Dodaj do ulubionych

Pytanie prawnicze

17.01.24, 03:27
Do Danieli, chyba że ktoś wie. Czy firma może sprzedać dług, jeśli sprawa o ten dług jest w sądzie i nie ma jeszcze wyroku?
Obserwuj wątek
    • milupaa Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 03:44
      Na zdrowy rozum wydaje mi się, że nie, bo przecież sąd może stwierdzić, że długu nie ma. Ale znalazłam info ze każdy dług można sprzedać i chciałam się upewnić.
      • ayelen40 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 06:28
        Ja wczoraj znalazłam reklamę, że można sprzedać spłacony kredyt. Czyli co?
      • daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 08:00
        Prawie każdy. Są wyłaczenia ustawowe, można też wyłączyć cesję w umowie.
        • daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 08:01
          Co do pytania - tak, w toku procesu też można sprzedać. Jeśli sąd stwierdzi, że długu nie ma no to trudno, ryzyko nabywcy.
          • milupaa Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 12:55
            Rozumiem 🙂 Czyli po prostu w toku postępowania wierzyciela właściwego zastępuje ten, kto kupił?
            • daniela34 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 13:04
              Tak, albo następuje zmiana podmiotowa w procesie, albo (tak jak masz napisane w artykule zalinkowanym przez Martę) - mamy do czynienia z rozszerzoną prawomocnością i nadaje się klauzulę na rzecz nabywcy wierzytelności.
    • marta.graca Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 07:40
      Tak, może. Poniżej w artykule szczegóły.dsk-kancelaria.pl/blog/cesja-wierzytelnosci-w-toku-postepowania-sadowego-i-egzekucyjnego/
    • jkl13 Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 07:53
      Może, nawet w trakcie procesu. Następuje wtedy zmiana po stronie powodowej. Jest to ryzyko kupującego, ale formalnie może kupić dług.
      Zresztą bardzo często różne firmy skupują wierzytelności na długo przed wszczęciem procesu i potem same występują z pozwem, na własne ryzyko.
      • milupaa Re: Pytanie prawnicze 17.01.24, 12:57
        Ok dzięki za odp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka