Dodaj do ulubionych

Kokonowe bujaki

16.08.23, 17:05
Chodzi mi o fotel- huśtawkę, coś jak na zdjęciu , na taras. Czy to jest wygodne i w ogóle użytkowo tak fajne, jak mi się wyobraża?
A jeśli jest, to możecie polecić konkretne firmy, żeby toto było stabilne?
Wiem, że to moda sprzed lat, ale wtedy nie miałam tarasu🤷

A jeżeli nie jest suspicious to co jest?:p
Obserwuj wątek
    • yannefer Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:09
      Mam taki i gdybym miała kupić jeszcze raz to kupiłabym taki Tekst linku
      • livia.kalina Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:21
        Mam właśnie taki z linku yannefer i potwierdzam, że bardzo wygodny, nadaje się do czytania smile
        • pani_tau Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:30
          To i ja potwierdzę, bo korzystałam z takiego będąc w odwiedzinach i wspominam go z rozrzewnieniem.
        • yannefer Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 21:18
          Poluje na niego w obi ale cenę nie chce ani drgnąć
    • azalee Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:29
      Ja mam taki i kocham miloscia okrutna. Uwazam go za jeden z lepszych zakupow meblowo/dekoracyjnych.

Nie wiedzialam ze to jest moda sprzed lat, wiec raczej nie doradze co jest modne obecnie tongue_out
      • pani_tau Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:33
        Kupiłabym sobie coś takiego do pokoju.
      • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:36
        Piękny!
        Mnie nie obchodzi co jest modne a co jest wygodne :p
        • azalee Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:47
          OK, wiec wygode moge zagwarantowac smile wiele razy zdarzylo mi sie zasnac w nim na sieste bujajac sie z mlodszym gdy byl niemowlakiem.
        • yannefer Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 21:17
          Jest mega wygodny, poluje na niego w obi ale cena nie chce drgnąćsmile
          • yannefer Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 21:19
            Coś mi się źle podpięła odpowiedź, miało być pod innymsmile
          • samaasma Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:22
            Przecież boom na to był z pięć lat temu teraz w każdym sklepie to Kupisz i prześcigają się z promocjami
    • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:33
      Moja siostra taki ma i jest zachwycona. Też chciałam sobie kupić, ale w żadnym, do którego się przymierzałam, nie było mi wygodnie. W końcu kupiłam sobie krzesło brazylijskie i to jest to. Tylko moje ma jeszcze podnózek czyli taki mały hamaczek na nogi.
      • swiezynka77 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:42
        Taki jest wygodny, ten z pierwszego posta dla mnie niewygodny.
        • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:47
          Mnie się bardzo podobają takie, jak w pierwszym poście. Przez dłuższy czas „polowałam” na nie w różnych sklepach, siadałam w najróżniejszych modelach i w żadnym nie było mi wygodnie. W końcu kupiłam ten hamak i siedzi się w nim bardzo wygodnie.
          • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:49
            Mnie, jak usiądę w sklepie to jest całkiem wygodnie, ale nie wiem czy tak jest nadal po, np pół godzinie?:p tyle nigdy nie wiedziałam, jakoś głupio 🤣
            • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:49
              Siedziałam*
            • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:56
              A nie, mnie odrazu było niewygodnie. Może to kwestia wzrostu albo co. W każdym razie albo nie mogłam siedzieć tak, żeby spuścić nogi, bo fotel był za głęboki albo te poduszki w środku podpierały nie tam, gdzie trzeba.

Jak tobie wygodnie, to raczej nagle nie zrobi się niewygodnie.
      • majenkirr Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:49
        Tu trzeba wiercić w suficie, ten ze startowego stawiasz gdzie chcesz wink.
        • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:53
          Tak, dlatego też chciałam taki, jak w poście startowym, ale nie znalazłam takiego, w którym byłoby mi wygodnie.
          • majenkirr Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 19:54
            Ja raz usiadłam w takim w tj maxx i było tak wygodnie, że nie chciało się wstawać 😂
            • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 21:28
              To ja mam tak z moim.
        • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:03
          Ja mam właśnie taki na stojaku. Kupuje się stojak osobno.
          • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:10
            Ichie, gdzie kupiłaś stojak?
          • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:13
            A dobra, widzę w zalinkowanym przez ciebie sklepie.
      • hosta_73 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 09:30
        Mam podobny na balkonie. Nie wszystkim w domu odpowiada bo zapada się w nim i siedzi się w nim trochę jak w kokonie. To pewnie kwestia długości tego drążka na górze, my mamy chyba krótszy.
        Ja lubię w nim siedzieć, jak chcę poczytać to nogi wykładam na krzesło ale najlepszy jest do poobiednich drzemek smile
        • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 09:46
          Te hamaki są też różne. W niektóre zapadasz się jak w kokon, a w innych siedzisz niemal jak na krześle. Ja mam taki bardziej kokon właśnie, do tego z podnóżkiem. Idealny na drzemkę 😁
    • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:35
      Ja mam siedzę cały czas w użyciu. Ostatnio nawet wrzuciłam zdjęcia. Na początku było mi słabo jak za długo siedziałam. przeszło.
      • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:37
        *sieste eu.lasiesta.com/pl/
    • samaasma Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:40
      Ja mam no i fajnie wygląda i nawet da się używać w miarę

Co ci mogę doradzić jak się zastanawiasz nad kolorem to dużo osób narzekało że jak kupiło biały to potem strasznie widać kurz i brud
      • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 17:46
        Biały i czarny odpadają. W grę wchodzi brąz, ciemna zieleń albo bordo :p
    • premeda Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:03
      Mam ale nie jest zbyt wygodny i stoi nieużywany. No dobra poducha została zdjęta i robi za kocie legowisko 🙄
      • b-b1 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:09
        Mam taki jak ze startowego ale podwójny. Do leżenia i czytania idealny.
    • berdebul Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:41
      Mam, uwielbiam.
    • extereso Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 18:45
      Ja korzystałam w kółko z takiego na sauniei bardzo lubiłam. Kupiłam teraz córce na urodziny, na jej prośbę i ponoć też stałe użytkowany.
    • shellyanna Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 19:19
      Mam. Sporo używałam jak młody był mały - pięknie mi się go w nim usypiało. Teraz stoi i się kurzy. Wole leżak.
      Jest wygodne, można w tym siedzieć, można się skulic i leżeć trochę jak embrion.
    • vivi86 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 19:56
      Też myślę o czymś takim.
    • cisco1800 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 20:06
      Mam takie w pracy. Najchętniej bym w tym siedziała 8h big_grin
    • noname2021 Re: Kokonowe bujaki 16.08.23, 21:42
      okropnie niewygodny, wrzyna sie w uda - nie ma podporki pod zwisajace nogi. chyba ze bardzo niski - albo taki na dwie osoby, gdzie mozna siedziec bokiem.

szal na to byl pare lat temu, ze tez ludzie jeszzcze sie nauczyli, ze niewygodne, tylko kazdy musi miec bo modne.
    • gryzelda71 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 08:23
      Niewygodne, wywrotne.
      • shellyanna Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 10:24
        Wywrotkę są, jeśli się je traktuje jako huśtawkę. Mamy specjalny łańcuszek między noga, a kokonem. Nie ma możliwości rozbujania. Podstawa jest ekstremalnie ciężka i nie wiem co trzeba by zrobić, żeby się wywrócić.
        • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 10:54
          Tez nie wiem ale w watku o poduchach do szkoły jedna z forumek twierdziła ze bardzo łatwo jest stojak do fotela hamakowego przewrócić i ze jej się udało.
          • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:01
            Mocne wychylenie/obrót o 180 stopni i leci. Jeszcze przy odpowiednim rozbujaniu kosz może spaść z haczyka sprężyny. To tez mi się udało.
            • gryzelda71 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:04
              Dokladnie. Widziałam w wykonaniu dzieciaków.
            • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:11
              Jak się fotela używa jako huśtawki, to takie są skutki. To nie jest huśtawka. Jak się będziesz bujać na zwykłym krześle w jadalni, to też może ci się udać wyrżnąć o podłogę 🤷‍♀️. Poza tym wszystkie siedziska, które oglądałam, miały od dołu przyczepiony łańcuch -ogranicznik, więc nie dało się ich rozbujać.
              • samaasma Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:14
                Wytłumacz to proszę dzieciom ze ten fotel to nie hustawja
                • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:51
                  A to jakiś problem? Wytłumaczyłabym dokładnie tak samo, jak wytłumaczyłam, że hamak to nie huśtawka, zrozumieli 🤷‍♀️. Jeśli natomiast dzieci są na tyle małe, że nie zrozumieją, to się ich pilnuje. Poza tym, takie siedziska mają ograniczniki żeby fizycznie nie dało się ich rozbujać jak huśtawki. W każdym razie do domu z dziećmi ja bym kupiła tylko taki z ogranicznikiem.
              • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:54
                Żaden na którym siedziałam w PL nie miał ogranicznika. 🤷‍♀️
                To tez zależy od wagi, im cięższa osoba tym mniej trzeba się wychylić żeby przeważyć fotel. I nie, nie liczyłabym na rozsądek licealistów w grupie.
                • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:03
                  U mnie nie da się bo konstrukcja nie pozwala - ani nie spadnie bo hak jest zamknięty ani obrotu się wykonać jie da. Ale oczywiście znając dzieci przewrócić pewnie by się dało - np włączać na stojak albo wieszając się
                  • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:04
                    Włazac na stojak
                  • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:30
                    U mnie tak. Spadnie bez problemu. Czego nie przewidziałam na etapie zakupu.
                    • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:40
                      No tak tu faktycznie wyglada niebezpiecznie.
                • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:14
                  A to autorka wątku mieszka w internacie dla licealistów? Zwykłe krzesło też można przewrócić.
                  • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:16
                    Odnoszę się do wypowiedzi Ichi, która przywołała poprzednią dyskusję o kokonach.
                    • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:33
                      A ja się donosiłam do twojej wypowiedzi, w której wyraźnie piszesz, że to tobie się udało.

Jasne, że dzieciaki w grupowej głupawce są w stanie to przewrócić, ale autorka wątku chce to siedzisko kupić dla siebie na swój własny taras. Zakładam, że nie prowadzi na nim tajnych kompletów dla licealistów.
                      • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:47
                        Wiec jeżeli odnosisz się do wypowiedzi o mnie, to nie potrzeba licealistów.
                        Czy da się go przeważyć? Tak. Chyba ze noga jest czymś przytrzaśniętą/zakopana. Moi sąsiedzi mają płytę chodnikowa bo dziadek fiknął.
                        • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:50
                          No właśnie ja się tego trochę obawiam, że mi to fiknie a jestem dziwnie pewna, że mąż mi tego nie zawiesi na nowiutkim zadaszeniu tarasu :p może za jakiś czas jak mu się już opatrzy i przestanie być nowe :p
                        • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:57
                          Najwyraźniej stojaki są różne. Moja siostra ma takie siedzisko od kilku lat. Stoi w salonie, siadają wszyscy domownicy, większość gości, w tym nastoletnie wnuczki siostry, często obie na raz i nigdy siedzisko się nie przewróciło.
                • szarmszejk123 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:34
                  A skąd ja bym miała wziąć grupę licealistów i po co??
                  • eliszka25 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 17:52
                    Żeby ci przewrócili twoje siedzisko 🙃
              • gryzelda71 Re: Kokonowe bujaki 18.08.23, 08:13
                Bez łańcuszka na dole cała konstrukcja sugeruje fotel w którym można się bujać. Nie, nie jest wygodny, ani bezpieczny. To moje zdanie i nie mam tego na tarasie.
      • ritual2019 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 10:26
        gryzelda71 napisała:

> Niewygodne, wywrotne.

Wywrotne?
        • gryzelda71 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 15:54
          Tak.Nie myl z wywrotowym.
    • zielonyjeziorak Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 10:16
      U mnie wszystkie sztywne odpadają - nie umiem się w nich usadzić.

Za to miękkie, jak zalinkowala eliszka i ichi, uwielbiam. Mamy dwa, czasem są kłótnie o to, kto ma usiąść wink A do tego wystarczy wrzucić do pralki i jest czyściutki.
    • ritual2019 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 10:25
      Tak mamy egg chair, uwielbiam go.
    • kaki11 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 12:07
      Kiedyś o takim myśleliśmy, ale w ilu bym nie usiadła było mi niewygodnie sad a szkoda, bo mi się to nawet podoba. W końcu kupiliśmy sobie hamak
    • sferoplast Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 12:35
      Ja w tym dostaję choroby morskiej.
      • ichi51e Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 12:38
        Tez tak miałam na początku ale to przechodzi przy regularnym uzywaniu
    • princy-mincy Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 12:51
      Mamy takie dwa na tarasie i je lubie. Czytam w nich czesto, czasem nawet zasne.
    • vivi86 Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 15:52
      Czy na tym da się siedzieć z ugiętymi nogami tak by stopy były w bujaku?
      • berdebul Re: Kokonowe bujaki 17.08.23, 16:01
        Tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka