Dodaj do ulubionych

Kurs księgowości vs studia podyplomowe

11.10.23, 11:55
Mam 46 lat, chcę coś zmienić w swoim zawodowym życiu. Aktualnie pracuję w biurze w dziale administracji czyli robię wszystko i nic. Kiedyś zajmowałam się sporo wystawianiem faktur, kontaktem z księgowością. Myślę właśnie o pójściu w kierunku finansów, księgowości. Mam pytanie: czy lepsze będą roczne studia podyplomowe Finanse i rachunkowość przedsiębiorstw (110 godzin) czy kurs dla kandydatów na księgowych (92 godz.)? Studia rozpoczynaja się już zaraz a kurs jakoś w lutym. Czy w tym wieku mam szansę na zmianę w zawodzie? Pewnie bym musiała zacząć od jakichś praktyk.
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 12:01
      Kurs w stowarzyszeniu księgowych moim zdaniem będzie lepszy niż studia podyplomowe.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:42
        Właśnie o stowarzyszenie księgowych mi chodzi. Tylko czy mam jeszcze szansę nauczyć się i popracować w zawodzie i też zdążyć dobrze pozarabiać? Bo wiadomo, że trzeba mieć doświadczenie i wiedzę, żeby dobrze zarabiać.
        • joana.mz Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 20:59
          Masz dopiero 46 lat, jeszcze kawał życia zawodowego przed Tobą. Jak chcesz się szybko nauczyć to poszukaj pracy w biurze rachunkowym. Albo do mniejszej firmy, najlepiej spółki prawa handlowego, Ale to też nie reguła. Jak trafisz do księgowości wewnętrznej dużej firmy to jest duża szansa, że dostaniesz swoją działkę i nie będziesz robić nic poza nią, więc niewiele się nauczysz.
          A na ile szybko - pytanie czy jesteś w stanie zrezygnować na początek z lepszych zarobków? Bo lepiej pracować z całym zespołem, gdzie uczysz się też od ludzi, uczestniczysz w spotkaniach, gdzie omawiane są różne rzeczy. W soboty czy popołudniami tyo raczej praca dla doświadczonych, ewentualnie "klepanie" prostych rzeczy.
          • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 07:28
            Może właśnie, żeby zacząć od klepania jakichś rzeczy i wtedy już jest jakieś doświadczenie i można się załapać gdzieś indziej. Jeśli chodzi o rezygnację z zarobków to mam kredytu i muszę zarobić tak myślę z 3,5 na rękę, żeby wyjść na zero to nie wiem czy bym tak dała radę pracować. Dodam, że mieszkam na Podlasiu wiec z pracą nie jest różowo.
            • joana.mz Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 10:52
              nie mam pojęcia ile zarobisz jako młodsza księgowa na Podlasiu. W wlkp te 3,5 na pewno.
              Poszukaj, na pewno jakaś opcja się znajdzie. Zobacz na FB - jest taka grupa "Księgowosc i kadry dam pracę szukam pracy" - jest całkiem sporo ofert, również zdalnie, może znajdziesz coś na poołudnia czy weekendy
              • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 20:48
                Dzięki
    • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 15:53
      Może jeszcze ktoś się wypowie.
    • zwierzakowa13 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 15:59
      Kurs będzie lepszy.
    • skumbrie Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 16:01
      Zrób kurs w stowarzyszeniu księgowych. Kolejne stopnie. I nie zawracaj sobie dudy podyplomowkami.
    • zwierzakowa13 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 16:06
      Kurs lepiej Ciebie przygotuje do pracy.
      Szanse masz. Pewnie pierw na "klepacza"w biurze rachunkowem ale w ten sposób można się dużo nauczyć.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:44
        No właśnie tylko teraz zarabiam przyzwoicie a rozumiem, że nikt mnie do pracy nie przyjmie na początku z dobrą pensją. Czy da się jakoś np. soboty zdobywać doświadczenie?
        • zwierzakowa13 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 19:33
          Niezbyt, uczysz się pierw od innych. Zabiera to niestety trochę czasu. Z 2-3 lata, jeśli dadzą Ci robić np po roku całą spolke na pełnej księgowości. Poza tym jedni łapią szybko i są coraz bardziej samodzielni, inni po wielu latach są delikatnie mówiąc sredni.

Są też centra księgowe gdzie teoretycznie możesz mieć lepsza kasę na początek ale możesz utknąć na robieniu jakiejś małej działki.

• bistian Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 17:07
      Zdecydowanie kurs. Podyplomówka jest dobra jako podstawa, dla młodych, którzy pójdą gdzieś do pracy i chcą mieć szeroki ogląd. Tam nie ma czasu na wszystkie szczegóły, nawet jeżeli to prowadzi osoba będąca na bieżąco ze wszystkim, to się zwyczajnie nie zmieści w siatce godzin, a podstawę trzeba zrealizować.
      Na kursie będzie inne podejście i nie będzie takich ograniczeń, wyrzuca się ogólne rzeczy i realizuje konkret.
    • evening.vibes Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 17:10
      Kurs w Stowarzyszeniu Księgowych - mają cała ścieżkę.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:37
        O taki kurs mi chodziło. Tylko niestety trzeba czekać do lutego na stacjonarny. Teraz ruszą tylko online a ja mam dość komputera w pracy.
    • stare_haslo Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 17:30
      To zależy, gdzie chciałabyś później pracować. Jeśli w administracji publicznej/urzędach/szkołach/jednostkach samorządowych, to tam częstym kryterium rekrutacyjnym są studia wyższe na kierunku rachunkowość i jeśli masz ukończone studia na innym kierunku + kurs z księgowości, to odpadasz z rekrutacji z powodu niespełnienia warunków formalnych - w tej sytuacji bardziej przydają się jednak studia podyplomowe. Jeśli natomiast chciałabyś pracować w biurze rachunkowych, to spokojnie kursy wystarczą.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:39
        Choć dokładnie nie wiem gdzie to raczej nie w administracji publicznej. Chcę nabyć wiedzę, żeby potem móc pracować w tym obszarze. Też jeszcze nie jestem pewna gdzie.
        • ciri_77 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:42
          Kurs w stowarzyszeniu księgowych jest więcej wart na rynku pracy, plus faktycznie Cię czegoś nauczy. Jeśli będziesz potrzebowała to urzędy pracy kobietom 45+ dofonansowuja podyplomówki. Ale i tak najwięcej się nauczysz już w pracy.
          • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:45
            Ale to pewnie trzeba być bezrobotną, żeby się załapać na dofinansowanie. A ja nie jestem na szczęście i mam nadzieję, że nie będę.
            • skumbrie Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 19:12
              Nie trzeba, wystarczy, że jesteś 45+
          • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 18:46
            Tylko chyba łatwiej dostać pracę jak ma się kurs niż bez niczego.
      • skumbrie Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 19:13
        W administracji publicznej zarobi na waciki. Tez mi deal.
    • longina84 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:05
      Znajoma, dyrektorka HR w bardzo dużej spółce, bardzo często powtarza, że teraz w rekrutacji dużo bardziej liczą sie dobre kursy niż studia.
    • arwena_111 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:07
      Chyba bym jednak nie szła bym w tym wieku w to. Za to popatrzyłabym na podyplomówki z zamówień publicznych. Z tego co słyszę roboty kupę i kasa chyba nie najgorsza.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:21
        Tylko ja mam dość tego, że nic konkretnego nie robię. A liczy lubieni chciałbym jakoś wykorzystać moje zdolności i mieć poczucie spełnienia zawodowego. Zamówienia publiczne? Jakoś się w tym nie widzę.
        • arwena_111 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:31
          To wycena przedsiębiorstw. Nie jest prawnie uwarunkowana jak wycena nieruchomości, a jest w cenie. Wielu rzeczoznawców się przekwalifikowuje. Moja wykładowczyni na podyplomowe, rzeczoznawca majątkowy, członek komisji egzaminacyjnej - właśnie robi podyplomowe z wyceny przedsiębiorstw.
          • bistian Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:49
            arwena_111 napisała:

> To wycena przedsiębiorstw. Nie jest prawnie uwarunkowana jak wycena nieruchomoś
            > ci, a jest w cenie. Wielu rzeczoznawców się przekwalifikowuje. Moja wykładowczy
            > ni na podyplomowe, rzeczoznawca majątkowy, członek komisji egzaminacyjnej - wła
            > śnie robi podyplomowe z wyceny przedsiębiorstw.

To jest potrzebna praca, ale nie dla początkujących. Nawet na kursach na rzeczoznawców majątkowych, jest to pozycja obowiązkowa, ale jak to się je, nie wie nikt. Wymaga mieć trochę więcej doświadczenia, wtedy to się układa.
            • arwena_111 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:59
              Dlatego dodatkowa podyplomowka. Bo rzeczoznawcy się na tym nie znają. Pomagałam jej rozczytać bilans. Tego nie ma na zajęciach na rzeczoznawców. Co lepsze uważam, że to nie są zajęcia na zdalne. Chyba że jednak masz podstawy rachunkowości i finansów.
          • conena Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 10:01
            naprawdę podpowiadasz kobiecinie z administracji wycenę przedsiębiorstw? mnie już chyba nic nie zdziwi.
    • liliawodna222 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 21:36
      A ja uważam, że jednak studia. Wielu rzeczy i tak nauczysz się w praktyce, a jednak dla pracodawcy papier wyższej uczelni na ogół znaczy więcej.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 07:30
        Ja mam papier wyższej uczelni a tu chodzi o zdobycie konkretnej wiedzy.
    • kaktusowepole Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 11.10.23, 23:39
      Byłam na podyplomowych które niewiele nauczyly. Krem poszłam na kurs do Moniki Smulewicz. Czułam się nauczona. Dużo przykładów z praktyki, praca na różnych przypadkach. Na podyplomowe sama teoria. Strach było zaczynać pracę.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 07:29
        Ale może po studiach zyskuje się ogóle pojęcie o finansach w firmie?
    • nastjaa Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 14:12
      Lepszy kurs w stowarzyszeniu. Jeżeli chodzi o pracę to próbuj wg mnie w większych firmach, urzędach , szpitalach itd gdzie dostaniesz swoje 2-3 działki i z czasem będziesz mogła się przenosić i dokładać do swoich umiejętności kolejne działy.
      • kachaa17 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 12.10.23, 20:47
        Tylko, czy bez doświadczenia większa firma mnie zatrudni?
    • agazetka Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 22.01.25, 12:12
      Kasia i jak kariera w księgowości? Udało się? Na jaki kurs się zdecydowałaś?
    • samanta1010 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 22.01.25, 13:49
      oczywiście, że masz szanse na zmianę. ja bym nie szła w żadne nauki, chyba że angielski. w centrach usług wspólnych, masz wàskie specjalizacje, przyuczą i pokażą.
      zaczać nie jest łatwo, można spróbować znaleźć pracę za darmo ( co jest trudne, bo nie chcą tego oferować), a potem już masz doświadczenie i dalej łatwiej.
      w przyszłości prosta księgowość będzie przejęta przez AI
    • nick_z_desperacji2 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 22.01.25, 14:10
      Kurs. Mam podyplomówkę, trochę pracowałam w księgowości i na początku miałam wrażenie, że nie wiem nic. Podyplomówka była na wydziale ekonomicznym uniwerku i mam wrażenie, że problemem było właśnie to, że wykładali teoretycy.
    • paulina.nowak11 Re: Kurs księgowości vs studia podyplomowe 13.01.26, 14:39
      Jestem tu, bo sama się zastanawiałam nad pidyplomówką. Po przeczytaniu tylu komentarzy polecających kurs, sama się zdecydowalam. Powiem, że to było niemałe wyzwanie dla osoby, która nie miała wcześniej doświadczenia w tej branży, ale bardzo dobrze wszystko mi zostało wytłomaczone. Ja się zdecydowałam na kurs online w KIK, bo chciałam mieć możliwość wracania do materiałów, tak długo aż zapamiętam. Po ukończeniu dostałam się na staż i pracuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka