la_felicja Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 23:49 Moje odkrycie: makaron z duszonym porem i cukinią. Obżeram się tym prawie codziennie. Kawałek pora - wszytko jedno, czy część biała, czy zielona, lubię obie - wielkości 2/3 cukinii kroję w szerokie półplasterki i duszę w oleju. Jak już zmięknie, dodaję cukinię startą na grubej jarzynówce. Jak chcę, żeby danie miało fajnego kopa, daję szczyptę suszonych płatków chili - albo posiekany kawałek świeżej papryczki chili, zależy, co mam. W wersji łagodnej doprawiam tylko solą i czarnym pieprzem. Duszę do miękkości i mieszam z makaronem rurki albo wstążki. Można posypać serem, można też dodać czosnek, ale ja nie dodaję, bo mi szkodzi. Nawet w najprostszej wersji pycha. Ale najlepsze ze szpinakowym makaronem z mąki orkiszowej - to już w wersji na bogato, bo ten makaron jest dość drogi Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Okrycia kulinarne 30.12.23, 23:54 O jaki fajny przepis (uwielbiam pora) Odpowiedz Link Zgłoś
lena.morgenstern Re: Okrycia kulinarne 31.12.23, 00:06 Brzmi super! Mąż uwielbia pora - robię często tartę z porem, ale makaronu w tej wersji nigdy nie próbowaliśmy. Dzięki za inspirację! Odpowiedz Link Zgłoś
lena.morgenstern Re: Okrycia kulinarne 31.12.23, 00:04 Ciasto „krempita” z albańskiej piekarni niedaleko mnie - poezja smaku. Coś na kształt polskiej karpatki. Jem je rzadko, gdyż raczej nie jadam słodyczy, jestem tez bardzo wybredna jeśli chodzi o ciasta/słodkości muszę rownież uważać na gluten, więc jest to dla mnie, za każdym razem, takie małe święto - celebruję każdy kęs ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 18:07 Ser biały w gomółce śmietankowy. Nie pamiętam, chyba ze Strzałkowa? Koty nasze dwa też to odkrycie mają za sobą bo mąż zapomniał wyjąć dwie gomółki z siatek i zajumały i pożarły jeden chalery. Ten ser widziałam też w pobliskim sklepiku i w kostkach ale nie wiem czy smakuje tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
feiticeira Re: Okrycia kulinarne 02.01.24, 16:42 Że Strzałkowa. W gomółce. W kostce też jest dobry, ale to nie to samo. Może to tylko autosugestia, bo ten gomolkowy kupowałam na super wakacjach, a ten w kostkach w Kerfurze. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 19:27 Tiramisu. Nie lubiłam. Ale jak się okazało do tej pory nie jadłam po prostu dobrego. Niedawno zjadłam genialne z gęstym pysznym kremem. Pokochałam. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Okrycia kulinarne 01.01.24, 21:04 Najbardziej znane, to garnitur Lady Gagi z mięsa. Ale to stara sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś