szorstkawelna 23.10.23, 18:54 Czy emamy mają wiedzę albo teorie skąd na Śląsku taki wysoki wskaźnik przestępczości? Mam na myśli zwłaszcza zabójstwa. www.ciekawestatystyki.pl/2022/09/zabojstwa-w-polsce.html?m=1 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emma.sto Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 18:59 Może jeżeli wziąć pod uwagę gęstość zaludnienia, to procentowo w stosunku do innych województw nie będzie różnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:07 Liczyłam pi razy oko i nadal jest różnica... W gazetach wiecznie Gliwice, Sosnowiec, Będzin.... teraz oglądam sobie serię o morderstwach w Polsce na Netfliksie i już w kolejnym odcinku znowu Śląsk. Może gęstość zaludnienia ma na to wpływ...? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:15 szorstkawelna napisała: > Liczyłam pi razy oko i nadal jest różnica... > > W gazetach wiecznie Gliwice, Sosnowiec, Będzin.... teraz oglądam sobie serię o > morderstwach w Polsce na Netfliksie i już w kolejnym odcinku znowu Śląsk. > Może gęstość zaludnienia ma na to wpływ...? to jest różnica czy "może gęstość zaludnienia ma na to wpływ"? Czy zwyczajnie nie ogarniasz nawet czterolinijkowego posta? Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:45 Przeliczalam zabojstwa w stosunku do liczby ludnosci. Gdyby zdublować ludnosc pomorskiego i pomnozyc liczbę zabojstw raxy dwa, to nadal wypada sporo lepiej niż Śląsk. Ogólnie mogę nie ogarniać, jestem na dość silnych lekach w tej chwili i wszystko jest spowolnione... Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:56 Gęstość zaludnienia a liczba ludności to są jakby dwie różne rzeczy, rzecz niesłychana. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:56 Nie wiem czemu operujesz pojęciem Śląsk, skoro chodzi ci o województwo śląskie. To nie to samo. Śląsk to kraina geograficzno-historyczna, której granice pokazuje grafika niżej. A województwo śląskie jest tylko częścią Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 20:29 Ślązak tak widzi mapę Polski: Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:58 Zachodniopomorskie ma 1,6M ludności i gęstość 71,63; Śląskie 4,3M i gęstość 352. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 21:55 szorstkawelna napisała: > Liczyłam pi razy oko i nadal jest różnica... > > W gazetach wiecznie Gliwice, Sosnowiec, Będzin.... teraz oglądam sobie serię o > morderstwach w Polsce ... a potem się będziesz bała. Ad rem: nie mam pojęcia, ale i tak najwyższy jest u nas (mazowieckie), to dołujące. Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 08:01 szorstkawelna napisała: > Liczyłam pi razy oko i nadal jest różnica... > > W gazetach wiecznie Gliwice, Sosnowiec, Będzin.... Może i tak, ale Sosnowiec i Będzin to nie Śląsk. Z tego co piszesz wynikałoby raczej, że polskim zagłębiem mroku jest Zagłębie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:04 Duo ludzi - dużo przestępstw. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:16 Zaraz, zaraz ale juz po lewej od tego - opolskie, jest najbezpieczniejszym wojewodztwem? A dolnoslaskie znow ma stosunkowo wyskie. Jak to wytlumaczysz? Moze jakies miasto narzuca te statystyki? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:29 Duże miasta zawsze wypaczają statystyki przestępczości. Dlatego np. tak źle wypada Mazowsze - bo statystyki nabija mu Warszawa. Śląsk ma najwyższą w Polsce gęstość zaludnienia. Opolskie jest w czwórce województw o najniższej - i wszystkie cztery mają najlepsze statystyki; Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:53 Opole to jakieś 120 tys. Tyle co Tychy. A cała koturbacja to 2 mln. Więcej niż Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:58 Koturbacja to coś związanego z kotami?🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 22:54 kk345 napisała: > Koturbacja to coś związanego z kotami?🤔 Jak się w marcu biją dwa niewykastrowane kocury to jest koturbacja Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:51 Na Śląsk dużo ludzi zjeżdżało za pracą w przemyśle. Nie były to anemiczne, spokojne jednostki. Trza było mieć wyższy niż przeciętnie poziom energii, większy stopień agresji, żeby zaryzykować, podjąć decyzję o wyprowadzce. W dodatku tam gdzie dużo ludzi łatwiej pozostać anonimowym. Na Śląsk zjeżdżało więc sporo osób, którym ta 'anonimowość' odpowiadała. Później doszło do zmian ustrojowych. Część kopalni, zakładów upadło, zostało zmechanizowane- redukcja etatów. Całe osiedla potraciły pracę. Ludzie, już nie pierwszej młodości, którzy pół życia pracowali np. na grubie i nie potrafili robić nic innego, zostali bez pracy. Odprawy wydawali na alkohol, czyli jedyny znany im antydepresant. Bieda + alkohol + 'specyficzne geny'= patologia, przemoc, przestępczość. To wszystko odziedziczyło w spadku kolejne pokolenie. Dodam jeszcze, że na Śląsku są takie 'enklawy patologii' jak np. Załęże w Katowicach. Mam też wrażenie, że największy wskaźnik mieszkań socjalnych też jest w tych patodzielnicach. Tak jakby jeszcze ktoś celowo chciał trzymać biednych ludzi w kupie, coby nie zagrażali tym z bogatych osiedli. W dodatku na Śląsku jest miasto na mieście. Tu, gdyby nie znaki ciężko byłoby się domyśleć, gdzie jedno miasto kończy się a zaczyna drugiej. Zagęszczenie ludzi jest większe i łatwiej się przemieszczać. Każde miasto /dzielnica ma swój klub sportowy... To takie moje luźne dywagacje😉. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 20:03 I ta bliskość miast wywołuje też dodatkowy podział. Pamiętam jak w Tychach za młodu można było dostać łomot bo jest się z innego osiedla... Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 20:20 Tak było. Jako dziecko mieszkałam w spokojnej dzielnicy Katowic a i tu były wojny typu 'Niebieskie bloki vs Manhattan', 'kibole GKS vs Ruch Chorzów' i inne. Abstrahując od zagęszczenia mam wrażenie, że Ślązacy mają za dużo energii i jeśli jej się dobrze nie zagospodaruje to znajdzie ujście w inny sposób. A brak barier geograficznych ułatwia sprawę. Wystarczy wsiąść w banę, żeby dojechać do wrogiej dzielnicy o każdej porze dnia i nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 22:17 Plus podział na Śląsk i Zagłębie... Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 22:44 Eee, Ślązaki nie zapuszczały się do Zagłębia, bo i po co? Ja pamiętam jeszcze wojenki popkulturowe. Punki vs Skinheadzi i następcy, czyli hip-hopowcy vs wąsko-spodenkowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 09:27 Brakuje w tym wątku tylko dziennikarki bergamotki, która twierdziła, że Ślązacy są brudni, piją i robią na grubach. Dawno nie było szczuciowątku na hanysów. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 09:47 Jakiego szczucia? Nie mam żadnych uprzedzeń w stosunku do mieszkańców województwa śląskiego ani żadnego innego, nawet "ulubionego" na forum podkarpackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 17:04 Ależ ja absolutnie nie chce szczuć na Śląsk. To mój dom. Kocham go. Kocham Ślązaków, ślonsko godka, familoki, kopalnie, haudy, kluski ślaskie z wegeroladą😉 i modro kapusto... I choć przeważnie czuję się tu bezpiecznie to przyjeżdżającym nie doradziłbym zostawiać super fury np. na Kaufhausie czy Bozywerku😉 na noc. Myślę, że podobne schematy są w całej Polsce. Do takiej Warszawy też zapewne zjeżdżają ludzie, którzy chcą się ukryć w tłumie. O Nowej Hucie też krążą legendy. Pewnie jeszcze kilka takich miejsc można znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 17:31 Nie histeryzuj. Tylko jakaś połowa województwa śląskiego należy w ogóle historycznie do Śląska. Do tego już w PRL-u do przemysłowego regionu napłynęło mnóstowo ludzi z innych części Polski. Mieszka tam więc od dawna masa ludzi, którzy Ślązakami jako takimi w ogóle nie są. Jeżeli więc ktoś szuka prawdziwych Ślązaków, to prędzej znajdzie ich nawet w opolskim. Tu masz mapę tych dwóch województw pokazujących ludność określającą się jako Ślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 19:07 Ależ ja właśnie o tym piszę. A kto przyjeżdża Twoim zdaniem? Właśnie osoby, które mają powera. A i poziom agresji u takich jest większy😉. Ja też formalnie nie jestem Ślązaczką. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 19:26 okruchlodu napisała: > Ależ ja właśnie o tym piszę. A kto przyjeżdża Twoim zdaniem? Ale ja nie wpisałam się pod twoim postem, a tej, która widzi agresję w stosunku do Ślązaków. Wystarczy, gdy ludziom się przypomni co to Śląsk i kto to są Ślązacy, bo to nie jest jednoznaczne z województwem śląskim i jego mieszkańcami. Ja sama jestem Ślązaczką, ze Śląska, ale nie z woj. śląskiego, a tym bardziej nie z Zagłębia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 19:14 Śląskie ma największą gęstość zaludnienia. I chyba aglomeracja śląska jest druga w Polsce po Warszawskiej. Dużo ludzi, gęsto. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Śląsk - przestępczość 23.10.23, 22:45 A najspokojniej za to w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 08:56 2015: Mazowieckie 5 350k Śląskie 4 570k podkarpackie 2 120k Opolskie 1 000k Czyli liczba zabójstw na mieszkańca 2x większa w mazowieckim niż takim podkarpackim. Pytanie o powód. Może statystyka? Za Ziobry prokuratorzy są delikatnie mówiąc odklejeni od rzeczywistości i podążają za pragnącą zemsty tłuszczą. Nagminnie wnioskują o zabójstwo w przypadku ewidentnego wypadku. Podobnie jest z bójką, walczą na pięści, ktoś umrze - wniosek o zabójstwo. Chociaż z drugiej strony jeśli morduje policjant, to wtedy jest przekroczenie uprawnień, nieumyślne spowodowanie śmierci, nieumiejętne posługiwanie się bronią itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 09:01 I myślisz, że akurat w województwie śląskim tak bardzo wsluchano się w zalecenia Ziobry? Po pierwsze wątpliwe, po drugie bardzo źle by o tym województwie świadczyło gdyby było prawdą. Wykluczam tę teorie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Śląsk - przestępczość 24.10.23, 09:09 Ona pije do morderców za kółkiem których nieustannie broni. Odpowiedz Link Zgłoś