Dodaj do ulubionych

Komunikacja WAW - oburzenie

28.01.24, 11:08
W grudniu kupiłam bilet na komunikację miejską w Warszawie, ale biletomat mi nie wydrukował biletu. Zadzwoniłam na infolinię na podany na automacie numer, ale po kilkuminutowym oczekiwaniu na infolinii, nikt się nie zgłosił. No, trudno.
Teraz widzę, że do rachunku doliczono mi opłatę za 7 min za to połączenie w wysokości 6 zł, bo widocznie to był płatny numer.
Czyli jestem stratna w sumie 10 zł. Nieźle robią ludzi w stolicy w bambuko 🙄
Obserwuj wątek
    • sabek81 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:13
      A gdzie tu bambuko, pewnie nie dozczytalas, ze infolinia płatna, zdarza się, ze bilet nie zostanie wydrukowany, można zadać się do punktu, tak sie dzieje z kazda maszyną, moze czasami sie zepsuc, zycie.
      • memphis90 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:32
        Zapewnienie działających maszyn to obowiązek przewoźnika. Kupujący nie powinien ponosić żadnych kosztów tego, że przewoźnik nie wywiązał się z umowy, tj nie dostarczył biletu na przejazd mimo pobrania pieniędzy za tę usługę. Czytaj - infolinia ktorą informujesz o awarii urządzeń i braku realizacji usługi powinna być bezpłatna tudzież płatna na zwykłych zasadach (masz darmowe minuty = nie płacisz).
      • droch Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 21:10
        To akurat bezprawie - przewoźnicy mają obowiązek udostępnienia bezpłatnej infolinii dla pasażerów, którzy kupili bilet.
    • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:28

Ale opłata za połączenie to już sprawa twojego opetatora, a nie komunikacji miejskiej.
      • memphis90 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:36
        I Warszawa powtarza to niezadowolonym z zawyżonych opłat klientom od co najmniej 2014r… Jeśli wierzyć doniesieniom medialnym… 😂
        • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:06

Ale chyba nie tylko Warszawa.
          Większosc infolinii jest poza abonamentem. Spróbuj się inaczej dodzwonić nawet na infolinie swojego operatora. Też płacisz ponad abonament.
          Tak samo infolinia US, ZUS itp.
          • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:52
            Nie, zdarza mi się dzwonić na infolinie, ale zawsze w ramach abonamentu. Od 20 lat nie zapłaciłam grosza za połączeniem poza abonamentem.

Na jakie płatne infolinie dzwonisz? Bo ja jedynie na pomoc techniczną biletomatów w Warszawie 😀
            • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:45

Urząd skarbowy - pity
              PZU - aktywowanie karty aptecznej
              Orange - BOK, reklamacje.
              • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:11
                KAS ma płatną infolinię? Pierwsze słyszę
                • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 14:02
                  sol_13 napisała:

> KAS ma płatną infolinię? Pierwsze słyszę

KIS ( parę lat temu KIP).
                  Numer na 800....jakis czas temu, jak dzwonilam, był płatny.

• dyzurny_troll_forum Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:08
                iwles napisała:

> Orange - BOK, reklamacje.

+48 510 100 100
                jest jakoś specjalnie płatne?
                • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:56
                  dyzurny_troll_forum napisała:

>
                  > +48 510 100 100
                  > jest jakoś specjalnie płatne?
                  >

Mam ci przesłać fakturę, bo inaczej nie uwierzysz?

• szmytka1 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 14:48
                    Reklamuj, ja również mam tel. w sieci Orange i to połączenie jest bezpłatne, a taka informacja widnieje dodatkowo na ich stronie.
          • szmytka1 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:52
            Nie, dzwoniłam w grudniu do zus, Energi i na infolinię kilku sklepów sieciowych. Ani złotówki do zapłaty.
      • tairo Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:51
        NIe, to sprawa komunikacji miejskiej, bo to oni wybrali, kto obsługuje numer infolinii i że jest on płatny.
        • iwles Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 14:05
          tairo napisała:

> NIe, to sprawa komunikacji miejskiej, bo to oni wybrali, kto obsługuje numer in
          > folinii i że jest on płatny.

W przetargu akurat numer infolinii firm nie jest brany pod uwagę, a wycena usługi.
          • droch Re: Komunikacja WAW - oburzenie 31.01.24, 09:48
            W SIWZ można dokładnie określić, jakie warunki musi spełniać informacja dla pasażerów.
            • ardzuna Re: Komunikacja WAW - oburzenie 31.01.24, 21:23
              Zgłoś na 19115, żeby uwzględnili takie warunki. Ta infolinia naprawdę nieźle przekazuje uwagi i są one brane pod uwagę.
    • lucadimontezemolo Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:41
      No to Czaskoski na tobie zarobił kokosy.
    • homohominilupus Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:45
      Oh w tej wstrętnej stolicy wszystko jest be.
      • arabelax Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:51
        troche jestescie do tyłu z drukowanymi biletami 😃 u mnie w mieście, jak kupujesz bilet to w ogóle nie drukuje.
        • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:56
          Przecież można kupować w każdej bankowej aplikacji czy tam skycash...drukowane są dla tych, którzy tego nie ogarniają.
          • arabelax Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:00
            u mnie można i bez aplikacji.
            • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:05
              U mnie biletomaty wewnątrz autobusów też nie drukują biletów. Przy kontroli przykłada się do czytnika kartę płatniczą lub miejską, w zależności o tego czym się płaciło. Wygląda na to, że Warszawa jest technologiczne opóźniona
              • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:09
                Jeśli masz miejską kartę, masz na niej zapisany kontrakt w postaci wcześniej zakupionego biletu okresowego. Drukowane z biletomatu są tylko bilety jednorazowe z tego co wiem, chociaż nie korzystam.
                Rozwiniesz dlaczego przykłada się u Was do czytnika kontrolera kartę płatniczą? Bo nie do końca rozumiem.
                • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:23
                  Po to żeby zapłacić za bilet jednorazowy w biletomacie. Możesz płacić kartą płatniczą lub wcześniej doładować kartę miejską i korzystać z tych środków z karty. Nie ma to nic wspólnego z biletem okresowym. T piszesz o tym czytniku przy drzwiach, w którym też możesz odklikać przy wsiadaniu i wysiadaniu i pobierze ci opłatę z karty miejskiej. W autobusach są zarówno biletomaty jak i czytniki przy wejściu. Płacisz jak chcesz
                  • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:25
                    Sorki, nie doczytałam, że chodziło ci o kontrolę. Jeśli płacisz kartą płatniczą to zakup jest zapisany na karcie i on to odczytuje z karty płatniczej.
                    • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:17
                      Ok, i rozumiem że wcześniej trzeba tą kartę zarejestrować jako środek płatniczy na koncie pasażera. No to fajne, bo odpada noszenie drugiej karty miejskiej, jak u nas. Czytam, że pko bp taką kartę dla Warszawy oferuje, ale nie jest to chyba zbyt popularne.
                      • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:20
                        Karty płatniczej nie trzeba nigdzie rejestrować. Każda osoba przyjezdna może płacić kartą płatniczą. Wsiadasz, podchodzisz do biletomatu, wstukujesz że chcesz kupić bilet, wybierasz rodzaj, normalny czy ulgowy, ile sztuk, wybierasz płatność kartą płatniczą lub miejską i płacisz. Biletomaty nic nie drukuje, a transakcję masz zapisaną na marcie. W czasie kontroli okazujesz kartę.
                        Sama rzadko korzystam, więc płacę kartą płatniczą. Ale np. synowi na wakacje kiedy nie kupuje biletu miesięcznego, wolę doładować środki na kartę miejską, którą zapłaci za jednorazowy przejazd, bo kartę może zgubić lub ktoś może ją ukraść w autobusie, a miejskiej ma mniej środków. Miejską może też opikiwać przy drzwiach, nie trzeba podchodzić do biletomatu. A jeśli korzysta z kilku przejazdów w ciągu doby, to system wybierze najkorzystniejszą opcję opłaty. Bardzo wygodne
                        • panna.nasturcja Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:10
                          Nie ma żadnej możlwiości by system miejskich płatności za bilety zapisywał cokolwiek na mojej karcie kredytowej.
                      • asia_i_p1 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 18:46
                        Nic nie trzeba rejestrować.
                    • katriel Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:34
                      > zakup jest zapisany na karcie

Nie jest. (To akurat dla mnie np. istotne, jeśli biletomaty miałyby coś zapisywać na mojej karcie, to wolałabym o tym wiedzieć, albo w ogóle zrezygnować z takiej transakcji.)

Biletomaty niczego nie zapisują na karcie. To działa odwrotnie: w systemie zapisuje się, że daną kartą zapłacono za bilet ważny do danego momentu. Kontroler ma czytnik, który sczytuje numer twojej karty i porównuje z zapisem w systemie.
                      • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:49
                        Przecież ściąga pieniądze z karty płatniczej, więc masz to na koncie. Mam podgląd do konta bankowego syna i zawsze wiem kiedy jechał autobusem, bo przychodzą mi powiadomienia
                        • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:52
                          *Jeśli płacił za przejazd kartą płatniczą, bo jeśli płacił miejską, to nie widzę
                        • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 23:50
                          Tak, ale kontroler podglądu do konta nie mawink Więc skoro dane karty nie były wcześniej nigdzie dodawane, to musi działać tak jak napisała wyżej Katriel, kontroler czytnikiem nfc porównuje numer karty z numerem karty, która był opłacony bilet. Nie ma możliwości zapisania żadnych dodatkowych danych na karcie (chipie bądź pasku) ponad dane bankowe.
                          • is-laura Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 05:53
                            Jasne, przecież nie twierdzę, że kontroler ma podgląd do konta. Chodzi mi o to, że transakcja jest zapisana na koncie i widzisz, że przejazd jest opłacony.
                      • panna.nasturcja Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:11
                        Dokładnie tak, Katriel, numer karty jest zapisywany na automacie do biletów a nie cokolwiek na karcie.
                        • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:33
                          W systemie biletów, a nie na żadnym automacie.
        • homohominilupus Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:01
          arabelax napisał:

> troche jestescie do tyłu z drukowanymi biletami 😃 u mnie w mieście, jak kupuj
          > esz bilet to w ogóle nie drukuje.

No cóż, nikt nie jest idealny 😉
          • arabelax Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:08
            moze kiedys tez bedziecie miec beż drukowania 😉
    • ga-ti Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:48
      Też mi się zdarzyło że się bilet nie wydrukował i kliknęłam, że nie chce paragonu. Teraz zawsze klikam paragon, by mieć podkładkę, że zapłaciłam.
      No przykre. Mogło się zdarzyć wszędzie (miasto i zakup).
      • ga-ti Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:50
        Choć bardziej wkurzało gdy wrzuciłam monetę do "bujaka" a tu nic, Bujak nie rusza i dziecko zrozpaczone. Telefon nic nie dał, zapewnili, że naprawią, tylko co mi po tym
        • memphis90 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:28
          Ja raz wrzuciłam wirtualny piniążek do automatu z przekąskami. Rogal wyjechał do połowy, oparł się o szybę i utknął. No nic, myślę, popchnę drugim rogalem, najwyżej będę mieć dwa. Wrzuciłam piniążek, drugi rogal wjechał na pierwszego. I utknął. Trochę już wkurzona podjęłam ostatnia próbę - tak, oczywiście, na szybie zawisły trzy utknięte rogale. Dziecko głodne, 3h zajęć przed nim - wrzuciłam czwarty piniążek na rogala w innym rzędzie (wyższym). Czwarty rogal popchnął piramidę poniżej, zleciał jeden rogal, ten pierwszy, trzy utknęły 😂😂😂 Zgłosiłam na infolinii, obiecali zwrot na kartę. Wracam do automatu - rogali nie ma…
          • ga-ti Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 23:55
            😄
          • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:06
            Kiedyś w pracy mieliśmy taki automatycznie blokujący batoniki i orzeszki. Trząchalismy nim i pomagało 😄
            • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 00:07
              *automat
          • cisco1800 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 11:14
            Mnie tak na lotnisku utkwiła kanapka. Więc wzięłam też wodę, woda popchnęła kanapkę, po czym obie rzeczy zgarnęło do takiej dziury na dole, zamiast mi wydać i dziękujemy big_grin
            • qwirkle Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 14:13
              Maszyna głodna była 😂
              • cisco1800 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:13
                oszukańcza kreatura smile
    • zlota-klamka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:48
      Taki problem zdarza się raz na kilka-kilkanaście lat regularnego kupowania biletów. Wpisać te 4zł w koszty życia i nie tracić czasu na wydzwanianie po infoliniach.
      • kurt.wallander Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:53
        Mnie się jakoś częściej zdarza sad

W każdym razie - w podobnej sytuacji udało mi się, a jakże, dodzwonić na podany numer (chodzi o biletomat w pojeździe), gdzie zgłosiłam awarię automatu. Dowiedziałam się przy tym, że awaria nie upoważnia do jazdy bez ważnego biletu, i w razie kontroli dostanę karę. W takiej sytuacji, wg firmy odpowiedzialnej za biletomat, powinno się wysiąść z pojazdu na najbliższym przystanku sad Tak więc, dodzwonienie się do BOK-u i tak nic by autorce postu nie dało.
        • mak_z_figa Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:16
          We Wrocławiu, jeśli wszystkie biletomaty w autobusie czy tramwaju nie działają, to nie dostaniesz mandatu.
        • mizantropka_20 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:41
          U nas takie ostrzeżenia umieszczają na biletomacie.
        • droch Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 21:13
          Kolejne bezprawie… przewoźnik jest odpowiedzialny za udostępnienie pasażerom możliwości zakupu biletów.
          • kanna Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 10:25
            Jest zobowiązany, ale to nie musi być w danym pojeździe.
            • droch Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 11:28
              Jeśli pojazd jest oznaczony, że jest w nim automat do sprzedaży biletów - to jeśli nie działa, to nie jest to problem pasażera, ale przewoźnika.
              Przewoźnik nie może oczekiwać, że z powodu jego nieudolności pasażer ma przerwać podróż (wysiąść z pojazdu) i szukać możliwości zakupu biletów.
              • kurt.wallander Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:04
                droch napisał:

> Jeśli pojazd jest oznaczony, że jest w nim automat do sprzedaży biletów - to je
                > śli nie działa, to nie jest to problem pasażera, ale przewoźnika.
                > Przewoźnik nie może oczekiwać, że z powodu jego nieudolności pasażer ma przerwa
                > ć podróż (wysiąść z pojazdu) i szukać możliwości zakupu biletów.

Na logikę tak powinno być. Tez się z dziwiłam, że powinnam wysiąść (w strefie podmiejskiej, gdzie nie ma biletomatów na przystankach), i czekac na kolejny autobus (za 15 minut) i liczyć na to, że w tym kolejnym biletomat będzie działał.
        • zlota-klamka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 02:50
          Mi się zdarzyło chyba ze 2 razy w ciągu ostatnich 30 lat mieszkania w Warszawie (nie mam miesięcznego bo mi się nie kalkuluje). W obu przypadkach biletomat wypluł kasę jak nie mógł wydrukować biletu więc stratna nie byłam.
          • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 16:02
            Czyli lepiej placic gotówką w takim razie to nie zostaniesz oszukana.
          • kurt.wallander Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 13:06
            Mnie strata pieniędzy się nie zdarzyły (mało precyzyjnie napisałam wyżej), ale niedziałające biletomaty często (tyle, że wtedy po prostu ani nie wydają biletu, ani nie pobierają kasy). Też jeżdżę na tyle rzadko, że nie opłaca mi się bilet okresowy.
            • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 30.01.24, 23:24
              Ja kupuję tylko w aplikacji, uważam to za najszybsze/najwygodniejsze.
    • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 11:59
      Napisz reklamacje mailem do ztm, po co tam dzwonić.
    • asma.bez.dworu Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:04
      kiedys tak nie bylo, ale popatrz pozytywnie, jak bys miala bilet to wsiadlabys moze do autobusu ktory kierowany przez kierowce pod wplywam narkotykow spadlby z przepasc z mostu

i to sie nie zmieni dopoki nie zmienicie prezydenta
      • angazetka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:00
        O, trzeba nowego Asmę zablokować.
        • homohominilupus Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:44
          Właśnie właśnie.

Uważasz że to on?
          Dla mnie to jakieś stuknięte sfrustrowane babsko.
    • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:05
      Mądry Polak po szkodzie 😊

Pomóc techniczna w przypadku niewydanego biletu powinna być bezpłatna.

Ale w sumie to dlaczego mamy machnąć ręką na stratę paru złotych za niewydrukowany bilet?

Niewydrukowane bilety i płatna pomoc techniczna, ciekawe, ile na tym rocznie zarabiają.
      • angazetka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:00
        Kokosy big_grin
      • kurt.wallander Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:36
        Tylko to nie WTP na tym zarabia w takim przypadku. Biletomaty należą do innych jednostek, i jest ich 2 czy 3, m.in. Mennica Polska (nie wiem, do kogo należą biletomaty w autobusach).
        • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:53
          To był biletomat na przystanku.
          • kurt.wallander Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 20:14
            To te na przystankach należą właśnie do co najmniej dwóch różnych firm.
    • stare_haslo Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 12:06
      Brak wydruku biletu można zgłosić reklamacją do operatora automatu. Dostaniesz na konto zwrot za bilet.
    • angazetka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:01
      Oburzenie.
      Bo infolinia jest płatna. I to wina Warszawy.
      Aha.
      Co robisz w przypadku prawdziwych problemów?
      • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 14:53
        Widzisz, widocznie nie mam. Lepiej Ci?
      • zlota-klamka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 02:44
        >>>Co robisz w przypadku prawdziwych problemów?

będzie łykać antydepresanty
    • ardzuna Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:08
      Zdziwiona? Już przed wojną trzeba było mieć oczy dookoła głowy, jak się ze wsi przyjeżdżało do stolicy.

Ostatnio widzę, że grzanie, jaka to straszna jest komunikacja miejsca w Warszawie, jest ulubionym tematem starszych, zgryźliwych pań na przystankach, bolejących z powodu "utraty" TVP. To jakiś temat politycznego tematu dnia. Gdy tymczasem warszawa.naszemiasto.pl/warszawiacy-zadowoleni-z-zycia-w-miescie-najbardziej-z/ar/c1-3755511 (artykuł z portalu należącego do Orlenu).
      • ardzuna Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:09
        ardzuna napisała:

> Ostatnio widzę, że grzanie, jaka to straszna jest komunikacja miejsca w Warszawie, jest ulubionym tematem starszych, zgryźliwych pań na przystankach, bolejących z powodu "utraty" TVP. To jakiś temat politycznego tematu dnia.

- polityczny temat dnia, nie temat tematu smile
      • homohominilupus Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:45
        ardzuna napisała:

> Zdziwiona? Już przed wojną trzeba było mieć oczy dookoła głowy, jak się ze wsi
        > przyjeżdżało do stolicy.

😅
        ).
        >
    • sandy_cheeks Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 15:29
      Mi tez się zdarza nie dostać wszystkich zapłaconych biletów. Staram się nie kupować więcej niż 2 na raz, żeby nie być za bardzo w plecy.
      Z drugiej strony jak jadę 1 przystanek, to nie kupuję.
      Powiedzmy, że i tak jestem do przodu, wiec nie robię afer 😁
    • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 16:01
      Ale ja nie mam nic przeciwko komunikacji w Warszawie, bo jak dla mnie sama sama komunikacja działa całkiem sprawnie. Oburza mnie niesprawny biletomat i opłaty za pomoc techniczną w tej sprawie. No, niezła ta pomoc, faktycznie pomocna 🙄
    • abria Re: Komunikacja WAW - oburzenie 28.01.24, 21:04
      a konkretnie to gdzie dzwonilas?
      bo to nie wyglada na platny numer

Kontakt do operatorów biletomatów:

Miejskie Zakłady Autobusowe (numery boczne 1000-8999)
      telefon: +48 22 724 40 99 (poniedziałek-piątek 8:00-18:00)
      e-mail: skargi@mza.waw.pl
      • danaide2.0 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 12:23
        Na każdym biletomacie na ulicy/w metrze jest numer biletomatu i informacja w jaki sposób składać reklamacje. Nie ma co dzwonić, wysyła się maila. Uznają, ale upierdliwe to jest - a to trzeba do banku dzwonić, żeby uzyskać zwrot środków, co do których zgłoszono reklamację, a to trzeba iść na pocztę lub osobiście i wysłać/zanieść uznanie reklamacji z numerem konta i własnoręcznym podpisem...
        • kokosowy15 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 15:35
          Bilety komunikacji publicznej można kupić tylko wtedy, gdy ma się konto, kartę płatnicza, maile?
          • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 18:04
            W stacjonarnych biletomatach zapłacisz gotówką. W autobusie chyba nie.
          • danaide2.0 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 18:34
            Jeśli będziesz wszystko załatwiać telefonicznie i za pomocą poczty może się okazać, że dopłacisz do interesu, jak widać na załączonych obrazkach.
            Spotkałam się już z odmową przyjęcia płatności kartą za bilety w kioskach R. Tylko gotówka.
            • kokosowy15 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 18:44
              Długo już nie widziałem kiosku R.
            • angazetka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 20:35
              Tak, za bilety tylko gotówką, nie tylko w kioskach Ruchu.
      • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 16:05
        Tz Transport Sp tel. 801 789 405
        • abria Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 20:25
          nie ma na stronie ZTM nawet czegoś takiego
          • angazetka Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 20:38
            Telefon prowadzi na strony KM. A TZ Transport to jakieś ciężarówki, więc nie wiem, gdzie Alina dzwoniła...
            • sol_13 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 20:43
              To jest numer do asec
              • alina460 Re: Komunikacja WAW - oburzenie 29.01.24, 20:44
                Taki numer był na tym automacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka