Dodaj do ulubionych

Dynia hokkaido

• skumbrie Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 07:38
      Zrób wytrawną zupę - tak, doczytałam - z pieczonej dyni, pomidorów i papryki na rosole. Zupełnie inny smak niż to, co można dostać pod określeniem "zupa dyniowa".

A jeśli jednak nie pieczona zupa, to pieczone warzywa: ziemniaki, marchew, dynia, burak, cebula plus oliwą i zioła.
    • wrotek0 Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 10:09
      Pieczona jest najlepsza - jak się cienko pokroi, to wychodzą chipsy.
      Można też obciąć czubek, wydrążyć, nadziać farszem i upiec.
      U mnie do dyni musi być sos :czosnkowy albo ajwar. Ketchup w ostateczności.
      W ogrodzie hoduję kilka odmian: prowansalską muszkatołową, bambino, melonową żółtą, piżmową i hokkaido właśnie. W tym roku niestety słabo obrodziły, mimo obornika i podlewania.
    • wena-suela Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 11:17
      Najbardziej lubimy pieczoną. Pokrojona w łódki, skropiona oliwą i posypana solą gruboziarnistą. Można posypać pokruszona fetą, ale najczęściej jest bez, jako dodatek do mięsa czy ryby.
    • babsee Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 11:44
      NIe cierpie zupy dyniowej. Jadlam u wielu osób, probowalam w knajpie, no paskuda i juz.
      Generalnie ja do dyni podchodzilam jak do jeża az ktoś mi poradził właśnie hokkaido pieczone.I to jest to...Moj boze.jak ona pachnie po upieczeniu!!!!orzechami.
      Kroje w lodeczki, wąskie, pryskam oliwa, solą morksą, rozmaryn i czosnek.Piekę żeby była rumiana-jest pyszna.
      I na tym koniec.
      W zadnej innej wersji dynia mi nie smakuje smile
    • longina84 Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 20:29
      Pieczona z bulgurem i papryką na oliwie. Jeśli się lubi orient, można podsypać imbirem, kurkumą i chilli.
    • ga-ti Re: Dynia hokkaido 09.10.23, 22:46
      Lubię ją, pięknie pachnie i jest słodkawa i szybko się rozgotowuje.
      Najczęściej robię z kurczakiem (pierś w kostkę) z carry, na ostro, dynia jest słodka i fajnie współgra.
      A i piecze się fajnie (ja kroję w półplastry) i dobra jest do ciast dyniowych, a jaki ma cudny kolor smile

Do zupy pani na bazarze polecała takie żółto-zielone z wgłębianiami. Ale ja się nie znam, bo jakoś zupy mi nie podchodzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka