Dodaj do ulubionych

Internetowe kursy przedmaturalne

01.10.23, 10:04
Czy możecie jakieś polecić w zakresie matematyki, fizyki, języka polskiego, języka angielskiego?

I ważne pytanie: czy w ogóle są coś warte? Jaka jest Wasza opinia na ich temat?

Syn jest w 3 klasie lo, ale on ma tak słaby rozruch, że jeśli teraz nie zacznie przygotowań, to czuję, że w 4 klasie nastąpi "taka piękna katastrofa wink
Obserwuj wątek
    • marzeka11 Re: Internetowe kursy przedmaturalne 01.10.23, 10:29
      Wejdź na YT na "Wiedza z wami"- nauczycielka, która prowadzi tę stronę, jest egzaminatorką, jak widziałam omawia wszystkie lektury, jest omówienie dokładne arkuszy i prac pisemnych + kryteria oraz znajdziesz opracowane przez nią tzw. pytania otwarte, ogólnodostępne do matury ustnej.
      A tutaj także masz link do opracowanych tematów z puli jawnej: nieźle zrobione + w opracowaniach masz także konteksty, co jest wymagane na maturze
      gwo.pl/podcasty-polski/?fbclid=IwAR3Agvo2oEO3W0UKL3YysIgYmvCLuXDqtzwcY76SA-Moz6Q0fvWPMJjwYfs
      • grey_delphinum Re: Internetowe kursy przedmaturalne 01.10.23, 11:47
        Marzeka, bardzo dziękuję 😊

A znasz może typowe kursy (mogą być płatne)? Chodzi mi o to, by młody np. co tydzień musiał się logować i robić jakieś zadania itp.
        • marzeka11 Re: Internetowe kursy przedmaturalne 01.10.23, 11:53
          Online, nie znam, za to, zapomniałam o tym jeszcze. Masz zestawy zadań z odpowiedziami i sporo materiału do ćwiczeń:
          arkusze.pl/
    • niebieskalimonka Re: Internetowe kursy przedmaturalne 01.10.23, 11:53
      Jak ma „słaby rozruch” to stawiałabym na prywatne korepetycje 1 na 1. Inaczej będzie robił minimum, a kasa przepadnie.
      Internetowe kursy są raczej dla zmotywowawnych, którzy będą cisnąć samodzielnie.
      • bombelek1 Re: Internetowe kursy przedmaturalne 02.10.23, 14:30
        Z tego co najważniejsze, na czym mu zależy lub jest słabszy, np polski tradycyjnie u ścisłowców raczej korki tradycyjne.
        Z mniej ważnych można on line spróbować. Zależy od ceny. Matma teraz po 100 zł /h i więcej , a potrzeba 2razy po półtorej godziny. Plus praca własna.
        Moi tylko stacjonarnie. Trzecia klasa do rozszerzeń to już ostatni gwizdek.
    • arwena_111 Re: Internetowe kursy przedmaturalne 02.10.23, 18:39
      Moje korzystały ze stacjonarnych ( syn ), córka częściowo zdalne - w tym samym miejscu, różne przedmioty ( geografia, historia ).
      Córka miała korki z polskiego do matury, bo pani dała d.. po całości na zdalnym. Dobrze, że wyszło w kwietniu drugiej klasy. Uczyła ją moja koleżanka z drugiego końca Polski- przez internet. Po zajęciach z nią córka stwierdziła, że gdyby miała taką nauczycielkę w szkole - to nawet polski by lubiła.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Internetowe kursy przedmaturalne 02.10.23, 18:56
      A to zależy od dziecka i przedmiotu.
      Mój syn od czasów covidowych korzysta z lekcji dostępnych na youtube.
      (6 klasa podstawowa).
      Matematyka którą lubi i rozumie, gdy potrzebuje przypominajki czy nie było go na lekcji wchodzi mu jak masełko, lepiej jiz ja tlumaczę.
      Biologia którą też lubi też wiele mu daje w ramach uczenia się przed sprawdzianem, geografia i historia - szybciej mu idzie z podręcznikiem z lekcji online zapamięta moze 30%. A j. polski może słuchać godzinami i zero wiedzy, bo myśli o wszystkim innym, tylko ksiażka i moja pomoc.
      W trakcie lekcji j. angielsiego online siedział i pstrykał dlugopisem i nawet ksiażki nie otworzył.
      Dzięki temu wiem, że korki twarza w twarz z polskiego i angielskiego.
      I jeszcze doswiadczenie koleżanki, jej starsza córka uczy się języków on line i jest mega zadowolona a syn chodzi na zajęcia w realu do tej samej nauczycielki bo przez internet nic z tego nie bylo.
      Takze musisz wyczuć.
      Ja zajęcia on line kiepsko znoszę, a z tych stacjonarnych wynoszę bardzo wiele.
    • zwyczajnamatka Re: Internetowe kursy przedmaturalne 02.10.23, 21:48
      Nie na temat, ale pamiętam jak przed chwilą, przed sekundą właściwie przeżywałyśmy tu rekrutację do liceum (pamiętam, że masz syna w wieku mojej corki) a tu już pytania o maturę! Kiedy to zleciało?
      Odnośnie kursów on line nie doradzę, bo nie znam. Moja córka chodzi na korki 1 na 1 stacjonarnie, tak już chodzi, bo w 4 klasie to też moim zdaniem za późno.
      • grey_delphinum Re: Internetowe kursy przedmaturalne 02.10.23, 22:41
        Dziewczyny, dziękuję za opinie i konkretne namiary.

Syn ma już stacjonarne korki z matematyki (2 h tygodniowo), ale chciałabym jeszcze coś mu zorganizować, choć rzeczywiscie przede wszystkim z innych przedmiotów.

Niestety, mamy problem z angielskim, bo pani zrezygnowała i został na lodzie akurat teraz. Nie mogę znaleźć stacjonarnie nikogo sensownego, stąd pomysł kursu online.

Podobnie jest z fizyką.

Syn ma problem z mobilizacją, musi mieć bat nad głową, bo sam się w życiu nie zmusi do systematycznej nauki. Ech...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka