Dodaj do ulubionych

Wyjazd na narty

14.11.23, 12:50
Czy ktoś może podjąć za mnie decyzję? Mam możliwość spontanicznego wyjechania w piękne miejsce na narty, na tydzień, razem z nauką, bo jeździłam tylko przez 2 sezony, kiedyś tam i stwierdziłam że mi za zimno.
Po latach coś mnie tknęło, ALE. Mam słomiany zapał. Jeździłam już na rolkach, grałam w tenisa, chodziłam na akrobatykę, taniec ludowy i towarzyski. Zapaliłam się na te narty na początku, ale dużo rzeczy musiałabym kupić, typu outfit, bieliznę, buty też sugerują, kask, gogle. Tych rzeczy nie mogę wypożyczyć ze względu na higienę. Szanse na to, że pojadę kolejny raz na narty szacuję na 10 %.
Pojechałybyscie? Bo ja nie wiem, a dzisiaj muszę dać odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • moscato Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 12:54
      Tak
    • jkl13 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 12:58
      Tak.
      Zresztą jadę, mimo że na nartach w ogóle nie jeżdżę, jeździ tylko syn. Ale jedziemy rodzinnie, daleko (1300 km), a ja mam plan spróbować po raz pierwszy nart. I już kupiłam sobie bieliznę termiczną, kurtę i spodnie narciarskie, i puchowe rękawice i skarpety narciarskie. Sprzęt wypożyczam na miejscu. I już nie mogę doczekać się wyjazdu, nawet jak narty mi się nie spodobają, mam plan spacerować i zwiedzać. I dobrze się bawić.
    • triss_merigold6 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 12:58
      Buty i kask można wypożyczyć na miejscu razem z nartami (wkładasz cienką kominiarkę pod kask), gogle tanio z Decathlonu, spodnie narciarskie z Lidla, bieliznę termoaktywną chyba jakąś masz.
      Pojechałabym, może Ci się spodoba.
      • te_de_ka Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:37
        Ja zrobiłam odwrotnie w podobnej sytuacji przy okazji wyjazdu grupowego na narty w atrakcyjne miejsce. Kupiłam ubrania z górnej półki, kurtkę i spodnie narciarskie takie, zebym się sobie w nich podobała i dobrze czuła a termiczne rzeczy dobrej jakości, żeby spełniły swoją funkcję. Z nartami nie zaskoczyło, ale ubrania mam już ponad 10.lat i wykorzystuję każdej zimy. Rękawice narciarskie i kurtkę w mroźne dni na co dzień na spacery, spodnie gdy jest bardzo zimno i wiem, że będę dlugo na zewnątrz czyli na kijki weekendowe i inne spędy jak mapping pod gołym niebem a nawet wypad na wajnachtsmarkty.
        Przez te 10 lat wypożyczałam nawet te moje wierzchnie okrycia na czyjeś narciarskie wyjazdy. W mojej bańce duzo znajomych/dzieci jeździ calkiem sporo, mają swój sprzęt, dzieci lubią wymieniać buty/narty na lepsze, stare sprzdają. Ja bym o sprzęt zapytała znajomych, może mają akurat na zbyciu a ubrania bym kupiła. Po wyjeździe sprzęt mozna sprzedać a ubrania mogą się przydać.
        • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:25
          Do takich rzeczy wolę jednak ubrania do trekingu. Spodnie zimowe trekingowe o niebo wygodniejsze...niż narciarskie.
    • kaki11 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:23
      Tak, ja bym pojechała. Kask i buty można wypożyczyć na miejscu, kup sobie kominiarkę pod ten kask i skarpety narciarskie, to nie są jakieś olbrzymie pieniądze. Jak jedziesz na zasadzie pierwszy raz i nie wiem czy pojadę to możesz poszukać np. kurtki na vinded albo nawet nie kupować narciarskiej jeśli masz na zimę jakąś typu sportowego. A ja uważam, że jak masz możliwość czasową, towarzyską i finansową wyjechać i spróbować czegoś potencjalnie fajnego to warto, nawet jeśli to będzie jednorazowa próba albo coś co będziesz robić np tylko te trzy lata a później ci przejdzie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:29
      Nie wiem, ile godzin jeżdżenia dziennie przewiduje ten wyjazd, ale myślę, że część zakupów da się ominąć. Kask wypożyczyć, gogle może też (a jak nie, to kupic tanie), ubrania wziąć turystyczne zamiast narciarskich o ile takie masz (bielizna termiczna + spodnie trekingowe + polar/kurtka dadzą radę na początek)
      • em_em71 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:40
        Dodam, że bez bielizny termicznej też DA SIĘ. Nie zawsze zakładam. Zależy od różnych czynników. Na nartach jeżdżę ponad 30 lat, wyjazdy 2-4 tyg/sezon i żyję 😀
        • odnawialna Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:47
          30 lar temu, gdy zaczynałam jeździć na nartach, o bieliźnie termicznej mało kto słyszał 😀

Tak sobie westchnęłam, bo pamiętam, że narty założyłam przypadkiem mając na sobie jeansy, zwykłą zimową kurtkę i wełniane, góralskie rękawiczki. Bakcyla złapałam i cały tydzień w takim stroju przejeździłam, nawet bez kasku, bo wtedy mało kto miał, w wypożyczalniach były tylko buty, narty i kijki. Dałam radę, a i dziś zdarza mi się widzieć ludzi w spodniach dresowych.
          Tak szczerze mówiąc, gdybym zupełnie nic nie miała i chciała przyoszczędzić, to kupiłabym jedynie skarpety narciarskie, sprzęt pożyczyła, a cała reszta to komfort bez którego też się da.
        • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:26
          Akurat bielizna termiczna moze się jej przydać w innych sytuacjach.
          Kask, buty i google bym wypożyczyła
      • barattolina Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:49
        Sory, ale trekingowe spodnie i kurtka nie nadają się na narty.
        • em_em71 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:10
          Nie wiem, czy zauważyłaś, ale odniosłam się do bielizny termicznej, nie spodni.
        • pyza-wedrowniczka Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:13
          Wiesz, to zależy o jakim jeżdżeniu mówimy. Dlatego zapytałam, ile godzin i jak intensywnie.
          Bo jak 3-4 godziny zjazdów, to wystarczą (sama jeżdżę na desce rekreacyjnie, czyli kilka dni w sezonie po pół dnia i jeżdżę w spodniach przeciwdeszczowych i kurtce zwykłej)
        • suki-z-godzin Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:47
          Jezdzilam na nartach w dzinsach, raz tak wyszlo spontanicznie 🤷
    • eglantine Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:40
      Jechać! Butów nie kupować, bez przesady.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:46
        Właśnie organizatorka twierdzi, że lepiej mieć swoje, bo nigdy nie wiadomo jak je dezynfekują w wypożyczalniach. Poza tym, wyjazd na 7 pełnych dni, mi jest wiecznie zimno i boję się że po 3 dniach ucieknę pod osłoną nocy. 4 godziny dziennie jest nauka jazdy, doszkalanie, plus w cenie jest karnet na trasy.
        • eglantine Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:50
          Od blisko 10 lat co roku jeździmy z dzieciakami na narty i cały sprzęt (narty plus buty) im wypożyczamy, bo inaczej poszlibyśmy z torbami, dzieciaki za szybko rosną. Nigdy żadnych problemów higienicznych nie miały.
          • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:29
            U mnie to samo. Dzieciaki mają swoje kaski i google (ale w kaskach jezdzą na lowosiku które mamy blisko). Buty, narty wypożyczamy.
        • barattolina Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:53
          Jasne, że lepiej mieć swoje.
          Tak samo jak willę za miastem, albo dwie.

• eglantine Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:54
          Cztery godziny to akurat tyle, żeby się nie zmęczyć i nie zniechęcić. Jak będziesz chciała, pojeździsz dłużej. smile
          A buty zakładasz na grubaśną skarpetę, litości.
        • berdebul Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:21
          Taniej wyjdzie własny spray do dezynfekcji.
        • taki-sobie-nick Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:12
          Pod osłoną nocy jest zimniej niż w dzień. tongue_out
    • barattolina Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:46
      Jedź.
      Kup kask i ciuchy, choćby najtańsze w Deca.
      Buty sobie daruj, bo nie wiesz jakie będą dla Ciebie najlepsze, a to wydatek rzędu ok.1000pln. Bez sensu dla tych 10%.
      Narty i buty wypożycz na miejscu, korzystając z sieciowych wypożyczalni (np. w Austrii Intersport) bo mają co roku wymianę sprzętu. Są droższe, ale przyda ci się dobry i nowy sprzęt, żeby nie było tych 10%, tylko więcej.

