bazia_morska 26.08.23, 12:53 Czy można być miksem dwóch typów kolorystycznych? Do tej pory wydawało mi się, ze jestem chlodnym latem, ale teraz skłaniam się ku wiośnie :p Czy ematka może mi łopatologicznie wyjaśnić jak to z tymi typami jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 13:32 Pomyłki wynikają zwykle z nieporozumień. Np. z założenia, że jak nie pasuje mi wyraźne ciepły kolor np. pomarańczowy, to nie mogą być typem ciepłym. To nieprawda. Oraz z założenia, że ciepłe typy mają wszystkie elementy ciepłe, a chłodne muszą być w stu procentach chłodne. Tak jest bardzo rzadko i dotyczy tylko niektórych podtypów. Większość jest mieszana, co nie znaczy, że nie da się określić jednoznacznie typu. Na dole masz wykres, który pokazuje, że ciepłe i chłodne typy mają także elementy z przeciwwstawnego bieguna (red -blue). Jeżeli chodzi o wiosnę, to naprawdę ciepłym jest tylko charakterystyczny typ warm spring. Light spring ma wiele wspólnego z light summer, dlatego jest z nim bardzo często mylony i może dzielić z nim niektóre kolory. Typy light są też jak nazwa mówi bardzo jasne i bardzo łatwo gasną, albo odżywają przy odpowiednim świetle. Ja jestem np. light spring i moje żółtawe plamki w niebieskich oczach bledną nieco przy bardzo zachmurzonym niebie. Włosy stają się też bardziej popielate i już wyglądam bardziej na summer niż spring. A clear spring wygląda nieraz bardzo chłodno i kontrastowo, np. ma ciemne włosy i niebieskie oczy, prawie jak zima i tylko wprawione oko widzi, że ogólny wyraz jest cieplejszy. Na drugim zdjęciu masz kolory dla clear spring i tu widać, że wiele pasujących kolorów wygląda bardzo chłodno. Poza tym sama temperatura to nie wszystko. Ważne są także natężenie światła, czyli kontrast (bright-muted) oraz nasycenie barw (light -deep). Bez tego nie da się określić typu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 13:54 Łopatologicznie to jest tak: są opozycje jasny-ciemny, czysty-przytłumiony, zimny-ciepły. Trzy wajchy nijak nie chcą dać w rezultacie czterech typów, ale tak się przyjęło, że czysty ciepły to wiosna, przytłumiony ciepły jesień, czysty zimny zima, a przytłumiony zimny lato. Ten podstawowy podział w zasadzie ignorował kwestię jasny/ ciemny oraz kwestię, która cecha jest dominująca, tylko że to było o kant tyłka roztrzaść, bo jak do pokoju wchodziła Penelope Cruz, to pierwszą kwestią rzucającą się w oczy była jednak kwestia, że jest intensywna, ciemna, kontrastowa, dwie pozostałe cechy odsuwały się na dalszy plan. Więc w tej chwili, uwzględniając wszystkie trzy wajchy, mówią o dwunastu typach, niektórzy nawet o szesnastu. W wersji dwunastu masz trzy wiosny: czysta wiosna - jasny do średniego, CZYSTY, neutralny do ciepłego; jasna wiosna - JASNY, czysty, neutralny do ciepłego; ciepła wiosna - jasny do średniego, czysty, CIEPŁY zimne lato - jasny do średniego, przytłumiony, ZIMNY miękkie lato - jasny do średniego, PRZYTŁUMIONY, neutralny do zimnego jasne lato - JASNY, przytłumiony, neutralny do zimnego ciepła jesień - średni, przytłumiony, CIEPŁY miękka jesień - średni, PRZYTŁUMIONY, ciepły ciemna jesień - CIEMNY, przytłumiony, neutralny do ciepłego zimna zima - średni do ciemnego, czysty, ZIMNY czysta zimna - średni do ciemnego, CZYSTY, zimny ciemna zima - CIEMNY, czysty, neutralny do zimnego. Skomplikowane jak diabli, ale good news jest taki, że najbardziej się liczy ta dominująca cecha, najłatwiejsza do ustalenia i ona determinuje, w jakich kolorach masz grzebać, a na grzebanie jest cudna sztuczka - owijasz się czymś dużym danego koloru, stajesz naprzeciwko lustra z zamkniętymi oczami i otwierasz oczy. Jak widzisz ciuch, to nie twój kolor, jak widzisz swoją twarz, twój. No i ostatnio doszły jeszcze cztery pory roku, w które się nie wgłębiałam - tzn. ktoś założył, że nie ma blokady, żeby na przykład powstała kombinacja - CIEMNY, przytłumiony, neutralny do zimnego - i nazwał ciemną miękką zimą, w zasadzie chyba się powinnam wgłębić, bo to mogę być ja, na typową ciemną zimę jestem za mało kontrastowa (ogólne wrażenie jest raczej w odcieniach brązu niż czarno-białe, chociaż zdecydowanie wrażenie ciemny dominuje) z kolei na ciemną jesień za zimna. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 14:06 asia_i_p napisała: > No i ostatnio doszły jeszcze cztery pory roku, w które się nie wgłębiałam - tzn > . ktoś założył, że nie ma blokady, żeby na przykład powstała kombinacja - To są takie szczególiki, w obrębie jednego typu. Jak człowiek waha się jednak pomiędzy wiosną, a chłodnym latem, to być może nie końca zrozumiał zasady, bo tu nie tylko nie gra temperatura, ale kontrast się nie zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 14:13 Ja nawet sklaniam się lekko ku jesieni, ale pomysł Asi z materialem genialny. Ja widzę tylko w ktorych kolorach/odcieniach wyglądam źle, ale w których dobrze, to juz nie za bałdzo Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 14:34 Mnie osobiście te przykładanie materiałów nic nie dało. Np. na dole masz te bazowe dla mojego typu light spring. I z tych pasuje mi 6. Przy trzech pozostałych tak nie końca, choć nie tragicznie. Z typu warm spring pasuje mi aż 7! Ale ja nie jestem warm spring. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:38 No tak, ale celem nie jest przecież określenie typu, tylko wybranie, co pasuje. Więc jak dla mnie dosyć jest przybliżyć typ kolorystyczny - czyli już odpuściłam ustalanie czy jestem zimną jesienią czy zimą, założyłam, że gdzieś tak mniej więcej grudniem - ale wiem, że mam grzebać w ciemnej, nasyconej grupie kolorów i w bardzo jasnych bardzo ciepłych pastelach (w zasadzie odcieniach bieli). I coś tam zawsze wygrzebię. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:44 bazia_morska napisała: > Ja nawet sklaniam się lekko ku jesieni, ale pomysł Asi z materialem genialny. J > a widzę tylko w ktorych kolorach/odcieniach wyglądam źle, ale w których dobrze, > to juz nie za bałdzo No to niezły rozstrzał koleżanko A możesz napisać w jakich wyglądasz źle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 17:24 Ja myślę, że kontrast, podobnie jak pozostałe ciechy, też jest kontinuum. I jak się jest blisko środka, można mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 22:37 Zgadzam się, ja z wiekiem stałam się mniej kontrastowa i cieplejsza oraz ciemniejsza i z czystej wiosny przeszłam na ciepłą wiosnę w kierunku ciepłen jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 14:55 Co to znaczy typ czysty albo przytlumiony? Chodzi o kontrasty? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:18 Zgaszone/przytłumione to niskie nasycenie barw i mała kontrastowość. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:48 Nasycenie barw, czyli value to odrębna kategoria: 1.Temperature - pomiędzy warm a cool 2. Value - pomiędzy light a dark/deep 3. Chroma- pomiędzy muted/soft a bright/clear Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:10 Ok. Chodziło mi o to, że kolory dla dwóch zgaszonych typów z 12 typów są niekontrastowe i mało nasycone, nie intensywne. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:50 Dobrze, to teraz jestem pomiędzy miękkim latem, a miekką jesienią. Oczy szaroniebieskie, ale z cieplymi plamkami, cera w tonacji żółtej, piegi, w dzieciństwie włosy blond, lekko złote. Opalam się na różowo, ale szybko staje sie lekko brązowa. Mocne kolory nie są dla mnie. Noszę raczej chłodne, zgaszone odcienie. Dobrze wygladam w jasnym niebieskim i delikatnym turkusie. 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:57 Różnica między zgaszonym latem i zgaszoną jesienią polega na temperaturze kolorów. Lato chłodne, jesień ciepła. Określ które bardziej ci pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:31 Chyba rozwiązałaś zagadkę, stawiam na zgaszoną jesień Pytałaś w jakich kolorach wygladam źle: bordowy, czarny, żółty, poza tym wszystkie "ostre" barwy. Khaki, stlumione zielenie i beże ok. W makijażu odcienie brzoskwiniowe, biżuteria złota. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:46 Aha, czyli jednak kolory nie chłodne Czasem myli się chłód koloru ze słabym nasyceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 18:53 No na pewmo ten bordowy w przedostanim rzędzie to wybitnie nie mój, ale pozostałe calkiem, calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:25 I jeszcze w zimne miesiące bez opelizny też się inaczej wygląda niż latem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:30 Opalenizna nie ma większego znaczenia, bo opalenizna jako taka nie jest oznaką ciepła na skórze, choć zwykle jest z tym mylona. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 15:52 Zgadza się. W opaleniźnie lub bez niej wygląda się natomiast lepiej lub gorzej w różnych kolorach ze swojej palety, coś w stylu kolorów-strzałów w dziesiątkę na na lato i na inne pory roku. Wtedy też można sięgać po kolory typu siostrzanego. Jak się opalę to dobrze mi kolorach chłodnego lata (jestem chłodna zima), koleżance czystej wiośnie robi się dobrze w barwach czystej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:49 Ja jak się opalę, to z light spring wpadam bardziej w warm spring, bo skóra robi się z neutralnego beżu raczej żółto- brzoskwiniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:42 Coś jest z tą opalenizną, kiedy ją mam, to doskonale wyglądam w zlotej biżuterii, za to w styczniu, wyłącznie srebro, białe złoto, perły, cyrkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 16:53 Ja jestem jasna wiosna, czyli ciepły typ i mogę nosić właśnie czyste srebro. Byle właśnie jasne, plus perły, biało-kremową emalię i migotające jasne kamienie, jak cyrkonie. Ze złotem muszę uważać, by nie było zbyt ciemne i brudne. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 17:02 A jak ci się zmienia złoto/srebro w opaleniźnie i bez? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 22:14 Prawie wcale, bo ja tak naprawdę nigdy nie jestem opalona i jak napisałam robię się tylko trochę bardziej żółto-brzoskwiniowa. To nie jest w oczach innych opalenizna. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 17:28 Snejki możesz wkleić neutrale dla soft summer? Fajne te zestawy neutrali. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 26.08.23, 21:42 migafka357 napisała: > Snejki możesz wkleić neutrale dla soft summer? Fajne te zestawy neutrali. Prosz. W sumie, aż nie tak odmiennie od soft autumn, a tylko nieco chłodniejsze, w kierunku zgaszonych szaro-zieleni i taupe. Na drugim zdjęciu jest cool summer i od razu widać, że bardziej chłodne. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka3.0 Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:18 Wow! oba te neutrale plus wszelkie odcienie petrolu i grafitu, są podstawą mojej szafy! Dzięki Wam właśnie odkryłam, że jestem latem, a nie jak wcześniej sądziłam- jesienią lub zimą. Mam ciemnobrązowe włosy, piwne oczy, nawet bladą zimą lekko oliwkowy podton skóry i dobrze mi jedynie w srebrnej biżuterii ( w złotej wyglądam jakoś tandetnie) Ale muszę zaznaczyć, że do tych typów przydałoby się dodać jeszcze WIEK i stan skóry osoby analizowanej. Praktycznie każda młoda osoba świetnie wygląda w czerni, chłodnej bieli, w czystych kolorach podstawowych i pastelowych. Z wiekiem lepiej mieć przy twarzy coś jasnego, ale w zgaszonej tonacji (muted-chroma). Mocno nasycone czyste kolory oraz czyste ciemne bardzo podkreślają niedoskonałości skóry i zębów, raczej dodają lat i powagi. to tak jak z czerwoną szminką Chanel- na młodych dziewczynach z białymi zębami wygląda bosko, na nieco dojrzalszych- podkreśli i uwydatni każdy rozszerzony por skóry, zmarszczkę i niedoskonałości na zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:42 klaviatoorka3.0 napisała: > Z wiekiem lepiej mieć przy twarzy coś jasnego, ale w zgaszonej tonacji (muted-c > hroma). Mocno nasycone czyste kolory oraz czyste ciemne bardzo podkreślają nied > oskonałości skóry i zębów, raczej dodają lat i powagi. To znowu zależy do typu. Typom zgaszonym, jak lato i jesień wiek żywej czerwieni na ustach nie wybaczy. Zima może nosić taki kolor do śmierci. A wiosnom też nie do końca zaszkodzi. Ja mam 56 lat i ciągle świetnie mi w oczoyebnym, prawie neonowym koralu, ale on jest lekko ciepły, bo chłodna, a nawet neutralna czerwień zrobi ze mnie klauna. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 07:37 Ja też mam problem z określeniem swojego typu kolorystycznego. Obstawiam, że jestem jesienią, ale nie wiem którą. Na ciemną mam za jasną karnację, poza tym nie jest mi dobrze w tak ciemnych kolorach jakie ma w palecie. A na zgaszoną chyba jestem za mało, hmm, zgaszona. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 08:06 Po przejrzeniu pasujacych odcieni tez mam wrażenie, że niektóre, te mocno ziemiste są nie dla mnie (zwlaszcza zimą, kiedy cera staje się bledsza). Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 08:34 Jak przejrzałam przykłady na tej stronie: kodstylu.pl/12-typow-kolorystycznych/ To najbardziej pasuje do mnie ciemna jesień z prawego górnego rogu, gdyby miała ciemniejsze włosy lub ciepła wiosna z prawego dolnego rogu, gdyby miała brązowe oczy. Sama w życiu nie przyporządkowałabym niektórych z tych kobiet do podanych typów. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:03 A w życiu! Gdy ogladam zdjęcia tych kobiet to już niczego nie rozumiem (poza typową zimą, latem, jesienią). Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:21 Ja też. Sądziłam że jestem latem, teraz myślę że zgaszoną jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
seaview Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 10:53 No ja też, kumam mniej niż przed przeczytaniem tego 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 08:26 Patrzę na te zestawienia kolorów i nic do mnie nie pasuje To znaczy z diagramu zamieszczonego przez Snake wyglądałoby, że jestem soft summer ale kolory nie moje. Ja lubię bardziej nasycone barwy (ale też nie z samego końca spectrum chroma), np kobalt, koralowy, czarny, zimne fiolety, ale także musztardowy, granatowy. Barwy dla clear spring nawet nie są głupie ale ja zupełnie nie wyglądam jak kobieta ze zdjęcia - skórę mam jasną i lekko żółtawą, oczy niebiesko-zielone, wręcz morski kolor, ale włosy naturalnie chłodny średni blond i ogólnie mam lekko wyblakły typ urody. Ni pies, ni wydra. Kim ja mogę być oprócz soft summer? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 08:52 Możesz być sof autumn - wtedy ja soft summer byłabyś właśnie taka niskoontrastowa i "wyblakła", ale ciepła. Ewentualnie tinted autumn (soft autumn light). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:25 Wow, większość z kolorów dla soft autumn light to faktycznie „moje” kolory! Może z wyjątkiem pasteli okołomorelowych. Nigdy bym nie pomyślała, że mogę być jesienią z uwagi na mój jasny koloryt ale kolory faktycznie pasują - dzięki Asiu! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:55 I znowu zaczna się okazywać, że Polski to wcale nie zawsze lato/zima, choć uparcie krąży tem mit. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 10:47 Moim zdaniem jest całkiem sporo soft autumn i light oraz clear spring. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 10:37 Pastele okolomorelowe są świetne ns twarzy Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Typ kolorystyczny 27.08.23, 09:23 Mam bardzo bardzo podobnie jak Ty taje. Teraz myślę, że jestem zgaszoną jesienią, bo ona łączy tony zimne i ciepłe. Ale niedawno sądziłam że mogę być soft summer więc już nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś