manala 25.08.23, 21:41 Oświadczenie in blanco, gdzie ktoś inny ma wpisać kwotę, którą poświadczacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 21:48 Podaj chociaż jeden sensowny powód dlaczego miałybyśmy to zrobić. Bo Bóg mi świadkiem nie jestem w stanie sobie wyobrazić Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 21:55 Nie bardzo chcę wchodzić w szczegóły, bo nie chciałabym nikomu zaszkodzić. Post jest nie o samym fakcie...tylko o tym, że z całkiem sporej grupy ludzi, tyllko mnie wydaje się to zgrzytać. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 21:56 Dlatego chciałam poznać Wasze zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 22:12 Jeśli tylko ty miałabyś podpisać taki dokument to nic dziwnego, że jesteś jedyną, której to zgrzyta 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 22:17 Podpisać mają wszyscy. Nikt oprócz mnie się nie odezwał, więc jestem ta zła i czepiająca się. To nie jest sytuacja pracownicza, więc nie ma jakiejś bardzo silnej presji. Dziwi mnie bierność ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 22:21 Jeszcze tylko dodam, że nikt nie zadał sobie trudu aby mi wyjaśnić dlaczego oczekuje ode mnie czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 22:20 Whaaat? Nie mam w zwyczaju niczego in blanco podpisywać. To moje cholerne oświadczenie! Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 22:22 Eeeee... ale czemu kwota ma byc wpisana pozniej ? n/t - nie oczywiscie. Nawet siostrze nie. Inna sprawa, ze moja sister takich pomyslow nie miewa Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 23:13 Nigdy i nikomu. Znasz to poeiedzenie: chcesz stracić przyjaciela? Pożycz mi pieniądze. Nic tak ludzi nie konfliktuje, jak kasa. A już ta twoja sytuacja, to w ogóle jakiś kosmos. Słabo to opisałaś, ale jakaś odpowiedzialność zbiorowa, skoro wszyscy mają podpisać? A może Ci wszyscy w coś cie wkręcają? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 23:22 Trudno mi sobie nawet wyobrazić sensownie uzasadnioną sytuacje w której ktoś prosi grupę osób o coś takiego, więc nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bominka Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 23:33 Pytanie w stylu aktualnego referendum Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 06:45 Jak ludzie puste listy wyborcze podpisujà ti jakiś głupi świstek bez kwoty też można podpisać. Wielkie mercyje 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Podpisałybyście? 25.08.23, 23:41 Z tego co wiem jak się bierze żabkę we franczyzę to się takowy podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 06:38 Żabkę się całuje w główkę i wychodzi książę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 07:07 Jeśli wierzycielem ma być duża firma czy instytucja typu bank. ryzykująca swoją reputacją w przypadku oszustwa to ryzyko spada. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 05:58 manala napisała: > Oświadczenie in blanco, gdzie ktoś inny ma wpisać kwotę, którą poświadczacie? Ewentualnie wtedy, kiedy kwita jest już wpisana. In blanco? Chyba żartujesz 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 06:30 Zapewne chodzi o weksel in blanco, taki twór funkcjonuje od dawna, a kwota, którą można wpisać nie jest dowolna. Porozmawiaj z prawnikiem i niech ci wytłumaczy o co chodzi w wekslach i przeanalizuje dokładnie dokumenty towarzyszące, bo takie się sporządza. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 06:57 Dodam, że ja bym raczej nie podpisała, bo niestety jest za duże, moim zdaniem, ryzyko oszustwa i to na różne sposoby, ale taki instrument jest zgodny z prawem, jest nawet całe prawo wekslowe i jest wykorzystywany w różnych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 07:27 Nie,nie chodzi o weksel. Ja na tym nie stracę finansowo, (a jeśli już to będzie to kwota, którą snu z oczu spędzać mi nie będzie). Większym problemem będzie tu poświadczenie faktu, który nie jest zgodny z rzeczywistością. (Na oświadczeniu nie ma jednak klauzuli o odpowiedzialności karnej). Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 07:33 Słowem - ktoś oczekuje, że przyłączę się do małego 'przekręciku' (może dość niewinnego i w słusznej sprawie, tak mi to wyjaśniono kiedy poprosiłam o wyjaśnienia, bo wcześniej ten ktoś założył, że takowe mi się nie należą). Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:28 Trudno się wypowiadać nie znając szczegółów sprawy, ale o ile w przypadku weksla są sytuacje, kiedy się je podpisuje, to oświadczenie in blanco i mały przekręcik w jednej historii jak dla mnie zamykają temat. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:34 No to chyba nie tylko peron temu komuś odjechał, ale i całe dworzec. Zupełnie, zupełnie nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy ktoś mówi do mnie "odpisz tu bo ja tak chce i nie interesuj się, co podpisujesz". To jakaś grupa przestępcza, ktoś cię zastrasza, potrzebujesz pomocy? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:45 jkl13 napisała: > To jakaś grupa przestępcza, ktoś > cię zastrasza, potrzebujesz pomocy? Jeśli tak, mrugnij 3 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:59 Hehe, tak źle nie jest. Nie podpiszę - przepadnie parę stówek (przysługujących), ale o życie drżeć nie będę musiała Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 09:49 manala napisała: > Słowem - ktoś oczekuje, że przyłączę się do małego 'przekręciku' (może dość nie > winnego i w słusznej sprawie, tak mi to wyjaśniono kiedy poprosiłam o wyjaśnien > ia, bo wcześniej ten ktoś założył, że takowe mi się nie należą). MOZE dosc niewinnego i w slusznej sprawie, ale tak naprawde nie wiadomo, tzn ty nie wiesz. Wyjasnienie rzeczywiscie godne propozycji. Za to "przekrecik" jest bez "moze". Serio w ogole sie nad tym zastanawiasz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 09:57 No zastanawiam się. I zastanawia mnie czemu inni zainteresowani nie maja z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 10:26 A powiedz nam, co bedzie, jesli ci bezproblemowi podpisza, a ty nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 12:07 manala napisała: > Słowem - ktoś oczekuje, że przyłączę się do małego 'przekręciku' (może dość nie > winnego i w słusznej sprawie, tak mi to wyjaśniono kiedy poprosiłam o wyjaśnien > ia, bo wcześniej ten ktoś założył, że takowe mi się nie należą). Fałszywa darowizna? Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 12:29 pani_tau napisał(a): > Fałszywa darowizna? nawet jesli, i jesli autorka bylaby sklonna poswiadczyc nieprawde (odradzam !), to dlaczego in blanco ? czemu kwota darowizny jest tajemnica dla podpisujacych ? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:47 Nie no. Weksel in blanco to weksel in blanco i towarzyszy mu deklaracja wekslową, która jednak określa warunki wypełnienia weksla. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:36 Ależ oczywiście, dlaczego by nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:41 Czy to coś związanego z pracą czy prywatnie? (Nie, niczego bym nie podpisała) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 08:55 Nie i nie bardzo mogę sobie nawet wyobrazić sytuację, kiedy ktoś mi coś takiego proponuje 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 10:33 a ja sobie wyobrażam np kreatywnego szwagra który mówi"stara nie ufasz mi?" a siostra się obraza bo "co ci szkodzi, przecież byśmy cię nie oszukali!" "przez ciebie stracimy" Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Podpisałybyście? 26.08.23, 14:19 Nigdy w życiu. Wróć - tylko z postoletem przyłożonym do skroni, nożem na tętnicy szyjnej. Czyli tylko pod absolutnym przymusem. Skroń i szyja nie tylko moje - moich bliskich - też mnie skłoni do podpisania. Tylko mniemam, że ta okoliczność może mi pomóc, jeśli przekręt ,, wyjdzie mi bokiem ,, w przyszłości i stracę wszystko co mam, zyskując długi. Może, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś