Dodaj do ulubionych

Klasy dwujęzyczne kl.7

26.02.24, 19:11
Jak to wygląda w praktyce? Czy oprócz dodatkowych godzin z danego języka, są jeszcze jakieś przedmioty wykładane w języku obcym?
Jak wygląda egzamin stwierdzający predyspozycje?
Czy średnio - słaby uczeń, taki że srednią na półrocze 3.8, ale znający język obcy na dość dobrym poziomie poradzi sobie w takiej klasie?
Jakie macie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • asfiksja Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 26.02.24, 19:34
      Tak, są też przedmioty z językiem obcym wykładowym. Mój starszy syn miał test predyspozycji językowych, ale młodszy już test kompetencji, więc nie mam pojęcia, jak jest teraz.
      Słabszego ucznia absolutnie nie ładowałabym. Z językiem sobie może i poradzi, ale z liczbą godzin >40 i koniecznością uczenia się po tych godzinach innych rzeczy już niekoniecznie. Moje kolejne dziecko nie idzie do dwujęzycznej, mimo możliwości i zdolności.
    • nick_z_desperacji2 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 26.02.24, 19:36
      Jeśli jest test predyspozycji, nie z języka, to język może być od podstaw czy kontynuacja z 6 klasy, więc raczej nie będzie innych przedmiotów. Może sobie nie poradzić, bo to często klasy skupiające pracowite i dość zdolne dzieci, od których nauczyciele wymagają więcej.
    • berdebul Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 26.02.24, 20:17
      W praktyce to możliwość selekcji, podobna do tej z gimnazjum. Klas jest stosunkowo mało, idą tam dobrzy uczniowie, zainteresowani nauką.
      Może się nie dostać przez srednia.
      Przedmioty rzadko są wykładane, najczęściej to dodatkowe słówka, czy materiały w języku obcym. Ciężko o przedmiotowcow chcących prowadzić lekcje w dwóch językach.
    • maeve_binchy Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 26.02.24, 21:37
      Corka jest w takiej klasie. Ma w tym roku elementy biologii i informatyki po angielsku. Nazwy, wyrazenia, na informatyce pracuja na ang wersji programow. Na biologii maja do tlumaczenia cale zdania, maja pisac odpowiedzi po ang. Ale z drugiej strony jest ogromna przepasc w poziomie angielskiego. Grupa mlodej ma podrecznik B1+/B2, za to grupa mniej zaawansowana uczy sie podstawowych slowek. Zupelnie bez sensu. Szczerze mowiac, moja corka nie odczuwa za bardzo zwiekszonej liczby godzin angielskiego, ale ona ma zdolnosci jezykowe. Bardziej dobija ja pamieciowka, szczegolnie z historii i geografii (jest dyslektyczka, ale glownie objawia sie to problemem z uczeniem na pamiec). W jej klasie jest kilkoro dyslektykow i daja rade, raczej maja problemy z innymi przedmiotami a nie z jezykiem.
    • slonko1335 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 26.02.24, 21:46
      Zwykle wyższy poziom i więcej godzin. Może być przedmiot w obcym języku chociaż zwykle to tylko elementy. Nie dałabym słabszego ucznia do klasy dwujęzycznej, zresztą,wątpliwe że się tam dostanie.
    • la_mujer75 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 27.02.24, 09:04
      Nie pakowałabym dzieciaka, który w 6 klasie ma taka średnią do klasy dwujęzycznej, mimo jego umiejętności z angielskiego.
      7 i 8 klasa to horror (no, chyba, że nowa władzy uda się cokolwiek zmienic). I olbrzymia ilośc godzin. W klasach dwujęzycznych jest jeszcze większa ilośc godzin.
      I tam ida ci bardzo zdolni. Co to kończą 6 klasę z wysoką średnią, bo nauka im nie sprawia żadnych problemów.
    • dolores12 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 27.02.24, 09:40
      U mojej córki było całkiem bez sensu - matematyka czy chemia po angielsku to była lista słówek raz na semestr do nauczenia. Angielski z byle jakim nauczycielem, tyle że więcej godzin. Jedyny plus to było odsianie uczniów ewidentnie słabych, co często sprawiają problemy. Córka była w takiej klasie niecały miesiąc, potem wróciła do swojej starej klasy.
    • nuka_2 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 27.02.24, 10:20
      W klasie mojego dziecka były dzieci bardzo zdolne i ambitne , nauczyciele wszystkich przedmiotów wymagali dużo. Jedna lekcja matematyki w tygodniu była po angielsku, na biologii słówka do nauczenia. Moje dziecko powiedziało, że drugi raz by takiej klasy nie wybrało. Mowi, że angielskiego można się nauczyć dobrze w przyjemniejszy sposób.
    • sylwus34 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 27.02.24, 10:50
      Dzięki Dziewczyny, dużo mi to rozjaśniło.
      Wychodzi na to, że nie jest to dobry pomysł dla mojego syna, a rzeczywiście języka można uczyć się w o wiele przyjemniejszy sposób.
    • tygryskowata Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 28.02.24, 12:19
      Mój bombelek miał poza dodatkowymi godzinami 2 przedmioty po angielsku (słówka + klasówki) - jednym z nich był na pewno wos (czy jak to się tam nazywa obecnie). Ale faktycznie - bez zdolności językowych jest sporo dodatkowego materiału do nauki, plus E8 na karku…
    • cranberries1983 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 28.02.24, 20:31
      Raczej nauka bedzie wymagająca - także słaby uczeń nie poradzi sobie, bo jednak w obcym języku to zawsze trudniej
      test predyspozycji jest bardzo róznorodny, zadania z logiki, pamięci, jezeykowe (np proste zdania w suahili do podstawienia słowek na podst przykładu)
    • sylwus34 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 11:54
      Wracam.
      Otóż jednak posłała mojego syna do kl.dwujęzycznej.
      I pomimo tego że był dość słabym uczniem, tzn miał słabe oceny, był to strzał w dziesiątkę.
      Fakt, trafił do BARDZO wspierającej szkoły, która robi kawał dobrej roboty w szukaniu mocnych stron ucznia.
      I mój synek, który do tej pory był raczej trójkowym, z nielicznymi czwórkami uczniem, ma teraz czwórki i piątki, sporadycznie tróje.
      I co najważniejsze, w końcu lubi szkołę ia motywację do nauki.
      A jego słowa po 2 miesiącach nauki: "mamo ja w końcu poraz pierwszy czuję się szanowany przez nauczycieli" rozwaliły system.
      Także, jak któraś z Was ma takie dylematy jak ja rok temu, jak znajdzie jakąś sensowną szkołęto warto. I nie bać się tych" poziomów i rankingów". Wszystko jest możliwe.

• zerlinda Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 12:10
        To super ze w waszym przypadku to był strzał w 10. Ale sama napisałaś, że szkoła bardzo wspierająca. Więc jeszcze zależy od szkoły. Bo gdyby nie była szkoła wspierająca, to może teraz byś pisała coś całkiem innego
      • makurokurosek Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 12:17
        Świetnie. Niestety większość tego typu szkół taka nie jest.
    • makurokurosek Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 12:15
      Słabszy uczeń nie poradzi sobie w takiej klasie .
      U córki wyglądało to następująco i z tego co wiem w innych szkołach wyglądało podobnie.
      Miała zwiększona ilość godzin ale podzielonych na trzech nauczycieli z czego każdy omawial zupełnie coś innego. Tak więc w ciągu jednego tygodnia miała do opanowania słówka dotyczące uczuc i emocji u jednego nauczyciela u drugiego słówka dotyczące pracy i czasowniki modalne , a u trzeciego czasy przyszłe.
      I oczywiście w następnym tygodniu kartkówki z tego materiału.
      W klasie córki jeszcze w wakacje przeprowadzony był test kompetencji . Klasę ósma uczniowie mieli kończyć na poziomie B1a , b2 . Tak więc jest to ogromny przeskok.

Jeżeli wrzucisz ucznia słabego do takiej klasy to nie będzie miał czasu na naukę innych przedmiotów. Tak więc e8 z angielskiego napisze bardzo dobrze , ale oceny będzie miał słabe . Warto pamiętać, że punkty że świadectwa mają bardzo duża wagę
      • zerlinda Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 12:19
        Mój syn jest w takiej klasie od 4 klasy. Pozim jest wysoki, są w klasie same zdolne i zmotywowane dzieci. W tej klasie 4 są przez dzieci poprawiane.
        • hanusinamama Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 15:48
          Zmotywowane 10 latki...
          • zerlinda Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 16:00
            Teraz już 12,13 latki, to 6 klasa. Nie musisz wierzyć, piszę jak jest.
            • makurokurosek Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 16:23
              Raczej wyścig szczurów, a nie motywacja.
              • zerlinda Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 18:14
                Klasa fajna, dzieci fajne. Nie sądzę.
      • sylwus34 Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 12:21
        Właśnie dlatego odkopałam ten mój post sprzed roku, żeby uaktualnić dane😉.
        Spójrz kilka wpisów wyżej.
        • makurokurosek Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 15:29
          Dopiero po wysłaniu zwróciłam uwagę na datę postu startowego.
          Moja córka jest już studentką, patrzę więc na sprawę z pewnej perspektywy, emocje już opadły więc i moja ocena jest bardziej obiektywna niż kilka lat temu.

Większość szkół dwujęzycznych ma niestety inne podejście niż szkoła twojego syna, tak więc presja i ogrom nauki jest bardzo duży, dodatkowo skupienie się na języku często prowadzi do powstania braków w przedmiotach nieegzaminacyjnych. Fajnie jeżeli przedmioty z elementami języka obcego prowadzone są przez jednego nauczyciela, gorzej jeżeli prowadzi dwóch nauczycieli.
          U córki jeden z przedmiotów ścisłych prowadzony był przez dwóch nauczycieli, ten uczący w języku angielskim miał raczej małą wiedzę z tego przedmiotu, wprowadzał ogrom debilnych definicji nie tylko nie wnoszących niczego do nauki tego przedmiotu, ale nie mających również żadnego praktycznego zastosowania.

Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że córka na pewno świetnie opanowała język, ale ten sam poziom uzyskała by idąc normalnym trybem na poziomie szkoły średniej.
          Niewielka część rodziców widząc co dzieje się w klasach dwujęzycznych decyduje się na rezygnację i powrót dziecka do starej szkoły, część jednak uznaje to za wstyd i wychodzi z założenia to tylko dwa lata, jakoś to będzie. Efekt taki, że tracą dzieciaki, tracą nie tylko w rekrutacji do szkół średnich, bo mają gorsze oceny więc mimo takiej samej, a często większej wiedzy uzyskują mniej punktów rekrutacyjnych, ale tracą przede wszystkim na samoocenie, stanie emocjonalnym. Tak więc cena jaką zapłaciły za opanowanie języka w tak krótkim czasie jest bardzo duża.

Z klasy złożonej z uczniów z wysokimi średnimi ( większość paskowiczów), połowa miała zbyt niską punktację rekrutacyjną by dostać się do LO i nie wynikało to z wyników E8, który napisali bardzo dobrze, ale z punktacji za świadectwo.
    • lajtova Re: Klasy dwujęzyczne kl.7 11.01.25, 19:16
      Są przedmioty w obcym języku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka