Dodaj do ulubionych

Wf a okulary

18.09.23, 21:10
Dzisiaj odkryłam ze dzieci z racji na zagrożenie musza zdejmować na wfie okulary. Czyli okulary praktycznie zwalniają cię z wf! Szach mat systemie!

www.portaloswiatowy.pl/opieka-nad-uczniami-w-czasie-zajec-i-dyzurow/odpowiedzialnosc-za-ucznia-w-okularach-na-zajeciach-wf-20473.html
Obserwuj wątek
    • armamagedon Re: Wf a okulary 18.09.23, 23:39
      Nie z racji zagrożenia, tylko z powodu przerzucania na innych odpowiedzialności. Nie rozumiem, dlaczego nauczyciel miałby ponosić odpowiedzialność za kwestie okularów. To nie szpilki. Ja jestem jako rodzic odpowiedzialna za moje dziecko, jego strój, elementy odzieży. Jak mam obawy, kupuję sportowe okulary korekcyjne. No chyba dziubdzius nie spędza życia na sofie z powodu okularów.
      Sami sobie robimy krzywdę niedojrzałością do pełnienia funkcji społecznych, przerzucaniem odpowiedzialności za nas i nasze sprawy na inne osoby, grożąc każdemu sądem.
      • droch Re: Wf a okulary 19.09.23, 09:13
        Szczerze mówiąc, nie bardzo wyobrażam sobie np. gry w siatkówkę w zwykłych okularach. Nawet w sportowych jest to trochę uciążliwe, bo parują.
        • turzyca Re: Wf a okulary 19.09.23, 09:19
          Ja sobie nie wyobrażam gry w cokolwiek z piłką bez okularów. Bez korekcji astygmatyzmu prawidłowe przewidzenie lotu piłki jest niemożliwe.
          • szczera.wiera Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:20
            Soczewki i po kłopocie
            • kiddy Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:24
              Nie każdy chce i może je nosić.
              • kafana Re: Wf a okulary 19.09.23, 12:50
                Ze nie może Ok ale to nadal odsetek. / a ze nie chce to dla nnie kuriozum,. Jest narzędzie dzięki któremu bezpiecznie i wygodnie można uprawiać sport wiec nie korzystanie na zasadzie - nie bo nie jest dość dziwne.
                • ichi51e Re: Wf a okulary 19.09.23, 13:42
                  Moje dziecko chodzilo w soczewce ale tylko dlatego ze odmówił okularów a i mnie wydało się dziwne chodzenie w okularach gdy ma się wadę w jednym oku. Z tym ze sam sobie nie zakładał, może można nauczyc ale nie chciałam ryzykować czy rece umyje czy wyciągać nie będzie…
                • berdebul Re: Wf a okulary 19.09.23, 17:26
                  Soczewki nie wszędzie są bezpieczne i wygodne. W razie wypadku w pracy wbiegam pod prysznic w okularach, albo zrzucam okulary i używam oczomyjki, przy soczewkach jest mniej kolorowo.
                  • kafana Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:04
                    Ale mówimy tu o sporcie.
                • kiddy Re: Wf a okulary 19.09.23, 18:09
                  Jakie kuriozum? Jedni mają tak, inni inaczej. Obrazowo mówiąc, to jest trochę jak z tamponami. Jedni lubią, inni nie. Zależy od wrażliwości ciała, stylu życia.
        • berdebul Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:23
          Robię wszystko w zwykłych okularach i nie widzę problemu. Bez okularów nie zobaczę piłki, ani nie odrośnie przeciwnika od zawodnika swojej drużyny big_grin
          • kiddy Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:25
            Mam tak samo. Zawsze ćwiczę i ćwiczyłam w okularach. Bez nich mogę sobie najwyżej pod ścianą posiedzieć. Kiedyś nadgorliwa nauczycielka kazała mi zdjąć do grania w siatkę i to był ten jeden raz, kiedy dostałam piłką między oczy.
            • ichi51e Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:30
              No dokładnie - ja nosze okulary od 1 klasy w drugiej miałam -4 zanim skończyłam ósma klase -9. Bez okularów to ja mogę na ławce posiedzieć a i to niechętnie.
    • jehanette Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:50
      Całe życie ćwiczę w okularach, w tym np jeździłam konno, jakby ktoś mi kazał zdejmować okulary na wf to by moi rodzice, również okularnicy aktywni fizycznie, zabili śmiechem. To dopiero niebezpieczne, z wada wzroku biegać za piłką w grupie!
      • karmelowa_nowa Re: Wf a okulary 19.09.23, 10:58
        Tja, z moją wadą wzroku bez okularów, to bym nawet piłki nie zauważyła😳.
      • kafana Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:06
        Jazda konna czy bieganie to jednak co innego niż siatkówka.
        • droch Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:33
          Jazda konna czy bieganie to jednak co innego niż siatkówka.

No właśnie, w dalszym ciągu nie dowierzam, że można wykonać poprawny pad siatkarski w zwykłych okularach… a i ryzyko uderzenia piłką w głowę też istnieje.
          • berdebul Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:39
            Nie musisz. Pady, wślizgi w piłkę nożna, zawody w piłkę ręczna. Wszystko w zwykłych okularach. 🤷‍♀️
          • arthwen Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:44
            Ja nie wiem jak można bez jak masz wadę wzroku. Wtedy to dopiero masz ryzyko uderzenia piłką w głowę, bo tej głupiej piłki po prostu nie zauważysz.
          • sol_13 Re: Wf a okulary 19.09.23, 20:06
            Taaak akurat wszyscy wykonują pady.
    • iberka Re: Wf a okulary 19.09.23, 17:09
      U żadnego z moich dzieci nie było i nie ma obowiązku zdejmowania okularów. Dzieci ćwiczą jak im wygodnie i komfortowo. Moja młoda nie czuje się pewnie przy grach z piłką zatem z tej części jest zwolniona (bez okularów nie widzi dobrze).
    • sol_13 Re: Wf a okulary 19.09.23, 19:43
      Nieprawda, moje dziecko uczestniczy w wf i trenuje koszykówkę w okularach. Ma minusy, więc raczej ciężko byłoby bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka