Dodaj do ulubionych

Salatka z pieczarkami

27.11.23, 16:44
Uwielbiam sałatki z pieczarkami. Podpowiedzce jakieś przepisy, połączenia smakowe w takiej sałatce.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 16:47
      Pieczarki+por+ jogurt+majonez+świeżo mielony czarny pieprz.
      • b.bujak Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:07
        szarmszejk123 napisał(a):

> Pieczarki+por+ jogurt+majonez+świeżo mielony czarny pieprz.

ja bym tu jeszcze groszku sypnęła smile
    • inez21 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 18:38
      Moaj ulubina to makaron w kształcie ryzu i smazone pieczarki. Wrzucam zdjęcie przepisu.
      • joana012 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:01
        Makaron ryżowy, obgotowane i drobno posiekane pieczarki wciśnięte z wody, korniszon, por lub cebula co kto woli, kukurydza, żółty ser, majonez rozrzedzony jogurtem naturalnym, sól pieprz
        • akseinga1975 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:06
          Pieczarki, jajka, groszek, natka pietruszki, majonez z jogurtem greckim.
          • vivienne.vivienne Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:52
            akseinga1975 napisała:

> Pieczarki, jajka, groszek, natka pietruszki, majonez z jogurtem greckim.

Podsmażasz te pieczarki?
            • ukrytaczara Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:58

Podsmażasz te pieczarki?

Też mnie to ciekawi. Kiedyś robiłam z takimi obgotowanymi pieczarkami, puściły wodę i było bleeee.
            • efka_454 Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 11:53
              vivienne.vivienne napisała:

> akseinga1975 napisała:
              >
              > > Pieczarki, jajka, groszek, natka pietruszki, majonez z jogurtem greckim.
              >
              > Podsmażasz te pieczarki?

Ja nie akseinga, ale też robię tę sałatkę, więc odpowiem wink
              obgotowuję w osolonej wodzie i zostawiam na durszlaku, żeby bardzo dobrze obciekły.
              Chociaż właśnie mi przyszło do głowy, żeby je właśnie obsmażyć na masełku z dużą ilością pieprzu big_grin
    • silenta Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:53
      Podsmażone, pokrojone pieczarki, starty żółty ser, ogórki konserwowe w kostkę, kukurydza konserwowa, sól, pieprz, majonez. Ale jest bardzo ciężka i sycąca. I chyba jeszcze szczypiorek.
      • akseinga1975 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 19:56
        Nie, wrzucam do gotujacej sie, posolonej wody na 2-3 min i odsaczam.
        • ukrytaczara Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 20:00
          Nie, wrzucam do gotujacej sie, posolonej wody na 2-3 min i odsaczam.

Tak zrobiłam kiedyś, ale wypuściły wodę w sałatce i blee.
          • akseinga1975 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 20:03
            Pieczarki dobrej jakosci ( nie z Biedronki) trzeba dobrz e odsaczyc .
            • akseinga1975 Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 20:10
              A nawet lekko odcisnac
      • vivienne.vivienne Re: Salatka z pieczarkami 27.11.23, 20:45
        silenta napisała:

> Podsmażone, pokrojone pieczarki, starty żółty ser, ogórki konserwowe w kostkę,
        > kukurydza konserwowa, sól, pieprz, majonez. Ale jest bardzo ciężka i sycąca. I
        > chyba jeszcze szczypiorek.

Robiłam kiedyś taką, dodawałam jeszcze posiekaną cebulkę i szczypior. Przepysznasmile
    • snakelilith Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 00:04
      Zimny upieczony, albo usmażony na oliwe kurczak (np. pierś) na ostro np. w przyprawie tandori (albo chilli) z czosnkiem, do tego zielona część pora w talarkach, pokrojone jabłko (czerwone ze skórą), surowe białe pieczarki i sos z majonezu, soku z cytryny, sporej ilości curry, łyżki sosu sojowego i tłuszczu, który został z pieczenia kurczaka.
      Można domieszać krótkiego makaronu. Wymieszać i zostawić, by trochę się przegryzło.
    • ga-ti Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 00:08
      Pieczarki, por, jajka, majonez, przyprawy. Można dodać groszek i szczypiorek.
    • jennifer1 Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 09:06
      Moja ulubiona: obgotowane pieczarki 1 kg (10 minut), ogórki kiszone - 3-4 szt., groszek konserwowy pół puszki lub więcej, cebula - ilość wg uznania, jaka gotowane na twardo 4 szt, majonez, sól pieprz
    • bene_gesserit Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 12:02
      Najważniejsze, żeby pieczarki na sałatkę były świeże. Jędrne, małe, nie rozwinięte.

Surowe pieczarki krojone w kostkę, jajko, zielony groszek z mrożonki (najlepiej ten mrożony - "gotowany na parze"), ogórki konserwowe, sos z majonezu i jogurtu, dużo świeżo mielonego pieprzu.
    • mariola233 Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 12:24
      Proszę bardzo
      • silenta Re: Salatka z pieczarkami 28.11.23, 16:56
        Super, bardzo pomocne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka