Dodaj do ulubionych

Koniec mody na oversize?

21.09.23, 22:03
Dobry wieczór, tu wiśniowa z kolejnym wątkiem modowym. Obeszłam ostatnio stałą trasę moich ulubionych sieciówek, która pewnie szanownym forowiczkom jest doskonale znana. Ze zgrozą stwierdzam, że ponad połowa nowych kolekcji nie nadaje się do noszenia przez wiele sylwetek, bo to fasony bardzo blisko ciała, podkreślające figurę sad 😞 Kiedyś lubiłam kupować w Pepco kolekcję Cardio Bunny, teraz mi ich bluzka nawet przez szyję nie przeszła, w największym dostępnym rozmiarze... I jak tu żyć, drogie Bravo? Ostatnio nawet schudłam parę kilo, ale i to nie pomaga...

Czy po modzie na oversize zaczynają królować ciasne worki?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:05
      Najwyraźniej. Projektanci popadają w modowe skrajności.

Oversize też się nie nadawało do noszenia przez wiele sylwetek.
      • wisniowy_sad Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:17
        taki-sobie-nick napisała:

> Najwyraźniej. Projektanci popadają w modowe skrajności.
        >
        > Oversize też się nie nadawało do noszenia przez wiele sylwetek.

Ja zauważyłam, że jak jest w sklepie coś trochę bardziej "wymyślnego" w sklepie, typu tweedowa marynarka, czy przezroczysta sukienka, to rozmiarówka kończy się na rozmiarze 42. Jakby projektanci uznawali, że grube to same modowe nudziary 😞 Od groma jest za to basicu w dużych rozmiarach, a mowa o tych samych sieciówkach.
      • ayelen40 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:59
        Ja często oversize kupowałam dwa numery za małe.
    • taki-sobie-nick Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:06
      Zresztą moim zdaniem pewnym zwiastunem tego trendu były krótkie, obcisłe, letnie topy.
    • nangaparbat3 Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:07
      Moja matka twierdzi, że ciuchy oversize pogrubiają, i jak się uważniej przyjrzałam, to tak jest. Za to oglądałam jakiś czas temu serial, w którym główna bohaterka jest mocno przy kości i nosi bardzo obcisłe sukienki, wygląda w nich rewelacyjnie. Ale ma talię - to jest chyba clou.
      • larix_decidua77 Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:18
        Kwestia gustu. Ja może i wyglądam szczuplej w ubraniach bliżej ciała, ale nienawidzę jak mi się odznaczają fałdki. A jak się usiądzie to już w ogóle. Wolę założyć coś luźniejszego i udawać, że ich nie ma. Jeżli chodzi o filmy, to aktorki z nadwagą najczęściej są ubierane w bieliznę wyszczuplającą a na to dopiero ubrania, podziękuję to jest koszmarnie niewygodne.
        • triss_merigold6 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:25
          Ale jaki efekt!
          • larix_decidua77 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 13:03
            Nie zaprzeczam, ale jestem fanem wygody i komfortu. Nie jestem otyła, ale szczupła też nie, nie chodzę w namiotach, wybieram ubrania luźne i wygodne ale zachowujące krzywizny ciała. Wolalabym zostać w domu niż wbijać się w sciągające goresety i męczyć w szpilkach.
            • nangaparbat3 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 09:58
              Fakt, nawet do teatru nie założę wyszczuplającej bielizny, po moim trupie.
              • ekstereso Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 10:15
                No w teatrze większość czasu siedzisz i ciemno, to byłby bezsens😁
      • ardzuna Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 23:01
        nangaparbat3 napisała:

> Moja matka twierdzi, że ciuchy oversize pogrubiają,

Tak, a bufiaste ramiona sprawdzają się tylko u wiotkich, reszta ma wielkie i nieproporcjonalne bary.
        • wisniowy_sad Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 11:26
          ardzuna napisała:

> nangaparbat3 napisała:
          >
          > > Moja matka twierdzi, że ciuchy oversize pogrubiają,
          >
          > Tak, a bufiaste ramiona sprawdzają się tylko u wiotkich, reszta ma wielkie i ni
          > eproporcjonalne bary.

Czy ja wiem, ja jestem grubaską, ale ramion nie mam i mam sporo bufiastych rzeczy, bo dodają mi ramion 😜
      • majenkirr Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 13:55
        nangaparbat3 napisała:
        Moja matka twierdzi, że ciuchy oversize pogrubiają

I ma rację. Ja często na jakieś imprezy chcę się "schować", a na zdjęciach potem wyglada to o wiele gorzej niż myślałam wink.
        • is-laura Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 20:04
          Przecież ty jesteś szczuplutka, po co chcesz się chować
          • majenkirr Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 21:17
            is-laura napisała:
            Przecież ty jesteś szczuplutka

big_grinbig_grin szczuplutka to ja byłam 20 lat temu wink
      • nenia1 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 09:08
        nangaparbat3 napisała:

> Moja matka twierdzi, że ciuchy oversize pogrubiają, i jak się uważniej przyjrza
        > łam, to tak jest.

ja wyglądam w ciuchach oversize jakbym starszemu bratu ukradła. Czy pogrubiają nie zauważyłam,
        w każdym razie dla raczej drobnych kobiet to moda która pozbawia większości atutów takiej sylwetki.
        • chatgris01 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 09:14
          Nie drobne (a już zwłaszcza te z dużym biustem) też pozbawia większości atutów sylwetki i upodabnia do Buki...
    • imponderabilia22 Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 22:27
      Wiele grubszych kobiet nosi przylegające rzeczy. Bo i czemu nie.

• waleria_bb Re: Koniec mody na oversize? 21.09.23, 23:05
      Mam wrażenie, że już trochę mniej jest oversizowych marynarek. Teraz bardziej krótkie fasony, a'la chanelki. Jednak spodnie nadal szerokie.
    • ivaz Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:18
      Dla mnie super
    • evening.vibes Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:28
      W końcu! Namiotom mówię stanowcze nie big_grin
      • gorzka.gorycz Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 10:26
        Zawsze możesz się ubrać a’la parówka.
    • hrabina_niczyja Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:40
      Akurat teraz moda naprawdę się poprawiła i spokojnie każdy może wybrać coś dla siebie. Mamy sukienki mini, midi i maxi. Mamy spodnie rurki i te szerokie oraz dzwony i inne takie. Mamy sporo fasonow, można wybierać i przebierać.
      • rosie Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 13:24
        Tak, jestem wdzięczna za ogromną ilość fasonów spodni. Są rurki, dzwony, i moje ulubione mom fity. Jeszcze dwie długości nogawek mogliby wprowadzić, bo ja wolę dłuższe a trudno dostać takie mom fit z nogawką do kostki.
        • wiosennedni5 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 13:37
          Bershka
    • palacinka2020 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:46
      Teraz wszystko jest modne.

A te letnie topy przykrywajace (albo i nie) jedynie piersi sa okropne. Na plazy to wyglada ok, ale jak laska jedzie rano autobusem a ma na sobie jedynie kilka sznurkow to mam ochote ja okryc.
      • taki-sobie-nick Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 19:55
        Weź wklej, wszystkie, które ja widziałam (na kobietach), przykrywały porządnie.
    • wbka1 Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 08:53
      Moda oversize świetnie sprawdza się w sprzedaży internetowej i na anorektyczkach. Ostatnio wyjęłam z szafy spodnie sprzed lat, wtedy z tzw. normalnymi nogawkami, dzisiaj mogłyby uchodzić za wide leg. Pozostawiłam je ze względu na cenę, jaką wówczas za nie zapłaciłam. Dzisiaj uchodzą za spodnie na czasie, a ja średnio sie w nich czuję. Góra musi być obcisła i ciemna, bo inaczej czułabym się jak przebrana za stracha na wróble.
    • natalyaxx Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 14:10
      Ja się cieszę i to mimo dodatkowych kilogramów, mam wąską talię i tyłek tak szeroki, że matko boska, wszystko co oversajz pogrubia mnie totalnie, bo nie ma obcisłości na brzuchu, a tego bardzo potrzebuję.
    • tokyocat Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 19:56
      Material mniej kosztuje w ten sposob .
      • wisniowy_sad Re: Koniec mody na oversize? 22.09.23, 21:12
        tokyocat napisał(a):

> Material mniej kosztuje w ten sposob .

Tylko kto to kupi, jak rozmiar XL pasuje na płaską jak deska nastolatkę, a XXL po prostu nie ma? I mówię tutaj o sieciowkach, które nie mają działu nastolatkowego, więc niemożliwe, że zbłądziłam nie na ten dział.
    • laurielle Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 08:48
      Zmien sklep. Sieciowki zawsze slepo podazaly za idiotyczna moda, malo co w nich mi pasowalo nawet gdy mialam 20 lat i BMI 22. Jakosc szmatowata, fasony na malo kogo, styl taki, ze nie wiadomi, na jaka to okazje.
      Ze sklepow, ktore oversize maja zawsze, polecam sklepy z modą włoską. Kupisz tam 3 sukienki lniane w cenie jednej w Tatuum, a jakosc wcale nie gorsza. Zimowe oczywiscie tez sa. Takie sklepy są w Warszawie w przejsciach podziemnych w centrum, w budach sezonowych nad morzem, a online na Antaresa.pl. Od kilku lat casualowe ciuchy kupuje tylko w tych trzech miejscach, a biznesowe na modbis.pl Modbis ma wprawdzie mode troche babciowata, ale da sie znalezc sporo fasonow, w ktorych nie wyglada sie jak wlasna tesciowa. Generalnie o niebo latwiej znalezc tam cos odpowiedniego do pracy dla kobiety 40-50 letniej w rozmiarze 44-48 niz w sieciowce. I jakosc jest super - po 5 latach noszenia na okraglo 5 sukienek nie moge juz na nie patrzec, a one ciagle wygladaja jak nowe. Nie do zajechania po prostu, a ceny jak w sieciowce.
      • klaviatoorka3.0 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 13:30
        Prawda, święta prawda. Ja jeszcze przed sezonem letnim zaglądam do Unisono albo ulubionych secondhandów, zawsze jakieś cuda mi się trafią
    • chococaffe Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 09:22
      Jaka znowu moda? Uwielbiam oversize z mięciutkich materiałów, wełna, len, fajna bawełna, jedwab. Tylko bielizna termiczna ma być dopasowana.
    • gorzka.gorycz Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 10:27
      Naprawdę kogoś jeszcze obchodzi moda? A nie jakość i dopasowanie do własnego gustu i sylwetki?
      • chatgris01 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 13:38
        Ale to jest przecież ściśle powiązane, bo jak coś jest modne, to pełno tego wszędzie, i ciężko znaleźć coś dopasowanego do własnego gustu i sylwetki, jeśli akurat nie jest też modne...
        • gorzka.gorycz Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 15:43
          Trudne, ale nie niemożliwe.
          • nick_z_desperacji Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 15:56
            O ile mieszkasz w Warszawie, to tylko trudne. Jak mieszkasz w mniejszym mieście, to często masz tylko to co modne, bo butiki włoskie w mieście powiatowym kiepsko przędą wink Więc to ma znaczenie, mnie na myśl o np. obcisłych koszulkach telepie, nie cierpię obcisłych ciuchów.
            • gorzka.gorycz Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 16:02
              Ja w 99% kupuję w Internecie. smile
              • chatgris01 Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 16:20
                gorzka.gorycz napisała:

> Ja w 99% kupuję w Internecie. smile

Ja też, co nie zmienia faktu, że np. na początku lat 2000 przez kilka lat nie kupiłam żadnych butów (we Francji! big_grin), bo wszędzie były tylko i wyłącznie te koszmarne długie szpice a la ciżmy średniowieczne i nie dało się znaleźć nic innego, dobrze, że miałam buty z poprzednich sezonów i mogłam przeczekać. Podobnie miałam też przy kilkuletniej (!) modzie na dżinsy skinny, wszędzie były wyłącznie te dżinsowe rajstopy, zero szerszych nogawek, też donaszałam stare. Podobnie przy modach na kolory ziemi czy oranże (w których wyglądam jak świeżo ekshumowana nieboszczka), za to przy modzie na fiolety obkupiłam się na kilka lat tongue_out (a nawet na kilkanaście, bo parę tiszertów jeszcze mam i noszę).
                Dobrze, że w choć ostatnich latach moda się urozmaiciła i jest większy wybór, a nie tylko wyłącznie jeden fason wszędzie.
    • reinadelafiesta Re: Koniec mody na oversize? 23.09.23, 16:41
      Ja bardzo bym sobie życzyła, żeby w sklepach pojawiły się normalnej długości swetry. Kupienie czegoś sięgającego poniżej pępka ostatnio było mission impossible.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka