Dodaj do ulubionych

Balenciaga

30.01.24, 09:43
Obejrzałam wczoraj serial o tym krawcu.
I specjalnie uzywam słowa krawiec a nie projektant, bo na mnie jako osobie trochę szyjącej, ta część jego geniuszu zrobiła większe wrażenie.
Owszem, w porównaniu z nim jestem tylko łysą małpą z maszyną do szycia, ale zachwyciło mnie przywiązanie do tkaniny, formy, dokładności i jakości wykonania.
Scena gdzie tuż przed pokazem Balenciaga wypruwa rękaw w sukni już na modelce bo zauważa niedoskonałość wszycia (niedoskonałość, którą widzi tylko on) to kwintesencja geniuszu.

No i sobie myślę, jakie to straszne że tak skupiony na najwyższej jakości swoich dzieł, nie idący na kompromisy wizjoner, osoba dla której elegancja była praktycznie religią aktualnie staje się synonimem drogiego dziadostwa.
On zamknął swoją pracownie gdy był już na tyle stary, że nie mógł zagwarantować najwyższej jakości swoich modeli. A po jego śmierci prawa do marki zostały sprzedane i aktualnie Balenciaga to sesje zdjęciowe z dziecięcym BDSM czy szmaty za tysiące dolarów lub torby ala ikea czy spódnice z ręcznika. Balenciaga staje się memem. To straszne i tak bardzo odległe od tego skupionego na pracy, jakości i detalu wizjonera mody i krawiectwa.

https://content.api.news/v3/images/bin/5708266d79c305048b5c510303d142cc
https://media.gq-magazin.de/photos/627a88a012e1f68b4031168a/16:9/w_1920,c_limit/BalenciagaParisAufmacherFinal!.jpg
https://imagez.tmz.com/image/fe/o/2023/11/15/fe7d05f068aa4937a2a18466c7e10074_md.jpg
Obserwuj wątek
    • jakis.login Re: Balenciaga 30.01.24, 09:52
      beataj1 napisała:

> Scena gdzie tuż przed pokazem Balenciaga wypruwa rękaw w sukni już na modelce b
      > o zauważa niedoskonałość wszycia (niedoskonałość, którą widzi tylko on) to kwin
      > tesencja geniuszu.

Raczej solidnych zaburzeń.
      • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:14
        jakis.login napisała:

> beataj1 napisała:
        >

>
        > Raczej solidnych zaburzeń.

Nie szyjesz, prawda?
        • jakis.login Re: Balenciaga 30.01.24, 10:15
          alicia033 napisała:

> Nie szyjesz, prawda?

Nie rozumiesz, prawda?
          • simply_z Re: Balenciaga 30.01.24, 10:19
            Po prostu jak ktos ma wprawne oko to zauwazy niedociagniecia.
            • hummorek Re: Balenciaga 30.01.24, 10:32
              No tak, ale to nie świadczy o wielkim geniuszu przecież, też na to zwróciłam uwagę, no bez przesady.
              • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 11:24
                hummorek napisała:

> No tak, ale to nie świadczy o wielkim geniuszu przecież,

a to zależy. jak definiujemy "geniusz".
                Jeśli to właśnie jest to "coś", w zasadzie niezauważalne przez innych, co sprawia, że czyjeś projekty są bardziej doskonałe, niż innych (co "w całości") już widać, to imo jest to geniusz.
                Tak, jak z muzykami, gdzie umiejętnośc wydobycia dźwięków o ułamki sekund różniących się od tego, jak inni grają, gdy brutalniewink rozkładamy czyjąś grę na elementy pierwsze, daje nam geniusza (albo przeciwnie😈).
                • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:33
                  Raz w zyciu uszylam cos na maszynie. Ktos, kto umie w krawiectwo tak, jak wielcy swiata mody to geniusze. Geniusz rowniez wychodzi w przywiazaniu do nawet najmniejszych detali. To dlatego wielka moda kosztuje (i nie mam tu na mysli trampek Balenciagi czy tych recznikowych spodnic czy tez innych g...ien, ktorych wyprodukowanie kosztowalo 10 dolcow ale, ze ma na sobie logo to wolaja za nie grube tysiace).
                  • a.ax Re: Balenciaga 30.01.24, 12:31
                    "Kto umie w krawiectwo"? To gwara z twojego rodzinnego powiatu?
                    • asia.sthm Re: Balenciaga 30.01.24, 12:42
                      a.ax napisała:

> "Kto umie w krawiectwo"? To gwara z twojego rodzinnego powiatu?

A ty z ktorego lamusa?

W przebraniu podgryzasz, zeby tylko zęby wytrzymały
                      • a.ax Re: Balenciaga 30.01.24, 12:52
                        Z lamusa poprawnej polszczyzny, a nie silenia się na młodzieżowy slang przez panie mocno dojrzałe.
                        • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 13:27
                          Poprawna polszczyzna nie wyklucza uzycia slangu a ten nie ma limitow wiekowych. Pisanie takich komentarzy nie licuje z poza na kulturalnego i wyksztalconego czlowieka.
                        • asia.sthm Re: Balenciaga 30.01.24, 14:03
                          Ale gwary nie szanujesz swoja droga, a to brzydko. O tytul dzbana zadbales
                    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 13:22
                      Poczules/las sie lepiej po tym komentarzu? Poprawilo ci to nieudane poludnie? Masz teraz lepszy humor? To super, ciesze sie niezmiernie.
            • jakis.login Re: Balenciaga 30.01.24, 11:04
              simply_z napisała:

> Po prostu jak ktos ma wprawne oko to zauwazy niedociagniecia.

Jeśli tylko jedna osoba coś widzi, to nazywa się to urojeniami.
              • danaide2.0 Re: Balenciaga 30.01.24, 11:23
                Rany, może gdyby stanął koło niego inny wielki projektant wyrywaliby ten rękaw wspólnymi siłami.
                Diagnozujesz ludzi na podstawie sceny z serialu?
          • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:20
            jakis.login napisała:

> alicia033 napisała:
            >
            >
            > > Nie szyjesz, prawda?
            >
            > Nie rozumiesz, prawda?

Właśnie rozumiem.
            I w przeciwieństwie do ciebie wiem, na czym polega rzetelne rzemiosło i praca z tkaniną.
        • szafkanocna Re: Balenciaga 30.01.24, 17:06
          owszem, perfekcjonizm to zaburzenie
          • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 20:07
            szafkanocna napisała:

> owszem, perfekcjonizm to zaburzenie

taaak?
            Więc skoro "perfekcjonizm" tak uwiera to zastąp tu sobie słowo "perfekcyjny" słowem "precyzyjny".
      • lodomeria Re: Balenciaga 30.01.24, 12:52
        O mamo, ileż to razy mąż mi się rejtanem kładł na podłodze, jak się decydowałam pruć kawałek robótki, bo mi się cos nie podobało, a on twierdził, że przecież wszystko wspaniale i równiutko.
    • krwawy.lolo Re: Balenciaga 30.01.24, 10:21
      Gdyby nie eMatka, sądziłbym że balenciaga to jakaś odmiana lambadziary.
    • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:22
      Dzięki za serialową podpowiadajkęsmile. Też lubię te tematy.
      • eglantine Re: Balenciaga 30.01.24, 14:43
        Dla fanek haute couture - w połowie lutego na Apple TV ma się pojawić jeszcze jeden serial o wielkich dyktatorach mody: The New Look. W bardzo przyzwoitej obsadzie.
        m.imdb.com/title/tt18177528/
      • black_magic_women Re: Balenciaga 30.01.24, 23:44
        alicia033 napisała:

> Dzięki za serialową p
        odpowiadajkęsmile. Też lubię te tematy.
        >

Oglądałaś Halstona? Bardzo ładnie zrobione.
    • ajr27 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:25
      Święte słowa iodnieść je można do wszystkich firm wywodzących się z dawnego haute couture: Gucci, Dior, Chanel, Lacroix
      • shellyanna Re: Balenciaga 30.01.24, 10:37
        Właśnie chciałam to napisać. Tom Ford pomógł wrócić na szczyty domom mody Gucci i YSL w wielkim stylu.
        Marka to tylko marka. Nawet Chanel i Dior różnie się miewają.
        • danaide2.0 Re: Balenciaga 30.01.24, 11:21
          Tom Ford był jednym z tych, którzy wprowadził BDSM do mody.
          • shellyanna Re: Balenciaga 30.01.24, 11:34
            Bez przesady. Takiego BDSM to można się dopatrywać w Versace za czasów Gianniego. Obroże, skóry, ćwieki itd.

• danaide2.0 Re: Balenciaga 30.01.24, 13:28
              Albo u Westwood.

Ale tu wjeżdża coraz bardziej osadzony w kontekście kompletny outfit. Kilka lat temu znalazłam podobnie przebrane pluszaki w lumpeksie. Powiedziano mi, że to zabawki dla pedofilów. Prawda to czy fałsz?
          • princesswhitewolf Re: Balenciaga 30.01.24, 23:05
            Ale nie z dzieciecymi modelami....zdziebko roznica
      • beataj1 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:58
        Ale mam wrażenie, że właśnie Balenciaga się najbardziej zeszmaciła, tym bardziej, że sam twórca był tak skupiny na absolutnie najwyższej jakości.
        A oni teraz sprzedają spódnice z ręczników.
        No i zdecydował o zamknięciu pracowni. A ktoś ją potem wskrzesił dla kasy.
        • ajr27 Re: Balenciaga 30.01.24, 14:06
          Marketing Balenciagi opiera się na wywoływaniu szoku. Czymś trzeba się przebić, nawet na minus. Mnie zawsze fascynuje, kto to kupuje. Zesnobowana polska młodzież ogranicza się tylko do przegiętych buciorów za 5 tys, do spódnicy z ręcznika, czy swetra zjedzonego przez mole jeszcze nie " dojrzeliśmy".
    • slatynka85 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:26
      Kupiłam kiedyś na ciuchach skórzaną torebkę tejże firmy. Niesamowita jakość.
      Gdzie można obejrzeć serial?
      • alicia033 Re: Balenciaga 30.01.24, 10:38
        slatynka85 napisała:

> Gdzie można obejrzeć serial?

Disney+
        • slatynka85 Re: Balenciaga 30.01.24, 11:06
          Dziękuję, muszę obejrzeć.
          • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:16
            Ja tez!
    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:14
      Straszna ta kampania byla, rzeczywiscie. Czy widzialas juz filmiki z pokazu Maison Margiela? Pewnie widzialas bo kazdy sie zachwyca, ja tez!
      • 35wcieniu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:22
        Wygooglałam. To to?
        www.elle.pl/artykul/maison-margiela-artisanal-haute-couture-wiosna-lato-2024-wielki-showman-powrocil#maison-margiela-artisanal-haute-couture-wiosna-lato-2024-42

Dlaczego na bogów tam tak ciemno?
        • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:26
          Chodzilo mi o ten Johna Galliano, w ktorym wystapila Gwendoline Christie (i wszyscy na wybiegu mieli makijaze na porcelabowa lalke; Pat McGrath jest mistrzynia!). Czy to ten sam? Bo rzeczywiscie ciemno i nie widze😀
          • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:28
            Chyba ten sam:
          • 35wcieniu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:33
            Nie wiem, nie znam tych ludzi, wpisałam Maison Margiela i wybrałam najnowsze wyniki i to mi pokazało.
            • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:36
              Tym z wrzuconego przeze mnie zdjecia wszyscy sie jaraja i ja tez uwazam, ze swietny. Dla mnie wszystkie haute couture to jak przedstawienia teatralne.
              • hanusinamama Re: Balenciaga 30.01.24, 14:15
                Serio babka ubrana w przezroczysty plastik. haute couture to też jakoś materiałów i wykonania. A tu modelka pewnie mokra wyszła z tego przebrania.
                • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 15:20
                  Ja tam widzialam rowniez i inne kreacje a sam pokaz jako calosc (muzyka, makijaz!) bardzo mi sie podobal.
                  • hanusinamama Re: Balenciaga 30.01.24, 20:10
                    NO to byłaś czy nie byłaś? Tu byłaś, piętro niżej mi zazdrościsz mojej obecności....
                    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 21:30
                      A gdzie napisalam, ze bylam?
                    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 21:33
                      Niech ci bedzie, nie doprecyzowalam: widzialam fragmenty online.
                    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 21:35
                      A nizej wrzucilam linka, w ktorym widac nie tylko 'plastik'.
                • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 17:53
                  O, prosze:
                  www.instagram.com/reel/C2uekvvCzNd/?igsh=MWlqbTNhZGdmeTdhdw==
        • hanusinamama Re: Balenciaga 30.01.24, 14:10
          Żeby nie było widać źle wszytych rękawów
          • midge_m Re: Balenciaga 30.01.24, 14:20
            hanusinamama napisała:

> Żeby nie było widać źle wszytych rękawów
            >

Żeby dać szansę prawdziwemu prawdziwemu geniuszowi
          • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 15:21
            O! Bylas? Ogladalas na zywo, z bliska? Zazdroszcze!
            • hanusinamama Re: Balenciaga 30.01.24, 20:09
              Nie. Siła by mnie nie zaciagneli. O gustach się nie dyskutuje kochana. Jak cię to kręci to super ale nie pisz mi tu o jakości wykonania ok?
              • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 21:31
                A, myslalam, ze widzialas pokaz na zywo, z bliska bo tylko tak mozna ocenic jakosc wykonania. No coz, masz spory talent w ocenianiu czegos, czego nie widzialas.
    • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:19
      A! Przypomnial mi sie sezon 3 AHS, w ktorym Myrtle (bodajze) palona na stosie wrzeszczy 'balenciaaaagaaa'. Szkoda, ze zeszli na psy. Ponoc nowa kolekcja Chanel inspirowana balerinami tez nie zachwyca. Karl Lagerfeld byl rasistowskim dupkiem ale on tez trzymal poziom (polecam maintenance phase o nim i jego 'ksiazce' o 'zywieniu').
      • 35wcieniu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:35
        Balerinami butami czy tancerkami?
        • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:37
          Tancerkami. Powinnam byla napisac 'baletnicami'.
          • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 11:37
            A w zasadzie 'baletem'.
            • 35wcieniu Re: Balenciaga 30.01.24, 12:01
              A, ok. Myślałam że będę modna przypadkowo big_grin
      • black_magic_women Re: Balenciaga 30.01.24, 23:48
        Mnie za to zachwycił Dior, fajnie wypadł też Jacquemus i Gaultier. U nich dwóch na widowni, fantastycznie wyglądała też Kylie Jenner, nie myślałam, że to kiedykolwiek napiszę.
    • asia.sthm Re: Balenciaga 30.01.24, 11:57
      > Balenciaga staje się memem.

I fajnie, przecież nie ma obowiàzku kupować, a pobawić się należy.
      • princesswhitewolf Re: Balenciaga 30.01.24, 23:06
        Piekne!
    • kropkacom Re: Balenciaga 30.01.24, 12:30
      On uprawiał wysokie krawiectwo i może firma ma nadal ma taką działalność. Te ręczniki spódnice to popularna część firmy.
    • manon.lescaut4 Re: Balenciaga 30.01.24, 14:34
      Też oglądałam ten serial, refleksie podobne do Twoich smile
      Przy którymś odcinku nawet sobie głośno o tym myślałam, że właściwie dlaczego i jakim prawem! I że nikt nie podpisuje swoich obrazów Picasso smile a tu w ostatnim odcinku Cristóbal powiedział coś bardzo podobnego i też użył Picassa jako odniesienia. Great minds think alike wink
    • eliszka25 Re: Balenciaga 30.01.24, 21:55
      Z tym wypruwaniem rękawa, to znam z autopsji. Teraz wprawdzie zarzuciłam sztrykowanie, ale swego czasu robiłam sporo na drutach. Potrafiłam zrobić cały sweter, założyć, stwierdzić, że „to nie tak miało być”, spruć i zrobić od nowa. Zdarzało się, że powtarzałam ten scenariusz więcej niż raz przy tej samej rzeczy 🙃
      • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 22:02
        Kocham wyraz 'sztrykowac'😀
        • eliszka25 Re: Balenciaga 30.01.24, 22:08
          To z niemieckiego, od „stricken”, czyli „robić na drutach”. W moim domu rodzinnym się tego używało. Szwajcarskie „lisme” też fajnie brzmi.
          • chatgris01 Re: Balenciaga 30.01.24, 22:09
            Francuzi trykotują big_grin

(nie znałam sztrykowania)
          • melisananosferatu Re: Balenciaga 30.01.24, 22:15
            O! Nie wiedzialam. W 'Chmurdalii' mama Napcia namietnie sztrykowala mimo, ze czasem jej to nie szlo.
      • blokersowa Re: Balenciaga 31.01.24, 10:41
        Tez znam te dazenie do perfekcji - jak mialam rzut na szycie to wciaz bylam niezadowolona i prulam i znow zszywalam. Stwierdzilam ze musi moje dzielo wink wygladac jak ze sklepu, albo wcale, napewno nie krzywo i amatorsko. A sztrykowala tez moja babcia wink to poznanska gwara, love!
    • lodomeria Re: Balenciaga 30.01.24, 22:43
      Tak sobie w sumie patrzę na te zdjęcia i... w sumie to skoro marki sprzedające ubrania dla dorosłych kobiet wykorzystują nastoletnie modelki, i to w dodatku o budowie ciała takiej, że rzadko która klientka może się zwizualizować na podstawie zdjęć, to co za różnica z Balenciagą wykorzystującą kilkulatki do sprzeaży ciuchów bogatej młodzieży/wczesnym 20latkom, którzy z dorosłym swiatem chcą mieć jak najmniej wspólnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka