Dodaj do ulubionych

Pierwszy okres

28.01.24, 18:39

Jak wyglądały pierwsze miesiączki u znanych Wam nastolatek, może pamiętacie własne?
Że pewnie nieregularne to wiem, ale czy one bywają obfite i bolesne od początku, czy dopiero później się rozkręca?
Czy widzicie jakąś prawidłowość, że matki i córki mają podobne miesiączki?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:47
      Bywają różne. Mogą być bolesne, mogą nie.
      Co do podobieństwa do matek się nie wypowiem bo nie znam żadnej pary matka-corka o której bym miała takie informacje.
      • novembre Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:58
        Moj gin kazal zapytac mame kiedy przestala miesiaczkowac, zeby moc wiedziec mniej wiecej, czego sie spodziewac u mnie. Wiec pewnie bedzie jakas analogia i z data pierwszej miesiaczki.
        • ga-ti Re: Pierwszy okres 28.01.24, 23:54
          U mnie się nie sprawdziło. Matka dostała pierwszą w szkole średniej, 15-16 lat, a ja miałam 11 z kawałkiem.
          Ciekawe, jak będzie z końcem.
          • 1maja1 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:42
            Ja dostalam krotko po 14tych urodzinach, a corka miala 11. 5 lat. Od poczatku ma obfite i dlugie miesiaczki, teraz dostala kolejna tydzien po zakonczeniu ostatniej.
            Ja mialam skape na samym poczatku, w ogole nie przypominam sobie, żebym brudzila posciel noca, a wiadomo jaka byla kiedys jakosc podpasek.
            Kolezanka dostala okres w wieku 10 lat, ma 7.5 letnia corke i martwi, ze ona tez dostanie w tym samym wieku, skoro nawet jej matka i siostra dostaly jako 10 łatki.
    • marta.graca Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:47
      U mnie od początku były obfite, dopiero po kilku latach zrobiły się bolesne. Przy pierwszej zemdlałam.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:48
        O matko, współczuję sad

Próbuje powoli nastawiać córkę na to, czego może się spodziewać, mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie.
        • marta.graca Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:54
          W sumie chyba najgorsze było to, że miałam 11 lat i totalnie się nie spodziewałam.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:56
            No tak, dlatego też przygotowuje córkę, że w sumie to może dostać okres w każdej chwili.
    • daniela34 Re: Pierwszy okres 28.01.24, 18:51
      Moje pamietam: szalenie nieregularne, bolesne i przede wszystkim z atrakcjami przed (silne bóle głowy, zdarzały się wymioty). Pierwsze były skąpe, ale po kilku miesiącach już obfite.
      Z relacji mojej mamy wynika, że ona miała trochę inaczej, szybciej się jej uregulowały, nie miala aż takich dolegliwości przed.
      • hanusinamama Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:11
        Pamiętam jak mnie tym uspokoiłaś. Durna lekarka (pediatra) nastraszyła mnie wtedy (byłam u niej z młodszą ale chciałam dopytać o starszą). Potem się dowiedziałam, że sporo dziewczyn miało razem z okresem wymioty na początku.
        Jeżeli chodzi o relacje...to trzeba uważać. Bo okazało się, że ja też miałam jak córka a ani ja ani moja matka tego nie pamiętałyśmy. Dopiero siostra matki do mnie "no przecież ty miałaś zupełnie tak samo". Jak zaczeła mówić...to i ja i matka sobie przypomniałyśmy.
        • daniela34 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:31
          Nie wykluczam, że z tymi relacjami może tak być smile
    • jammer1974 Re: Pierwszy okres 28.01.24, 19:28
      U mnie sie nie sprawdza ze matki i corki maja tak samo. Ale to moze dlatego ze moja corka jest ogolnie zupelnie do mnie niepodobna.
    • anilorak174 Re: Pierwszy okres 28.01.24, 19:36
      U nas nic się nie pokrywa. I wiek pierwszej miesiączki, i długość i obfitość.
    • kanna Re: Pierwszy okres 28.01.24, 19:39
      Spokojnie, praktycznie bezbolesnie, niespecjalnie obfite.
      Koło 12 roku życia i ja, i córka miałyśmy bardzo podobnie.
    • mieszkankaroztocza Re: Pierwszy okres 28.01.24, 20:14
      U mnie, mamy i siostry to jedyne podobieństwo to to, że mamy w podobnym terminie. Siostra miała bolesne od początku i dalej ma. Bierze mocniejsze leki i nie zawsze działają i jest zmęczona, nie ma sił. Ale może przez lęki. Nie wiem jak z obfitością teraz, ale wtedy wystarczyły jej wkładki. Więc pewnie się teraz zmieniło. Mama bierze przeciwbólowe, ale podobno nie ma tak aż jak siostra, ale bierze co miesiąc. Ja od początku mam prawie, ze bezbolesne, czasami muszę pierwszego lub drugiego dnia wziąść przeciwbólowe, ale wezmę coś najlżejszego i działa. Częściej nie muszę nic. Jedyne co mam od początku to jakieś trawienne rzeczy w tym czasie, mdli mnie, biegunki. Kiedyś to było silniejsze. No i ja miałam 12 lat, a mama z siostrą 13. Teraz mam obfitsze niż na początku i krócej. Mozna jeszcze podobieństwo z siostrą to nerwowe w tym czasie, ona się wkurza byle czym, ja płaczę z byle powodu. Mama nie ma akurat czegoś takiego, albo się wyćwiczyła.
    • mabel_mora Re: Pierwszy okres 28.01.24, 20:44
      pierwsza miesiączka w 7 klasie, zawsze regularne, bezbolesne, trwające ok. 2,5 dnia, nie są też jakoś szczególnie obfite, zwykły tampon 3-4 godziny daje radę.
      jedyny minus, to taki, że od razu zaczyna się krwawienie, nie mam tak, że przez pierwsze kilka godzin jest jakieś plamienie, tylko od razu musi być tampon lub podpaska.
      mama miała tak samo
    • ga-ti Re: Pierwszy okres 28.01.24, 23:51
      Obie dostałyśmy wcześnie, 11 lat z kawałkiem, za to moja matka 15-16 (nie pamiętam dokładnie).
      U mnie nie były tak obfite, w czasach waty dawałam radę w szkole. Córka miewa bardzo obfite, a miewa skąbsze. Mnie bolały bardzo nogi, łydki, przez pierwsze 2-3 lata brzuch, z wiekiem corazniej. Córkę czasem brzuch boli bardzo, kilka dni na ibuprofenie, a czasem tylko pierwszego dnia. Mnie się uregulowały po kilku miesiącach i były co 31-33 dni, skróciły się do 28 po trzeciej ciąży. Córka ma różnie, po kilku latach ciągle nieuregulowane cykle, są co 3 tygodnie, co 4, a bywa i 5 tyg. Trwają około 5 dni.
      Ogólnie młoda ma gorzej.

Dobrze, że przygotowujesz córkę. Reguły nie ma. Nie ma co straszyć, ale też warto poznać różne scenariusze.
    • milupaa Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:25
      Moja mama miała zupełnie inaczej niż ja. Moja siostra też ma inaczej. Może czas menopauzy się będzie zgadzał z wiekiem u mamy, bo w takim kierunku póki co zmierza.
    • nunia01 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:30
      U mnie długie i obfite. Potrafiące się przesunąć o dwa tygodnie x powodu wyjazdu,oczywiście do przodu. Bolesne. Moja mama miała regularne i 3 dniowe. Bez dodatkowych atrakcji.
    • figa_z_makiem99 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 00:38
      Regularne, długie, średnio obfite i bolesne, brałam przez kilka lat tabletki anty od 20 tki i od tego czasu skąpe i krótkie, po zaprzestaniu tabletek także. Przy uprawianiu sportu, prawie nie odczuwalne do menopauzy.
    • cisco1800 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 11:18
      Moja córka praktycznie od drugiej miesiączki miała obfite i bolesne.
      • cisco1800 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 11:20
        zupełnie odwrotnie, niż ja
    • la_mujer75 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 16:50
      Babcia i mama miały 11 lat. Ja 12 lat i 4 miesiące, co było dziwne, gdyż jako dziecko byłam pulchną nastolatką, a zarówno mama i babcia były bardzo szczupłe. Wszystkie 3 -od momentu miesiączkowania- nic nie urosłyśmy.
      Nie wiem, jak babcia, ale mama od początku miała potworne okresy. Takie z biegunką, wymiotami i omdleniami.
      Ogólnie od samego początku- super regularne iesiączki. Cykle 28 dni.
      Po tym, jak mnie urodziła- miesiączki stały się prawie bezbolesne. Dla niej porody były lajtowe w porównaniu do miesiączek!
      Po urodzeniu brata- bolesne miesiączki wrociły. Ale już nie mdlała z bólu. I zawsze 7 dni u niej trwały, pierwsze 3 dni mega obfite.
      Menopauza w wieku 51 la. Po prostu któregoś dnia nie dostała okresu smile Babcia jeszcze później, bo miala 53 lata.
      Mama miała potworne wahania nastrojów. Tak samo w czasie okreu. Babcia była spokojna.

Ja- pierwsze miesiączki nieregularne, raczej skąpe, prawie niebolesne. Z czasem cykle ustawiły mi się na 25 dniowe, co było mega słabe, wrrr...
      Po urodzeniu Starszego, miesiączki mega bolesne, obfie.
      Potem wyszlo, że po porodzie zrobiło mi się tyłozgięcie macicy. Młodszy to "odwrócił". Miesiączki złagodniały. Intensywny okres przez pierwsze 3 dni, a potem dwa kolejne to bardziej plamienie.
      Teraz coraz bliżej menopauzy. Pierwsze uderzenia gorąca miałam już w wieku 44 lat. Takie pojedyńcze, okresy jeszcze wówczas regularne. Ani mama, ani babcia nie miały uderzeń gorąca.
      Dwa lata temu (czyli nie miałam jeszcze 47lat) uderzenia stały się nie do wytrzymania. Byłam u lekarki, ale wychodziło, że jeszcze jestem niczym młoda dziewicawink Miałam robic badania, aby zacząć się wspomagac hormonalnie, bo dramat. Uderzenia co 45-60 minut. Całą dobę! Jakoś nie dokońćzyłam badań, cos tam się działo, etc.
      Uderzenia trwały, okresy już stawaly się mało regularne- najpierw miała je częściej niż 25 dni, potem się wydłużyły do 29-32. Jaka frajda wink
      Znowu zaczęłam robić badania i znowu cos mi przerwało badania.
      Teraz ponownie się zbieram, ale widać, że za chwile ( a może już na dniach) koniec.
      Ostatni raz okres miałam pod koniec listopada. Ostatnio miewałam co jakieś 2-3 miesiące. Ten jeszcze przyjdzie, bo czuję, że nadchodzi, ale nie mam już PMS, a miewalam. Zresztą trudno to nawet nazwać okresami smile I uderzenia gorąca lekko spasowały smile
      A od 44 roku życia - jestem kwiatem lotosu smile Przyrzekam. Moja nadchodząca menopauza korzystnie wpływa na moją psychikę. W tym roku kończę 49 lat. I wychodzi, że jednak szybciej wchodze w menopauzę niż moje przodkinie.
    • m_incubo Re: Pierwszy okres 29.01.24, 19:16
      Chyba rodzinnie mamy całkowicie bezbolesne okresy, zarówno ja, jak i moja mama i moja córka. Do tego stopnia, że mogłybyśmy się czasami nawet nie zorientować, że mamy okres.
      Ale ani wiek pierwszej miesiączki, ani długość cykli nie pokrywają się u nas, wszystkie mamy inaczej.
    • angazetka Re: Pierwszy okres 29.01.24, 19:31
      Moje pierwsze okresy to była masakra, długie, obfite, bolesne. Odziedziczone nie po mamie, a po ciotce (do niej kilka razy przyjeżdżało pogotowie, bo tak ją bolało).
    • kamin Re: Pierwszy okres 29.01.24, 20:00
      Podobnie do mamy- krótkie cykle (23-25 dni), ale bez wielkich dolegliwości. Tylko bol brzucha. Po porodzie bezbolesne.
      • dominika9933 Re: Pierwszy okres 29.01.24, 21:18
        U mnie pierwsza ok. 11 roku życia. I zawsze krótkie, bezbolesne, nieodczuwalne. Z tym, że ja bardzo młodo zaszłam w ciążę i urodziłam, a potem już antykoncepcja hormonalna. Ale nigdy nie miałam problemów z krwawieniami. Mama podobnie. Siostra za to całkiem inaczej, migreny, krwotoki.
    • ivaz Re: Pierwszy okres 30.01.24, 07:08
      Moje były bardzo bolesne od początku, późno zaczęłam miesiączkować, bo dopiero w liceum w I klasie, ale od razu z takim bólem, że co miesiąc lądowałam na pogotowiu, ponieważ traciłam przytomność z bólu, najpierw miałam wymioty, biegunkę, drętwiały mi szczęki, szum w uszach, czarno przed oczami, robiłam się biała jak papier i odlatywałam i tak co miesiąc, kilka razy karetka mnie zgarniała z ulicy. Kiedyś starsza Pani w szpitalu mi powiedziała, że nie ma nic lepszego na tą bolesną przypadłość jak 50 ml koniaczku, zaczęłam stosować i przestałam odwiedzać szpital.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka