Dodaj do ulubionych

Sycylia czy Teneryfa?

06.02.24, 13:09
Szukam wakacji, co emamy polecają? Wakacje niestety tylko w sezonie, czyli lipiec/sierpień. Za Sycylią przemawia krótszy lot i tęsknota za Włochami, których dawno nie widziałam, a za Teneryfą ciekawość zobaczenia czegoś nowego, ale trochę długo się leci co mnie martwi, z uwagi na problemy z krążeniem
Obserwuj wątek
    • suki-z-godzin Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:13
      Na Sycylii bedzie 46 stopni a na Teneryfie 45,5. Dlugi lot w kontekscie problemow z krazeniem to najmniejszy problem w tej sytuacji.
      • alpepe Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:14
        haha
      • milupaa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:18
        😁 Ja na Sycylii byłam w kwietniu, polecam bardziej maj czerwiec bo troszkę za za zimno było. Sycylia piękna jest i warto.
      • fuertateneryfa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:21
        akurat na Teneryfie nie jest tak gorąco, Sycylia owszem, może tak być. Ja lubię upały
        • milupaa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:28
          40 stopniowe przy problemach z krążeniem? Aha 🙂 Moja mama ma problemy z krążeniem i przy upałach umiera. Ja nie mam problemów a na Krecie jak było 40 myślałam że zejdę
          • fuertateneryfa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:32
            ja mam problemy z krążeniem od siedzenia bez ruchu, chorowałam kiedyś na zakrzepicę, upał mi nie szkodzi
            • abacab.81 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:41
              Tobie nie szkodzi, jedziesz solo?
              • fuertateneryfa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:43
                Reszta też lubi upały, poza tym nie chorowała na zakrzepicę
                • abacab.81 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:49
                  Aha, reszta lubi upały.
        • leosia-wspaniala Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:28
          Poczułaś kiedyś na skórze 45 stopni w cieniu...? Na Teneryfie to chociaż od oceanu zawieje.
          • fuertateneryfa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 17:05
            Oczywiście, że czułam takie upały, np. W Grecji, Chorwacji, czy w innych rejonach Włoch. Pytanie było gdzie warto polecieć, pozwiedzać. Pogody i temperatur jestem świadoma.
        • abacab.81 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:30
          Upał 30 stopni to nie upał 40 stopni. Roku temu na wakacjach w końcu sierpnia mieliśmy 37-38C przez kilka dni z rzędu. Miejsce przy samym morzu i w zasadzie dało się tylko tam wytrzymać bo na leżaku, nawet w cieniu, po kilku minutach zaczynała się patelnia. Nawet o północy było wciąż około 30. Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek wycieczek w takich temperaturach.
        • pursuedbyabear Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:33
          Ale to już są nieznośne upały, plus potencjalnie pożary.
      • fibi00 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:05
        suki-z-godzin napisała:

> Na Sycylii bedzie 46 stopni a na Teneryfie 45,5.

To chyba jakieś anomalia? Z tego co słyszałam to na Kanarach temperatury powyżej 35st to raczej rzadkość. Nie byłam wiec upierać się nie będę. To informacje od osób które na Kanarach były i właśnie tak mówiły. Nieraz spotkałam się z powiedzeniem,że Kanary to wyspy wiecznej wiosny. Ja z tych dwóch propozycji wybrałabym Teneryfę mimo że latanie to nie moja bajka i dla mnie im krócej w powietrzu tym lepiej. Ale jednak Sycylia w środku lata... Nie, to nie dla mnie mimo że ciepełko lubię.
        • abacab.81 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:07
          Powiedzenie mija się z prawdą. Byłam na Fuertavenrurze na początku września, było bardzo gorąco, mocno wiało i wszędzie pełno było pyłu znad Sahary.
          • snakelilith Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:17
            abacab.81 napisała:

> Powiedzenie mija się z prawdą. Byłam na Fuertavenrurze na początku września, by
            > ło bardzo gorąco, mocno wiało i wszędzie pełno było pyłu znad Sahary.

To był pech pod nazwą Scirocco.
            • abacab.81 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:33
              Raczej nie pech, bo miejscowi mówili, że w sezonie letnim to bardzo częsta pogoda. Przy scirocco to tam się ponoć w ogóle nie da wyjść na zewnątrz.
          • milupaa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:40
            No ja byłam w tym samym terminie, ale mnie nie zaskoczyło bo o tym zjawisku powszechne wiadomo 😀 Fuerta i tak dziko piękna.
        • miki.20105 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:14
          W ub roku w sierpniu na Kanarach była anomalia właśnie bo upał i zero wiatru
        • snakelilith Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:15
          fibi00 napisała:

Z tego co słyszałam to na Kanarach temperatury powyże
          > j 35st to raczej rzadkość.

Kanary opływają chłodne prądy morskie, więc Atlantyk nigdy się tak nie nagrzewa jak Morze Śródziemne, co daje zwłaszcza nocą spadek temperatur. Nawet jak w ciągu dnia zdarzą się upały. Do tego jest wietrzniej. Teneryfa jest o wiele lepszym wyjściem w lipcu niż Sycylia.
          Nie polecam jednak w tym czasie Fuerteventury i Lanzarote, bo to łyse wyspy i nawet jak temperatury nie przekraczają zbytnio 30 stopni, to nie ma tam praktycznie nigdzie cienia.
          • pati1610 Re: Sycylia czy Teneryfa? 28.05.24, 16:06
            Jeżeli byłaby taka mozliwosc prosiłabym bardzo o wypelnienie ankiety dotyczacej atrakcyjnosci teneryfy potrzebnej do pracy licencjackiej. Ankieta jest krotka i anonimowa ankietateneryfa.webankieta.pl/
    • bi_scotti Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:33
      Sycylia rulez smile Cheers.
      • bywalec.hoteli Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:06
        bi_scotti napisała:

> Sycylia rulez smile Cheers.

W najgorętszym okresie roku?
    • swiecaca Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:34
      Teneryfę w lecie odradzam, jest duszno i duża wilgotność. temperatura była koło 30st w sierpniu
      • koronka2012 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:05
        Sądzisz że na Sycylii będzie chłodniej? 😂
    • turkusowozlota Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:45
      Na Teneryfie latem nie byłam, więc nie wiem jak jest. Byłam w lipcu na Sycylii. Drugi i trzeci tydzień lipca. Dwa pierwsze dni naszego pobytu lało i to tak, jakby ktoś lał wodę wiadrem. Potem było bardzo przyjemnie, ciepło nie gorąco. Końcówka naszego pobytu to żar z nieba. Wycieczkę do Syrakuz wspominam jako koszmar, to miasto jest białe, z białego kamienia, nic nie widziałam. Słońce mnie oślepiało mimo okularów i kapelusza, odbijało się od tych białych powierzchni. Żar lał się z nieba, myślałam, że już tam umrę i zostanę na zawsze.
      Jeśli chcesz jechać w lipcu, to wybierz pierwsza połowę.
      Poza tym Sycylia jest piękna. Mnie się bardziej podobała niż Teneryfa.
      • snakelilith Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:02
        To, że ty w pierwszej połowie lipca miałaś na Sycylii znośne temperatury nie jest przecież gwarancją, że tak jest tam co roku. Upały mogą zacząć się już w maju, temperatury powyżej 30 stopni są w tym czasie już możliwe. A w czerwcu pogoda zmienia się dramatycznie i staje się typowo suchym gorącym latem. Przypadkowe kilka dni deszczu są raczej wyjątkiem od normy, bo statystyki podają, że w lipcu można spodziewać się tylko jednego dnia opadów, jeżeli w ogóle, bo lata są tam coraz bardziej suche. W tym roku np. cena oliwy poszła ze względu na suszę w ostatnim sezonie w tym regionie tak w górę, że aż oniemiałam w sklepie.
      • koronka2012 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 14:12
        Sycylię wspominam jako totalny syf, takiej ilości śmieci nie widziałam nigdzie indziej. W urokliwym Cefalu w morzu pływał pampers 🤮 .
        Byłam na północnym wybrzeżu (hotel na skarpie i basen na skałce), pływały meduzy. Pojechaliśmy wzdłuż wybrzeża w prawo, aż do miłej dla oka Taormina i na Etnę.
        Uczciwie - jak dla mnie bardzo przeciętne miejsce. Teneryfa zresztą też, choć bardziej zielono.
    • krwawy.lolo Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 13:55
      Łączę się w bólu. Włochy co prawda jeszcze mam, ale coraz mniej.
    • joanna266 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 16:06
      Sycylia krajobrazowo jest piękna dlatego chyba kazdy będac tam nie moze zrozumieC jak mozna ją było doprowadzić do takiego syfu.Niby jest ustawa smieciowa ale wszedzie nawet w czystej morskiej wodzie jest totalny pieprznik.A juz apogeum tego wszystkiego znajduje się w Palermo.Zwiedzasz to piękne miasto wsrod wszechogarniającej zgnilizny i bródu.Temperatura mimo iz o tej porze roku ciężka nie pozostawia takich wspomnien jak cała reszta.
      • milupaa Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 16:19
        Kurcze jakos nie od notowałam tego brudu. W Palermo byłam ale krótko i wieczorem może dlatego 😉 Ale że Włosi to brudasy powszechnie wiadomo.
    • niemcyy Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 16:41
      Na Sycylii syf i "obywatele Egiptu", którzy w ostatnich latach przypłynęli łodziami:
      www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30667440,wlochy-13-latke-zgwalcono-w-publicznej-toalecie-na-wszystko.amp&ved=2ahUKEwi-5-mehJeEAxXn7AIHHQ3qBNwQFnoECCgQAQ&usg=AOvVaw0i_oiyIdhgNcVCjjVpIVT0
    • danaide2.0 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 17:47
      Myślałam, że skoro masz teneryfę w nicku to ją znasz, a to taki nick aspiracyjny... Na Sycylii byłam w kwietniu więc się nie wypowiem, ale oczywiście fajna sprawa.
    • igge Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 18:01
      Ja bym wybrała Sycylię na pewno. Może i dlatego, że przyjaciele jadą tam w końcówce lutegowink.

Nie pytałaś o temperatury - to nie wypowiadam się. Pisałaś autorko, że tak czy siak jedziecie w lecie, to nie ma o czym gadaćwink.

W ostatnie wakacje byliśmy w lipcu w Turcji i cóż było mega gorąco. Ale my nie chcieliśmy w upał robić żadnych specjalnych wycieczek i zwiedzania tylko chlapać się w wodzie i bawić i pływać.
      Klimatyzator działał skoro w nocy mieliśmy wręcz chłodnowink.
    • princesswhitewolf Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 19:06
      na Teneryfe bym pojechala z dziecmi - tam sa fantastyczne parki rozrywki takie jak Siam Aquapark albo Loro Park i wiele wiecej. Dzieciom sie by podobalo bardzo

A Sycylia to jak juz starsze dzieci. Tam jest do zwiedzania sporo i to rozstrzelone w roznych czesciach.

Ja bylam kiedys w sierpniu na Sycylii i okropnie goraco bylo. Przy morzu fajnie ale nie pojechalabym ani w Lipcu ani w Sierpniu juz.
      W Palermo dychac sie nie dalo, asfalt byl miekki. A w Katanii ( przyplynelismy z Malty) to port okropnie smierdzial przez ten upal. Sycylie da sie docenic jakos we wrzesniu albo w maju.

W lipcu sierpniu to bym pojechala na fiordy norweskie czy do Szkocji czy na Islandie
    • bablara Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 20:04
      Na Sycylii nie byłam. Teneryfę zwiedziałam latem przy upałach i było super. Ja też mam problemy z krążeniem
      (dużo powikłań), dlatego do samolotu zakładam albo pończochy uciskowe, albo kolanówki i wszystko wtedy jest oki.
    • astomi25 Re: Sycylia czy Teneryfa? 06.02.24, 21:33
      Sycylie wspominam nie za fajnie.
      Bylam we wrzesniu. Pogoda byla super, widoki super...ale wszystko zepsul wszechobecny syf.
      Na plazy porozwalne butelki, pampersy, zakrwawione tampony🙈
      Nawet kolo Neapolu bylo czysciej ( chociaz niewiele).
      Mam traume. A czemu nie Sardynia np, skoro tesknisz za Wlochami?
    • bei Re: Sycylia czy Teneryfa? 28.05.24, 16:37
      Na Teneryfie chłodniej (lipiec sierpień to 26-28 stopni, rzaaadko do 30). Nie miałam nigdy tego szczęścia by było powyżej 30. Wieje, i odczuwalna temperatura przyjemna. Sycylia- jak lubisz upały to wytrzymasz, alllle będzie piekiełko.
    • krwawy.lolo Re: Sycylia czy Teneryfa? 28.05.24, 16:37
      Nie byłem ani tu ani tam. Niemniej dla wrażliwszych termicznie polecałnym Atlantyk. Zimny, jak organ, przez rok cały. Tym samym chłodzi okolice.
    • una_mujer Re: Sycylia czy Teneryfa? 28.05.24, 18:46
      Na Teneryfie na pewno będzie chłodniej; na sierpień wybrałabym północną część wyspy, tam jeszcze dodatkowo jest parę stopni mniej, niż na południowej. Z tym, że na północy są tylko kamieniste plaże, ale za to batdziej zielono.
      Sycylia ma o wiele więcej zabytków do zwiedzania (Teneryfa to głównie przyroda), ale sierpień nie jest na to najlepszym miesiącem.
      Kup sobie Acard na dwa tygodnie przed wyjazdem, jeśli masz ryzyko zakrzepów (skonsultuj z lekarzem najlepiej).
    • pkt4a Re: Sycylia czy Teneryfa? 02.06.24, 00:13
      Pytanie o destynację jak u Obajtka and corp.
      Proponuję Albanię jakby co

...............
      stapis.com.pl/?product=zyc-po-swiecku-lech-jan-mazurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka