Anglistyka to był dobry kierunek 30 lat temu, gdzie mało kto miał dobrze opanow > any język, a nie teraz gdy większość maturzystów ma go opanowanego perfekt. To prawda, że największe zapotrzebowanie na anglistów jest w szkołach, ale z tym perfekcyjnym opanowaniem u maturzystów to, niestety, nieprawda Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:40 No coś ty ja sobie przy moich maturzystach szlifuję mój angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:28 Sprawdziłam właśnie oferty pracy dla nauczycieli w Warszawie w liceach: dla biologów, chemików, polonistów są oferty. Najwięcej jednak dla matematyków. W szkołach podstawowych dużo więcej ofert, dla matematyków dwa razy więcej niż w liceach. I przyznaję, że mnie to zaskoczyło, bo teraz właśnie przechodzi do szkół średnich ten drugi ogromny rocznik. I wydawało mi się, że w szkołach podstawowych problemów z nauczycielami nie powinno już być. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:22 Dla nauczycieli matematyki zawsze będzie najwięcej ofert wynika to z tego, że oni mają największe możliwości odnalezienia się na rynku pracy, mogą znaleźć zatrudnienie w banku i na rynku finansowym, informatycznym. Inaczej wygląda sytuacja biologów i chemików. Przemysł pożąda ludzi z doświadczeniem, a nie ludzi z kilku/kilkunastoletnią przerwą. Chemik po kilkuletniej nie mówiąc już o kilkunastoletniej przerwie wypada z obiegu. Jego umiejętność obsługi nowego sprzętu jest gorsza aniżeli świeżaka. Nie mówiąc już o warunkach pracy. Duża część laboratoriów pracuje na zmiany, w wielu przypadkach jest to praca w warunkach szkodliwych. W takich sytuacjach faktycznie możesz zarobić 30 %więcej niż nauczyciel, ale kosztem swojego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:48 Zauważ że 1/3 przedmiotów w szkole podstawowej to michalki: plastyka, technika, WF, muzyka, religia/etyka, przyroda, wdż. Jeśli ktoś uczy przedmiotu tego typu, to w życiu nie zostawi etatu w szkole. Owszem, muzyk sobie dorobi graneim z zespole, plastyczka w domu kultury, wfista w klubie fitness. Ale etat w szkole będą trzymać pazurami bo za swoje 18 h pracy tygodniowo mają pełne składki opłacone plus jakiś fundusz socjalny. A są to przedmioty w których klasówek się zbyt wielu nie robi (o ile w.ogole) Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 17:53 Nie robi się, ale wyciera się nosy dzieciom, które chcą do mamy ( niekoniecznie zerówkowicze). Choruje na 1001 infekcji, z którymi bąbelki przychodzą do szkoły ( podobnie jak do przedszkola), wysłuchuje 500 pretensji, że pani krzywo popatrzy na Maciusia albo nie obsadziła go - koniecznie w roli głównej - w przedstawieniu. Walczy ze skutkami choroby lokomocyjnej na wycieczce. Rozdziela Melę i Zuzie, które sie pokłóciły. Może jednak nie jest to praca marzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 20:27 U nas w szkole "michałki" mają nauczyciele, ktorzy zrobili sobie dodatkową posyplomówkę. I tak np. techniki uczy polonistka, plastyki uczy nauczyciel języka angielskiego przyrodę bierze pani od biologii albo od geografii... Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:38 gdy większość maturzystów ma go opanowanego perfekt Co ty nie powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:15 Akurat w szkołach potrzeba dobrych nauczycieli chemii Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:41 Chemia od 30 lat jest kierunkiem dla ludzi którzy nie dostali się nigdzie, studiuje ja garstka pasjonatów, garstka tych którzy nie dostali się na medycynę i ogrom ludzi którzy nie dostali się nigdzie indziej. Pasjonaci trafiają do firm produkcyjnych lub zostają na doktoracie, ci którzy wcześniej celowali w medycynę zostają na doktoracie, w większości na nauczycieli idą ci którzy sami z chemią mieli problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:22 Oj, jak widzę jesteś dość dobrze zorientowana w tym co się dzieje na chemii. Bardzo wielu po I roku/semestrze wylatuje bo nie daje rady z matematyką/fizyką. To ci, którzy zostali "spadochroniarzami". Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:42 W zakładzie produkcyjnym szybko wiedza i umiejętności zostają ocenione, w szkole nikt tego nie weryfikuje, a karta nauczyciela zapewnia bezpieczeństwo Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:28 Oj obawiam się, że zobaczysz. W consultingu pracują ludzie po bardzo dziwnych kierunkach- są chemicy, sa matematycy, historycy są absolwenci róznych filologii- naprawdę za niezłe pieniądze. Szkoła niewiele ma do zaoferowania. A.... znajomi nauczyciele nawet cieszą się z masowych odejść ze szkoły - nieźle zarabiają ( legalnie0 NA róznego rodzaju kursach przygotowujących do egzaminów. Mam na tyle małe dzieci, ze jeszcze mnie to nie dotyka. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:37 Wiem, że w obecnej chwili kierunek który się studiowało nie zamyka ścieżki zawodowej, ale wynagrodzenia w Polsce sa raczej dość płaskie. Pomijając branże IT większość zarobków jest na podobnym poziomie , dlatego coroczny post o hurtowym porzucaniu pracy nauczyciela by iść pracować za podobną pensję, przy 40h wymiarze pracy jest po prostu śmieszne. Nawet kłamstwo by ktoś w nie uwierzył musi być wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:14 Nie jestem nauczycielką i bardzo nie chciałabym nią być. Mam małe dzieci, i choć czas szybko leci, TE sprawy ( jeszcze) bezposrednio mnie nie dotycza, ale .... 40 godzin przy tablicy to jakies 60 godzin realnej pracy. Nie zazdroszczę. Jeśli nauczyciel ma tyle pracować to , owszem, 40 godzin odbębni przy tablicy ale do lekcji sie nie przygotuje. Papiery , tak są wszędzie, będzie musiał powypełniac i zrobi to byle jak. Czy powinniśmy sie z tego cieszyć? Zmęczony pracownik ( jakikolwiek) to zły pracownik. To jak i przez kogo będą uczone nasze dzieci zalezy bardzo, ale to ogromnie dużo. Zastanówmy się czy zalezy nam na sfrustrowanym, zabieganym, zmęczonym nauczycielu czy nauczycielu co najmniej solidnie wykonującym prace, zaangażowanym ( zostawmy pasje i powołania na boku, dość mnie irytują te określenia). Zawód nauczyciela jest spauperyzowany w okropny sposób. Młodzież, a coraz częściej dzieci, przy milczącym, a częściej nie, przyzwoleniu starszych zachowuje się karygodnie. A wiadomo - akcja budzi reakcję i nie ma się z czego cieszyć. Nauczyciel, krytykowany, nagrywany, straszony, poniżany nie będzie pracowal z zaangażowaniem. Czarnek & Przyjaciele ( a lbo raczej kumple ) dolewają oliwy do ognia. Chciałabym, żeby moje dzieci były w przyszłości uczone przez ludzi, którzy...nie pracują pod pręgieżem i jeśli nie z pasją ( o marzenie) przyzwoicie i rzetelnie wywiązują się z obowiązków. To naprawdę niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:20 >dlatego coroczny post o hurtowym porzucaniu pracy nauczyciela To fakt, odejścia są na poziomie 3 procent w całym kraju. Reszta wyznaje zasadę"ch..., ale stabilnie". Poza tym misja i pasja, ochotniczki wciąż w szkołach siedzą Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:50 Bo to nie jest rewolucja tylko ewolucja. 3% to wbrew pozorom dużo, jeżeli do zawodu przychodzą pojedyncze osoby. Ja obserwuję jeszcze takie wewnętrzne zjawisko jak zmiana miejsca pracy: szkoła bliżej miejsca zamieszkania, przejście z podstawówki do liceum. Jeżeli te zmiany nie usatysfakcjonują zmieniających, to odejdą. I tak jak już pisałam - w Warszawie jest dużo ogłoszeń do szkół podstawowych, mimo tego, że obecnie drugi szeroki rocznik przechodzi do szkół średnich. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:31 Warszawa akurat sobie poradzi. A na prowincji problem nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:45 skumbrie napisała: > Warszawa akurat sobie poradzi. A na prowincji problem nie istnieje. Zależy co rozumiemy pod słowem "poradzi". Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:15 kochamruskieileniwe napisała: > Ze szkół Waszych dzieci? > > Pobliską rejonowa podstawówka została bez nauczycieli: > fzyki > chemii > matematyki > biologii > i bez jednego anglisty > > Rodzice są podłamani... W naszej odeszła nauczycielka z urpawnieniami emerytalnymi... żeby zrobić miejsce Dla koleżanki, która uczy biologii i geografii nie było pracy. Musiała dojeżdżać do gminnej szkoły. Mam wrażenie, że rozklad sił jest nierówny. Pani z angielskiego wyladowala w świetlicy 🤷♀️ Brak etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 11:41 W małych miejscowościach, kiedy ma się dom lub mieszkanie otrzymane od rodziców, może nie trzeba dojeżdżać, może rodzice zaopiekują się dziećmi gdy są małe, może współmałżonek ma pracę itp. W takim zestawieniu praca nauczycielki jest sensowną opcją. Gdyby poprosić takie osoby o przeniesienie się np. do dużego miasta, bo tam jest praca, przestaje to mieć sens. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:15 W tej szkole, o której piszę nauczycielka dojeżdzała z Siedlec (na wschodnie rubieże Warszawy) . Bo tam nie miała pracy. A teraz znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:38 Sądzisz, że w dużym mieście zarobki są dwukrotnie wyższe niż zarobki nauczyciela, do pracy nie trzeba dojeżdżać, a żłobki i przedszkola działają do 20? Może czas się obudzić, przejrzeć chociażby oferty pracy i porównać na jakie wynagrodzenie może liczyć nauczyciel, a na jakie laborant, lektor języków, tudzież biolog i przede wszystkim ile tych ofert pracy jest. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 13:40 Sądzę, że czytanie ze zrozumieniem przerosło cię już kilka postów wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:01 Ci sami rodzice, którzy twierdzą, że nauczyciele w xuj zarabiają i nic nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:22 Nie ci sami. Nie wszyscy rodzice tak twierdzą , bo nie wszyscy tak uważają. Nie wiem dlaczego uogolniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:47 W zeszłym roku kiedy odeszło kilkunastu nauczycieli i załamana dyrektorka na zakończeniu mówiła że nie wie co to będzie, odejście 5 osób w bieżącym przeszło lekko i jakby bez żalu. Żaden z tych nauczycieli nie uczy mojej córki, a bardzo liczyliśmy że odejdzie matematyczka, która uczyła pierwszy rok i okazała się niestety fatalna. Pierwszy semestr pokazał ze nie potrafi tłumaczyć i posypały się kiepskie oceny, a w drugim okazało się że wystarczy zaniżyć wymagania i od razu są dobre wyniki. Od wczoraj wiemy, że nie ma co liczyć na zmianę nauczyciela. Zapisaliśmy więc córkę na kurs internetowy dla 7 klas, przygotowujący powoli do egzaminu , z powtórką materiału klasy 6. Córka mimo oceny celującej na koniec roku sama czuje ,że nijak nie idzie to w parze z realnymi umiejętnościami. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:50 iiii tam podłamani od razu. Mają takie zdolne dzieci, że po co im nauczyciele. No może ten angielski by się przydał... Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 12:57 U syna polonistka. W liceum. Na zakończeniu mówiła, że pracowała od 1976 roku! Byla mega wymagajaca, syn jej się bał, ale bardzo żałuje, że odeszla. Matematyczka też ich nie weźmie w przyszlym roku szkolnym. Syn też żałuje. Ani geograficzka Tez syn żałuje. Matma i geografia to rozszerzenia syna. I jak jeszcze o geografię sie nie martwię, to mój niepokój budzi matma. Ta nauczycielka miała fajną metodę- często kartkówki, więc syn na bieżąco był cały czas. I dobrze tłumaczyła. Nie jest dobrze. Syn jeszcze 3 lata ma nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:18 I pozostaje jeszcze pytanie kto odchodzi i kto zastąpi odchodzących. Ci dobrzy nauczyciele świadomi swojej wartości nie dadzą soba poniewierać. Pani od polskiego (ta, która rozpocząła pracę w 1976 roku) jeśli jest dobra zarobi krocie na korepetycjach. Po co jej , mającej uprawnienia emerytalne, szkolny stres? Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:45 Z podstawówki mojego syna odeszło 33 nauczycieli (z ok 100 osób grona). Z tego większość jednak do innych szkół - tu problem jest dyrekcja z przerośniętym ego która zyje tylko szkola i tego samego oczekuje od innych. Z innej zaprzyjaźnionej sp odeszło om 20 osó (tex z ok setki grona). Generalnie jak ktos wyżej napisal: nauczyciele zaczynają uciekać z podstawówek bo tam jest nadmiar obowiązków opiekunczo-wychowawczych plus rodzice bombelkow często z roszczeniami. W szkole średniej jednak ciężar obowiązków to te edukacyjne a nie opieką. No i rodzice mniej awanturujący się - zawsze można im powiedzieć "chodzęnie di TEJ szkoły nie jest obowiązkowe, jak się nie podoba to można sir przeniesc", w przeciwieństwie do rejonowej podstawówki. No i nie ma problemów typu jaś z aspergerem łazi po sali, terrozyzuje klasę i rozwala lekcje i nic nie można mu zrobic. Jakoś dziwnym trafem możliwość realnego relegowania ze szkoły działa mocno terapeutyzujaco. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:53 W szkole (LO), gdzie uczę na razie nikt. W przedszkolu, gdzie jestem ped.sp./ter.SI dwie n-cieki wspomagające. Obie przechodzą do szkoły bliżej swojego miejsca zamieszkania i z dłuższym urlopem niż w przedszkolu. Mówię o dzielnicy Bielany w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:26 Zapomniałaś skrócić p-kole? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 14:59 W naszej szkole na 1 etat dla polonistki jest już 11 podać z UP Odpowiedz Link Zgłoś
alicjamagdalena Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:00 Problemem są etaty dla matematyków bo ci młodzi wyciągną o wiele więcej jako informatycy a starzy nie zmieniają w wieku 50+ Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:10 Bo to coś nowego. W sp mojego dziecka brakowało matematyka już od lat. Nasza nauczycielka miała w tej szkole tylko jedną klasę (naszą) i zrezygnowała po pierwszym semestrze. Ponieważ pozostali robili na co najmniej 1.5 etatu nie dało rady by którys z nich nawet nie mówię "przejął" klasę co chociaż miał z nimi zastępstwa. Końcówka szkoły ... Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:20 Jak się ma 1,5 etatu jako matematyk (w rzeczywistości jest to płacone za 1 etat + 9 nadgodzin tablicowych), to bardzo trudno wcisnąć jeszcze 4 godziny. Ja w tym roku miałam tak ułożony plan, że jednego dnia miałam 8 lekcji ciągiem i wiem już, ze nigdy więcej. Jeżeli pracuje na maksa, to siódma, a szczególnie ósma lekcja jest już walką o przetrwanie: jak wykrzesać z siebie i z uczniów to co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 15:37 Odeszly 2 swietne nauczycielki matematyki i geografii. Zwłaszcza matematyczka to duża strata Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:24 Ja chciałam pracować w szkole w Polsce. Mam doświadczenie w pracy z młodzieżą, mam studia. Ale fakt, nie pedagogiczne. Nie, nie mogę. Muszę na swój koszt skończyć studia podyplomowe - jakieś 3000 zł i 1.5 roku. Teraz pracuję jako nauczycielka w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 16:29 A w Niemczech nie musiałaś mieć wykształcenia pedagogicznego? To jakaś nowość, bo ostatnio jak sprawdzałam było wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 19:19 Jak wynika z mojego postu - nie musiałam. Niemcy to 16 landow, każdy ma swoje wymagania. W wielu wykształcenie pedagogiczne nie jest warunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 18:20 Ja byłam przygotowana pod każdym względem. Praktyki dały mi najwięcej, bo mnie otrzeźwiły. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Ilu nauczycieli odeszlo 24.06.23, 18:22 Dwie- emerytki Jedna- thankjugod- nie zrealizowała nawet połowy podstawy programowej - uprzedzając komenarze- kolejna nie będzie gorza- nie da się nauczyć mniej niż nic. Jak nikt nie przyjdzie tez efekt będzie ten sam. Druga - nauczanie wczesnoszkolne- już rok dłużej pracowała, ale na jej miejsce przychodzi osobista jej córka która była na wychowawczym więc po prostu przypilnowała jej miejsca Odpowiedz Link Zgłoś