A jak nie chcesz jechać, to ja pojadę za Ciebie.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:47
        😂
    • szafireczek Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 14:59
      Jedź Kocie Filemonie, skoro to piękne miejsce. Kask i buty wypożycz. I szusuj po stokach, tylko wibrysów sobie nie przytnijwink No i przed wyjazdem ćwicz i się rozciągaj.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:08
        No właśnie, jeszcze ćwiczenia! Dzięki, myślę intensywnie, na razie jestem na nie.
    • trut_u Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:03
      Trochę przesada z tymi zakupami. Kiedyś się jeździło bez bielizny termicznej wink A tak serio, to już któryś raz chyba na forum to stwierdzam - na początek cudów nie trzeba. Żeby te ciuchy miału sens, to trzeba się umieć na nartach spocić z wysiłku. Jeśli masz sportową kurtkę, to wystarczy dokupić spodnie, kominiarkę pod wypożyczony kask i rękawice. Mz porządne zimowe ciuchy szybciej się przydają na dłuższy spacer z dziećmi i sankami niż początkującemu narciarzowi.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:09
        Z butami wyszło mi 4.000 plus minus. Ale skarpet nie doliczyłam. Wyjazd drugie tyle i trochę, bo kurs osobno.
        • triss_merigold6 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:10
          Absurdalnie drogo. Uwierz, że kupno butów i kasku dla początkującego narciarza jest doskonale zbędne.
        • pyza-wedrowniczka Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:14
          Bardzo dużo.
          A może możesz coś pożyczyć od znajomych?
          Albo poszukaj na ciuchach/vinted. Czasami bywają prawie nowe rzeczy za 1/3 ceny, bo komuś się właśnie nie spodobało jeżdżenie na nartach i używał jeden sezon.
          • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 15:20
            Dobry pomysł, dzięki.
        • jkl13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 06:49
          Absurdalnie drogo.
          Kurtkę i spodnie kup w decathlonie, będzie najtaniej, wydasz kilkaset.zlotych na komplet. Bieliznę termiczną w Lidlu, akurat jest, komplet kosztuje kilkadziesiąt złotych, możesz kupić nawet dwa, na zmianę. Skarpety w sklepie sportowym to wydatek ok.50 zł, kup 2 pary, wystarczy. I kominiarka pod kask, choć ja mam cienki bawełniany komin i planuje go używać jako kominiarki. Resztę sprzętu wypożyczysz na miejscu, nie kupuj na pierwszy raz butow, kasku czy nart, to nie ma sensu.
        • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:31
          Kasę na buty i kask wydaj na coś innego. Moje dzieciaki od dana wypożyczają buty i nic im się nie stało.
          Kaski mają bo mamy blisko lodowisko i na nim w tych kaskach jezdzą.
          Raz na miejscu się okazało, ze coś z naszym kaskiem nie halo...wypożyczyłam jej.
          Zakładasz go na komin
        • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:15
          Nie ma co szaleć z drogimi rzeczami. Jeśli kask i gogle wolisz swoje to takie starczą.

www.decathlon.pl/p/gogle-narciarskie-i-snowboardowe-dla-doroslych-i-dzieci-wedze-g-100/_/R-p-302469?mc=8504992
          www.decathlon.pl/p/kask-narciarski-pst-500/_/R-p-302055?mc=8767236&c=Bia%C5%82y

Buty lepiej wypożyczyć, jeśli trafisz niewygodne, to zawsze możesz wymienić, spróbować w jakich tobie lepiej.

Reszta z Lidla.
          • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:27
            Dziękuję!! Zaraz przejrzę.
          • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:30
            A jak zmierzę głowę, to mam doliczyć centymetry pod czapkę jeszcze i komin? Tzn żeby mieć zapas?
            • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:31
              Kask zakładasz na sam komin. W czapce się ugotujesz/ Kominy są cienkie wiec nic nie doliczasz
              • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:42
                Ja naprawdę jestem zmarzluchem. Bez czapki się nie ruszam.
                • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:49
                  Kaski są ocieplane już. Lepiej mieć kominiarkę i jak potrzebujesz ,awaryja czapke w kieszeni. Raczej na moment y kiedy zdejmujesz kask.
                  Rozmiary mają zakresy. Jeśli jesteś na ostatnim centymetrze to mierzylabym też większy.
                • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:58
                  Kominiarka tez zasłania częściowo twarz. Brubecka są fajne tylko rozmiar większy trzeba brać.
                • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:36
                  Nie bedzie ci zimno w kominiarce i kasku. To inny kask...niż rowerowy.
      • mikams75 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:32
        Akurat początkujący narciarz to się może nieźle spocić przy najprostszych czynnościach. Ale i tak nie musi mieć super ciuchów.
      • barattolina Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:10
        Nie czaję, przecież im lepiej jeździsz tym mniej się pocisz.
    • joana.mz Re: Wyjazd na narty 14.11.23, 23:45
      Jedź! Popieram przedmówczynie w kwestii zakupu butów i pozostałych sprzętów.
      Co do bielizny - ja rzadko używam, ale jakby co to widziałam dzisiaj w lidlu chyba za 60zł komplet.
    • taki-sobie-nick Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:13
      Tych rzeczy nie mogę wypożyczyć ze względu na higienę.

Bielizny, owszem, ale reszty? Przesadzasz.
    • milupaa Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:24
      Też uważam, że jedź. Jeśli marzlas to brak dobrej bielizny termicznej i nie jeździłaś tylko stałaś 😉 Jazda rozgrzewa jak nie jest więcej niż - 10 to się nie marznie. Kup sobie bieliznę, skarpety że 3 pary, kurtkę i spodnie, gogle, resztę można wypożyczyć. Każda na nartach zaczyna dawać fun gdy się zaczyna.. jeździć . Samemu. Aha, zrób sobie jak zdążysz miesiąc przygotowania na narty, ćwiczenia do znalezienia na stronach tematycznych.
    • mikams75 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 00:30
      Jedzbi wypozycz Marty wraz z butami i kask, najlepiej taki że zintegrowaną klapka, odpada problem gogli. Kup skarpety, nawet niekoniecznie musisz mieć specjalna bieliznę. A nawet jeśli, to ja wykorzystasz przy innych okazjach. Spodnie też mogą ci się przydać a kurtkę możesz założyć jakąkolwiek. Dobre rękawice jeszcze dobrze mieć ale to też i bez nart wykorzystasz.
    • jehanette Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 07:01
      Nie kupowalabym butów ani kasku, w życiu. Ciuchów można poszukać w seconda handzie. Bielizna termiczna jest uniwersalna więc posluzy dłużej. Jechałabym.
    • samanta1010 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 07:02
      jezdze wiele nart na nartach i nie mam bielizny termicznej, gogli tez nie uzywam, na prawde nie trzeba miec 100 gadzetow, zeby cos sprobowac...
    • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 07:46
      Kochani, nie jadę, mogłam w ogóle nie pytać, bo byłam na nie od początku. A dzisiaj zobaczyłam, że nad ranem jest tam - 5 stopni, więc napisałam już że jednak się nie zdecyduję. To jest sport, który trzeba lubić, lub kochać. A jak pojechalabym pewnie raz. Nie mam też miejsca w domu na trzymanie całego outfitu, mówiąc szczerze.
      Dziękuję Wam.
      • swiecaca Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:10
        -5 to idealna pogoda na narty, jak się jeździ to się człowiek grzeje smile przy -20 dopiero jest kłopot
        • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:15
          Właśnie pamietam dokładnie jak to było 13 lat temu. Jeździłam 2 sezony i przypominam sobie zimno oraz zdrętwiałą twarz. Sama jazda super, tyle że na trzeci sezon już nie wróciłam.
          Daję sobie jednak czas do końca dnia, na decyzję.
          • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:22
            -5 nad ranem czyli potem ciepłej. Prędzej się spocisz niż zmarzniesz smile

Musiało być -15 w ciągu dnia, skoro twarz drętwiała.
            • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:25
              Nie pamietam niestety, ale nie mogłam wymówić słowa. Boże podejmij za mnie decyzje. Serio nie wiem co robić. Nie chce mi się też poznawać nowych ludzi, to wyjazd zorganizowany. Ciągle kogoś poznaje i mam serio dość.
              • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:44
                Jak ja ci zazdroszczę takiego wyjazdu.
                Wiesz, ze lubisz jeździć, bo już jeździłaś.
                Temperatura fajna, śnieg się dobrze trzyma przy takiej, a ty nie marzniesz.
                No i masz pelne prawo do bycia średnio socjalnym molem książkowym jeśli tak wolisz wink
        • hanusinamama Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:37
          Pamietam jak moja wtedy 5 latka jeździła przy -16 czy -18.
      • barattolina Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:13
        Ale mnie rozczarowałaś !
    • leanne_paul_piper Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:31
      Kiedy wyjeżdżałam na narty, to nic specjalnie nie kupowałam. Buty, narty i kask wypożyczałam na miejscu, a spodnie pożyczyłam od koleżanki. A w następnym sezonie chyba nawet jeździłam w jakichś zwykłych portkach Jak to ma być jednorazowa przygoda, to nie czyniłaby żadnych inwestycji, szkoda pieniędzy.
    • shellyanna Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 08:51
      Buty i kask jak najbardziej możesz wypożyczyć. Kup sobie tylko balaklawe pod ten kask, albo cienka czapeczkę.
      Spodnie i kurtkę plus odzież termiczna znosisz np na spacerach zimą. Ja tez się tylko z czystej ciekawości zapisałam na kilka lekcji i nie wiedziałam czy mi się spodoba.
      Nie spodobało się smile ani snowboard ani narty. A robiłam kilka podejść.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:16
        I rzuciłaś to na dobre? Ile miałaś podejść? Co ci się nie podobało?
        • shellyanna Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 11:11
          Trzy podejścia. W sensie trzy wyjazdy.
          Ja jestem jakaś taka nieskoordynowana smile Mam wrażenie, że mój wzrost też nie pomaga. Tak daleko wzrokiem od podłoża wink Czuję się jak jelonek bambi po narodzinach tongue_out
          Poza tym nie cierpię śniegu i zimy.
          No i chwila zjazdu, a potem stanie w kolejce do wyciągu. Tłum dzieciurów na stoku. Gdzieś obok pędzący szaleńcy. Ani się nigdy bezpiecznie ani komfortowo nie czuję. Musiałabym mieć puściutką górkę tylko dla siebie i żadnych ludzi dookoła.
          Generalnie kurorty narciarskie zimą to dla mnie coś, co znoszę tylko dla dobra dzieci.
    • zwierzakowa13 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 09:04
      Tak. Jak z nauką, to jest szansa ze poczujesz się na tyle pewnie na nartach, że będziesz co pewien czas chetnie korzystać z nowych sprzętów.
    • suki-z-godzin Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:03
      BTW, juz mozna kupowac w Decathlonie?
      • triss_merigold6 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:27
        A nie można było?!
    • geez_louise Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:07
      Decathlon rządzi. Przy moim rekreacyjnym zsuwaniu się z górek spokojnie wystarcza. Kask i gogle mam swoje, buty i narty od lat wypożyczam. Ciuchy narciarskie przydają się do wyjść w mrozy na sanki, biegówki, dłuższe spacery.

Sportów generalnie nie lubię i zmuszam się do jakiejkolwiek aktywności, ale narty są przyjemne i jeżdżę chętnie. Powietrze, widoki, umiarkowany wysiłek, potem knajpa i czekanie na dzieciaki - mogę tak spędzać całe tygodnie.
      • kot_filemon88 Re: Wyjazd na narty 15.11.23, 10:49
        No może to jest właśnie ten decydujący pierwiastek. Ty czekasz na dzieci i rodzinę, a ja jadę tam jako singielka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka