Dodaj do ulubionych

Dziwne marzenia

16.12.23, 22:05
Macie jakieś dziwne marzenia? Ale coś poza standardem: dom z ogródkiem czy podróż do Austarlii.

Ja mam jakąś dziwna myśl ze bardzo bym chciała komuś uratować życie.
Totalnie nie wiem skąd mi się to wzięło. Od zawsze uwielbiam seriale medyczne, wiem o medycynie sporo (choc do studowania medycyny nigdy mnie nie ciągnelo). Nie wiem... moze w poprzednim życiu bylam lekarzem, felczerem czy jaką położną?

Od kilku lat jestem honorowym dawcą krwi; od lat tez w bazie dawców szpiku. Jak syn skończy 18 lat to podpisze papiery ze po mojej śmierci mają mnie oddać akademii medyczne na cele badawczo-naukowe.
I gdzieś w środku tli się jakaś chęć zeby uratować ludzkie życie...
Pojęcia nie mam skąd mi się to wzięło. I dlaczego akurat tak.

Na razie w ramach ratowania życia mam psa ze schroniska wink

Macie jakoes dziwne niewytłumaczalne pragnienia?
Obserwuj wątek
    • wunder-gaffe Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:09
      ophelia78 napisała:
      > Macie jakoes dziwne niewytłumaczalne pragnienia?

Mam.
      Chciałbym żeby zniknęły wojny i choroby i żeby wszyscy byli piękni i bogaci.
    • alicjak-2 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:16
      Piekne masz to marzenie
    • bi_scotti Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:23
      Zagrac hejnal z wiezy - kiedys, lata temu, o maly wlos a by sie udalo ale jednak tego wlosa zabraklo sad Maybe one day, eh ... wink Cheers.
      • ophelia78 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 11:03
        Ale czad!
        Oby się spełniło!
    • memphis90 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:30
      Chciałabym popłynąć łodzią o napędzie nuklearnym na biegun północny i wykapac sie w przerębli w Sylwestra….
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:31
      A wiesz, że niedawno myślałam o tym samym? Jakby to było uratować komuś życie?
      Jako nastolatka nie myślałam o tym, żeby iść na medycynę, dopiero dużo później (jak już było za późno). Nawet mąż (chirurg) twierdzi, że powinnam być lekarzem. Eghhh, dalej będę sobie marzyć, albo też przygarnę kota 😉
    • sueellen Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:34
      Jak byłam dzieckiem zawsze chciałam być ta złą: macochą, królową, potężną silną, piękna i dumną i żeby wszyscy się mnie bali. Po latach odkryłam czego tak naprawdę pragnęłam od dziecka: władzy. Chciałam rządzić, niekoniecznie jako tyrańska i despotka. Smutne że kobieta u władzy musiała być " ta zła". Na szczęście dla moich dzieci ten stereotyp się już zmienia ☺️
      • sueellen Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:41
        Władzy i nie zależności dodam. Te czarne kobiece charaktery byly wolne i niezależne. Z ogromną chęcią odgrywalam je w szkolnych przedstawieniach.
      • klaramara33 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:47
        Faktycznie te u władzy to zaraz złe w baśniach. To stereotypy stworzone przez facetów.
    • malgosiagosia Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:40
      A poszlas dalej i zapytalas, skad wzielo sie to marzenie? Moze warto poszukac odpowiedzi..
    • ga-ti Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:41
      Przypomniałaś mi smile kiedyś miałam takie dziwne marzenie, choć trudno to marzeniem nazwać, może bardziej chęć, by odebrać poród smile nie mam nic wspólnego z medycyną, rodziłam 3 razy i jakoś tak pomyślałam, że spokojnie dałabym radę, bez nerwów, bez obrzydzenia, na spokojnie. I że to by musiało być piękne.
      Oczywiście, jak to u mocno stąpającej po ziemi, następna myśl pojawia się: a co gdyby były jakieś komplikacje? no i chęć mi odchodzi. Ale mam jakieś takie przeświadczenie, że gdybym musiała to bym to zrobiła całkiem naturalnie. Kto wie wink
      • ophelia78 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 23:23
        A to ja podobnie: nawet ostatnio myslalam ze gdybym jeszcze raz miała wybrać studia to bym chyba poszla na położnictwo
      • majenkirr Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 23:26
        Ja odebrałam parę porodów, albo jak to się teraz mówi, asystowałam przy nich 😉, miłe doświadczenie.

Z dziwnych marzeń to chciałabym zobaczyć lądowanie UFO 😂😂.
        • malgosiagosia Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 01:40
          Jeszcze nie widzialas?
    • ga-ti Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:43
      Ha, oglądałam niedawno bajkę "Renifer Niko ratuje święta" i tam jedno ze zwierzątek mówi z wyrzutem " i po co mnie ratowaliście, no po co? Teraz ja będę musiała uratować was!" smile
    • klaramara33 Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 22:45
      Z takich pomocowych dużo mam. Ostatnio zamarzylo mi się , że na emeryturze chciałabym jechać do Afryki na misję 😀
      • abecadlowa1 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:28
        Przez pierwsze lata mojego życia zawodowego zajmowałam się pomaganiem. Czuję olbrzymią satysfakcję, że udało mi się zamknąć ten rozdział. To jest praca, która daje duże poczucie sensu, jeżeli tego sensu w życiu Ci brakuje. Gdy obserwuje znajomych, którzy nadal pracują w tej branży, to widzę duże, zbyt duże zaangażowanie, kosztem własnych potrzeb i własnego życia. Tak jakby rozwiązywali problemy innych ludzi po to żeby nie zajmować się własnymi. I nie że krytykuje, po prostu sama w tym byłam.
    • simply_z Re: Dziwne marzenia 16.12.23, 23:20
      Zdumiewające. Ja z kolei zawsze chciałam odkryć coś archeologicznego, albo pisać jakąś ciekawą historię.
      • kura17 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 01:01
        > Ja z kolei zawsze chciałam odkryć coś
        > archeologicznego

ja bym chciala miec w domu czaszke neandertalczyka.

a z rzeczy archelogicznych, to mam kilka rzymskich dachowek i fragmentow cegiel sprzed 2 tysiecy lat.

a najstarsza rzecz, jaka posiadam, to skamienialina gowienka sprzed 130 milionow lat smile
        • zaspasniegowa Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 04:11
          A czy wiesz co zostawiło to guwienko? To bym chciała zobaczyć!
        • wunder-gaffe Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 09:32
          kura17 napisała:
          > a najstarsza rzecz, jaka posiadam, to skamienialina gowienka sprzed 130 miliono
          > w lat smile

A po co komu takie stare gówienko, które ani koloru ani zapachu nie ma, jeśli można sobie zrobić samemu świeże.

• kochamruskieileniwe Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 10:22
          Lodzik. Ok 450 mln.
          I rybki. Ok 150 mln.

Mam jeszcze starsze. Np trylobity.🙂
          • kochamruskieileniwe Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 10:23
            Łodzik miało być.
            • simply_z Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 13:19
              Mam amonity i starą sól.
              • kochamruskieileniwe Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 13:33
                Sól zapewne permska. Amonity najpowszechniejsze są jurajskie.
    • default Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 00:23
      Od zawsze marzą mi się podróże w czasie. Często zastanawiam się jak wyglądało jakieś miejsce 100, 200, 500 lat temu. Najczęściej chodzi mi o miejsca, które dobrze znam, dlatego naj, najbardziej chciałabym zobaczyć, pozwiedzać Warszawę w różnych epokach, od jej powstawania aż do lat 50-tych XX wieku.
      Oczywiście w inne miejsca i czasy też chętnie bym zajrzała. Zawsze mnie pociągały wyobrażenia o takich podróżach.
      • simply_z Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 00:36
        Mnie też i bardzo lubię filmy o cofaniu się w czasie.
      • magda.z.bagien Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 01:19
        Mnie bardziej interesuje przyszłość. Gdyby się dało przenieść w czasie nawet bez możliwości powrotu, to może bym się skusiła.
        • simply_z Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 13:18
          Mnie nie, mysle, ze bedzie tylko gorzej
      • abecadlowa1 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:51
        W nastolęctwie uwielbiałyśmy z koleżankami wspólnie fantazjować o podróżach w czasie. Wymyślałyśmy przygody i trudności, które by nas spotkały przy przenosinach do konkretnych czasów. Z żadnej z tych przygód nie wróciłyśmy żywe: umierałyśmy na szkorbut lub płonełyśmy na stosie.
    • srubokretka Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 02:00
      Jest taka baba, ktora zabila swojego meza. Chcialabym zeby trafila za kratki i zeby starcila wszystkie miliony, ktore dzieki temu zyskala.
      • malgosiagosia Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 02:12
        srubokretka napisał:

> Jest taka baba, ktora zabila swojego meza. Chcialabym zeby trafila za kratki i
        > zeby starcila wszystkie miliony, ktore dzieki temu zyskala.

Ktora to?
        • magda.z.bagien Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 02:30
          Patrizia Reggiani? Ale ta już coś odsiedziała
          • malgosiagosia Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 02:43
            Mysle, ze to ktos inny. Moze kolezanka z sasiedztwasmile
            • srubokretka Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 03:21
              o nie, znana to ona nie jest. Siedzi sobie cicho, w gazetach o niej nie pisza. Nawet wiekszosc rodziny nie ma pojecia o tych milionach, bo domow nakupila i sie wcale tym nie chwali. Na Fb gra taka przecietnna, ktorej serce pika z powodu pieskow itp. Zeby to forum bylo zamkniete to moze bym wiecej napiala, bo to wszystko jak z filmu (wlasciwie to taki zlepek z tych amerykanskich dokumentow, ktore niejednemu posluzyly za instrukcje).
              • memphis90 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 10:16
                Ale wiesz, ze jeśli masz informacje o popełnionym morderstwie, to masz obowiązek poinformować o tym policję i prokuraturę….?
    • krwawy.lolo Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 07:17
      Mnie się Twoje marzenie bardzo podoba. I za oddawanie krwi tzw. "szacun".
    • shellyanna Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 09:45
      Chciałabym mieć spa na tropikalnej wyspie i z widokiem na ocean. Włączając w to stanowisko do masażu na plaży.
    • cegehana Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 09:56
      Wzięło się to z wpojenia Ci przekonania, że trzeba sobie zasłużyć na uwagę, miłość, akceptację. I w sumie bardzo fajnie, że realizujesz to w taki sposób, który i Tobie daje satysfakcję i pomaga innym.
    • mamaafg Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 10:30
      Chcialabym miec prywatny bunkier.
      • czarne-jagody Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:05
        Nie mam jakiś ekstrawaganckich marzeń. Chciałabym abysmy z mężem na emeryturze zachowali zdrowie i mieli wystarczające środki na podróże niekoniecznie jakieś dalekie. Dalekich podróży mama po kokardę, służbowo podróżuję bardzo dużo. Aby dzieci były zdrowe i szczęśliwe, takie przyziemne marzenia.
    • no_name33 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:10
      Żeby na każdego palacza ulicznego, przystankowego, lał się kubeł lodowatej wody.
      • wunder-gaffe Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:18
        no_name33 napisała:
        > Żeby na każdego palacza ulicznego, przystankowego, lał się kubeł lodowatej wod
        > y.

A na każdą osobę, która źle życzy innym, żeby się wylewał kubeł gorącej wody.
      • luderka Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 13:35
        Wystarczy marzenie, żeby palacze zaczęli czuć smród swoich papierosów.
    • 18lipcowa3 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:15
      Chciałabym taką pracę jaka opisał Adam Ragiel w swojej książce.
    • millli40 Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 12:43
      Chcialabym zupelnie niezgodnie z zawodem i wykonywana prace tym bardziej zdobyc jakis zawod zeby pracowac z psami, i nawet postawic chcialam wszystko na jednak karte i zdecydowac sie na to , ale choroba mnie dopadla, w styczniu mam operacje, a dluga rehabilitacja uniemozliwia mi to, ale moze kiedys sie spelni.
    • luderka Re: Dziwne marzenia 17.12.23, 13:34
      Może po prostu idź na wolontariat do hospicjum. I zacznij naprawdę komuś potrzebującemu pomagać a nie tylko śnić narcystyczne sny o byciu wielką wybawczynią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka