Dodaj do ulubionych

Blizna po oparzeniu

06.01.24, 09:03
Będzie obrzydliwie - nie wszyscy lubią opis ran. Ale bez zdjęć smile
W Wigilię oparzyłam się. Na ręce a więc widoczne miejsce. Przez 4 dni widać było, że wszystko ładnie się goi a tu 5 dnia (i 6 i 7) rana zaczęła się babrać. 8 i 9 było ok, 10 i 11 znów lekkie babranie się. Teraz ewidentnie się goi, jeszcze są strupki.
Co robić by blizna była jak najmniejsza? Co używać, jak często? Na ten moment rana szczypie, swędzi i piecze na raz. Nie wygląda za ładnie ale ewidentnie proces gojenia się.
Zdarzało mi się oparzyć ale nigdy tak, żeby miała zostać blizna. I nigdy w tak bolesny i brzydki sposób.
Czytałam, że masa perłowa może pomóc wybielić. W przeszłości używałam też Contratubex, na bliznę po wycięciu znamienia ale nic a nic nie pomogła. Blizna została, chciałabym ją usunąć laserowo. Ale to swoją drogą.
Zależy mi na tej na ramieniu, co polecicie?
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 09:09
      A nosisz opatrunek hydrożelowy typu Aquagel, Granuflex Extrathin, jak sie babrze to Allevyn extra ag? Generalnie skóra nie lubi strupów, skóra lubi wilgotne srodowisko do gojenia. Niewielkie „babranie” może sie zdarzyć, bo martwa tkanka musi sie oddzielić i taki wysięk te opatrunki wchłaniają, ale jesli jest ewidentna ropa, ból, silne zaczerwienienie, to trzeba pokazać lekarzowi.
      • karotka_plus Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 09:15
        To już było, to co piszesz na końcu. Nie miałam szans dostać się do lekarza, rana taka była, w aptece farmaceutka poleciła opatrunek hydrożelowy, właśnie po nim zaczęło mi się tak robić. Ale już minęło.
        Zawsze wydawało mi się że wietrzenie rany i strupki to norma, w sensie pod strupkiem rana się goi, skóra jakby zarasta i jak strup odpadnie tzn że zagoiło się.
        Teraz to jest wysuszone, nawilżam tłustym kremem, takim robionym z apteki. Mam przepisany na nogi ale pomyślałam, że na ranę nie zaszkodzi, zawłaszcza, że ciągnie mnie.
        • memphis90 Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 09:31
          A, czyli zapewne dobrze sie robiło, tj oddzieliły sie martwe tkanki. Ja bym pewnie założyła sobie jakiś cienki opatrunek typu Granuflex extrathin (taka druga skóra). Po zagojeniu często smarować i masować skore, może być Cepan/Contractubex, Żel Silikonowy, Bliznasil, No mnóstwo tego jest. Ważne jest częste i regularne smarowanie. Przez długi czas możesz mieć brunatne przebarwienie, ale to znika. Blizna niestety jest na fake życie, ale to zależy od głębokości oparzenia.
          • memphis90 Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 09:32
            Całe życie 🤦🏼‍♀️
    • nika222 Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 10:15
      Żeby zacząć używać czegokolwiek na blizny to rana musi być bardzo dobrze wygojona. Contratubex działa, ale jego trzeba używać kilka razy dziennie (co najmniej 2-3) żeby był efekt. Są też jakieś plastry na blizny, ale nie pamiętam ich nazwy, używałam po CC i faktycznie blizny prawie nie widać.
    • berdebul Re: Blizna po oparzeniu 06.01.24, 10:31
      Opatrunki hydrożelowe, po schłodzeniu oparzenia od razu należy założyć i wymieniać regularnie. Na mokro goi się inaczej niz na sucho - nie tworzą się strupki, wiec ciezej o blizny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka