Dodaj do ulubionych

Szambo na dzialce - ile m3

11.09.23, 15:33
Sporo z was pisało że macie działki rekreacyjne, czy możecie się podzielić informacjami
jak duże szambo macie
jak często trzeba wybierać,
i jak intensywnie korzystacie z działki latem?

rozrzut wielkości u fachowych doradców jest
zastanawiająco spory, więc chciałam porównać od strony praktycznej
Obserwuj wątek
    • dwa_kubki_herbaty Re: Szambo na dzialce - ile m3 11.09.23, 15:49
      Sprawdź jakiej wielkosci szambowozy ma firma opróżniajaca szamba w okolicy.
      Co ci po szambie 12m3 jak szambowozy mają po 10 m3, albo zrobisz szambo 6m3 i i tak będziesz placila tyle samo za wywóz, co przy 10m3, jesli na stanie są same szambiarki 10m3, bo się liczy za kurs.
      Jesli srednie zużycie wody to 2,5 m3 na osobę, to przelicz ile potrzebujesz.
      W lecie na dzialce rekreacyjnej niby dobiera się mniejsze szamba, ale jak masz dom otwarty i zamiast 2 osób wypoczywa 6 to i co 2 tygodnie będziesz opróźniac za małe szambo.
      Ja dla naszej 3 osobowej rodziny wybralabym 6m3 ale my brudasy jestesmy ;P, pranie upchane na maxa do pralki i zazwyczaj 2-3 w weekend, zmywarka tez na max zawsze załadowana chodzi co noc, prysznic bierzemy itp.
    • alicia033 Re: Szambo na dzialce - ile m3 11.09.23, 15:51
      koronka2012 napisała:

> rozrzut wielkości u fachowych doradców jest zastanawiająco spory, więc chciałam porównać od strony praktycznej

no bo to kurcze zależy.
      Jak z działki korzystają dwie osoby w opcji: dwa tygodnie urlopu plus 1 weekend miesięcznie od maja do września, to i 1000 litrów obleci, żeby je wybrać 1 raz w sezonie.
      Jak intensywnie korzysta 5 osób od maja do września, to 2500 litrów trzeba będzie wybierać co miesiąc, a
      10 000 litrów też na jednokrotne wybranie po sezonie może się okazać niewystarczające.
      • koronka2012 Re: Szambo na dzialce - ile m3 11.09.23, 22:38
        No dlatego się pytam korzystających dłużej, bo fachowcy zazwyczaj instalują co klient chce i zwijają zabawki.

Zakładam korzystanie max 2-3 osób weekendowo, nie zamierzam spędzać tam urlopu.
        Niespecjalnie interesuje mnie cena wywozu bo to się może przecież radykalnie zmienić na przestrzeni lat, natomiast różnica w cenie szamba np 5 a 10 m3 jest na tyle duża że przy niezbyt intensywnym używaniu zwróci się może po 20 latach.
        • kubek0802 Re: Szambo na dzialce - ile m3 12.09.23, 07:50
          Korzystamy z domu weekendowo ( nie każdy) od maja do października, 2-3 osoby. Nie mam tam pralki i zmywarki. Tylko wc, prysznic, zmywanie ręczne. Szambo ma 3 m3. Wybieramy przeważnie 2 razy w sezonie.
    • smoczy_plomien Re: Szambo na dzialce - ile m3 12.09.23, 00:26
      Mamy 10m3, czyli jak dla normalnego domu mieszkalnego. Mieszkamy całe lato w 4 osoby i wtedy dla spokojności trzeba zamawiać odbiór co ok. 1 miesiąc. Przez resztę roku ze 3 wywozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka