milupaa 17.01.24, 03:27 Do Danieli, chyba że ktoś wie. Czy firma może sprzedać dług, jeśli sprawa o ten dług jest w sądzie i nie ma jeszcze wyroku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milupaa Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 03:44 Na zdrowy rozum wydaje mi się, że nie, bo przecież sąd może stwierdzić, że długu nie ma. Ale znalazłam info ze każdy dług można sprzedać i chciałam się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 06:28 Ja wczoraj znalazłam reklamę, że można sprzedać spłacony kredyt. Czyli co? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 08:00 Prawie każdy. Są wyłaczenia ustawowe, można też wyłączyć cesję w umowie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 08:01 Co do pytania - tak, w toku procesu też można sprzedać. Jeśli sąd stwierdzi, że długu nie ma no to trudno, ryzyko nabywcy. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 12:55 Rozumiem 🙂 Czyli po prostu w toku postępowania wierzyciela właściwego zastępuje ten, kto kupił? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 13:04 Tak, albo następuje zmiana podmiotowa w procesie, albo (tak jak masz napisane w artykule zalinkowanym przez Martę) - mamy do czynienia z rozszerzoną prawomocnością i nadaje się klauzulę na rzecz nabywcy wierzytelności. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 07:40 Tak, może. Poniżej w artykule szczegóły.dsk-kancelaria.pl/blog/cesja-wierzytelnosci-w-toku-postepowania-sadowego-i-egzekucyjnego/ Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 07:53 Może, nawet w trakcie procesu. Następuje wtedy zmiana po stronie powodowej. Jest to ryzyko kupującego, ale formalnie może kupić dług. Zresztą bardzo często różne firmy skupują wierzytelności na długo przed wszczęciem procesu i potem same występują z pozwem, na własne ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś