Dodaj do ulubionych

Siwe włosy

10.12.23, 13:11
Jak Wam się podoba ten trend niefarbowania siwych włosów. Na FB powstała grupa, była też o tym audycja w radiu 357.
Mnie się podoba 🙂
Czy któraś z Was po latach farbowania jest teraz siwa?
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:12
      Dla mnie: straszny. Siwy postarza te panie o 15 lat. I wszystkie inne też. Ale kto co lubi.
      • reinadelafiesta Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:33
        Rusin ma 52 lata. Uważasz, że na zdjęciu wygląda na 67? A Andie MacDowell na 80?
        Zgodzę się, że siwe dodają lat, ale z tymi 15 to chyba pojechałaś.
        • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:38
          To Kinga Rusin? 😳 Boże! W ogóle jej nie poznałam! Myślałam że to jakaś przypadkowa staruszka z netu.
        • krolewska.asma Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:29
          OBOŻE to jest Rusin nie poznałam i myślałam że to jakaś Babuszka serio

Hahagagagahah
          Szok
      • panna_lila Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:48
        Tzn na ile wyglądają wg Ciebie? Bo może właśnie teraz wyglądają na tyle ile mają 🙂
        • reinadelafiesta Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:10
          Według mnie Rusin wygląda na kobietę ok. 50, która nie farbuje włosów i tyle. Jest zadbana, ale jeśli coś jej lat ujmowało, to akurat nie włosy, bo przecież nigdy ich nie farbowała.
          • 35wcieniu Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:30
            Farbowała. Teraz też farbuje. A na zdjęciu jest odrost na zafarbowanych włosach, od połowy ma brąz.
            • reinadelafiesta Re: Siwe włosy 10.12.23, 18:42
              Nie będę się kłócić, ale ona sama twierdzi, że nie farbowała. A tutaj jest zdjęcie jak miała 46 lat, siwe ewidentnie widać s3.viva.pl/newsy/kinga-rusin-siwe-wlosy-414205-GALLERY_BIG.jpg
              No też według mnie, żadną miarą nie wygląda tam na kobietę po 60, jakby chciała @alina 460.
    • primula.alpicola Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:13
      Nie podoba mi się, wlosy farbuję.
      Możliwe że kiedyś mi się odmieni.
    • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:22
      To jest bez znaczenia, ma się podobać właścicielce tak samo jak wszystko inne. Mnie się u jednych podoba u innych nie
      • chlodne_dlonie Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:39
        Mam podobnie.
        Sama farbuję się na moj naturalny odcień złocistego blondu od dobrych dziesięciu lat, bo uważam, że siwki nie korelują z moją sylwetką ani twarzą, które razem odejmują mi co najmniej dekadę. Ocena nie moja a otoczenia.
        Zapewne kiedyś do nich 'dorosnę' i wtedy z ulgą porzucę 3.5 godzinne zabiegi farbowania u 'mojej' fryzjerki i zacznę częściej ją odwiedzać, za to na samo strzyżenie wink
    • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:39
      Ogólnie podoba mi się trend wśród znanych kobiet, bo to jednak ona mają większą możliwość "trafiania pod strzechy" na rezygnowanie z farbowania siwych włosów jak i z makijażu. Ludzie żyją coraz dłużej, społeczności robią się coraz starsze i powinniśmy iść w kierunku akceptowania starości i starzenia się, a nie odwrotnie, w kult wiecznej młodości. To w interesie nas samych, a zwłaszcza kobiet, bo jakoś nikt nie pyta jak wam się podoba że Clooney się nie farbuje.
      • chlodne_dlonie Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:41
        Clooney..no tak, kolejny dowód na to, że osobnikom płci przeciwnej żyje się j e d n a k łatwiej.
        I taniej heh..
        wink
        • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:01
          Zależy w czym. Ja nie zostanę pobita za brak makijażu, facet z makijaż już może
          • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:07
            zależy gdzie, w krajach patriarchalnych owszem, bo tam jest właśnie podział na to która płeć powinna się malować bo powinna być "ładna" a która nie powinna, bo to niemęskie. To jest właśnie miecz obosieczny, dlatego dobrze że są osoby zmieniające przyzwyczajenia, trendy i przekonania sztywno siedzące ludziom w głowach.
            • bistian Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:14
              nenia1 napisała:

> zależy gdzie, w krajach patriarchalnych owszem, bo tam jest właśnie podział na
              > to która płeć powinna się malować bo powinna być "ładna" a która nie powinna, b
              > o to niemęskie.

Nikogo to nie obchodzi czy ktoś naturalnie siwy maluje włosy, czy nie. W pewnym wieku, to raczej kobiety narzekają, że stają się przezroczyste, więc ta presja na osoby nienajmłodsze, to mit.
              Prędzej kobieta wywiera presję na drugą, niż facet coś powie.
              • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:25
                ludzie bardzo często zbyt dosłownie przyjmują, i to na forum się powtarza, że presja polega na tym, że ktoś "przychodzi i rozkazuje" coś zrobić. Tymczasem na tzw. presję społeczną składają się znacznie subtelniejsze działania niż bezpośredni przymus. Gdyby nikogo nie obchodziło czy ktoś się (a właściwie nie ktoś a kobieta) farbuje czy nie to np. nie powstawałyby artykuły "gwiazdy, które przestały farbować włosy" czy wątek taki jak ten. Nikogo nie obchodzi fakt czy jakaś kobieta nie nosi jeansowej kurtki ale czy farbuje włosy już tak.
                • bistian Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:57
                  nenia1 napisała:

> Gdyby nikogo nie obchodziło czy ktoś się (a właściwie nie ktoś a
                  > kobieta) farbuje czy nie to np. nie powstawałyby artykuły "gwiazdy, które prze
                  > stały farbować włosy" czy wątek taki jak ten. Nikogo nie obchodzi fakt czy jaka
                  > ś kobieta nie nosi jeansowej kurtki ale czy farbuje włosy już tak.

Pudelkopodobne stwory opiszą wszystko, bo redaktorzy mają pustkę w głowie, łatwiej napisać, że ktoś nosi jeansy i to nie pasuje, niż przygotować solidny wywiad i reportaż. Ludzie to czytają, bo też nie lubią wysilać mózgu, a czują się lepiej, gdy krytykują kogoś znanego.
                  To nie jest presja, tylko niska inteligencja, a kobiety w tym uczestniczą, bo jest wielka konkurencja między kobietami, czy jest powód, czy go nie ma.
                • 35wcieniu Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:42
                  Artykuły pisze się o wszystkim, jeśli dotyczą celebrytów. Z tego że któraś z gwiazd wyszła z domu bez makijazu też się robi gorący temat. Normalne kobiety bywają siwe lub zafarbowane, w makijażu lub bez i nikogo to specjalnie nie obchodzi czy pani Halinka spod trójki wybiera ziemniaki w Biedrze z tuszem na rzęsach czy nie. Może się komuś podobać albo nie, ale to w sumie tyle, jak że wszystkim. Nikt się nad tym nie zastanawia.
                  • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:36
                    35wcieniu napisał(a):

> . Nikt się nad tym nie zastanawia.
                    >
                    czego dowodem jest ten wątek big_grin
              • muszebosieudusze Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:41
                bistian napisał:

>
                > W pewnym
                > wieku, to raczej kobiety narzekają, że stają się przezroczyste, więc ta presja
                > na osoby nienajmłodsze, to mit.

Uwielbiam jak facet tłumaczy kobietom ich rzeczywistosc. Tobie się pierdoli zauważanie i ocenianie kobiet pod względem atrakcyjności na rynku relacji romantycznych a ocenianie ich kompetencji przez pryzmat ich wyglądu.
                • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:03
                  muszebosieudusze napisała:

> bistian napisał:
                  >
                  > >
                  > > W pewnym
                  > > wieku, to raczej kobiety narzekają, że stają się przezroczyste, więc ta
                  > presja
                  > > na osoby nienajmłodsze, to mit.
                  >
                  > Uwielbiam jak facet tłumaczy kobietom ich rzeczywistosc. Tobie się pierdoli zau
                  > ważanie i ocenianie kobiet pod względem atrakcyjności na rynku relacji romantyc
                  > znych a ocenianie ich kompetencji przez pryzmat ich wyglądu.

Jemu się nie tyle pierdoli jedno z drugim, co kompletnie nie zauważa że to drugie istnieje big_grin A to drugie dla kobiet w wieku dojrzałym jest dużo istotniejsze niż to pierwsze.
                  • bistian Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:23
                    aandzia43 napisała:

> Jemu się nie tyle pierdoli jedno z drugim, co kompletnie nie zauważa że to drug
                    > ie istnieje big_grin A to drugie dla kobiet w wieku dojrzałym jest dużo istotniejsze
                    > niż to pierwsze.

Nie myślałem o pracy i o wpływie wyglądu na zarobki. wink
                    Pewno, że w młodszym wieku, jakoś to się przekłada, ale z drugiej strony, ludzie nie lubią współpracować z głąbem. Jeżeli ktoś wygląda dobrze, to oczekuje się, że również w pracy będzie kompetentny bardziej, niż większość.
                    Osoby wyglądające gorzej, dostaną gorsze warunki.

Dla mnie, osoba dojrzała, to już pod 30, dalszego rozwoju fizycznego nie będzie.
                    • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 21:18
                      Co uważasz za rozwój fizyczny?
                  • muszebosieudusze Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:43
                    aandzia43 napisała:

> Jemu się nie tyle pierdoli jedno z drugim, co kompletnie nie zauważa że to drug
                    > ie istnieje big_grin

Bardzo możliwe, w sumie tak działa bycie członkiem uprzywilejowanej grupy, ze się nie zauważa przeszkod na jakie trafiają inni.
                    • bistian Re: Siwe włosy 10.12.23, 18:44
                      muszebosieudusze napisała:

> Bardzo możliwe, w sumie tak działa bycie członkiem uprzywilejowanej grupy, ze s
                      > ię nie zauważa przeszkod na jakie trafiają inni.

Tak, uprzywilejowane życie niewolnika big_grin
                • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:10
                  Akurat jak wyglądasz starzej, twoje kompetencje oceniane są jako wyższe. Jak masz 35 lat a wyglądasz jak „smarkula”, twoje kompetencje są podważane.
                  • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:46
                    21mada napisała:

> Akurat jak wyglądasz starzej, twoje kompetencje oceniane są jako wyższe. Jak ma
                    > sz 35 lat a wyglądasz jak „smarkula”, twoje kompetencje są podważane.

Nie, tylko do pewnego wieku, potem odwrotnie.
          • muszebosieudusze Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:39
            Ale widzisz różnice między byciem pobitym za nierobienie czegoś regularnie, nieposwiecanie na coś kasy i czasu (a to zawsze jest kosztem czegoś) a byciem pobitym za zrobienie czegoś?
            Jak przyjechałam pierwszy raz do Stanów to się zastanawiałam czy te wszystkie czarne kobiety które rano ubrane w biurowy dress code odwoziły dzieci do przedszkola maja gładkie włosy bo są potomkiniami Latynosów czy co, bo mi się w moim pejzażu wewnętrznym nie mieściło to, że gdyby one regularnie nie wywalały kasy na prostowanie włosów to zwyczajnie nie dostałyby pracy bo ich naturalna fryzura uchodziła za nieprofesjonalną.
            Przyznasz ze to jednak co innego od samowolnego nałożenia makijażu w ramach wyrażenia siebie.
            • black_magic_women Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:06
              W nowym Seksie w wielkim... była taka scena, że miała przyjechać teściowa. Cały dom oczywiście na baczność, wszytko na tip top i jeszcze w ostatniej chwili synowa czesze córkę wracającą ze szkoły w "naturalnej fryzurze", bo jak przyjedzie aę babcia, to będzie komentować, że masz "nieeleganckie włosy". Nieeleganckie, a w przypadku wyżej nieprofesjonalne, bo naturalnie kręcone.Dla nas rzecz nie dowyobrażenia, dla Afroamerykanek przykra codzienność.
            • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 21:31
              W obu przypadkach chodzi i pobicie za wizerunek. Jako kobieta mam dużo większe możliwości ekspresji. Rzecz jasna z powodu patriarchalnych norm, których pilnują sami faceci. O USA się nie wypowiadam, bo nie znam tego kraju, piszę o polskich realiach
              • muszebosieudusze Re: Siwe włosy 11.12.23, 01:54
                grruu.u napisała:

> W obu przypadkach chodzi i pobicie za wizerunek.

Z tym, że w jednym chodzi o niepodjęcie kosztownych i czasochłonnych, a zupełnie w gruncie rzeczy niepotrzebnych czynności, a w drugim nie. To naprawdę nie chodzi o wizerunek, to jest forma opresji.
      • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:48
        Farbowany wlosy u Pana poruszają tak jak niefarbowane u kobiet. Siwe of kors. Co kto lubi. Ja tam farbuje, bo nie mam równomiernie rozsianych siwych i No jeszcze nie chce być siwa. Na szczęście mam wybor, choć zaraz przeczytam, że to nie wybór, to nar,ucone wzorce, kult młodości itp.....
        • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:01
          gryzelda71 napisała:

> Farbowany wlosy u Pana poruszają tak jak niefarbowane u kobiet. Siwe of kors. C
          > o kto lubi. Ja tam farbuje, bo nie mam równomiernie rozsianych siwych i No jesz
          > cze nie chce być siwa. Na szczęście mam wybor, choć zaraz przeczytam, że to nie
          > wybór, to nar,ucone wzorce, kult młodości itp.....

taka dyskusja na forum jest trudna bo zwyczajnie sporo ludzi bierze coś do siebie. Oczywiście, że
          masz wybór, co nie znaczy że nie istnieją określone wzorce i kult młodości. Świat niestety nie jest
          biało czarny bo byłoby prościej, jest bardziej złożony i fakt istnienia określonych trendów, (jak sama zresztą piszesz "Farbowany wlosy u Pana poruszają tak jak niefarbowane u kobiet", prawda?) nie oznacza że każdy ma w domu nadzorcę z batem, który pilnuje cudze włosy, nie jesteśmy Afganistanem.
          • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:06
            Zawsze jest jakieś wymuszanie. Z tym farbowaniem, żeby młodziej czy niefarbowaniem bo to naturalne. Wszystkie dyskusje w tym temacie bez sensu.
            Są farby, dobrałam idealny odcień zbliżony do naturalnegon, będę farbować, tak jak I wiele innychv rzeczy robic, by czuć się lepiej. Za dużo mam nienatralnych rzeczy w sobie, żeby akurat promować naturę na włosach.
            • nenia1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:41
              gryzelda71 napisała:

> Zawsze jest jakieś wymuszanie. Z tym farbowaniem, żeby młodziej czy niefarbowa
              > niem bo to naturalne. Wszystkie dyskusje w tym temacie bez sensu.

dyskusje nigdy nie są bez sensu, bo to dzięki nim możemy się zetknąć z odmiennym punktem widzenia i spojrzeć na zjawisko z innej perspektywy niż ta, w której nas wychowano. Tak właśnie zaczynają się zmiany.
              • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:58
                Mnie nie przekonują głosy, że natura, że facet nie musi, że wymuszone. Mnie przekonuje moje samopoczucie, które jest lepsze, jak mam wlosy zafarbowane.
    • ichi51e Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:45
      Ja jestem siwa ale mi było łatwiej bo nie farbowałam - po prostu moje włosy stopniowo zmieniły sobie kolor i żyję z tym. Myślę że osobie która całe życie tarbowala równie trudno byłoby wrócić do naturalnego jak do siwego…
      • alfa36 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:48
        I tak właśnie to jest. Mam aktualnie prawie 2 miesięczne odrosty, taka mała próba siwizny. Jestem starsza z dziesięć lat. Jutro fryzjer.
    • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:48
      Mam gdzieś trendy.
      Nie farbowałam, nie farbuję i raczej nie będę.
      Nie rozumiem po co mam się komuś wydawać młodsza.
      • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:57
        Nie musisz nikomu jeśli nie masz takiej potrzeby. Ja mam potrzebę komfortu podczas patrzenia w lustro. Poza tym pracuje z ludźmi, wkroczyłam w wiek emerytalny, chcę pracować, w siwiźnie wyglądam na zmęczona i chorą, nie mogę sobie na to pozwolić.
        • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:06
          Zastanów się czy tylko wyglądasz, czy jesteś chora i zmęczona. Bo niestety zdarza mi się pracować z emerytką i bardzo tego nie lubię. I nie ja jedna. A podobno kiedyś była ok, więc nie charakter, tylko zmęczenie materiału, nie zdaje sobie z tego sama sprawy - lub nie chce, bo jej kasa miła.
          • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:34
            No właśnie nie jestem chora i nie jestem zazwyczaj zmęczona. Kiedy ufarbuję włosy po jakimś krótkim zapuszczaniu się i wyleniałą szarość zamienię na lśniący jasny szatyn (moje naturalne) różnic w wyglądzie na plus jest znaczna. Więc farbuję, co sobie będę ujmować urody.
            Co do pracy w wieku emerytalnym - nie jestem łasa na kasę, jestem łasa na to by mieć co jeść. Poza tym intelektualnie ogarniam, fizycznie też.
      • evro44 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:57
        no właśnie, panuje jakaś licytacja wśród pań żeby wyglądać młodziej niż metryka wskazuje. Te zabiegi, kwasy, kremy i filtry a i tak przychodzi moment zsypki i stoicie w jednym rzędzie z tymi które miały na to wywalone smile
        • alina460 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:04
          Ja nie biorę udziału w wyścigu po młodość, ale chcę wyglądać estetycznie. Nie jak zapuszczona baba z siwymi odrostami.
          • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:11
            No i gdzie tu równouprawnienie? Poza tym kto ci każe mieć odrosty, ja nie mam.
            • alina460 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:28
              No właśnie nikt im nie każe być. Same są. Siwe. Na razie to mam czuprynę 90% ciemnych i 10% siwych.
        • boogiecat Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:06
          evro44 napisał(a):

> no właśnie, panuje jakaś licytacja wśród pań (…) a i tak przychodzi moment zsypki i
          > stoicie w jednym rzędzie z tymi które miały na to wywalone smile

kolezanka komunistka😺
        • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 21:20
          Wszyscy umrzemy, ale to nie znaczy, że nie możemy robić różnych rzeczy w czasie między narodzinami i śmiercią
      • beataj1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:59
        Ja wręcz jestem dumna z moich 44 lat. Jak będę mieć 55 będę jeszcze dumniejsza a jak 66 jeszcze bardziej.

Znałam osoby które 44 lat nie dożyły i zostaly wiecznymi 24 latkami (tyle lat miała moja znajoma jak umarła). Więc ja się z moich lat cieszę i noszę je z dumą. Siwe włosy też.
        • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:09
          Onrany janprzezylam moja matke, ale dumy z tego nie czuje, ot życie.
          A wlosy farbowane nosze bo lubię ale z dumą?
          • beataj1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:12
            No widzisz, a ja się cieszę z każdego dnia.

Pewnie to kwestia wyboru nastawienia do życia.
            • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:25
              O czym ty piszesz z tym wyborem w kwestii wieku?
              • beataj1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:31
                To proste:można marudzić za minionym czasem. Próbować czas zatrzymać, cofnąć albo samooszukiwac siebie i innych za "nie wygląda się na swój wiek".
                I toczyć niekończącą się walkę z matematyką.

Albo zaskceptowac że starzenie się dotyczy wszystkich i spokojnie przyglądać się zachodzącym zmianom.
                Zmianom które wprowadzają coś innego ale niekoniecznie gorszego. Siwe włosy są inne od niesiwych. Ale to wciąż to moje włosy. Inne, ale fajne. I będzie ich coraz więcej. To ciekawe jsk się będą zmieniać.

Fajnie.
                • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:44
                  Zmiany to nie tylko kurze łapki, zmarszczki i siwe wlosy. To także choroby i jakieś tam niedołeznosci. Skoro działam na polu zdrowia i sprawności, zafarbuje też wlosy. I Fajnie się z tym czuje.
                • beaucouptrop Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:36
                  》To proste:można marudzić za minionym czasem. Próbować czas zatrzymać, 《
                  Ludziom, którzy są atrakcyjni fizycznie z reguły trudniej jest zaakceptować, że młodość i świeżość odchodzi.
                • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 21:21
                  Ja nie jestem dumna z tego, że mam 49 lat, bo nie miałam na to żadnego wpływu. Co nie znaczy, że marudzę za minionym czasem.
            • 35wcieniu Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:34
              Jak farbuje to nie cieszę się życiem?
              Farbuje od czasów nastoletnich bo wtedy zaczęłam siwieć. Myślę że duzo mniej cieszyłabym się życiem jako siwa licealistka big_grin
            • dreg13 Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:55
              Ja sie cieszę z każdego dnia, a siwe pasma (sam pasma przy skroni) farbuję, bo inaczej to nie ja. Nigdy nie zmieniałam radykalnie koloru włosów. Raz zrobiłam pasemka i to była porażka - nie chodziło mi o to, że wyglądałam gorzej/mlodziej/starzej, ale inaczej niz od kilkudziesieciu lat w lustrze. Ja nawet jak swojego avatara gdziekolwiek robilam, to takiego, jak ja. Nie zrobilam chudszego, wyzszego, ladniejszego, tylko calkowicie zgodnego ze sobą. Zmarszczki mi nie przeszkadzajà, ale inny kolor wlosow juz bardzo. To jest moja samoakceptacja.
    • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:55
      Tren jak trend, jednym ładnie innym nieładnie, nie mam do niego osobistego l stosunku. Wiem że jest w tym jakas idea, bądź sobą, jesteś piękna w każdym wieku, nie kupuję. Sama przymierzałam do podrasowania mojej siwizny (saute jest koszmarna i nie nadaje się do pokazywania) w kierunku szlachetnej stali, myślałam ze będzie łatwiej z malowaniwm, i tak dostojne a jednocześnie przystojnie, ale po przedyskutowaniu sprawy z fryzjerką i koleżankami wyszło że nie idźmy w tę stronę, nie idźmy broń buk.
      . Andy wygląda wg mnie źle, ta pierwsza pani (Rusin?) dobrze, itd. Mojej koleżance jest świetnie w jej lekko tuningowanej siwiźnie, drugiej nieźle, trzeciej tak sobie. Życie.
      • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:44
        Tyle że te celebrytki może włosów nie farbują, ale już kwasy, botoksy i liftingi im niestraszne. 😉 I taka to „naturalna piękność”.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:58
      Yyyyyyyyy, farbuję włosy od 16 roku życia, dlaczego małabym przestać farbować w wieku 45 lat?
      • dwa_kubki_herbaty Re: Siwe włosy 10.12.23, 13:59
        Dodam tylko, że farba czeka już na mnie ;P
      • abecadlowa1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:21
        Farbowałam włosy w wieku nastoletnim i wczesnodorosłym. Wypróbowałam wszystkie możliwe kolory. Zaspokoiłam potrzebę posiadania farbowanych włosów i już jej więcej nie odczuwam.
    • beata985 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:04
      Nie farbuję od jakichś 5 lat?
      Plus 15 lat dodają? To u mnie jakoś w drugą stronę poszło 🤦‍♀️🤣...podobno
      A to mój kolor
      • aankaa Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:35
        ja, dzięki zarazie i zamkniętym salonom, później odpuściłam sobie farbowanie, dorobiłam się takich smile
      • ironia_losu_od-nowa Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:37
        Kolor fajny, a do tego oczy śliczne!
      • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:40
        Piękna siwizna, zazdraszczam smile
      • panna_lila Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:00
        Przepięknie, farbą nieosiągalne 🙂
        • beata985 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:05
          panna_lila napisała:

> Przepięknie, farbą nieosiągalne 🙂

No właśnie ciągle mi się pytają czym robię...🙄🤷‍♀️..niczym
          Dziękuję Wam za miłe słowa 😊
      • bye-bye Re: Siwe włosy 11.12.23, 05:39
        Piękne masz oczy, kolor i ksztalt😍

• aqua48 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:09
      Ja lata całe farbowałam, a teraz od paru miesięcy stopniowo wracam do naturalnego koloru czyli siwizny. Ale mam już nie szare włosy tak jak panie z zdjęciach (długo miałam właśnie beżowo-szarawe i mnie to denerwowało, więc pokrywałam farbą) tylko takie świetliście białe. Moje otoczenie które marudziło na moją decyzję, że się postarzę, twierdzi (z niejakim zdziwieniem) że jest ok.
      • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:41
        Jak dożyję świetlisto-bialych to też przestanę farbować. Z tym że u mnie albo nie nastąpi to nigdy, albo w gdzieś około 80tki, takie geny
        • aqua48 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:59
          aandzia43 napisała:

> Jak dożyję świetlisto-bialych to też przestanę farbować.

No te moje białe już praktycznie przestały łapać ciemniejszą farbę.
        • chatgris01 Re: Siwe włosy 10.12.23, 18:18
          aandzia43 napisała:

> Jak dożyję świetlisto-bialych to też przestanę farbować.

Ja też. A na razie jaram się tym, że wreszcie mogę farbować na wymarzony od dzieciństwa blond bez uprzedniego upierdliwego i niszczącego mi włosy dekoloryzowania big_grin
    • szmytka1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:13
      U obcych ludzi jest mi to obojętne. U siebie nie wiem jak zniosę siwienie. Na razie mam naturalny kolor włosów, ostatnio farbowałam że 20 lat temu albo dawniej. Nie wiem, czy kiedy osiwieje, to będę z tym pogodzona. Zmarszczki mnie średnio ruszają, ale siwienie będzie chyba dla mnie trudne. Pocieszam się, że mój ojciec praktycznie nie osiwial do śmierci, a jestem do niego bardzo podpobna, może też długo nie osiwieję
    • mrs.solis Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:17
      Nie obchodza mnie zadne trendy, zawsze robie to co mi pasuje i nie obchodzi mnie co robia ze soba inni. Swoich wlosow nie farbuje, bo teraz docenilam ich naturalny kolor, ale z chwila gdy siwe beda w wiekszosci zaczne farbowac.
    • pepsi.only Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:17
      Podoba. Po latach niefarbowania, nadal nie planuję farbować.
    • czarna_kita Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:32
      Co tam inni robią to nie moja brocha ale ja osobiście włosy farbuje i poki co nie mam zamiaru przestać. Nie podobam się sobie z siwizną.
    • mabel_mora Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:38
      rusin juz chyba porzuciła trend
      wyglada pieknie
      • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:47
        Cha cha! I dzięki bogu!
        W siwych włosach dobrze jest starszym paniom po 60-tce. Młodsze postarza i zmniejsza atrakcyjność dla płci przeciwnej.
        • mabel_mora Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:53
          ale to ich wybór i ich sprawa, zajmij się sobą smile
        • mabel_mora Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:55
          jak zycie nie raz pokazało, że zarówno gruba z ksiegowosci jaki i siwa 30 mogą podobać się bardziej niż ty smile
          • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:15
            Życie pokazało coś dokładnie odwrotnego. 🤭
            • grruu.u Re: Siwe włosy 10.12.23, 21:24
              To w końcu masz jakiegoś chłopa?
        • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:57
          Po co mam być atrakcyjna dla płci przeciwnej?
          Męża już mam, drugi mi do szczęścia nie potrzebny.
          • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:14
            Zapytaj ematek, które farbują włosy. Ja nie farbuję.
            • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:18
              Ale to ty piszesz o tym, jak o oczywistości niezbędnej każdemu.
              Pannie na wydaniu pewnie tak, ale po co mężatce?
              A chyba większość siwiejących zamężna, a jak nie, to dlatego, że chłopa wykopała (lub przeciwnie, zakopała) i niekoniecznie szuka kolejnego.
              • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:22
                Nie jest tajemnicą że kobiety chcą się podobać mężczyznom (i vice versa). Oczywiście żadna ematka się do tego nie przyzna, a to że wstaję o świcie żeby zrobić makijaż, ułożyć włosy i odstroić się do pracy to jest „dla siebie”. 😉
              • 21mada Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:23
                Zresztą może ci jakieś siwiejące mężatki odpowiedzą po co farbują włosy. Sama chętnie się dowiem.
                • mabel_mora Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:53
                  oczywiscie, ze dla facetów, wszystkich jak leci i obcisłe kiecki z greenpointu (nie wiem, czy nie pomyliłam trolla) tez dlatego, tfu, dla NICH kupują
          • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:57
            andaba napisała:

> Po co mam być atrakcyjna dla płci przeciwnej?
            > Męża już mam, drugi mi do szczęścia nie potrzebny.

Cała Andaba smile Podpowiem: dla męża. Dla udanej relacji emocjonalno-erotycznej z mężem.
            • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:59
              Czekam na głos andaby hehe
            • ichi51e Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:12
              Andaba ma z mężem 5 (?) dzieci. Myślę że relacji emocjonalni erotycznej można im pozazdrościć…
              • gryzelda71 Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:15
                Ilość dzieci wyznacza jakość relacji erotycznej????
                • mabel_mora Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:32
                  no, przynajmniej 5 razy był seks wink
                  • andaba Re: Siwe włosy 10.12.23, 17:11
                    I wystarczy tongue_out
                    Jakbym się pofarbowała, to jeszcze by mu się zachciało i po co mi to.
                    Nie, nie, nie, jest dobrze tak jak jest smile
                    • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 18:37
                      andaba napisała:

> I wystarczy tongue_out
                      > Jakbym się pofarbowała, to jeszcze by mu się zachciało i po co mi to.
                      > Nie, nie, nie, jest dobrze tak jak jest smile

Ok, to jest jakieś podejście. Duża część kobiet jednak ma inaczej co jest dokładnie opisywane w mediach i literaturze, że nie wspomnę o rozmowach w realu i na forach. Więc nie rozumiem twojego zdziwienia zjawiskiem ochoty na własnego męża.
            • beataj1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:22
              Ok. Rozumiem chęć podobania się mężowi. Naturalną i oczywistą. Ale odmladzaniem sie?

Powiedzmy ze teraz nakładem sił i wysiłków wyglądam na powiedzmy 38. Bo chlopa 45 letnie kobiety nie podniecają.
              Za 10 lat będę wyglądać na 10 lat młodziej czyli będę wyglądać na 45. Jego takie kobiety nie podniecają.
              Studentki 3 roku zawsze wyglądają młodo a mi lat przybywa.
              Nie wygram choćbym pękła. Zawsze będą pojawiać sie nowe atrakcyjne 25-35 latki.
              Czy nie powinno być tak że bez względu na wiek będziemy dla siebie atrakcyjni?

Chlop ma siwe włosy. Mi podobają sie aktualne faceci w okolicach mojego wieku bo moje okienko atrakcyjności przesuwa sie z moim wiekiem. Starsi są wciąż za starzy a młodsi to dzieciaki. Siwe wlosy chlopa są dla mnie atrakcyjne.

Dlaczego to moja odpowiedzialność by zostać w okienku atrakcyjności chlopa skoro mu się ono zacięło w okolicach 35 lat?
              • aandzia43 Re: Siwe włosy 10.12.23, 19:00
                To nie twoja odpowiedzialność za jakość erotyki tylko odpowiedzialność obustronna. I kwestia nie siwych (tylko) włosów ale i innych elementów cielesności. I nie tylko cielesności. Wiadomo , skomplikowany temat. Ludzie całkiem często prowadzą życie erotyczne w dojrzałym wieku i jakoś sobie radzą z powolną utratą wdzięków, ale podejrzewam że nie są tu ludzie którym obojętny jest wygląd i którzy inwestują choć trochę w urodę i kondycję.
                Są chłopy którym okienko zacina się na dwudziestkach plus i żadne zalety partnerki nie są w stanie go przesunąć. Takich lepiej unikać jako partnerów na życie. Chyba że nie jest się zainteresowaną byciem kobietą dla swojego mężczyzny i toleruje się zdrady.
              • simply_z Re: Siwe włosy 10.12.23, 19:38
                38 lat? ale to byl przykład, czy naprawdę masz 38?
                • beataj1 Re: Siwe włosy 10.12.23, 22:39
                  A skąd. Mam 44 i na tyle wyglądam.
    • liliawodna222 Re: Siwe włosy 10.12.23, 14:51
      Nigdy w życiu.
    • cegehana Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:00
      Uważam, że jest dość pożyteczny, farbowanie siwizny będzie bardziej wyborem a mniej przymusem odczuwanym szczególnie dotkliwie przez niezamożne kobiety, bo mężczyzna jak wiadomo może sobie być siwy i nikt nie dyskutował o tym trendzie.
    • alpepe Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:19
      Po latach nie, raz się skusiłam w ub. roku. Fryzjerka się doszukała blondu na moich końcówkach, choć mam brązowe włosy, ale w stronę zimnego brązu. I chodziłam tak z rudym, w moim odczuciu połyskiem, nieszczęśliwa, że włosy są sztywne. Wolę swoje ciemne włosy ze srebrnymi nitkami. Jak komuś przeszkadza, trudno.
    • zerlinda Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:22
      Nie mam dużo siwych włosów, ale kilka sztuk zauważyłam. Teraz już mam zamiar chodzić regularnie do fryzjera. Włosy farbuje na kolor podobny do mojego. Nic mi u innych nie przeszkadza,ale sama z siwymi włosami chodzić nie będę.
    • ga-ti Re: Siwe włosy 10.12.23, 15:57
      Celebrytki to tak, jak Mada napisała, niby siwe włosy, bo natura, ale za to zmarszczek nie, opadający owal twarzy nie, 'chomiki' nie, a zębiska cud malina. Był trend na kolorowe - miały kolorowe, był na siwe - miały siwe, się zmieni to zmienią.
      Spotykam czasem kobiety na żywo z naturalnymi siwymi włosami i przeważnie wyglądają bardzo dobrze.
      Myślę podobnie jak Ichi, jeśli nie farbuję to te siwe pojawiają się stopniowo i się do nich stopniowo przyzwyczajam, ja i otoczenie, nie ma żadnego szoku wink
      Może kiedyś zmienię zdanie i zacznę farbować, nie zarzekam się.
    • mia_mia Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:14
      Zupełnie mi się nie podoba
    • brenda_bee Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:29
      Trend zupełnie mi obojętny. Jednym babkom w siwiźnie super, innym wręcz przeciwnie.
      Ja od kilku lat nie farbuję, siwków nie mam. Jak będę je miała to pewnie zafarbuję.
    • mamamisi2005 Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:49
      Mam mieszane uczucia i 2 koleżanki, które mają siwe włosy. Jedna jest bardzo zadbana, ma równomierną siwiznę o ładnym odcieniu i w tych siwych wygląda dość awangardowo. Druga niespecjalnie przykłada wagę do wyglądu i u niej siwe włosy jeszcze to podkreślają.
      Sama farbuję.
    • mayaalex Re: Siwe włosy 10.12.23, 16:58
      Dlugo farbowalam na blond, jakis czas przed pandemia wrocilam stopniowo do swoich ciemnych (i bylam bardzo z tego zadowolona przez caly czas covidowy, zero odrostow, zero problemow), teraz nadal mam wlasne ciemne z kilkoma srebrnymi nitkami. Byc moze wroce dofarbowania w tym niezbyt fajnym okresie przejsciowym - kiedy siwych jest juz sporo ale wciaz jeszcze nie dominuja i wlosy sa szare. Ja nie jestem jakos bardzo wyrazista wiec nie wiem, czy ta szarosc nie bedzie u mnie smutna i moze wtedy wroce do farbowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka