zanetka.x 09.07.23, 14:24 Czy żeby zaoszczędzić parę złotych pojechałybyście robić zęby na przykład do Turcji lub innego tańszego kraju? Czy rozumiecie takie postępowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samaasma Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:26 To chyba nie jest parę złoty ale jakieś gigantyczny sumę Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:27 Nie, absolutnie nie, ze wzgledu na brak gwarancji I problemy w przypadku komplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 23:47 Z tego samego powodu - nie Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:27 Ile to jest: parę złotych? Odpowiedz Link Zgłoś
polamek100 Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 01:31 Jak to ile? - para to przeciez 2? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:29 Nie wiem jakie są aktualnie ceny w PL, ale jeśli chodzi o NL, to oszczędność jest rzędu kilku tysi euro przy implantach. Znajomy robił w Rumunii ze trzy lata temu. Tutaj chcieli 12 tyś €, tam zaplacił połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:36 A, dodam, że to nie była żadna szemrana buda, tylko ładna, nowa klinika, z nowym, specjalistycznym sprzętem,aż sam zainteresowany był w szoku:p do kliniki i z kliniki go woził szofer, na implanty ( jakieś szwajcarskie) ma certyfikaty itp. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:08 Ale implanty powinny być co roku kontrolowane. Takie procedury ma moja dentystka. Czy on co roku jeździ do tamtej kliniki na kontrolę czy robi to już u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:20 On tam był w sumie trzy razy a teraz już robi kontrolę na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 19:53 Na miejscu w Polsce? Mnie zaden dentysta nie chcial nawet aparatu retencyjnego naprawic, musialam jechac 500km do kliniki gdzie zakladalam. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 20:29 Na miejscu w Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 13:17 Przecież ludzie się przeprowadzają… Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 19:12 No właśnie, całe życie miałby chodzić do tej samej kliniki? Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:32 To jest więcej niż parę złotych, więc tak rozumiem. Jedziesz po konkretną usługę w której tamtejsi lekarze są bardziej wyspecjalizowani. Więc płacisz mniej za wyższą jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:09 A na jakiej podstawie twierdzisz, że w Turcji są bardziej wyspecjalizowani niż w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:35 Tam wszystko jest tańsze, także personel medyczny, więc w nowiutkiej, prywatnej klinice, masz wrażenie większej ekskluzywności i "lepszych" lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 23:28 beaucouptrop napisała: > A na jakiej podstawie twierdzisz, że w Turcji są bardziej wyspecjalizowani niż > w Polsce? Bo robią tych zabiegów całe mnóstwo. Mniej więcej jak brazylijscy lekarze są specjalistami od powiększania pośladków. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 20:03 > Więc płacisz mniej za wyższą jakość 🤯 www.pudelek.pl/kolejna-polka-walczy-o-zycie-po-wizycie-w-tureckiej-klinice-dostalam-sepsy-nie-widzialam-zalatwialam-sie-pod-siebie-zdjecia-6875328276839232a?amp=1 www.pudelek.pl/28-letnia-brytyjka-zmarla-podczas-operacji-w-turcji-skorzystala-z-popularnej-wsrod-celebrytow-procedury-odchudzania-6883680297687968a?amp=1 www.pudelek.pl/aktorka-chciala-zoperowac-w-turcji-oszpecona-twarz-przezyla-horror-prawie-przebil-tym-pretem-moja-gorna-warge-6908634482203264a?amp=1 www.pudelek.pl/ewel0na-walczyla-o-zycie-przez-operacje-w-turcji-pokazala-blizny-jestem-oszpecona-do-konca-zycia-foto-6871709082991328a?amp=1 www.pudelek.pl/matka-czworki-dzieci-otarla-sie-o-smierc-po-operacji-plastycznej-w-turcji-32-letnia-tiktokerka-prosi-internautow-o-pomoc-6895845015481120a Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 20:11 lauren6 napisała: > > Więc płacisz mniej za wyższą jakość > > 🤯 To też szokujące nie? www.rmf24.pl/fakty/polska/news-szwedka-zapadla-w-spiaczke-po-operacji-w-polsce-ruszyl-proce,nId,1593793#crp_state=1 Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 00:43 Tureckie kliniki są niesamowicie zróżnicowane. Są masówki dla instagramowych celebrytek i to te kliniki, które zrobią za kasę rzeź- mam na myśli kilka operacji plastycznych za jednym zamachem. Pod względem cen rozstrzał jest olbrzymi. W Polsce za nos zapłacisz dziś około 20-25 tysięcy, a w Turcji te widełki to 2-10 tysięcy €. Nie demonizowałabym, bo jakość może być wysoka i bardzo niska w zależności od wybranego chirurga i kliniki. Na pewno trzeba unikać tych tworów, gdzie operują celebrytki w barterze. Dodam, że w tej złej Turcji niedawno doszkalał się wzięty polski chirurg plastyk (Zachara), chwalił się na swoim instagramie. Tam naprawdę mają świetnych specjalistów, tylko oni za operację policzą znacznie więcej niż w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
e_lambadziara Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:35 Ja mieszkam w De a zęby robię w PL. Płacę połowę mniej niż mi wyliczyli w De plus ubezpieczalnia mi zwróci część kosztów. Także tego.....sama sobie odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 23:33 A jak zrobić to, żeby uebzpieczalnia niemiecka coś zwróciła za zrobienie zębów w Polsce? Podpowiesz, od czego zacząć? Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 06:18 To akurat nie problem. Problemem jest to, że stomatologia w Polsce jest na innym poziomie, chociażby trucie zębów pod koronki albo robienie plomb "naokoło" zamiast odpowiednio wcześniej zrobić koronkę na żywym, nie zatrutym, zębie. Wielu stomatologów w Polsce wciąż nie zajmuje się ratowaniem zębów do późnej starości pacjenta a po prostu prędzej czy później je wyrywa (z musu, bo przez ich nieumiejętną opiekę się ułamały). Dlatego jestem wdzięczna losowi, że od 30 lat chodzę do niemieckich dentystów i mam wszystkie zęby, a nie "chlapaczkę" jak przepowiedziała mi dentystka w polskiej podstawówce, gdy miałam 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 23:57 Doceniam odpowiedź, ale nie o to pytałam... Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Turystyka stomatologiczna 11.07.23, 06:15 Te wszystkie cwane gabinety w Polsce wiedzą, jak to zrobić (mnie już 20 lat temu proponowano przez telefon, jak o to podpytywałam, wpisanie najbardziej korzystnych ubezpieczeniowo zębów), tak że bez stresu. Tylko że żaden niemiecki dentysta Ci w buzi niczego po ewentualnych paprakach nie naprawi. Skupiłabym się na znalezieniu naprawdę dobrego gabinetu i tam bezpośrednio pytała. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 16:02 I polecam Zusatzversicherung. Debeka ma bardzo dobre. Wyjdzie w sumie dużo taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 08:37 Aha, żeby nie było - mam jeszcze paru krewnych w Polsce i wiem, jak wygląda polska stomatologia aktualnie. Łącznie z truciem jako metodą "leczenia". Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 19:52 ayelen40 napisała: > To akurat nie problem. Problemem jest to, że stomatologia w Polsce (...) Dlatego jestem wdzięczna losowi, że od 30 lat cho > dzę do niemieckich dentystów i mam wszystkie zęby, a nie "chlapaczkę" jak przep > owiedziała mi dentystka w polskiej podstawówce, gdy miałam 10 lat. Jak zwykle debigrantka, której widza o PL zatrzymała się 30 lat temu. W Trójmieście leczą zęby tysiące Skandynawów - kliniki nowoczesne, super sprzęt, RTG 3D i inne cuda bajery. Możesz tylko zazdrościć. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 14:51 Nigdy nie wyjeżdżalam do innego kraju po usługi medyczne, ale jeśli miałabym to zrobić to w krajach UE tak, poza nie, niezależnie od ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 16:51 Jeździmy do Polski. Znamy superdentystkę stomatologiczną na Pomorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:11 Rozumiem, bo to drogi interes. Sama jednak nie pojechalabym. Wolę robić to na miejscu, bo w razie komplikacji mogę zawsze pojechać do mojej dentystki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 17:48 Uprawiam dentystyczna turystykę bez wahania. Tak zdecydowanie się opłaca i jestem zadowolona z efektow Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 19:12 Ja tez.duze miasto wojewódzkie w Turcji,kompletnie nieturystyczne.klinika z polecenia.ceny kilka razy niższe.powiem tak,rok temu za najbardziej wywalony w kosmos implant wiodącej firmy z USA liczyli sobie 500$,z korona .tylko żeby tak leciec tylko na zeby ,to trzeba mieć naprawde sporo do zrobienia.Ja przy okazji wizyt u rodziny robie ściąganie kamienia itp.rok temu kosztował pełen zabieg 60 pln.u nas chyba przegląd teraz jest droższy Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 18:57 Ostatnie 3 tyg w Polsce zrobiły mi kipisz w mózgu.. kilka msc temu nie powiedziałabym ze Pl jest w średniowieczu..wyszłam z banki warszawskiej i tak jesteśmy..ostry dyżur na Ludnej, nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 22:42 tak! za dwa zęby mam zapłącić ponad 5 tyś gdyby mi ktoś je zrobił w czechach albo na słowacji taniej to bym sie nie zastanawiała do turcji musiałą bym się wybrac na całą szczękę mam znajomego który zarabia w strefie euro ale zęby robi w PL Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 22:51 Od nas z południa dużo osób jeździ do Czech właśnie...nawet po polsku mówią Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 18:20 Za 2 zęby-5 tys? W Wawie 1 implant od 5 tys. , a raczej od 6... Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 23:29 Robiłam w ubiegłym roku, 7,5. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Turystyka stomatologiczna 09.07.23, 23:22 Oszczedności rozumiem jeśli idą w parze z jakością usług. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 18:10 Tak, ale nie do Turcji, nie tak daleko. I nie dla paru złotych a wiele więcej oszczędzam. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Turystyka stomatologiczna 10.07.23, 23:45 Roznica to wlasnie nie jest pare zlotych, tylko grube tysiace . Odpowiedz Link Zgłoś
bezatu2023 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 15:42 Na zdrowiu nie można oszczędzać. Jesli w Turcji/Rumunii/Ukrainie jest identyczna jub lepsza jakość za mniejsze pieniądze to ok, jak ktoś lubi, ale niższa cena kosztem niższej jakości to samobójstwo. Dosłownie, Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 19:07 Jak i zęby to i napompowane wary, nie ma to jak śnieżnobiały uśmiech i spuchnięte wary wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 19:15 O leczeniu zębów też nigdy nie słyszałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 21:01 Piszemy o Turcji uroda.abczdrowie.pl/zrobila-sobie-tureckie-zeby-gdy-otworzyla-usta-internauci-zaniemowili Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Turystyka stomatologiczna 12.07.23, 20:05 Nie pojechałabym do żadnej mordowni by zaoszczędzić kilka tysięcy. Wolałabym nie robić takiego zabiegu lub dłużej odkładać na niego pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 00:53 Sęk w tym, że Turcja ma kliniki z każdej półki cenowej, nie same mordownie. Polki rzucają się na tanie i dyskusyjne jakościowo opcje, ale mają tam dobrych specjalistów. Miałam na oku lekarza od nosów z zadowolonymi pacjentkami z różnych stron świata, on kasuje teraz coś pomiędzy 6000-7000€. To jest ZNACZNIE więcej niż w Polsce i pewnie to samo jest z zębami, zrobisz po kosztach i zrobisz dobrze i zapłacisz adekwatnie do jakości, doświadczenia lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 09:11 W wątku jest mowa o tureckich klinikach, gdzie jest taniej niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Turystyka stomatologiczna 13.07.23, 07:52 Ale czemu mordownie? Zakladamy taki sam lub lepszy poziom uslug. Ja akurat sie zawiodlam na dentystach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś