Dodaj do ulubionych

Decathlon - rozmiar

20.09.23, 00:28
Kupowałam dwie rzeczy na stronie. Zaznaczyłam rozmiar 38. Nie ma opcji S, M. Przyszła paczka, obie rzeczy w rozmiarze S. Jest i tabelka, gdzie jest FR 38, D 36 i jeszcze parę innych. Dla mnie 38 to M. A dla Was?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 00:56
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Fohk9kpTURBXy85N2IyNjEyMDVlMzZkZTEyOGI1M2E1YjQ4MmVmYmEwMy5wbmeSlQLNAyAAwsOVAgDNAljCw94AAaEwBQ
      https://lb0.dstatic.pl/trendContent/39610_bigPicture_1.jpg?r=m
    • wrzosnaukos Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 09:46
      A co z bojkotem Decathlona? Niedawno ematki się zarzekały , że w życiu już tam niczego nie kupią, a tu co chwilę wątki o zakupach w tej sieci.
      • suki-z-godzin Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 09:53
        wrzosnaukos napisała:

> Niedawno ematki się zarzekały , że w życiu już tam
        > niczego nie kupią, a tu co chwilę wątki o zakupach w tej sieci.

czy zarzekały się te same któe zakładają wątki?
        jeśli nie, twój argument jest inwalidą.
        • gryzelda71 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:00
          Poświecę kończynę inpoloze pod topór, że bojkot dawno i nieprawda. Ew nie kupują tam te, które nigdy tam nie kupowały.
          • mdro Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 12:20
            Ręka czy noga?

Kupowaliśmy, i to całkiem sporo. Nie kupujemy, choć nie jest to wygodne.
          • arthwen Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 13:05
            Ja nie kupuję (tak samo jak w Auchan), a kupowałam (i w Decathlonie, i w Auchan). Nie powiem, niektórych rzeczy mi brakuje, bo były dostępne tylko tam (np żel pod prysznic miałam ulubiony z Auchan, w Polsce nawet w necie nigdzie indziej nie można go kupić), ale trudno, przestawiłam się.
            • gryzelda71 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 14:12
              Kto jeszcze?
              • arthwen Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 21:44
                Nie wiem czy powinnaś pytać, bo zostały ci tylko dwie kończyny z czterech wink
    • alpepe Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:13
      Dla mnie też.
    • pyza-wedrowniczka Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:20
      Według mnie w Decathlonie S to 38. Oni mają te S bardzo duże.
      Ale weź przymierz po prostu i oceń, czy dobre czy nie
      (dla mnie np., rozmiar S z Deca jest za duży, chociaż zazwyczaj noszę S, to u nich tylko XS wchodzi w grę)
      • kk345 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:29
        Ale przecież Decathlon ma ubrania różnych producentów, więc eska esce chyba nierówna?
        • pyza-wedrowniczka Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:53
          No wszystkie spodnie turystyczne/trekkingowe czy dresowe w rozmiarze S są jakieś wielkie. Nie wiem, od jakich dokładnie producentów, ale zawsze miałam ten problem
          • snakelilith Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 11:05
            Wynika to z tego, że M nie oznacza żadnego rozmiaru, a jest określeniem na grupę klientów w średnim przedziale rozmiarowym, a o tym decyduje statystyka. Co jakiś czas (gdy dokonuje się nowych pomiarów) dopasowuje się to do aktualnych warunków. Jeżeli ludzie więc tyją i robią się więksi, znaczy coraz więcej klientów jest w rozmiarach powyżej large, to termin medium przesuwa się z rozmiaru 38 w stronę 40.
    • hosta_73 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:40
      Dla mnie też.
    • feniks_z_popiolu Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:50
      Coś się porobiło z tymi rozmiarami w Decathlonie. Wczoraj musiałam kupić buty sportowe. Takie same jak miałam do tej pory i właśnie mi się rozpadły. Miałam rozmiar 39, teraz kupiłam 41. Oba rozmiary idealne smile
      • snakelilith Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 11:16
        Dopasowali pewnie do tzw. sportowej normy. Tak by pasowało do innych producentów. Buty sportowe kupuje się zawsze 1-2 rozmiary większe.
        Do tego istnieje pewne zamieszanie przy producentach nie europejskich, bo rozmiarów amerykańskich nie da się przeliczyć dokładnie na europejskie. I tak np. asics nie ma damskiego rozmiaru 41. Jest rozmiar 40,5 i zaraz potem 41,5.
        Dlatego ja noszę zwykle rozmiar 39-39,5, a w sportowych butach u asicsa ma w zależności od modelu 40,5, albo 41,5.
        • hosta_73 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 12:16
          "Buty sportowe kupuje się zawsze 1-2 rozmiary większe. "

W dwóch rozmiarach większych to bym się chyba zabiła 😀
          Na fitness mam taki sam rozmiar butów jak zawsze (czyli 36) wyjątkiem są skechersy które rzeczywiście mam trochę większe (oni akurat mają połówki numerów).
          Nawet trekkingowe mam 36 i jeszcze dwie wkładki w środku, choć one są na pewno większe niż by rozmiar wskazywał.
          • gryzelda71 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 14:13
            Ale ja kupuje większe niż nosze nie dla luzu w środku, tylko tak wynika z dl wkładki. Bo firmy zmniejszyła rozmiarowke.
            • hosta_73 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 14:15
              Rozumiem ale snake chyba nie o to chodziło bo nie wszystkie firmy przecież zmniejszyły.
              • snakelilith Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 14:25
                To jesteś wyjątkiem, bo wszystkie osoby, które znam, mają w sportowych większy rozmiar. Od zawsze. Nie chodzi też o odczuwaną wygodę, a one są po prostu mniejsze, czyli krótsze. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Przynajmniej u prodcuentów takich jak asics, reebok, adidas, new balance i puma. Oraz w butach w góry marki Meindl. Skechersów nigdy nie próbowałam, te buty wyglądają już wizualnie na mnie za szerokie.
                • hosta_73 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 14:45
                  Chociaż raz poczułam się wyjątkowa wink

Skechersy polecam, mam raczej wąską stopę a są idealne (może taki model, nie mierzyłam innych więc nie wiem) i rzeczywiście wygodne.
                  • snakelilith Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 21:58
                    hosta_73 napisał(a):

> Skechersy polecam, mam raczej wąską stopę a są idealne

Może w rozmiarze 36. Ale wraz z rosnącą długością buta producenci powiększają też szerokość, czasem skok pomiędzy 39 a 40 jest ogromny, tak jakby ktoś miał stopę nie tylko ciut dłuższą, ale dużo grubszą. A ja buty sportowe potrzebuję w rozmiarze 40,5 albo nawet więcej. Większość modeli, to są wtedy już dla mnie szerokie człapy. Ja to rozpoznaję już po pierwszym rzucie oka na buty.
    • snakelilith Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 10:59
      Jeżeli zamówiłaś francuskie 38, to jest to nasze (niemieckie, polskie) 36 czyli S. M to zwykle, mniej więcej 38/40, ale w H&M np. M to 40/42. Brytyjczycy i Skandynawowie uprawiają często vanity sizing.
      W razie wątpliwości czyta się komentarze i sprawdza na stronie producenta.
    • szmytka1 Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 11:35
      38 to S, 40 to M
      • pyza-wedrowniczka Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 12:11
        Czyli 34 to XXS?
    • karotka_plus Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 12:03
      Rozmiarówki troszkę się pozmieniały. Kiedyś 38 to faktycznie było M, teraz jest S. 34 to XS a 32 to XXS. I to nie tylko w Decathlonie. Rozmiar M to teraz 40.
      Pracuję na magazynie odzieżowym i widzę, jak te rozmiarówki się pozmieniały.
      Poza tym rozmiar rozmiarowi nierówny niestety. Co marka/sklep/firma to trochę inaczej to wypada. Fason też ma znaczenie. Jedne S może być jak M bo jest luźne a drugie S może być jak S albo i nawet XS bo ciuch dopasowany.
      Ja czytam tabele i porównuję. Ewentualnie zamawiam 2 rozmiary obok siebie. No i patrzę jak na modelce czy modelu wygląda. Czy jest dopasowane czy luźne i to też wpływa na wybór rozmiaru.
      Kiedyś było łatwiej, rozmiary bardziej uniwersalne.
      • taje Re: Decathlon - rozmiar 20.09.23, 22:00
        Skoro 38 to teraz S to czym jest teraz 36 jeśli 34 to XS?? 36 nie ma odpowiednika?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka