taki-sobie-nick 19.11.23, 22:23 Może mi ktoś objaśnić DOKŁADNE znaczenie, a najlepiej także etymologię słowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwles Re: Prawilny 19.11.23, 22:30 Z rosyjskiego Правильный - prawidłowy. Używane często w znaczeniu "jedyny słuszny". Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Prawilny 19.11.23, 22:40 I tak od 2017 się nad tym zastanawiasz? 😃 forum.gazeta.pl/forum/w,567,164237535,164237535,Co_to_kurde_znaczy_prawilny_.html Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Prawilny 19.11.23, 22:45 Nie, z przerwami. Po drodze zdążyłam zapomnieć i pytam ponownie, bo miałam takie wrażenie, że jest to słowo z gwary więziennej, używane przez specyficzne środowiska. Aczkolwiek może już się przyjęło szerzej. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Prawilny 20.11.23, 03:21 Eee tam, przyjelo sie szerzej, ja po prostu go uzywam bo ja se specyficznego srodowiska jestem, Mianowicie ze srodowiska znajacego jezyki obce w tym rosyjski. Jak zauwazylam tobie z jezykami nie po drodze. Nie ma wszak obowiazku ich znac, ale mozna zaakceptowac fakt, ze w naszym jezyku jest wiele zapozyczen z rosyjskiego, co aspirujacy expert powinien dobrze wiedziec. PS. I jak mniemam pijesz do watku o garnkach, w ktorym ja uzylam slowa "prawilny". Na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Prawilny 20.11.23, 22:10 senin1 napisała: > Eee tam, przyjelo sie szerzej, ja po prostu go uzywam bo ja se specyficznego sr > odowiska jestem, Mianowicie ze srodowiska znajacego jezyki obce w tym rosyjs > ki. Jak zauwazylam tobie z jezykami nie po drodze. Absolutnie żadnymi. Miałam rosyjski w szkole, znałam dość dobrze niemiecki. Niemniej słowo "prawilny" pochodzi z rosyjskiej gwary więziennej, a z taką nie miałam do czynienia. Swoją drogą, nie odpowiedziałaś mi, co to jest "prawilny garnek" (oraz garnki nie-prawilne). Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Prawilny 21.11.23, 08:10 Skąd pomysł, że z rosyjskiej gwary więziennej??? Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Prawilny 21.11.23, 11:08 Z jakiej gwary więziennej??? Mam z rosyjskim dużo do czynienia na co dzień (w tym studia) i absolutnie to słowo nie pochodzi z gwary więziennej, jest normalnie powszechnie używane. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Prawilny 20.11.23, 22:11 A propos znajomości języków, to w wątku sprzed 6 lat, który powyżej wypomina mi forumka, odnoszę się do rosyjskiego znaczenia słowa "prawilno". Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkie.nic Re: Prawilny 19.11.23, 22:46 taki-sobie-nick napisała: > Może mi ktoś objaśnić DOKŁADNE znaczenie, a najlepiej także etymologię słowa? Co 6 lat zakładasz ten sam wątek? Google nie boli, nie zaśmiecaj forum Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Prawilny 20.11.23, 00:16 Co za bezsensowna agresja? Żeby Ci żyłka nie pękła. Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: Prawilny 21.11.23, 11:04 Prawilny znaczy ogólnie tyle co prawidłowy, dobry, słuszny, właściwie postępujący ale są pewne niuanse znaczeniowe. Słowo ma taki rys lekko kryminalny. Prawilny chłopak to ktoś niekoniecznie grzeczny, bardziej łobuz ale kierujący się jakimś takim honorem ludzi ulicy. Prawilny garnek jest więc określeniem żartobliwym, no bo w końcu garnek honoru nie ma. Przed wojną było w polszczyźnie takie słowo "morowy", na przykład w piosence powstańczej mamy "morowe panny". To jest chyba dobry odpowiednik. Odpowiedz Link Zgłoś