czerwonylucjan 26.10.23, 21:34 Czy jest w czasie delegacji jest weekend - w czasie ktorego nie pracuje - to czy moge potem odebrac te dni? W koncu bylam tam nie ze swojej woli.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 08:03 Tak, ale jeśli delegacja wpadła w niedzielę. Pracownik, który został wysłany w delegację w niedzielę, ma prawo otrzymać za to dzień wolny w ciągu sześciu dni, które poprzedzają czas delegacji lub następują po niej. Warto wspomnieć o tym, że dzień wolny należy się pracownikowi nawet wtedy, gdy pracował tylko przez godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 08:09 Tylko pod warunkiem, że była praca w niedziele, a autorka napisała, że nie pracowała. Niestety wtedy się nie należy dzień wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 08:12 O, faktycznie, masz rację. Jakoś to do mnie nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 09:47 Matkobosko - przecież jej chodziło o to, że normalnie w weekendy nie pracuje, czyli dostała dodatkowe dni pracy w ciągu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 11:34 Nie ja tworzę prawo pracy nie do mnie pretensje. Nie pracuje w niedziele, więc nie ma za to ani dnia wolnego ani wynagrodzenia niestety. Nawet jeżeli musi być poza domem i siedzieć całą niedzielę w hotelu nie na własne życzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 12:51 Ok, ja ją źle zrozumiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 10:25 Niestety z niezrozumiałych dla mnie powodów podróż w delegacji nie jest traktowana jako praca (a powinna). Zwłaszcza, kiedy kierujesz autem. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 10:15 Nie, bo nie pracujesz. Natomiast pewnie dostajesz diety. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 10:55 Diety? jakie diety, proszę cię, stawka dzienna to 45 zł. Za rozłąkę z domem i konieczność wyżywienia się dieta krajowa powinna wynosić minimum 200 zł dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 10:59 No wiesz, nie każdy pracuje w budżetówce, no i nie zawsze jeździ w delegacje krajowe Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 12:46 Poza budżetówką delegacje są wyższe? Delegacja zagraniczna? te 49-50 eur to też nie kokosy. Zwłaszcza, że odliczą Ci śniadanie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 14:37 Poza budżetówką - budżet i zasady ustala Pracodawca, niektórzy przyjmują zasady identyczne, jak w rozporządzeniu dot. kosztów podróży. A delegacje zagraniczne w budżetówce są prawnie uregulowane - stawki hotelowe i diety są różne i zależą od kraju docelowego, a odliczenia są jak masz zapewnione wyżywienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 14:39 szafireczek napisała: > Poza budżetówką - budżet i zasady ustala Pracodawca, niektórzy przyjmują zasa > dy identyczne, jak w rozporządzeniu dot. kosztów podróży. U Ciebie pracodawca płaci lepiej niż te marne 45 zł? To jeszcze musisz od nadwyżki nad 45 zł zapłacić podatek i (chyba) składkę ZUS. Śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 14:49 Moje diety są w walutach, bo nie jeżdżę w delegacje krajowe, więc to są zupełnie inne stawki, poza tym koszty delegacji to należności na pokrycie kosztów związanych z podróżą służbową. Pracodawca ma też inne możliwości (jeśli zechce) i wtedy dochodzą tzw. świadczenia związane z podróżą (wymierne). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 16:24 No jest to trochę lepsze, ale wciąż śniadanie w hotelu zabiera Ci 15%, obiad 30%, 30% kolacja itp. Więc np. masz na obiad niecałe 15 euro. Kokosy to nie są. A nie ma Cię w domu - pracodawca zabrał Ci prywatny czas. I za to przede wszystkim powinna być dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 16:37 Śniadań nie jem - bo często bywają służbowe brunche (poza tym, tam gdzie ja nocuję jest zawsze opcja rezerwacji doby hotelowej ze śniadaniem lub bez), a obiady i kolacje są służbowe. W prywatnym czasie w ramach delegacji - zwiedzam, robię zakupy, a nawet odwiedzam rodzinę. Cenię taką możliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 16:46 Ale jak masz śniadanie wliczone w cenę noclegu, to odliczasz je od diety. Jak Ci gospodarz postawi obiad w firmie, gdzie się spotykacie, to odliczasz go od diety. Nie wiem czy brunch odliczasz jako śniadanie czy obiad Jak jest zapewniona kolacja przez np. organizatora konferencji, to odliczasz ją od diety. Jak masz 3 posiłki, to zostaje Ci 7 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 16:57 bywalec.hoteli napisał: > Ale jak masz śniadanie wliczone w cenę noclegu, to odliczasz je od diety. > Jak masz 3 posiłki, to zostaje Ci 7 euro. zdradzę ci sekret - dieta to pieniądze na pokrycie kosztów wyżywienia Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 17:02 Nie do końca masz rację. Delegacja jest to coś co ma ci zwrócić większe koszty życia w delegacji względem życia na miejscu. Ale wg mnie powinna zawierać też dodatek za rozłąkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 17:08 Zatrudnij się w wojsku lub służbach - to Ci wypłacą dodatek za rozłąkę Poza tym, już Ci napisałam, że jeśli to nie budżetówka, to Pracodawca określa swoje zasady w wewnętrznych przepisach i nic nie stoi na przeszkodzie, że jeśli będzie chciał to dostaniesz też dodatek nie tylko za rozłąkę, ale i za brak polskich kanałów publicznych w tv w hotelowym pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 19:57 bywalec.hoteli napisał: > Ale wg mnie powinna zawierać też dodatek za rozłąkę. popieram! dodatek za rozłąkę powinien przysługiwać również każdemu członkowi rodziny osoby delegowanej, również psu, wszyscy powinni mieć zrekompensowane uczucie tęsknoty, na które są narażeni Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 17:03 Nie zrozumiałeś - w przypadku rezerwacji pokoju hotelowego bez śniadania - nic się nie odlicza (uwaga - nawet w budżetówce). Ja nie jeżdżę w delegacje, by zarabiać na dietach - chociaż widziałam taki casus w 40.latku, ale myślałam, że to PRLowski scenariusz Gospodarz spotkania także niczego mi nie stawia, po prostu pewne rozmowy prowadzi się przy posiłkach - przeważnie w każdej firmie jest fundusz reprezentacyjny i idzie to w koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 17:16 Szafieczek rozumiem że jak nie masz śniadania w hotelu to nie odliczasz tego. Ale jeśli potem w firmie prowadzisz „rozmowy przy posiłkach”, to musisz zdecydować czy to śniadanie czy oba i odliczyć z diety 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
starczy_tego Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 17:11 Bywalec, taki z ciebie bywalec jak z koziej doopy trąba Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 14:51 Dużo się najeździłeś służbowo, bywalec?... Ale tak szczerze, bez wysysania z palca. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 11:22 No wlasnie, to nawet na obiad w knajpie nie wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 14:49 Nie. Przysługuje ci natomiast za te dni dieta. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Delegacja - weekend 27.10.23, 19:52 Tak, ale tylko za niedzielę i tylko tyle godzin, ile faktycznie przepracowałaś, nie wlicza się w to czas podróży. Odpowiedz Link Zgłoś