lucadimontezemolo Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 14:49 Przeciwsłonecznych mam za dużo, a na pierwsze w życiu okulary do czytania czekam, będę odbierać w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 18:37 Kilka par korekcyjnych, bo wada stoi w miejscu, a wymieniam okulary regularnie, co roku na nowe, i dwie pary korekcyjnych przeciwsłonecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 18:42 Jedna pare korekcyjnych i druga w zapasiw jak usiade na pierwszych. Nosze okulary bezramkowe. Nie lubie ramek. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 18:44 Tylko jedne, za to jak ustalono na forum full erotic okulary zdziry 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 18:56 Mam jedne korekcyjne aktualne i jedne stare, na wszelki wypadek, gdyby te właściwe zginęły albo się połamały. Aktualne są progresywne czy jak im tam, były w cholere drogie... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 19:08 Dwie pary (jedna zapasowa) uniwersalnych korekcyjnych, jedną do czytania i jedną z ciemnymi szkłami też korekcyjnymi. Czyli 4. Nie stać mnie na dobieranie okularów do stroju. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 20:31 4 -2 przeciwsłoneczne, raczej sportowe. -2 do czytania - jedne porządne, i modne, no eleganckie i w xujdrogie, a drugie do czytania mam "do torebki" , sa takie zwyczajne, kupiłam je w Dino, za 12 złotych i są najwygodniejsze z wszystkich moich 4par. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 23:20 Mam dwie pary korekcyjnych - jedne stare slesa ok, czasem noszę i drugie nowe. Słonecznyxh mam teraz dwie pary, ale te ciągłe albo gubię albo łamię, więc dobrze mieć coś w zapasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 23:26 2 pary (wyjatkowo glupio zaoszczedzilam na progresywnych bo nawet nie wiedzialam co to jest i jaka to bedzie uzytkowa wygoda) plus trzecie korekcyjne przeciesloneczne. Nie sa bizuteria choc sa ladne. Ale przede wszystkim potrzebne bo juz ani z daleka ani z bliska nie widze bez okularowej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Ile macie par okularów? 23.02.24, 23:53 Korekcyjne w metalowej delikatnej oprawce Korekcyjne w plastikowej oprawce w intensywnym kolorze Dobieram do stroju Stare korekcyjne do noszenia po domu ze szklami o troche slabszej mocy Przeciwsloneczne korekcyjne b ciemne Korekcyjne Przeciwsloneczne mniej ciemne 2 pary przeciwslonecznych bez korekcji 1 para laboratoryjnych gogli z korekcja (kiedys do pracy, dzis juz nie nosze) Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 00:01 Jedne przeciwsłoneczne Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 09:42 Dwie pary korekcyjnych, jedna na nosie, druga w szufladzie jako zelazna rezerwa. I jedne przeciwsloneczne, duze, nakladane na korekcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 13:27 Teraz 2 pary, jedne do tv i wyjść z domu, bo mają nieco mocniejszą korekcję, drugie na resztę dnia, co u mnie głównie oznacza pracę przy kompie i czytanie. Mam wysoką krótkowzroczność więc potrzebuję szkieł z indeksem, a takie kosztują sporo. Ciągle nie zainwestowałam w okulary przeciwsłoneczne, czy fotochromy. Zimą jak jest śnieg i słońce najbardziej mi brak tych ciemnych szkieł, ale to to tak w porywach 3 dni w roku... W inne pory roku czapka z daszkiem daje radę Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 17:04 Korekcyjne mam jedne, bo z moją wadą jedno szkło to czterocyfrowa kwota, więc dobieranie do stroju byłoby kosztowną zabawą. Neutralny kolor dobrany do twarzy, pasuje do wszystkiego. Przeciwsłoneczne mam zwykłe, bo na co dzień noszę soczewki - i mam trzy albo cztery pary, wliczając sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Ile macie par okularów? 25.02.24, 01:43 Skomplikowana wada, astygmatyzm, plus jedno oko mam znacznie słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 17:14 Noszę okulary stale wiec traktuję jak biżuterię. Mam trzy pary i używam zależnie od stroju i okazji. W tym jedne Solano z nakładką przeciwsłoneczną na magnes do samochodu ( polecam). Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 17:57 Prawie w każdych okularach wyglądam jak 70- letnia bibliotekarka/nauczycielka.Po prostu do mnie nie pasują okulary. Wolę soczewki. Mam jedną jeszcze szczęśliwie nie zepsuta parę i 2 zapasowe trochę pokrzywione. Słonecznych mam sporo , chyba z kilkanascie ale zwykłe, nie korekcyjne Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 18:49 3 pary korekcyjnych (w tym jedne przeciwsłoneczne), chcialabym byc tak bogata, by dopasowywać oprawki do ciuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 22:08 Z wlasciwa korekcja 3 pary: * stare do dali, jakas designerska, wkurzajaco ciezka oprawka * nowe do dali, identyczne szkla, za to super lekkie tytanowe * do komputera, bodajze pol dioptrii slabsze niz do dali, tez tytanowe (tak, jest drastyczna roznica w tym jak mi sie oczy mecza, mimo bardzo malej roznicy w mocy szkiel) Plus ze dwie lub trzy pary poprzednich z troche slabsza korekcja, za to wszystkie ze szklami progresywnymi, nie przyzwyczailam sie. Troche mnie kusi, zeby dorobic sobie jeszcze ze 3 pary tytanowych do dali, ale to jest u mojego optyka droga zabawa. Tak, mam dziwna wade, tak, moj optyk jest "high-end" i zdziera, ale maja duzy wybor dobrych oprawek (od Lindberga i Masunagi zaczynajac, na rodzinnych szwajcarskich firemkach konczac) i swietnego optometryste, innym nie ufam, testowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Ile macie par okularów? 24.02.24, 22:39 Dwie, korekcyjne zwykłe i takież ciemne. Odpowiedz Link Zgłoś
znowuniedziela Re: Ile macie par okularów? 25.02.24, 04:00 4 pary korekcyjnych,jedna z nich to patenty-bezoprawkowe-pasujące do wszystkiego. Resztę dobieram do stroju. Teraz czekam na 2 kolejne pary 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mylove23 Re: Ile macie par okularów? 26.02.24, 09:38 wiele, jedne w samochodzie do jazdy, jedne w pracy do komputera, jedne w salonie do telewizji, jedne w sypialni do czytania i jedne w torebce, gdybym chciała cos przeczytać "na mieście" Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Ile macie par okularów? 26.02.24, 09:39 Soczewki i 2 pary okularów, chodzę głównie w soczewkach więc okulary uniwersalne ale nie czarne lecz bordowe. Odpowiedz Link Zgłoś