Dodaj do ulubionych

Meteopatia

26.02.24, 13:58
Czy ktoś wie, jak z tym walczyć? Skutecznie.
Mam dość. Zawsze jak jest zmiana pogody (szczególnie ciśnienia) nie wyrabiam.
Głowa mi pęka, źle śpię, czuję się jak pijana. Do tego dochodzą skoki ciśnienia tętniczego (leczone! teoretycznie ogarnięte).
Albo odczuwam całkowite odcięcie energii albo pobudzenie, na granicy wkurzenia.

Pomóżcie, bo się wykończę sad
Obserwuj wątek
    • ewa_2009 Re: Meteopatia 26.02.24, 14:20
      witaj w klubie, a myślałam, że u mnie to starość smile
      • ixiq111 Re: Meteopatia 26.02.24, 14:36
        Na starość się nasila.
        Za młodu też sponiewierało
      • katecat1 Re: Meteopatia 26.02.24, 15:28
        A ja się zastanawiałam co mi się od wczoraj dzieje ...
      • pade Re: Meteopatia 26.02.24, 18:13
        ja też, albo przesilenie wiosenne
        od kilku dni głowa mnie non stop boli
    • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 14:59
      Meteopatia, to jest pochodna hipochondrii, wiem co mowie, bo mam jedno i drugie, ale w formie szczątkowej, gdyż wyleczyłam się prawie zupełnie na psychoterapii.
      • taniax Re: Meteopatia 26.02.24, 15:05
        Ja nie znoszę wiosny a w tym roku jest już w lutym więc mam wyjątkowo nasilone napady złego humoru.
        • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 15:15
          A czemu nie znosisz wiosny? Bo ja lubie wszystkie pory roku, najbardziej lato, a najmniej zimę, bo jest zimno i trzeba sie ubierac.
          • taniax Re: Meteopatia 26.02.24, 15:42
            Alergia, paskudne słońce które uwydatnia syf, smog i szarość, później dochodzą jeszcze ćwierki i trele od 5 rano, żyje w dużym mieście.
            • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 15:54
              taniax napisała:

> Alergia, paskudne słońce które uwydatnia syf, smog i szarość, później dochodzą
              > jeszcze ćwierki i trele od 5 rano, żyje w dużym mieście.

Dystymia.
              • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:55
                Dymista raczej
              • taniax Re: Meteopatia 26.02.24, 15:56
                Nie sądze bo inaczej reaguje na lato jesień i zimę.
                • taniax Re: Meteopatia 26.02.24, 15:57
                  Już prędzej Dymista ale nie dystymia.
                • nick_z_desperacji2 Re: Meteopatia 26.02.24, 16:09
                  Wbrew pozorom, dla ludzi z depresją najgorsza jest wiosna wink (nie twierdzę, że masz, tylko po prostu obiegowa opinia o wiosennej radości jest...obiegowa)
            • pade Re: Meteopatia 26.02.24, 19:08
              nie no, trele są cudne
      • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:16
        >Meteopatia, to jest pochodna hipochondrii

bzdura

Moja matka jest meteopatka tzn przed kazdym wiekszym deszczem itd w gnatach ja lupie. Osoba bardzo silna psychicznie.
        • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 15:17
          🤣
          • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:27
            nie smiej sie. Wilgoc w powietrzu i stawy.Opracowania naukowe byly o tym
            • ewa_2009 Re: Meteopatia 26.02.24, 16:01
              Wrocław?
              • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 16:07
                co Wroclaw? Ja mieszkam w UK
        • tilijka123 Re: Meteopatia 26.02.24, 15:22
          princesswhitewolf napisała:

> >Meteopatia, to jest pochodna hipochondrii
          >
          > bzdura
          >
          > Moja matka jest meteopatka tzn przed kazdym wiekszym deszczem itd w gnatach ja
          > lupie. Osoba bardzo silna psychicznie.

Mnie przed deszczem boli głowa.
          • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:27
            no wlasnie.
          • ixiq111 Re: Meteopatia 26.02.24, 17:47
            Najgorzej się czuje, jak przechodzą fronty atmosferyczne takie z silnym wiatrem
            • bistian Re: Meteopatia 26.02.24, 18:12
              ixiq111 napisała:

> Najgorzej się czuje, jak przechodzą fronty atmosferyczne takie z silnym wiatrem

Wtedy są duże wahania ciśnienia, więc pewno z tego powodu. Obawiam się, że każdy ma osobiste tempo zmiany ciśnienia i dopasowania się do zmian ciśnienia atmosferycznego.
              Ja się czuję super, gdy spada ciśnienie, wieje wiatr, pojawiają się trąby powietrzne i błyskawice. wink
              Gdy się robi piękna słoneczna pogoda, jest już dużo gorzej.

Ktoś mi sugerował sprawdzić poziom witaminy B12. Nie znam się na tym.
      • homohominilupus Re: Meteopatia 26.02.24, 15:37
        1matka-polka napisała:

> Meteopatia, to jest pochodna hipochondrii, wiem co mowie, bo mam jedno i drugie
        > , ale w formie szczątkowej, gdyż wyleczyłam się prawie zupełnie na psychoterapi
        > i.
        >

A z czego ty się na tej terapii nie wyleczyłaś.
        • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 15:37
          Z jaskry i nadciśnienia.
          • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:38
            na nadcisnienie to tylko schudniecie moze troche i tylko troche pomoc
            • 1matka-polka Re: Meteopatia 26.02.24, 15:53
              Po pierwsze, kiedy ważylam 58 kg tez mialam nadcisnienie. Po drugie, jestem na diecie od stycznia i chudlam juz 3 kg.
              • princesswhitewolf Re: Meteopatia 26.02.24, 15:57
                no wiec dlatego mowie ze nie do konca. To pomaga osobom z nadwaga czy otyloscia.

W pewnym wieku to juz prawie wszyscy biora srodki przeciwcisnieniowe

Mam kolege sportowca kulturyste lat 70. Cisnienie oko 60 poszybowalo ze hoho. A facet naprawde cale zycie cwiczy
      • nick_z_desperacji2 Re: Meteopatia 26.02.24, 16:11
        Moja rozwalona, czekająca na operację noga została hipochondryczką! powiem jej, ucieszy się tongue_out Łupie mnie za każdym razem, jak jest wilgotno, ostatnio myślę nad odgryzieniem jej sobie.
    • bistian Re: Meteopatia 26.02.24, 15:50
      ixiq111 napisała:

> Czy ktoś wie, jak z tym walczyć? Skutecznie.
      > Mam dość. Zawsze jak jest zmiana pogody (szczególnie ciśnienia) nie wyrabiam.

Ostatnio byłem oddać krew i zagadałem o ten temat do mojego wieloletniego doktora od krwi smile
      Wyszło mi niskie ciśnienie, powiedział, że to jest jeszcze w normie i to zupełnie normalna sprawa, że przychodzi wysokie ciśnienie atmosferyczne, a u nas spada i czujemy się gorzej, spada ciśnienie atmosferyczne, to mamy wyższe ciśnienie i więcej energii.
      Komora ciśnieniowa albo metoda mojej prababci, która zawsze miała na taką okoliczność schowany trunek, jakąś wiśniówkę albo co smile
      • ewa_2009 Re: Meteopatia 26.02.24, 16:02
        Znajomy dawno temu radził mi koniaczek z rana.
        • ixiq111 Re: Meteopatia 26.02.24, 17:44
          Odpada, jeżdżę samochodem
      • pade Re: Meteopatia 26.02.24, 19:37
        Mam niskie ciśnienie i reaguję dokładnie odwrotnie.
        • berdebul Re: Meteopatia 26.02.24, 20:18
          Moje tez big_grin
    • nick_z_desperacji2 Re: Meteopatia 26.02.24, 16:13
      Moja mama nie śpi w pełni, nie chodzi o światło, bo nawet jakby ją na miesiąc w piwnicy zamknąć, to pełnię by "wyczuła".
    • usha Re: Meteopatia 26.02.24, 17:46
      Ja umieram tuż przed pełnią - czuję się jakbym miała permanentnego kaca przez całe dnie a w nocy nie mogę spać. I boli mnie głowa- dramat…
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Meteopatia 26.02.24, 19:08
      Większość meteopatów to alergicy żyjący w nieświadomości, że są alergikami.
      Złe samopoczucie na niby zmiany pogody, to reakcja na pyłki i pleśnie, których ilość w powietrzu, zależy od pogody.
      Idź do alergologa i zrób sobie testy skórne wziewne i pokarmowe. Jak będziesz wiedziała na co jesteś uczulona, to będzie można coś na złe samopoczucie zaradzić.
      • bistian Re: Meteopatia 26.02.24, 19:16
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Większość meteopatów to alergicy żyjący w nieświadomości, że są alergikami.

Wątpię. Być może jest to połączone, ale że większość, to za duże uogólnienie.
        Reaguję na zmianę pogody, miałem zrobione testy i nic z nich nie wyszło, jakaś niewielka reakcja na kilka alergenów, lekarz to zbagatelizował.
        • nick_z_desperacji2 Re: Meteopatia 26.02.24, 19:33
          Gdyby to była alergia, to byłaby związana z miejscem, albo chociaż klimatem. Szansa na to, że na drugim końcu świata trafisz na tą samą pleśń (bo raczej nie na pyłki w Polsce w styczniu) jest raczej niewielka.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Meteopatia 29.02.24, 21:37
          W testach może być niewielka, a w życiu wielka.
          No i zależy jakie to testy i na co były.
      • eglantine Re: Meteopatia 29.02.24, 21:54
        Fascynujące. Jak moje uczulenie na pyłki traw przekłada się na złe samopoczucie na zmianę pogody od września do marca? 🤔
        Tak, wiem, co odpowiesz. skoro jestem uczulona na trawy to na pewno jestem też uczulona na coś innego, co nie wychodzi w testach i nie daje innych objawów. 🤪
    • spirit_of_africa Re: Meteopatia 29.02.24, 22:09
      U mnie pomaga dużo przebywania na zewnątrz bez względu na pogodę. I mierzenie ciśnienia i dostosowywanie do tego w miarę możliwości aktywności i spożywanych rzeczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka